Предварителен изпит по математика - 20 май 2007 (коментари)

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
korpusito
Пишеща машина

Предварителен изпит по математика - 20 май 2007 (коментари)

Мнение от korpusito »

Някои знае ли къде има решени задачите от изпита днес и дръгите варианти на изпита.........
slavcho
От дъжд на вятър

Мнение от slavcho »

Дано да не ги публикуват чак догодина ;)
Абе според мен утре във вестника ще са !!
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Как бяха задачите?
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
^Count^
В началото бе словото

Мнение от ^Count^ »

Ако не решенията, то поне условията има ли ги някъде качени в интернет?
Аватар
Fellix
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Fellix »

9 задача беше няква кофти... а 10 беше направо луда - сигурно 1 ч съм я гледала, гледала и нищо не ми идва на ум!
Иначе мн се изненадах, че нямаше параметри... Всъщност алгебричните задачи бяха само 4 (противно на моите очаквания)
Едит: И между другото ни дадоха да си задържим условията, така че трябва скоро някой да ги качи.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

На изхода от ХМИ един пич продаваше решенията по 2 кинта...
medicate, medicate
Аватар
Fellix
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Fellix »

Айде аз ще напиша 9 и 10, ако някой има желание да се занимава.

9.Група от n деца си разделили кутия бонбони. Първото дете взело 1 бонбон и още една десета от останалите в кутията бонбони. След него второто взело 2 бонбона и още една десета от останалите след това бонбони, и т.н. , предпоследното дете взело n-1 бонбона и още една десета от останалите след това бонбони в кутията. За последното дете в кутията останали n бонбона. Намерете броя n на децата, ако е известно, че първите две деца са взели по равен брой бонбони.

10.В триъгълника ABC са взети точка P върху страната AC и точка Q върху страната AB, такива че PC+QB=BC. През точките P и Q е прекарана окръжност, която се допира до страната BC в точка M и <QMP=90°-<BAC/2. Намерете дължината на CM, ако PC=2.
Аватар
Fellix
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Fellix »

Ето останалите:

1. Десетият и шестнадесетият член на аритметична прогресия са съответно равни на 14 и 26. Намерете третия член на прогресията.

2. Решете неравенството 3|x|≤2+|x+1|

3. Намерете всички решения на уравнението sinx+cosx=1 , които са в интервал [0,π/2].

4. Лицето на околната повърхнина на правоъгълен паралелепипед е равно на 10, 16 или 18 в зависимост от това коя от стените му е избрана за основа. Намерете обема на паралелепипеда.

5. Точката М е във вътрешността или по контура на правоъгълник ABCD със страни АВ=а и ВС=b. Намерете възможно най-голямата стойност на сумата MA+MB.

6. Около равнобедрен правоъгълен триъгълник ABC с прав ъгъл при върха С е описана окръжност. Върху дъгата АВ от окръжността, която не съдържа точка С, е взета точка М. От точката С е спуснат перпендикуляр към правата АМ, който пресича отсечката АМ във вътрешна точка N. Докажете, че MN=AN+MB.

7. Две окръжности с радиуси 4 и 1 се допират външно в точка М, а общата им външна допирателна се допира до тях в точки А и В. Намерете лицето на триъгълника АМВ.

8. В триъгълна пирамида ABCD ръбовете AD, BD и CD имат равни дължини и са два по два взаимно перпендикулярни. Радиусът на описаната около пирамидата сфера е R. Намерете обема на пирамидата.
Аватар
Rompy
В началото бе словото

9зад

Мнение от Rompy »

m-брой бонбони
1 дете - 1+(m-1)/10
2 дете - 2+(m-3-(m-1)/10)/10
=>m=81
от тук нататък най-вероятно има и по-елегантен начин, но може да се разпишат и да се види че всяко дете е изяло по 9 бонбона и са били 9 деца
^Count^
В началото бе словото

Мнение от ^Count^ »

Някой може ли да наише втората, че не мога да си оправя интервалите:)
asdhuoih
В началото бе словото

Мнение от asdhuoih »

[-3/4;3/2]
tws
В началото бе словото

Мнение от tws »

asdhuoih написа:[-3/4;3/2]
не е ли [-3/2;3/2]
:?:
Аватар
Fellix
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Fellix »

tws написа: не е ли [-3/2;3/2]
:?:
Не
kelly_
В началото бе словото

Мнение от kelly_ »

някой може ли да ми каже как се решава 5 задача защото над нея се мъчих супер много и нищо не измислих
Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Мнение от LFirestorm »

kelly_ написа:някой може ли да ми каже как се решава 5 задача защото над нея се мъчих супер много и нищо не измислих
Аз лично ползвах косинусова теорема - като не съм 100% сигурен в решението си но мисля, че най големия сбор беше а+б, тоест когато М съвпада с Б или Д

*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”