Как се готвихте за изпита по литература?
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Как се готвихте за изпита по литература?
Догодина ще кандидатствам с литература и ще бъда благодарен ако кажете как се готвихте за изпита? Ходихте ли на частни уроци, какви книги четохте и т.н.
EDIT: Докато преглеждах програмата с произведенията на сайта на Факултета по славянски филологии ми направи впечатление, че след списъка с творбите на някои автори стои едно "и др.". Какво би трябвало да значи това?
EDIT: Докато преглеждах програмата с произведенията на сайта на Факултета по славянски филологии ми направи впечатление, че след списъка с творбите на някои автори стои едно "и др.". Какво би трябвало да значи това?
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
ми малко уроци не вредят - най-малкото за да ти разяснят принципа на писане на темите и изискванията на проверяващите. книгите - ами да, трябва да си четеш авторите, хубаво е вече да си започнал, въпреки че аз честно казано до ден днешен не съм прочела Тютюн, ама не се води по моя акъл, чети си
...
а пише "и др.", защото няма смисъл да изреждат всички стихотворения на Ботев напр. пишат само по-ключовите, оттам нататък ти преценяваш кои точно произведения да включиш в темата си...
а пише "и др.", защото няма смисъл да изреждат всички стихотворения на Ботев напр. пишат само по-ключовите, оттам нататък ти преценяваш кои точно произведения да включиш в темата си...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- явор
- Летописец Виртуоз
В тези "и други" има и някой важни произвдения!
За да научиш кои са трябва да ходиш на уроци или на курса в СУ. Подготовката без едно от горепосочените ще е доста сложна. И все пак зависи за каква оценка се бориш.
ПОЖЕЛАВАМ ТИ МНОГО УСПЕХ!
П.П. Чети всички произведения и си води записки задължително (имена на герои и събития)
За да научиш кои са трябва да ходиш на уроци или на курса в СУ. Подготовката без едно от горепосочените ще е доста сложна. И все пак зависи за каква оценка се бориш.
ПОЖЕЛАВАМ ТИ МНОГО УСПЕХ!
П.П. Чети всички произведения и си води записки задължително (имена на герои и събития)
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Re: Как се готвихте за изпита по литература?
Niki, и аз тая година ще кандидатствам с литература. За сега съм прочела всички произведения, остават ми само "Земляци" и "Старопланински легенди" на Йовков. Смятам да ходя на курс, но при независим учител, а не на курсовете, организирани от СУ. Успех!niki написа:Догодина ще кандидатствам с литература и ще бъда благодарен ако кажете как се готвихте за изпита? Ходихте ли на частни уроци, какви книги четохте и т.н.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Чети критика на Божидар Кунчев; Валери Стефанов; Бойко Пенчев; Димитър Камбуров; Милена Цанева; (всичките са от СУ)
И тези заглавия:
"Идеологът на нацията" - Ина Пелева
"Вазовият прочит на перущинската битка" - Милена Цанева
"Почит и прочити" - Никола Георгиев
"М/у мрака и светлината" - Радосвет Коларов
Божидар Кунчев - "Далчев , Геров и Вутимски"
"Нова христоматия" - сборник от 90-те години
"Йордан Йовков - романтик и реалист" - Иван Мешеков
"Вазов , Елин Пелин , Йовков" - Искра Панова
"Фигури на четенето" - Валери Стефанов
"Мистичният Йовков" - Виолета Русева
"Йовков.Митове и митология" - Милена Кирова
сборник "Текст и смисъл"
"Монография за Елин Пелин" - Симеон Янев
"Творбата- безкраен диалог" - Валери Стефанов

И тези заглавия:
сборник "Текст и смисъл"
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
+пушилиста на стария ТобиRaya_Alexandra написа:Чети критика на Божидар Кунчев; Валери Стефанов; Бойко Пенчев; Димитър Камбуров; Милена Цанева; (всичките са от СУ)
И тези заглавия:
сборник "Текст и смисъл"
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Бойко Пенчев ми е фаворит, абсолютен. Но кротко с критиката му, странна е и не всеки проверител му е фен. Аз обаче root for him с всички ръце и крака, много добър преподавател е, говоря от опит.
Валери Стефанов обаче го тачат повече, неслучайно учебниците за средното училище са негови.
Милена Стойкова, дано не бъркам името, според мен пише най-разбрано и достъпно за кандидатстуденти. 120 литературни разработки (или както се казваше помагалото, че 3 години са много време), според мен е най-доброто на пазара.
Валери Стефанов обаче го тачат повече, неслучайно учебниците за средното училище са негови.
Милена Стойкова, дано не бъркам името, според мен пише най-разбрано и достъпно за кандидатстуденти. 120 литературни разработки (или както се казваше помагалото, че 3 години са много време), според мен е най-доброто на пазара.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- ChiLL_PiLL
- Драскач
според мен по-добре е да се ходи известно време на уроци,защото така си създаваш някаква схема на учене и алгоритъм на писане на теми,анализ на произведения и автори и пр. може и сам да се подготви човек,но е много по-трудно без някой да ти помага...няма значене дали литературата ти идва отвътре,хубаво е да имаш ритъм за усилена работа,за да се настроиш да учиш
аз ходих на уроци (фирмата е специално създадена,за кандидатстващи деца с различни предмети) 9 месеца и съм многоооо доволна от това,защото се научих на някои тънкости,необходими за писане на литературноинтерпретативно съчинение (ох,че дълга дума
).та така... 
аз ходих на уроци (фирмата е специално създадена,за кандидатстващи деца с различни предмети) 9 месеца и съм многоооо доволна от това,защото се научих на някои тънкости,необходими за писане на литературноинтерпретативно съчинение (ох,че дълга дума
"On this continuing long road,there is surely something to believe in..Everyone has the right to a dream..." (Final Fantasy)
Аз кандидатствах само с литература.Не съм ходила на уроци,пишех си темите и ги пращах на една приятелка на майка ми,която е учителка по литература в друг град.И много се радвам че стана така,защото тя е супер критична и първоначалните и рецензии направо ме съсипиха
Та тя ми даваше заглавия на теми и критика,която да чета за дадените автори.Не съм ходила на други уроци или курсове,а оценките ми от изпитите си бяха достатъчни.Едно обаче за мен беше лошо..Неходенето на уроци ме накра да се отпусна,защото нямах фиксирана дата за предаване на темите и така накрая времето ми доста накъся..Така че препоръчвам хубаво разпределение на времето по автори и теми,за да не стане като при мен накрая-безсънни нощи,за да мина материала за някой автор.
Успех и ако имате нужда от помощ казвайте.На мен лично този форум много ми помогна-винаги има хора,които са минали по твоя път и са готови да помогнат,защото сам човек не е за никъде...
Успех и ако имате нужда от помощ казвайте.На мен лично този форум много ми помогна-винаги има хора,които са минали по твоя път и са готови да помогнат,защото сам човек не е за никъде...
and than she`d say:It`s OK,I got lost on the way...but i`m a supergirl,and supergirls don`t cry!!!
Според мен е добре да се ходи на уроци. По този начин има кой да обърне внимание на грешките които правиш, но е много важно на какъв учител ще попаднеш
Аз ходих на уроци, които бяха основната причина да ме приемат
, но най важното е да не заучаваш готови фрази и изречения, а да се научиш да подхождаш правилно към проблема върху който пишеш
успех с КСК
Az li4no nqmah mnogo vreme da pi6a celi temi i zatova za vseki avtor si imah po edin mnogo podroben plan,koito moje da se priloji za dosta zaglaviq.Taka predi izpita vmesto da iz4ita6 otnovo vsi4kite si temi i pomagala,koito ima6, 6te moje6 da si pripomni6 osnovnoto,a i spored men e po-lesno taka.Moqta y4itelka v y-6te mi prepora4a tozi podhod i pri vsi4ki ,koito kandidatstvahme s literatyra, proraboti.Ako oba4e 6te kandidatstva6 samo s literatyra i ima6 pove4ko vreme-napi6i si i celi temi-taka,za trening.Ne6to,koeto se okaza problem pri men-v kraq na 12kl.bqh zabravila dosta ot avtorite ot 11.Zatova-ako moje6 otdelqi po malko vreme za pregovor,za da ne ti se strypat to4no predi izpita....Otnosno kritikata-mnogo mi dopadna "Temi za kandidatstydentskiq izpit po literatyra" na Elica Parvanova pod redakciqta na Vladimir Atanasov,a sa6to i y4ebnicite va Valeri Stefanov.Az li4no te savetvam vinagi parvo da pro4ita6 tqh,a sled tova i ostanaloto,za6toto te davat edna monog dobra i sistematizirana osnova......Dano da sam pomognala sas savetite.....Yspeh !!!