Нужна ли е кирилицата ?

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Нужна ли е кирилицата ?

Мнение от LFirestorm »

Сега да не кажете какво прави тази тема в този раздел ? Щом във ФМИ се дискутира по време на упражнение значи е за тук.

Как мислите дали би било хубаво да минем на латиница ?

ПС: Аз ще изложа моето мнение по-късно :)

Sometimes there is a moment as you are awakening
when you become aware of the real world around you,
but you are still dreaming.
You may think you can fly but you do better not try.
.:People can fly:.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Re: Нужна ли е кирилицата ?

Мнение от petio »

LFirestorm написа:Сега да не кажете какво прави тази тема в този раздел ? Щом във ФМИ се дискутира по време на упражнение значи е за тук.

Как мислите дали би било хубаво да минем на латиница ?

ПС: Аз ще изложа моето мнение по-късно :)
Шльокавицата е нещо много хубаво:):):) То кат се замисля за какво ни е изобщо азбуката...явно можем си пишем и с цифри:)
Кирилицата никога няма да умре...скоро неграмотните ще се пречупят...въпрос на време е, тъй че спокойно:)
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Латиницата е забранена в този форум. Ако нямаш кирилица, ползвай транслитерация.
Ibiza DJ
Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Мнение от LFirestorm »

Xenon написа:Латиницата е забранена в този форум. Ако нямаш кирилица, ползвай транслитерация.

Както се забелязва пиша си на кирилица... Просто ми е интересно дали има хора подкрепящи затриването на родната азбука.

Надявам се, че тук няма да попадна на такива, но ве пак ...

Sometimes there is a moment as you are awakening
when you become aware of the real world around you,
but you are still dreaming.
You may think you can fly but you do better not try.
.:People can fly:.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Xenon написа:Латиницата е забранена в този форум. Ако нямаш кирилица, ползвай транслитерация.
Да де аз за това казвам, че скоро ще се пречупят тези дето пишат на шльокавица...просто няма място за тях.Обаче тъпото е, че то хубаво в този форум забранено писането на латиница, ама що тогаз в няколко компютърни зали във ФМИ-то например няма инсталирана фонетика...а кат искаш ти да си инсталнеш ти резнали правата...малко глупаво ми се струва. Тази тема е породена от изказването на един преподавател в СУ, според който кирилицата щяла да "изчезне" от интернет пространството ако не ме лъже паметта...
Понякога обаче писането на кирилица е трудна задача...затова според мен не би трябвало да се забранява и латиницата, но не Шльокавицата...но това си е мое мнение.
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Има си транслитерация за тази цел. В смисъл, сайт където можеш да напишеш на шльокавица, да го преведе на кирилица, и после да го копи-пейстнеш. Така че за този проблем отдавна е намерено решението.
Ibiza DJ
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Xenon написа:Има си транслитерация за тази цел. В смисъл, сайт където можеш да напишеш на шльокавица, да го преведе на кирилица, и после да го копи-пейстнеш. Така че за този проблем отдавна е намерено решението.
Е извинявай ама това е бавно и досадно...да не говорим, че точно Шльокавицата надали ще я преведе.Обикновената латиница ОК, но другото подобие на език...
Аз не бих се занимавал да пиша някъде си да ми го транслейтнат и после да го пействам в даден форум.Разбира се и не ми се случва често да изпадам в нужда. Когато имаш права на компютъра винаги можеш да сложиш фонетика.Просто в дадени ситуации е по-трудно.Както и да е.Да не говорим, че понякога си принуден да пишеш на латиница, щото хората не знаят как да си сменят енкодинга и не могат да те разберат(да речем е-mail). Както и да е.Аз споменах вече и защо е пусната темата най-вероятно:)
Аватар
lifeSux(svg);
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от lifeSux(svg); »

Аз леко-полеко минавам на гръцката май :)
Stay hungry, stay foolish.
www.blogobg.com
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

ако започне да се пише на латиница ще стане боза,защото половината народ не знае как се транслитерират българските букви. родният език си е добре!
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

От по-горното мнение се подсетих - защо мислим че има риск за кирилицата, след като на гръцката азбука дето се ползва само в една страна не й се е случило нищо за толкова време? Иврита също. Кирилица ползват поне 300 000 000 души по света...
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Ооо~ Аз предлагам целия форум... не-не! целия свят да преминем на бинарен код! Или пък на моя любим Brainfuck!
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
kriskata
Пишете, о, братя
Специалност: Софтуерно инженерство
Обратна връзка:

Мнение от kriskata »

латиница=простащина.аз още си мисля,че живея у бг.оня ден минахме през happy на магистралата сф-пловдив и менюто не беше на бг 0о :shock: :? -много грозно
piros
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от piros »

„3z1k sv3673n n4 m0!7e d3d1…“
!v4N Vaz0V

Предполагам, че темата е кирилица <-> транслитерация с латински букви, а не кирилица <-> шльокавица, но не се сдържах да изцепя нещо. Шльокавицата е грозна, просташка, белег на неграмотност (къде обикновена, къде компютърна...) и изобщо не си струва коментара. Колкото до другото… Както каза renesanz половината народ не знае как се транслитерира правилно, даже не половината, ами доста повече от половината. Пък и да знаят, кое изглежда по-добре – „чаша“, или „chasha“, „България“, или „Balgariya“. Другото, което може да се направи е да се въведе втора азбука с латински букви, както в Сърбия. И това не ми изглежда вариант – те хората с една азбука са скарани, какво остава да им друснеш още една. Неписането на кирилица си е проблем, защото по форумите може и да минава номера да караш хората да пишат човешки, под страх от изгонване, но в sms-и, e-mail-и и чатове те си карат както си знаят. Явно е много трудно да си преместиш ръката и да натиснеш Alt+Shift… Аз съм правил забележки отвреме-навреме и най-често ме отсвирват. Някои пък, като видят, че им пиша на кирилица, започват да пишат и те, но с други хора си карат на латиница.

Вие успявали ли сте да обърнете някой към „правата вяра“ (да пише на кирилица навсякъде) и как?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Амии, аз успях да обърна себе си към "правата вяра". Преди по Скайпове, майпове само на латиница пишех (по форуми никога, поне не тук), но напоследък започвам да пиша почти навсякъде на кирилица. Особено ако си пиша с някой, който използва кирилица. Едно, че по-хубаво се чете, друго, че наистина не е толкова сложно да натиснеш Алт + Шифт и трето и най-важно - имаме толкова хубава азбука, че е срамота да използваме латиница вместо кирилица. А много хора го правят. Не сте ли забелязали един от белезите на простащината - половината фолк певачки си пишат имената на обложките на албумите с латински букви. Ей, много ми е смешно това.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Мейли и смси пиша на латиница, защото не винаги отсрещната страна разчита кирилицата.
По скайп и айсикю пиша предимно на латиница, защото ми е сложно да превключвам всеки път на английски, когато искам да "напиша" някоя емотикона. Много често ми се случва на първото натискане на alt+shift да не стане нищо. А с мишка не обичам да ги цъкам.
Във форуми - задължително на кирилица, дори правилата да не го изискват.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”