Отзиви за специалности!

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

goshko
От дъжд на вятър

Отзиви за специалности!

Мнение от goshko »

Ако има някой,който е студент в СУ в специалности като - Японистика,Кореистика,Китаистика нека сподели дали са перспективни,и има ли добра реализация след това...нека всеки по-запознат да каже, дори все още да не е студент...и какво се учи в тях през годините...защото знам че например ако уча Японистика и след 2 курс мога да продължа обучението си в Япония.
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Re: Отзиви за специалности!

Мнение от radja »

goshko написа:Ако има някой,който е студент в СУ в специалности като - Японистика,Кореистика,Китаистика нека сподели дали са перспективни,и има ли добра реализация след това...нека всеки по-запознат да каже, дори все още да не е студент...и какво се учи в тях през годините...защото знам че например ако уча Японистика и след 2 курс мога да продължа обучението си в Япония.
можеш да следваш в Япония дори и да не си японист.
goshko
От дъжд на вятър

Мнение от goshko »

Целта ми не е да следвам в Япония...просто се интересувам по-подробно от специалността, и искам някой да ми каже какво точно се учи в тази специалност и дали има въобще бъдеще...
Аватар
Page_B
Пишете, о, братя

Мнение от Page_B »

Аз 5 години уча японски (в гимназия де) и се убедих, че език се учи единствено със собствени усилия... Където и да влезе човек може да учи какъвто език пожелае... Не зная как е в СУ... познавам преподавателите по ЯЕ там (и на мен са ми предавали в училище) и честно казано не съм очарована... Ако все пак ти харесва - учи го, интересно е... Но трябва да знаеш, че за да постигнеш нещо ти трябва огромна лична мотивация :roll:
"Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах." Конфуций
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Аз отговарям на всяккави въпроси за китаистика :D
Аватар
Page_B
Пишете, о, братя

Мнение от Page_B »

Този йероглиф на аватара ти "сърце" ли означаваше? :)
goshko
От дъжд на вятър

Мнение от goshko »

А японския толкова ли е труден, колкото изглежда?
Аватар
Page_B
Пишете, о, братя

Мнение от Page_B »

Всеки това пита... ами зависи как ти се преподава и пак казвам - зависи от теб... Да, ученето е много. Граматиката е сравнително лесна, но мисля че се сещаш за буквите, йероглифите, думите и стиловете на говорене ( а те имат изключително много стилове и речеви ситуации)...
eli_girl
Пишете, о, братя

Мнение от eli_girl »

Ами аз съм първи курс японистика и отзивите ми за специалността са доста добри.Естесвено може да имам леки забележки,но мисля,че това е нормално.Като цяло съм много доволна.
Японистика,Кореистика,Китаистика-от моите наблюдения до сега и трите специланостти предлагат добри възможности за реализация,но това естествено си зависи от човека...
По принцип,към края на втори курс мисля,се държи изпит,чрез който можеш да спечелиш стипендия за 1 година обучение в Япония.Държа да отбележа,че това не е продължаване на обучението,ами просто една година учиш там,след това се върщаш и продължаваш тук.Предполагам,че има начин и да останеш там,но аз не съм запозната.
имаче,както Раджа(мисля,че така се транскрибира) вече каза,има и начин да заминеш да учиш в Япония и без да си учил тук.Ако те интересува,ще обяснявам допълнително,защото сега нямам време->изпити ме чакат :wink:
Успех с кск-то :)
пс:Ксин,защо и ти не разкажеш нещо за Китаистиката.Мисля,че ще бъде от полза :lol:
A Mind is a terrible thing to waste!
eli_girl
Пишете, о, братя

Мнение от eli_girl »

Page_B написа:Всеки това пита... ами зависи как ти се преподава и пак казвам - зависи от теб... Да, ученето е много. Граматиката е сравнително лесна, но мисля че се сещаш за буквите, йероглифите, думите и стиловете на говорене ( а те имат изключително много стилове и речеви ситуации)...
Подкрепям.Изисква много усилия и е нужно постоянство.Естествено,по-лесно е,ако материала ти е добре преподаден :wink:
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Сърце ми означава йероглифчето, да, никът е транскипцията му, на бг звучи като Син.
Ама аз по принцип предпочитам да отговарям на конкретни въпроси, защото иначе всичко е доста субективно. И в темата "китаистика" в раздел Студенти пише доста.
В общи линии: Дали всичко е прекрасно, пеят птички и те водят за ръчичка към светлите бъднини, когато ще знаеш китайски?-Не. Има си доста проблеми, като навсякъде.
Има възможности да се ходи в Китай, плащаш си само самолетния билет.
Съжалявам ли, че записах това? Абсолютно и категорично не.
Според мен най-ценното в тези специаности е, че ти разчупват много силно мисленето. Осъзнаваш, че си приемал за даденост неща, които всъщност не са "даденост", защото на друго място е различно... На практика откриваш един нов и доста различен свят, който при това, струва ми се е доста по-богат и развит като мисловност от нашия. Четеш за хора, живели в началото на нашата ера, а имаш чувството, че са почти съвременници. Ще дам един малък пример. Записах втора специалност социология и там цяла година слушах, че "социологията е модерен и западен начин на мислене (или форма на съзнание)" социолозите от форума ще ме разберат, а преди няколко дни, докато кротко и мирно си учих за държавния, в древната китайска литература (1век преди новата ера) открих паметник, който едва ли е точно социология, но при всички случаи говори за подобна форма на мислене... та според мен "модерната и западна" форма на съзнание е твърде вероятно да се окаже "древна и източна", но ще се занимая по-подробно с това след държавния. Както и да, идеята е, че да учиш нещо подобно наистина много обогатява мисленето. Ако успееш да го съчетаеш и с друга специалност-още повече. Човек при всички случай трябва да се сблъска с нещо толкова различно, за да разбере кой е той самият и да преодолее границите в мисленето, които са му наложени от нашата действителност. Това е моето мнение :D
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Всъщност изпитът на Монбушо за държавна стипендия и едногодишно следване в Япония е в началото на Март всяка година. Може да се държи от всички курсове (повечето заминават след трети). Той не изчерпва възможностите обаче. Софийският университет има спогодби с три японски университета за обмен, така че има още доста други програми, по които заминават хора.
Следването в Япония след завършване на средно образование естествено е в пъти по-изгодно. Защото първата година учиш само език (и то така яко, че за една година взимаш материала за 3 от СУ), а след това кандидатстваш по олекотен режим и влизаш в университет по избрана от теб специалност. Така хем знаеш езика, хем имаш и специалност. Това всичко обаче има смисъл единствено ако смяташ да оставаш да работиш в Япония. В България никой няма да се впечатли, че си завършил Токийския, примерно.
За японистиката има друга, доста подробна тема в другия раздел на форума.
Аз лично съм четвърти курс, но в момента съм в Токио по едногодишната програма. Отзивите ми за японистиката към момента са противоречиви, или с други думи 50 на 50. Съгласен съм с твърдението, че език се учи самостоятелно и със собствен мерак. Относно реализацията... :roll: много зависи. Принципно японският не трябва да е цел, а средство, но дали ще успееш да го овладееш дотолкова, че да стане средство за друга цел - това вече е доста индивидуално.
И понеже съм гадняр ( :twisted: ), бързам да ви обезсърча - не ви трябва да идвате в Япония, плодовете са малко и много скъпи. Продават се поединично. Така ми се ядееееее, ама няма. :cry: Тука съм си купил една кофичка с 10-ина черешки на безбожна цена и ги гледам жално-жално. :o :?

Page_B: Искаш да кажеш, че не си очарована от Иванов и Радева???!!! :shock: Оооо.... *потрес*...
eli_girl
Пишете, о, братя

Мнение от eli_girl »

Page_B написа:Този йероглиф на аватара ти "сърце" ли означаваше? :)
сори за въпроса,не искам да се заяждам,обаче след като си учил(а) 5 години японски,сериозно ли го задаваш този въпрос?

Благодаря на Александър и Син за последните две мнение-все пак опита си личи :wink:
Аватар
Page_B
Пишете, о, братя

Мнение от Page_B »

До Александър:

Да, точно от тях не съм очарована... по-специално от Иванов... Радева ми е преподавала само 1 година... Но Иванов го познавам прекалено добре, за да знам що за човек е... И аз много го харесвах първите две години, но впоследствие се оказа ужасен лицемер... Той дори не дойде на бала ни!!!! А ние му купихме покана, поканихме го и той ни каза, че ще дойде... А не дойде, въпреки че ни беше класен 1 година!!!
Аватар
Page_B
Пишете, о, братя

Мнение от Page_B »

eli_girl написа:
Page_B написа:Този йероглиф на аватара ти "сърце" ли означаваше? :)
сори за въпроса,не искам да се заяждам,обаче след като си учил(а) 5 години японски,сериозно ли го задаваш този въпрос?

Благодаря на Александър и Син за последните две мнение-все пак опита си личи :wink:
Естествено, че не е сериозно :)... Поне на това успях да се науча (САМА за съжаление) :roll:
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”