Въпрос (трудов договор - платен отпуск)

Toзи радел предоставя възможност на вас и на фирми да публикуват информация за нуждите си. Бъдещата цел на този подфорум е да стане място за обратна връзка между бизнеса и образованието. Ако имате желание да помагате за развитието му и имате свежи идеи, моля свържете се с нас.

Модератор: fluffy cloud

Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Въпрос (трудов договор - платен отпуск)

Мнение от Methuselah »

Моля, не оспамвайте ако не можете да ми помогнете.

Работя на трудов договор по 24 часа на седмица (3 дни по 4 часа и 2 дни по 6 часа) което е 3/5 от 8-часовия пълен работен ден. На колко дни платен отпуск имам право?

Търсих из кодекса на труда първо но нищо не открих. Там пише че са си 20 работни дни, но шефката вика че щом работя дадена част от пълния работен ден, то такава част от тези полагащи се 20 дни платен отпуск трябва да взема. В което няма много логика, защото независимо от това колко работя на ден би трябвало да имам 20 работни дни платен отпуск за да се запази отношението (време работа)/(време отпуск).

Ако пък знаете някой форум в който мога да си задам въпроса пишете.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
don_angelitto
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от don_angelitto »

Аз като работих в Германия миналата година, в договора пишеше, че за 1 година имам право на еди-колко си дни отпуск. И понеже аз естествено не работих цяла година, а около месец и нещо, разделихме работните ми дни на работните дни за цялата година и съпоставихме получената дроб към отпуската за цяла година. Получи се, че за моите месец и нещо работа имам право на 2 дни отпуска и последните 2 дена си ги пуснах отпуска.
Предполагам, че и в твоя случай трябва да се потърси процентно отношение, но е възможно в нашия кодекс на труда да има някои разлики.
Аз не разбирам много от частно право, повече от футбол се интересувам. :)
the_golden_whistle
В началото бе словото

Мнение от the_golden_whistle »

Прочети си внимателно договора! Вътре задължително пише колко отпуск ти се полага. Според мен трябва да е 20 дни на година, защото работих на трудов договор за около 7 месеца, а бях ползвал само 1 седмица отпуск и ми изплатиха останалите дни от седемте месеца. За седем месеца ми се полагаше 7/12 от 20 дни, тоест 11.6 дни. А със сигурност не съм работил на пълен работен ден. Виж си договора!
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Значи:
За да вземеш платен отпуск, трябва да имаш 8 месеца трудов стаж (независимо на какъв работен ден си).
Принципно трябва да имаш толкова отпуска, колкото се равнява на един работен месец(20-21 дена).
Пример- работиш 2 дена в седмицата. Имаш 9 дена отпуска на година- това са 4 седмици(по 2 дена в седмицата като си вземеш).
Това го казвам от личен опит, вече как стоят конкретно нещата си зависи от фирмата и ръководството.
Аватар
don_angelitto
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от don_angelitto »

L'Inspecteur написа:За да вземеш платен отпуск, трябва да имаш 8 месеца трудов стаж независимо на какъв работен ден си
100% ли си сигурен? Нещо ме съмнява това. :roll:
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

При мене беше такова изискването, като мисля, че го бях чел някъде из КТ-то.
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

don_angelitto написа:
L'Inspecteur написа:За да вземеш платен отпуск, трябва да имаш 8 месеца трудов стаж независимо на какъв работен ден си
100% ли си сигурен? Нещо ме съмнява това. :roll:
Това е така, но аз вече си имам година трудов стаж :) .
Мерси че се отзовахте.
Аватар
zvezda
В началото бе словото
Специалност: KN
Курс: втори

Мнение от zvezda »

Въобще не опира въпроса до "от какво си се изморил, в двора ли копаеш" и вариации на темата. Човек трябва да си знае правата и да си търси каквото му се полага, щото никой няма да дойде да ти ги предложи наготово (или по-точно ако могат да те минат, ще го направят. При това няколко пъти) :D
По темата - аз също не знам как стои въпросът от законова гледна точка. Ако разберете, споделете! ;)
.:KH ~ II-pи курс:.
Аватар
zvezda
В началото бе словото

Мнение от zvezda »

Яко е да си сменяш ника! написа:звезда, кой е това на аватара?
@uktc (не можеш да ни заблудиш, спамъре, ти си.. ;) ) ами как кой - me, myself & I - ей тези трите :D

Edit (On-topic):
Имате право и на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което Ви се признава за трудов стаж. Ако не го ползвате реално, за неползвания размер работодателят Ви дължи изплащане на обезщетение за размера на неползвания трудов стаж независимо на какво основание е прекратено трудовото Ви правоотношение.

за работа почетете и тук
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

zvezda написа:
Яко е да си сменяш ника! написа:звезда, кой е това на аватара?
@uktc (не можеш да ни заблудиш, спамъре, ти си.. ;) ) ами как кой - me, myself & I - ей тези трите :D

Edit (On-topic):
Имате право и на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което Ви се признава за трудов стаж. Ако не го ползвате реално, за неползвания размер работодателят Ви дължи изплащане на обезщетение за размера на неползвания трудов стаж независимо на какво основание е прекратено трудовото Ви правоотношение.

за работа почетете и тук
Лошото е че оттук има два начина за тълкувание.
1) Щом работя на половин работен ден да речем то тогава имам право на 50% платен отпуск т.е. 10 работни дни.

2) Щом работя на половин работен ден то тогава имам право на 50% от 160 часа платен отпуск (което е отпуската за 8 часов работен ден) и след като ги разпределя във времето пак си се получават 20 дни отпуск.

Разбира ли се какво искам да кажа щото съм малко сънен още или пак да се опитам да обясня?
Аватар
zvezda
В началото бе словото

Мнение от zvezda »

Къде_се_забутахме_тука_бе написа: ... какви три? Аз виждам само една ...
uktc (!), не си пил достатъчно; сипи си едно голямо и си резни малко бахур, пък може да видиш и трите :wink:

Methuselah, разбрах те, но смятам, че не можеш да си "разхвърлиш" часовете работа по дни и да почиваш 20, така че попадаш в 1) :(

В този ферман обаче пише други готини неща за отпуск на учащи се. Хвърли едно око (или даже две), може да откриеш нещо полезно за твоя случай. Сякаш целта на съставящите тази справка е била да е максимално объркваща, дълга и досадна, така че да се откажеш да четеш преди да си достигнал истината.

На мен ми спестиха 2-3 дни полагаем ми се отпуск, но реших да съм "над нещата" и да не се боря с тъпия си работодател - напуснах. :D Ти обаче дерзай, защото това е начинът - търси си полагащото ти се. Успех!
НеаМ РаВеН
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от НеаМ РаВеН »

Methuselah написа:Разбира ли се какво искам да кажа щото съм малко сънен още или пак да се опитам да обясня?
Ами да, дефакто минимумът по българско законодателство е 20 раб. дни. Дали си на половин работен ден или не е все тая.
Nicht alles, was wirklich ist, ist wahr. Zum Beispiel die Lüge.
Аватар
alys
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: Въпрос (трудов договор - платен отпуск)

Мнение от alys »

Methuselah написа: Ако пък знаете някой форум в който мога да си задам въпроса пишете.
Ако все още те интересува, питай тук.
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

на мен ми дадоха две седмици (които се равняват на 10 дни работни) отпуска, дори и без да съм работил първоначалните необходими месеци... до края на година имам право на още толкова и се чудя кога да си ги пиша :P
Публикувай отговор

Обратно към “Работа, стаж и кариера”