Перспективи за работа с филология

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
borislavalex
В началото бе словото

Перспективи за работа с филология

Мнение от borislavalex »

Имам няколко възможности и затова се нуждая от помощ:

Какви са перспективите за работа, ако завърша английска филология в СУ? Имам предвид каква друга професия мога да упражнявам освен преподавателската? Лесно ли мога след това да продължа магистратурата си с география например, или щом съм започнал филологията не става?
И накрая, кое бихте ме посъветвали да избера: английската филология в СУ(при положение, че не съм успял да вляза с туризъм там) или МИО в Стопанската Академия в Свищов?
Единствената причина, поради която бих избрал само филологията, е фактът, че това е Софийския университет. :roll:

Не знам дали темата ми е за тук. :roll:
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

offtopic:Винаги когато някой ме попита нещо във връзка с филологията,се сещам за един лаф от български сериал:"Преди се чудех какъв искам да стана като порасна-много умен или много силен.Преди е било хубаво да си много умен.Но сега..."
A по темата-би трябвало сам да можеш да си отговориш.Ако искаш да запишеш филология в СУ само понеже "е елитно" или нещо от този род,твърде възможно е бързо да се разочароваш.Знаеш,филологията предполага интерес към литературата,езиците и прочее.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
borislavalex
В началото бе словото

Мнение от borislavalex »

Norwegian Wood написа:offtopic:Винаги когато някой ме попита нещо във връзка с филологията,се сещам за един лаф от български сериал:"Преди се чудех какъв искам да стана като порасна-много умен или много силен.Преди е било хубаво да си много умен.Но сега..."
A по темата-би трябвало сам да можеш да си отговориш.Ако искаш да запишеш филология в СУ само понеже "е елитно" или нещо от този род,твърде възможно е бързо да се разочароваш.Знаеш,филологията предполага интерес към литературата,езиците и прочее.
Аха, значи възможностите за работа са като учител, преводач и друго?
Ще бъда много благодарен, ако някой със специалност филология от СУ сподели как стоят нещата след това с магистратурата.
Бях чул, че можело да работиш към някоя фирма, ако си филология и владееш някакъв език, докато учиш. :roll:

*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Ето ти едно мнение, дето пак ще хваля мойта специалност и ще споделя скромния си (много) опит като студентче (уча арабистика):
Ако очакваш някакви върхове на преподаването, някаква невероятна атмосфера и т.н. бързо-бързо ще се разочароваш. Нешата просто в реалността са доста по-различни, отколкото излгеждат, преди да влезеш в СУ. Досега познайниците ми, които са английска филология, са просто една маса от хората, които не са ги приели това, което са искали с английски и просто са писали анг. филология като "спасителна" специалност. Не казвам, че е ЧАК толкова неприятно и гадно, но просто според мен очакваш прекалено много и разочарованието ти ще е голямо.
Друго обаче - какво мойе да станеш, само с тая филология, без и ти САМИЯ да си мръднеш пръста е наистина малко... Разгледай учебния план, може да видиш за какво става дума. Т'ва не е като в даскало, никои не те ръчка да правиш каквото и да е, ходиш ако си искаш, учиш ако искаш, само гледах да избуташ по 1 или друг нацихн изпитите... Такива като теб, които ще знаят английски (а възможно и на доста по-добро ниво) след като завършиш ще сте една бесметна гмеж и ще ти е доста трудно да се бориш за място под слънцето, поне така си мисля аз. Но, все пак, нека някои "навътре" в самата специалност сподели.
И малко хвалби, за "другите" филологии в СУ, а именно "екзотичните" - китаистика, японистика, арабистика и т.н... Тук нещата не стоят съвсем като в "класическите" филологии, дайе по-скоро много по-противоположно. Отново, никои не те кара да учиш, обаче, тейко и горко му на този, които не го прави, хехе... Единствения "малък" проблем е, че трябва НАИСТИНА да си много запалена и заинтересувана от тази култура и език които (евентуално) ще учиш, щото иначе просто е гадно. И болезнено. Буквално. След завършване, ти си един от малкото хора, които имат освен прилично за надграждане познание по дадения език и доста добра културно-историческа подготовка за страната/народността която си избрала... А такива специалисти се търсят, в ЕС сме вече, пазарите са огромни (да не говорим за самата политика на държавите, чийто език учиш - само да вметна, че сградата в която учим, мога да кажа че е една от наи-добрите като материална база в СУ, именно заради донации от посолства, частни фирми и т.н.).
Ох, обърках се и аз какво точно искам да ти кажа, но като цяло, не таи ГОЛЕМИ надежди, премисли със сигурност какво искаш да правиш за в бъдеще и така. Ако пък, дори не стигнеш до този извод, винаги може да "пробваш" една година и след това да се преместиш другаде или изобщо да спреш висшето си образование. Никоя специалност не ти гарантира сигурен доход и работа след университета, просто донякъде те подготвя за... [what else is there] :)
medicate, medicate
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Ако искаш мнение на някого, на когото му остават няколко изпита до завършване на ФКНФ - зависи какъв ти е късметът. С една гола филология нищо не можеш да станеш, освен ако сам не искаш да си преподавател или преводач. Не знам какво да ти кажа, бих те посъветвала да не избираш филология, но всеки сам чертае пътя си.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Не препоръчвам на никой, който няма страст към езиците и към съответната страна (в случая Великобритания и Америка) да записва филология. :roll:

На мен английската филология ми беше второ желание, но не съм обмислял сериозно някаква реализация със специалността. Писах я, защото искам да чета Шекспир и "Беоулф" в оригинал, защото ме историята на Великобритания, а оттам да мога също така да вниквам по-добре в романите, писани в минали периоди, тъй като ще съм запознат с историческата обстановка през периода и т.н.

Ако искаш да запишеш английска филология за да можеш да запишеш след това магистратура в СУ или защото университетът се води елитен вероятно голяма част от учебната програма на специалността ще ти се стори излишна и скучна.

Btw, мисля, че дори да си придобил степен "бакалавър" в друг университет можеш да запишеш магистратура в СУ. Една приятлка направи така, но не знам какви са били изискванията, а и магистратурата й беше по специалността.

За приемането на студенти в СУ за степен "магистър" можеш да прочетеш повече тук - http://uni-sofia.bg/students+bg/magister.html :wink: (не прегледах целият правилник, но предполагам, че там трябва да има отговор на въпроса ти)
borislavalex
В началото бе словото

Мнение от borislavalex »

А може ли да се прехвърля друга специалност, като вземат оценките, които съм изкарал първата година - например публична администрация или каквито са дадени като възможност? :roll:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

По принцип е възможно, но специално за публична администрация не съм сигурен.

Ето ги правилата за прехвърляне за 2007/08 година - http://uni-sofia.bg/students+bg/pravil- ... v07-08.pdf

За философския факултет са дадени условия само за философия, психология и европеистика, така че не знам как стоят нещата с публичната администрация.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Хайде едно мнение и от мен - втори курс Румънска филология съм. Като цяло съм съгласна с това, което са казали колегите по-горе. И на първо място смятам да повторя стандартния си съвет. Първо, филологията е призвание, а не нещо, което се учи като резервен вариант. Или я пишеш на първо място, защото живо те интересува, или забравяш за нея. Защото не бива да те заблуждава сравнително ниският бал - здрав гърч си е, трябва много учене, както и определени качества, които трябва да притежаваш. Иначе просто няма смисъл да се захващаш - особено ако правиш планове да се прехвърлиш някаква различна специалност - ако нямаш афинитет към филологията, трудно ще изкараш достатъчен бал за прехвърляне. И аз потвърждавам, че сега са модерни по-екзотичните филологии и ако имаш амбиция, според мен можеш да постигнеш много, но пак опираме до въпроса за призванието. Аз за себе си никога не съм имала съмнение, че точно това искам да уча и друго освен филологии не съм кандидатствала. И засега, да чукна на дърво, съм много доволна. За всяка специалност е индивидуално, и зависи на какви преподаватели ще попаднеш, но аз определено много получих от следването си досега и смея да твърдя, че в това отношение не съм се разочаровала нито за миг. Каквото и да решиш, желая ти успех и дано съм помогнала малко да ти се изясни положението! ;)
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
V_I_P
От дъжд на вятър

Re: Перспективи за работа с филология

Мнение от V_I_P »

нека и аз да се включа по темата :) Лично за мен перспективите за работа с филология са минимални. И ако искаш да учиш това само защото е в Су по добре недей. Аз цяла година учих защото исках да уча в СУ, беше ми мечта, никога преди не сам била по уверена в това което искам и никога не сам била по амбицирана да го постигна. И накрая ме приеха на 1во класиране с първото ми желание. Приеха ме същата специалност и в ЮЗУ и аз най-неочаквано се отказах от СУ. Сега уча в ЮЗУ и чесно казано не съжалявам. Сега се оказва че моята специалност в ЮЗУ е по-добра от същата в СУ и това не е мое мнение а на Държавната агенция по оценяване и акредитация. Така че по-добре да учиш това което искаш, без значение дали е в СУ :)
Има две трагедии в живота - едната е да не получиш това, което искаш, а другата - да го получиш!
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Lord »

1. На ъпроса "Какво да правя със себе си" можеш да отговориш само и единствено ти. Просто никой не може да ти влезе в главата и да разбере какво искаш вместо теб. :wink:

2. Сестра ми завърши английска филология във ВТУ, беше и първо желание. До сега е превела две обемни книги и вече работи за някаква фирма за преводи, която не плаща толкова зле. :) Тоест работа има, стига да имаш желание да се занимаваш.

Друга възможност с АФ е да станеш даскал по английски в някоя африканска/азиатска държава, където търсят учители на килограм (като Китай например) . Заплащането е достатъчно високо, за да си живееш като цар сред местните. Познавам хора, които са го правили този номер.

3. Къде си завършил бакалавърска степен не е толкова важно, но оценките от студентските изпити са. На сестра ми винаги са и ги гледали досега.

Ами това знам за специалността, надявам се да съм помогнал :D
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Шансовете за работа с филология са огромни,
стига да знаеш какво си правил 4-5 години в
тази специалност и непрекъснато да се опитваш
да се обогатяваш извън университета, което
повечето колеги все още намират за губене на
време. Или нещо такова... Купончетата и веенето
по кръчми естествено е много по-яко.
Единствения "малък" проблем е, че трябва НАИСТИНА да си много запалена и заинтересувана от тази култура и език които (евентуално) ще учиш, щото иначе просто е гадно. И болезнено. Буквално.
Поради, което много хора със сълзи на
очи признават "не мога" и се пробват
пак следващата година.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Lord »

Точно така. Перспективи с която и да е специалност ще имаш само ако разбираш от специалността си.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Ще подкрепя колегите и ще кажа, че ако търсиш нещо по-леко, в никакъв случай не бива да записваш филология. Изисква се присъствие в часовете, не защото някой гледа там ли си или не, а защото започнеш ли да отсъстваш, то просто бавно, но сигурно изоставаш с материала и затъваш яко. Особено се отнася това пък за по-редките филологии. Но която и филология да запишеш, ще ти се наложи да учиш далечни и отнесени неща, които действително не са за всеки.

Аз следвам индология и си обожавам специалността, но честно казано балансът между учение и социален живот на моменти ми идва труден. Обичам това, което уча, но просто ми е трудно непрекъснато само да уча, затова си се занимавам и с излизанията по заведения и кръчми, за които някои колеги по-горе доста грубо се изказаха :lol: От идеята за стипендия съм се отказала на този етап, но един много добър успех си го поддържам и това ме прави доволна. На лекции ходя редовно, на сесиите уча, а като трябва се явявам и на повишителни. Не се късам да уча по цял ден обаче, просто това не е за психиката на всеки... :roll:

Така че внимавай и преценяй добре, докато е време! А перспективи с филология винаги се намират. Все пак това е СУ, тук филологиите са най-добро ниво, каквото и да говорят.
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Хубаво е да не се късаш от учене по цял ден и цял уикенд, проблемът идва тогава обаче, когато това ти е единствения шанс да продължиш напред в семестрите/знанието/живота и т.н. :) Поне засега ситуацията е такава. Затва и когато писах горнио пост бехме къмто 40 ( а и аз не бях от най-учещите ), а сега клоним под 20 :)
medicate, medicate
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”