Стипендии - общо и конкретно
Модератори: Methuselah, thegirl
Стипендии - общо и конкретно
Здравейте, колеги и колежки.
(Надявам се да не повтарям съществуваща тема.)
Интересуват ме изискванията, правилата, редът и сроковете за получаване на стипендия. Опитах се да издиря информация по въпроса, но единственото, което намерих, са извлеченията от министерски актове, и образец на молба-декларация. Та:
Ако някъде из сайтовете на СУ, ФМИ и пр. е оповестено нещо повече, и/или конкретно отнасящо се до ФМИ, бихте ли ме насочили натам?
Ако пък такова действително липсва, бихте ли споделили вашите опит и знания по въпроса?
Към горното: чувам от горнокурсници и чета из форума за т.нар. "квоти", както и за привидно абсурдни неща от типа "4.50 взима, 5.80 не взима". Може ли някой да ми обясни как действително стоят нещата по въпроса и откъде иде противоречието?
Благодаря предварително : ) .
(Надявам се да не повтарям съществуваща тема.)
Интересуват ме изискванията, правилата, редът и сроковете за получаване на стипендия. Опитах се да издиря информация по въпроса, но единственото, което намерих, са извлеченията от министерски актове, и образец на молба-декларация. Та:
Ако някъде из сайтовете на СУ, ФМИ и пр. е оповестено нещо повече, и/или конкретно отнасящо се до ФМИ, бихте ли ме насочили натам?
Ако пък такова действително липсва, бихте ли споделили вашите опит и знания по въпроса?
Към горното: чувам от горнокурсници и чета из форума за т.нар. "квоти", както и за привидно абсурдни неща от типа "4.50 взима, 5.80 не взима". Може ли някой да ми обясни как действително стоят нещата по въпроса и откъде иде противоречието?
Благодаря предварително : ) .
-
sqrt
- В началото бе словото
Re: Стипендии - общо и конкретно
Има решение за кой факултет колко стипендии да се отпускат. Във всеки факултет фиксираната бройка стипендии се разпределя по специалности, отново фиксирано. Идеята е, че за всяка специалност в целия СУ хората, които взимат стипендия са 20% примерно. Като под специалност се има предвид всички студенти от нея - 1., 2., 3., 4. курс + магистрите.
За да получиш стипендия подаваш молба, обикновено във факултета липсва почти всякаква информация или се появява в последния момент пред счетоводството и касата, но ако влизаш във форума със сигурност няма да изпуснеш срока. Молбите се подават в един прозорец от около 4-5 работни дни като единствено първите 1-2 дена е по-спокойно, иначе навалиците са порядъчни (още една причина да следиш форума повече). Този прозорец, обикновено, е средата на ноември и края на март, но има изключения - по-късно. След като мине срока подалите молби се подреждат по успех за всяка специалност и първите N човека получават стипендии (N е квотата за специалността).
"Противоречието" се получава, защото се оказва, че различните специалности имат различен успех като цяло и границата за успеха за стипендия, съответно, се различава.
(следва малко лично творчество
)
Нещата са малко "търсене и предлагане". Общо взето специалностите с по-нисък праг имат по-висок коефициент (брой записани студенти в специалността)/(брой студенти желаещи да учат специалността).
Въпроса е, че не може при всяко залитане на интересите на студентите към дадена (предполагаемо по-доходна) специалност да се стесняват под санитарния минимум студентите за другите специалности, т.е. няма как разпределението да е равномерно и се получават "противоречия".
Така изглежда, че "смотаните" специалности орязват стипендийте на "яките" специалности, но съгласете се, че премахването на квотния принцип не е оправдано, защото така по-още един начин (колкото и въпросните стипендии да са мизерни) се осакатяват по-непопулярните специалности.
За да получиш стипендия подаваш молба, обикновено във факултета липсва почти всякаква информация или се появява в последния момент пред счетоводството и касата, но ако влизаш във форума със сигурност няма да изпуснеш срока. Молбите се подават в един прозорец от около 4-5 работни дни като единствено първите 1-2 дена е по-спокойно, иначе навалиците са порядъчни (още една причина да следиш форума повече). Този прозорец, обикновено, е средата на ноември и края на март, но има изключения - по-късно. След като мине срока подалите молби се подреждат по успех за всяка специалност и първите N човека получават стипендии (N е квотата за специалността).
"Противоречието" се получава, защото се оказва, че различните специалности имат различен успех като цяло и границата за успеха за стипендия, съответно, се различава.
(следва малко лично творчество
Нещата са малко "търсене и предлагане". Общо взето специалностите с по-нисък праг имат по-висок коефициент (брой записани студенти в специалността)/(брой студенти желаещи да учат специалността).
Въпроса е, че не може при всяко залитане на интересите на студентите към дадена (предполагаемо по-доходна) специалност да се стесняват под санитарния минимум студентите за другите специалности, т.е. няма как разпределението да е равномерно и се получават "противоречия".
Така изглежда, че "смотаните" специалности орязват стипендийте на "яките" специалности, но съгласете се, че премахването на квотния принцип не е оправдано, защото така по-още един начин (колкото и въпросните стипендии да са мизерни) се осакатяват по-непопулярните специалности.
Благодаря за информацията : ) .
Един пасаж обаче не го разбрах. Би ли доразяснил/-а ? :
Един пасаж обаче не го разбрах. Би ли доразяснил/-а ? :
Идеята е, че за всяка специалност в целия СУ хората, които взимат стипендия са 20% примерно.
- Tripio
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
това означава, че се сумират хората от дадената специалност (примерно - Информатика) от всички курсове - ако е за 1-ви семестър, първокурсниците не участват - и взимат процент от тая бройка, мисля че са 20% ама не съм сигурен. това е броят стипендии за тази специалност. после всички, които са подали молби, се подреждат по успех, и ако са повече от така определената бройка, се тегли чертата докъдето е бройката. малко като при кандидат-студентския прием 
и понеже всяка специалност е с различен успех като цяло, няма някакъв твърд праг по успех. примерно, аз съм Компютърни Науки и винаги минималният успех е бил между 5,50 и 5,80, докато Приложна Математика понякога взимат стипендии и с 4,50
и понеже всяка специалност е с различен успех като цяло, няма някакъв твърд праг по успех. примерно, аз съм Компютърни Науки и винаги минималният успех е бил между 5,50 и 5,80, докато Приложна Математика понякога взимат стипендии и с 4,50
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
http://avatek.bg
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
- lifeSux(svg);
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Някой да има идея колко е бил успеха за стипендия например миналата година за спец. Информатика ? 
- Tripio
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
ъ.. мисля че за Информатика обикновено е някъде между 5.00 и 5.50, ама да не взема да те излъжа
силно се съмнявам обаче да се качи над 5.50, много хора сте като бройка, пък и на изпити повече ви режат
- Tripio
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
вече може да се подават молби за стипендии, не знам кога е почнал срока, ама края му е на 19-ти (сряда)
-
allegralove
- В началото бе словото
Имам един глупав въпрос, аз съм първи курс и сега ще подам молба за стипендия за първи път, но едно не разбрах трябва ли когато подам молбата да впиша номер на дебитна карта? Проблемът ми е, че нямам такава и ще е хубаво да знам дали трябва да си я извадя спешно преди да е изтекъл срока за подаване на молби. А и каква точно трябва да е картата, разбрах, че се вади от Първа инвестиционна банка. 
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не е нужно да си я вадиш сам.
Ако се класираш за стипендия университета ще ти изкара карта и ще си я получиш :") Поне така мисля че е в момента.
Ако се класираш за стипендия университета ще ти изкара карта и ще си я получиш :") Поне така мисля че е в момента.

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
-
allegralove
- В началото бе словото
Мерси за бързия отговор!!!
Успокоих се, а и предполагам като подавам молбата ще ми обяснят, защото в сайта на СТФ нищо не пише по въпроса.