Музиката/Литературата ?

Модератори: Ангел, Ice_Spirit

Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Музиката/Литературата ?

Мнение от DaNce_ »

Защо според вас в днешно време младите хора постоянно слушат музика(или пък гледат филми), а все по-малко четат художествена литература?
Не е ли музиката (филмите) един по-лесен за възприемане начин, т.е. не ти трябва токлова да се "напрягаш" ? И... винаги ли "по-лесното" е по-добрият избор?! Свикнали сме всичко да ни е удобно, лесно, бързо, да мислим колкото се може по-малко...
Да не се обиди сега някой, но това си тендеция в днешно време.
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Хахаха :lol:
Извинявай. Музиката е също толкова сложно изкуство колкото литературата. Много хора я слушат, без да я разбират, също както и четат , без да разбират. :wink:
Аз лично и двете правя по много.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Crematory написа:Хахаха :lol:
Извинявай. Музиката е също толкова сложно изкуство колкото литературата. Много хора я слушат, без да я разбират, също както и четат , без да разбират. :wink:
Аз лично и двете правя по много.
:notworthy:
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Гъци-гъци-гъци-гъци-гъци-гъци-беееееее :lol:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Не виждам нищо общо между двете явления! :roll:
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

тая тема я пуска човек с ник Денс?

ляво знаеш ли коя посока е?
Изображение

Fcuk you, I won't do what you tell me
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Не сте ме разбрали добре. Не казвам, че музиката ощетява литературата, нито пък че едното изключва другото. Абсурд! Просто направих сравнение между двете.
Много пъти съм се чудила, защо младите хора слушат толкова музика (или гледат филми), а не четат... и реших, че музиката се възприема по-лесно. Поне на мен ми е по-лесно.
Айде сега стреляйте :lol:

P.S. И между другото сравнително късно научих кое ми е ляво и кое дясно :lol: Първо се научих да танцувам, затова съм DaNce_ :lol:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Да де, ама малко трудно се сравняват коренно различни категории неща, не си ли съгласна? :roll: :)
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Защо пък? Мисля, че всички изкуства имат допирни точки помежду си...могат да се сравняват. А може и аз да съм си изрод щом никой ме не разбира. :?
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

DaNce_ написа:Защо пък? Мисля, че всички изкуства имат допирни точки помежду си...могат да се сравняват. А може и аз да съм си изрод щом никой ме не разбира. :?
Аз те разбрах идеално... просто снощи бях леко подпийнал, за да дам смислен отговор :lol:
Да, музиката и киното са предпочитаната форма на изкуВство сред по-младите. Причината е точно тази, която изтъкваш - по-достъпни са, по-лесно смилаеми, особено когато говорим за "популярния" жанр :roll:
Освен това посредством тях гадните хамерикани по-лесно могат да ни налагат своето виждане за "добро и лошо" :occasion8: :protest:
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Денс, нещо ти куца в иначе толкова Ентелектуалната тема... :wink:
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Стига сте се заяждали, а прочетете още веднъж какво точно ви пита момичето.
Ако се направи проучване сред да речем 1000 души на нашата възраст, едва ли ще се намерят и двама, които да кажат, че не са си пуснали някое албумче или не са изгледали някое филмче на компа в този ден. Колко от тях обаче ще са чели книга в последния месец?
Още по-конкретно...
Ако някой ме попита колко нови групи/албуми/песни съм изслушал през последната една година, отговорът ми ще клони към безкрайност, но ако ме попита колко книги съм прочел за това време... :oops: Ами, бате, ще си умра от срам :lol:
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Все пак Циндил - Пиндил ме разбра. Аз и на един съм доволна. :D
Едно не мога да разбера...как така музиката и литературата повечето от вас определят като коренно различни категории ? Когато слушате музика нали се забавлявате или натъжавате, замисляте се над "нещата от живота" , пренасяте се в други светове, на други места (примерно). А когато четете или гледате някой хубав филм не изживявате ли същото? Разликата е, че в едния случай възприемате слухово, в другия визуално... Музика, литература, театър, кино...всички изкуства са създадени с една цел.

Темата ми не претендира за "Ентелектуалност". Просто споделих нещо, което ми прави впечатление и което е световна тенденция сред младите и се опитах да дам обяснение защо е така, като се базирам на себе си. That's all. :wink:
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Музиката/Литературата ?

Мнение от Richard B. Riddick »

DaNce_ написа:Защо според вас в днешно време младите хора постоянно слушат музика(или пък гледат филми), а все по-малко четат художествена литература?
Не е ли музиката (филмите) един по-лесен за възприемане начин, т.е. не ти трябва токлова да се "напрягаш" ? И... винаги ли "по-лесното" е по-добрият избор?! Свикнали сме всичко да ни е удобно, лесно, бързо, да мислим колкото се може по-малко...
Да не се обиди сега някой, но това си тендеция в днешно време.
Не бих казал ,че са чак толкова намалели читателите,но наистина има спад вероятно...И не бих винил музиката,филмите и игрите както е модерно напоследък.Може би за повечето млади хора не е "модерно" да се чете,а както знаем пишлеметата доста се влиаят от модата сред връстниците си :roll:
А това ,че сме свикнали в развлеченията си (според теб) всичко да ни е "удобно,лесно,бързо,да мислим колкото се може по-малко" е може би заради липсата на време и заради твърде многото други неща за които има да се мисли :idea:
.
Emmanuel Goldstein
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Emmanuel Goldstein »

Литературата иска някакво мисловно напъване /освен ако не е Коелю или '...тогава той я прегърна под дъжда. Тя прокара ръката си по мускулестите му гърди, а устните им се впиха, танцувайки огнен танц.../ Хомо Модернус избягва мисловното напъване. Консуматор. Забавления, удоволствия, всичко е прекрасно... Защо му е, да се занимава с нещо, което в крайна сметка не би впечатлило никой от приятелите му, не би му донесло някакъв кеф /мисловно интерпретиране липсва, всичко се поема както е представено - затова зрелищното кино е вървежно/, ще му отнеме време през което може да похапва или да гледа как се взривяват коли.

С музиката е подобно - огромен процент /ама наистина голям/, слуша музика която е неангажираща - нещо което става за фон. По-сложните стилове не са особено модерни. Текстовете също са лумпенски.

Ти нямаш късмет,
по-добре да бъдеш охлюв,
отколкото да си поет.
i know the human being and fish can coexist peacefully
Публикувай отговор

Обратно към “Музика и Концерти”