Софийският университет днес...
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
where-am-i
- В началото бе словото
Софийският университет днес...
Не ми се търсеше дали има такава подобна тема, а и без това ще се 'модерира', ама да споделя...
Софийският университет днес...е супер западнало място, което не ти дава никакви практически знания и умения, срамувам се, че уча тук и то в една от "най-елитните" специалности.
Много съжалявам, че нямам финансовата възможност да отида да уча в чужбина, но едно е ясно - няма да е и тук, просто няма смисъл да си пропилявам времето и нервите да ходя на лекции при "големите" преподаватели от СУ, с не-знам-си-колко "титли" (научни степени), които нямат педагогическа подготовка и най-лошото - живеят в миналото и имат остаряли виждания за настоящето.
Стига с тези остаряли методи на преподаване!!! Събудете се...Трябвало да почнем да ги уважаваме и по-този начин унито щяло да стане по-престижно...ами...заслужето го това уважение, "Free your mind" или разчупете малко това 'забетонето' мислене...и ни давайте практически знания, хич не ме интересува кой професор къде ходил по Македония и какво правил...ама хич. За две години в този 'най-престижен' български университет, не получих 1/99 от това, което научих само за няколко месеца на новото ми работно място.
Надявам се да не съм засегнал никого с този пост, а ако съм-замислете се!!!
Софийският университет днес...е супер западнало място, което не ти дава никакви практически знания и умения, срамувам се, че уча тук и то в една от "най-елитните" специалности.
Много съжалявам, че нямам финансовата възможност да отида да уча в чужбина, но едно е ясно - няма да е и тук, просто няма смисъл да си пропилявам времето и нервите да ходя на лекции при "големите" преподаватели от СУ, с не-знам-си-колко "титли" (научни степени), които нямат педагогическа подготовка и най-лошото - живеят в миналото и имат остаряли виждания за настоящето.
Стига с тези остаряли методи на преподаване!!! Събудете се...Трябвало да почнем да ги уважаваме и по-този начин унито щяло да стане по-престижно...ами...заслужето го това уважение, "Free your mind" или разчупете малко това 'забетонето' мислене...и ни давайте практически знания, хич не ме интересува кой професор къде ходил по Македония и какво правил...ама хич. За две години в този 'най-престижен' български университет, не получих 1/99 от това, което научих само за няколко месеца на новото ми работно място.
- Darksorrow
- Паисий
- Обратна връзка:
Всеки от нас се е сблъсквал с подобни проблеми...Наистина много си зависи и от специалността, и от преподавателите, но и от студентите. И в момента виждам млади и разчупени асистенти, които се сблъскват с пълно нежелание на титулярите си да променят нещо, но и на студентите - да си свършат своята част от работата. Така семинарно занятие не може да стане.
Миналата седмица реших да се подготвя добре по един предмет, на упражнението говорих и дори спорих с асистента и накрая ми казаха почти групово, че съм натегач и им развалям системата на нищо неправене и неходене... Сега заради мен щяло да се наложи и други да прочетат нещо!
Нали са в специалността си по свое желание, а не някой насила ги е вкарал там? Нищо вече не разбирам...
Бях и на запад една година и се скъсах от четене, дискутиране и писане на пейпъри. По-малко от 250 стр. на седмица не ми се е случвало да прочета и то с конкретни задачи за усвояване. Ако в СУ се въведе такъв режим, със сигурност ще прекъснат поради незаверен семестър или невзети изпити 2/3 от студентите. Сигурно по подобни критерии ще уволнят и 2/3 от преподавателите, воглаве с ...
Миналата седмица реших да се подготвя добре по един предмет, на упражнението говорих и дори спорих с асистента и накрая ми казаха почти групово, че съм натегач и им развалям системата на нищо неправене и неходене... Сега заради мен щяло да се наложи и други да прочетат нещо!
Нали са в специалността си по свое желание, а не някой насила ги е вкарал там? Нищо вече не разбирам...
Бях и на запад една година и се скъсах от четене, дискутиране и писане на пейпъри. По-малко от 250 стр. на седмица не ми се е случвало да прочета и то с конкретни задачи за усвояване. Ако в СУ се въведе такъв режим, със сигурност ще прекъснат поради незаверен семестър или невзети изпити 2/3 от студентите. Сигурно по подобни критерии ще уволнят и 2/3 от преподавателите, воглаве с ...
- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
- GaVrosH
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
...ректума, предполагам.Joker написа:воглаве с ...
просто на някои хора си им е удобно да си живуркат в блатце и да не се движат наникъде... аз може да съм мързелив, но не мога да приема липсата на желание за прогрес. И това не е консерватизъм, защото консерватизма е придържане към добрите, изпитани и доказани неща от миналото, а не към изостаналите и закърнели такива...
- Darksorrow
- Паисий
- Обратна връзка:
- Richard B. Riddick
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Re: Софийският университет днес...
За съжаление си прав...е и какво можем да направимwhere-am-i написа:Не ми се търсеше дали има такава подобна тема, а и без това ще се 'модерира', ама да споделя...
.
- Richard B. Riddick
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
одкрепям мнението на автора. И аз често си мисля колко са им остарели методите на преподаване- ние не сме студентите от преди 50 или 20 години
Трябва да посменят тактиката
Винаги съм искала да уча в СУ, не само защото се води престижен, имам други по-големи причини...Е, стигнах дотук. Общо това ми е 3тата година в СУ- смених 2 факултета- не беше изобщо това, което очаквах, нормално е да не е същото, но останах от много неща разочарована...Съзнавам добре, че в БГ СУ може би си е най-добрия, но славата му на най-престижен започва да ми се струва леко преувеличена... 
"Богат е не този, който има най-много, а този, който се нуждае от най-малко"
- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Е на кого не е по вкуса? Едва ли някой студент на СУ не би се радвал наистина да сме (т.е. той самият да е) в елитаDa BuzZ написа:СУ е в елита на Европа, но на доста това не им изнася. Между Лондон, Мадрид, Париж, Берлин, Москва се нарежда София, но това не е по вкуса на някои. Както и да е.
Положението обаче не е точно такова. В доста отношения човекът, отворил темата е прав- мисля, че всички виждаме и изпитваме на гърба си кои са те. НО! Отново искам да изразя несъгласието си срещу този начин на мислене- "мрънкането". Висшето образование не е задължително- тва вече звучи като клише, но е вярно! Предполага се, че никой не трябва да бъде насилван, за да учи и да се развива! ОК, нас не ни натискат да четем по 250 страници на седмица, нито да пишем по 10 проекта месечно. И според мен това е правилно. Преподавателите дават минимума, който човек трябва да познава, за да може да получи някаква диплома. Останалото, т.е. колко добър специалист ще станеш един ден, си е само и изцяло в твоите ръце! В днешното глобализирано общество едва ли някой може да се оплаче от липса на информация! Нито пък аз познавам преподавател, който да откаже съдействие на заинтересован от материала студент (още повече имайки предвид, че такива студенти вече са рядкост).
С две думи- който иска да учи, винаги може да го прави!
И да- не съм фен на мотото, че от уни трябва да се излиза трудно- напротив, нека излизат всички

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)