Учителски стачки

Модератори: Don Horhe, Lord

Заключено
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Учителски стачки

Мнение от DADO »

Подкрепяте ли ги? Изобщо, какво мислите за учителските стачки? Дават ли лош пример на малки деца? Имат ли изобщо право на стачка при професия като тази?
Ibiza DJ
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

писала съмпо темата преди няколко месеца, копирам тук директно:

Да си поговорим за образованието. Нека не ме разбират погрешно учителите. Насясно съм, че поне по-голямата част от тях вършат много повече, от това за което им се плаща. Смятам, че за мен като човек минал през системата на бълагарското образование е обидно, хората които според общественото мнение са длъжни да ме въведат в реалната заобикаляща ме среда и да ми зададат код и стратегия, с които да се придвижвам в нея, получават колкото служителите от чистотата (не казвам, че техните пари са незаслужени, а че тези на учителите са срамно ниски.) Г-н Вълчев, мислите ли, че има хора, които доброволно биха се отказали от почивните дни и ваканциите, за да работят в частни школи и с частни ученици, ако получаваха достатъчно доходи в училищата? Мислите ли, че на родителите им е приятно да дават хиляди, за да знаят, че децата им са подготвени за изпитите във вишите училища (нещо, за което дори образованието в "елитните гимназии" не може да им помогне без уроци?)

Има хора, които твърдят, че учителстването е най-сладката проефесия. Една сутрин, докато пиех кафе преди работа и гледах "Здравей, България" се обади мъж, чийто глас говореше, че е на около 40. Думите му бяха обидни, гадни и определено показваха, че дейната работническа класа на България пет пари не дава, за това какво учат децата им. Ако изобщо учат. Ок, донякъде обществото може и да е право - от частни уроци се изкарват доста пари, които не се декларират и отиват в сивия сектор. За който не вярва - в училищата има много повече корупция, отколкото може да си помислите. То дори не е корупция, а бартер. Бащата на А. дава пари за училищния мюзикъл и А не е изключен. Всъщност, А е в училище точно заради едно такова дарение. Майката на В урежда безплатното издание и разпространение на училищно издание - дъщерята се ползва с протекции навсякъде. Родителите на С плащат за ново дюшаме във физкултурния салон и той завършва с пълно отличие. Честно казано преди се ядосвах, но сега не мога да се сърдя. Съжалявам само, че хората не виждат, че освен парите, трябва и много труд, за да се получи крайният резултат, поредната гордост за училището...

Но да се върнем на темата. Подкрепям морално стачката на учителите. Надявам се, че ако успеят и им увеличат заплатите на 100% ще се мотивират и онези, които не си харесват работата. Много хора не харесват това, с което си изкарват хляба, но материалните и социални бонуси ги мотивират! [...] И все пак ми се ще да вярвам, че най-после ще се осиферим и ще си подредим приоритетите. Ще се доведат поне едни реформи докрай и ще получим образователната система, която заслужаваме. Заради сестра ми, която догодина завършва. Заради братовчедка ми, която ще се мъчи още 2. Заради Ина, която излиза в 6 и се прибира в 12 и няма нито време, нито желание за бира. Заради г-ца Ончева и другите, като нея, които ме накараха да повярвам, че за да си учител ти трябва много повече от образование. Трябва ти призвание.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Пишем по тази тема в онази за Вълчев. Заключвам.
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?t=8530
Заключено

Обратно към “България”