Здравейте,
Сигурна съм, че миналата година съм виждала заповед/и на Ректора за записване на приети студенти в магистърски програми - държавна поръчка, но сега изобщо не откривам къде е това. Там се посочваше и бала на записания студент и точно това ме интересува. Очаквам помощ, която вероятно ще е ценна и за други, кандидатстващи по магистърски програми.
Минимален бал за държавна поръчка при магистрите
И аз ще кандидатствам за магистратура тази есен, но не знам дали има общи списъци за минималните балове както е при бакалаврите. В нашия факултет всяка катедра изнася списък на приетите и там вече пише баловете. Но няма как да се говори за минимални балове при положение,че приемат един или двама държавна поръчка. Обикновено са хора с отлична диплома, с отличен на държавния и отлично представяне пред комисията.

Това със списъците е така. Друго имах предвид - миналата година съм виждала в сайта заповед на Ректора за записване на студенти - магистри - държавна поръчка. Т.е. не пълен списък на приетите, а само на тези от държавна поръчка, с баловете им. Идеята ми беше да видя с какви балове са се класирали миналата година. Е, не че има някакво значение, но ... знаете как е. Колкото повече инфо, толкова по-добре.
- MissMarple
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
това важи за специалности, които ги има и в бакалавърската програма нали?при държавните поръчки са с предимство бакалаври от същата специланост, а ако не, то такива от същия факултет нали?как стоят нещата с държавната поръчка при специалности, обявени само като магистърси програми?моят факултет е ФКНФ и предполагам, че ако искам да запиша магистратура от ФФ, не мога да се надявам на държавна поръчка 
Never give up on the good times!
Имам отговор на въпроса, но той едва ли е точния. В сайта и след това в справочника (който се надявам най-после да излезе) се посочват бакалаври с какви специалности имат право да кандидатстват по съответните програми. Т.е. има отворени и затворени програми. Аз умишлено пуснах тази тема, защото очаквах по нея да се включат студенти, които вече имат опит от миналата или по-миналата година, но те не го правят. Истината е, че ако приемът е отворен и има бройки за държавна поръчка, то сред тях би трябвало да имат право да попаднат и студенти от друг факултет, които отговарят на условията за прием. В тези заповеди, които се опитвам да издиря се тирираха имената на приетите държавна поръчка по програми, балът с който са приети и бакалавърската спетен, която приетежават. От там се вижда например, че държ.поръчка "културология" има и не бакалаври културолози, но с висок бал и отговарящи на условията за прием. [/code]
И аз ще напиша това, което знам. Но като гледам май за всеки факултет е различно. Аз мога да говоря само за БФ. Доколкото са ни казвали преподавателите можем да кандидатсваме за всички магистратури. Нямаме ограничение в това коя магистратура към коя бакалавърска програма се води. Но го има субективният фактор на събеседванията. Всяка катедра предпочита да приеме свойте си студенти пред останалите от другата специалност.