Учене в два университета едновременно?
Модератор: Boromir
Учене в два университета едновременно?
Възможно ли е едновременно обучение в два университета като едната форма на обучение е редовна а другата задочна? Попрегледах разни правилници и никъде не пише, че е забранено, но и никъде не пише, че е позволено? Не виждам причини да не е позволено, ако формите на обучение не си пречат една на друга. Щом обучението в две специалности в един унивреситет е позволена би трябвало и в различни университети да е позволено. Моля някой ако знае нещо по въпроса да пише!
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Не, ако и двата са държавни. Не можеш да се запишеш, защото ще ти искат оригиналите на дипломите и на двете места. В това отношение, мисля, че НБУ (и другите частни) е единствената опция.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
:)
ами според мен няма как да стане защото като се записваш си оставяш дипломата там ... и не можеш да се запишеш да учиш без диплома ..
- явор
- Летописец Виртуоз
Re: :)
Като изключение е само НБУ (за Свободния във Варна мога да потвърдя, че и те държат дипломата)Traqn`` написа:ами според мен няма как да стане защото като се записваш си оставяш дипломата там ... и не можеш да се запишеш да учиш без диплома ..
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
За съжаление става въпрос за два държавни университета. Не виждам какви биха могли да бъдат законовите пречки за това нещо след като е позволено едновременно да завършиш две висши в един университет. Това си е дискриминация. Как да завършиш специалност, която я няма в твоя университет? Това означава да завършиш и наново 5 години да учиш, което си е истинско пропиляване на време и средства. Аз се сещам за един начин, който всъщност не е много легален, но бил свършил работа - отиваш в училището, което си завършил и казваш, че са ти изгубили дипломата. Оттам ти издават нова и така дефакто имаш две дипломи. Едната в единия университет, другата в другия.
- явор
- Летописец Виртуоз
Засега това е действащ способ, но с въвеждането на регистри може да вземат да те санкциониратmaimunka написа:За съжаление става въпрос за два държавни университета. Не виждам какви биха могли да бъдат законовите пречки за това нещо след като е позволено едновременно да завършиш две висши в един университет. Това си е дискриминация. Как да завършиш специалност, която я няма в твоя университет? Това означава да завършиш и наново 5 години да учиш, което си е истинско пропиляване на време и средства. Аз се сещам за един начин, който всъщност не е много легален, но бил свършил работа - отиваш в училището, което си завършил и казваш, че са ти изгубили дипломата. Оттам ти издават нова и така дефакто имаш две дипломи. Едната в единия университет, другата в другия.
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
За законовото основание на забраната ще обясня. В няколко стъпки:
1. Министерски съвет определя приемът държавна поръчка за всеки университет.
2. Държавата отпуска държавна субсидия за тези студенти по-горе, т.е. на брой студенти определени пари на калпак
3. Студентите заплащат такса в размер до 30% от размера на издръжката определена от държавата. Тя е сред 2300 на студент.
4. Ако един университет те приеме да учиш, а в същото време учиш другаде, няма как да се получи на практика това защото ти си разчетен предварително от държавата и е излязло постановление на Министерски съвет за броя на студентите
5. На практика, за да учиш на второ място, трябва да ти искат цялата сума за издръжката (2300 лв) защото университета не получава субсидия за теб.
Обаче това не е регламентирано в момента и дори да искаш да си платиш цялата сума и да учиш на второ място, няма как да стане това
Но предстоящите законови промени, които ще се случат в Закона за висше образование може би ще направят нещо по въпроса...
За промените тук най-долу >>
1. Министерски съвет определя приемът държавна поръчка за всеки университет.
2. Държавата отпуска държавна субсидия за тези студенти по-горе, т.е. на брой студенти определени пари на калпак
3. Студентите заплащат такса в размер до 30% от размера на издръжката определена от държавата. Тя е сред 2300 на студент.
4. Ако един университет те приеме да учиш, а в същото време учиш другаде, няма как да се получи на практика това защото ти си разчетен предварително от държавата и е излязло постановление на Министерски съвет за броя на студентите
5. На практика, за да учиш на второ място, трябва да ти искат цялата сума за издръжката (2300 лв) защото университета не получава субсидия за теб.
Обаче това не е регламентирано в момента и дори да искаш да си платиш цялата сума и да учиш на второ място, няма как да стане това
Но предстоящите законови промени, които ще се случат в Закона за висше образование може би ще направят нещо по въпроса...
За промените тук най-долу >>
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аз трябва да съм някой доригран робот да уча в два университета едновременно
Особено ако нещата, които се учат, са коренно различни. Например и на мен ми се учат две неща - Счетоводство и Английска филология, но ако запиша и двете неща ще ми се види черно... 'All that double-entry bookkeeping in the sky...' (Tobias Hill)