Въпрос относно прехвърляне в Право
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Въпрос относно прехвърляне в Право
Здравейте. Имам едно въпросче и понеже е доста важно, ще помоля да пишат тези, които са на 100% сигурни в отговора си:)
Искам да попитам от кои специалности мога да се прехвърля след първата година право?
Искам да попитам от кои специалности мога да се прехвърля след първата година право?
- niai
- От дъжд на вятър
- Специалност: компютърни науки
- Курс: втори
Re: Въпрос относно прехвърляне
Виж това.
На базата на:
На базата на:
не мисля, че някой може да бъде 100% сигурен в някакъв конкретен отговор. Иначе от този линк можеш да разгледаш правилата за 2010/2011. Нататък - каквото решат.тъй като посочените правила се актуализират всяка година
noli me tangere
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Най-често в Право успяват да се прехвърлят колеги от Българска филология, История и др. специалности от ИФ, Публична администрация. Иначе не знам да има някакво ограничение в специалностите, от които да не можеш да се прехвърлиш в Право. Задължително изискване е обаче да си държал изпити по Бъгарски език и литература и История на България и да имаш висок успех от първи курс. След прехвърлянето се записваш в първи курс.
Светльо, аз сериозно се замислям да запиша Психология? Просто искам да бъда на 100 процента сигурна, че като уча едно нещо една година после при висок успех ще мога да се прехвърля. А относно изпитите- имам 4.25 по история, а по бг 5.13.Така че слава богу поне съм ги положила в някаква степен успешноsvetlio.varna написа:Най-често в Право успяват да се прехвърлят колеги от Българска филология, История и др. специалности от ИФ, Публична администрация. Иначе не знам да има някакво ограничение в специалностите, от които да не можеш да се прехвърлиш в Право. Задължително изискване е обаче да си държал изпити по Бъгарски език и литература и История на България и да имаш висок успех от първи курс. След прехвърлянето се записваш в първи курс.
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
А защо не изчакаш 1 година и да кандидатстваш наново догодина. Една година да учиш нещо, което не ти харесва и в същото време да целиш висок успех не е лесна работа...
Компютърни науки 1 курс
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Мога да ти кажа на каква стратегия залагат повечето колеги в този случай - прехвърлянето им е винаги резервен вариант. Понеже прехвърлянето се прави след кандидатстуднетската кампания, винаги преди това кандидатстват на общо основание и само ако не успеят да влязат, пробват и с прехвърляне като резервен вариант, защото това е по-трудният вариант. Да поддържаш висок успех цяла година и особено в първи курс понякога е трудно. В Правото по принцип първи курс е най-лек и нагоре става все по-трудно. За повечето специалности обаче е точно обратното - убийствен първи курс и нагоре "пей шапка на тояга". Специално за Психологията не знам как е. Но по принцип не би трябвало да има проблем да се прехвърлиш от Психология в Право.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Подкрепям мнението на morfei. Ако целта ти е право, има смисъл да се прехвърляш единствено ако влезеш задочно, а искаш после да учиш редовно, защото по този начин не си губиш първата година.
Повечето хора смятат, че трудното е да влезеш в университета, пък после колко му е, ще се прехвърлиш. Да, ама не. По-добре си остави годината празна, продължавай да учиш и да се готвиш за кск-изпитите, изкарай високи оценки на тях и си влезни спокойно. Така или иначе тази година с нищо няма да ти допринесе, а ако решиш да я запълниш с първи курс от някоя друга специалност, ще трябва да се явиш не на 2 изпита, а на 10. И на всички тях ще трябва да изкараш високи оценки, защото желаещите да се прехвърлят право никак не са малко. А да влезеш да учиш някаква специалност и едновременно с това да се готвиш И за кск-изпити става прекалено. Просто не си струва.
Повечето хора смятат, че трудното е да влезеш в университета, пък после колко му е, ще се прехвърлиш. Да, ама не. По-добре си остави годината празна, продължавай да учиш и да се готвиш за кск-изпитите, изкарай високи оценки на тях и си влезни спокойно. Така или иначе тази година с нищо няма да ти допринесе, а ако решиш да я запълниш с първи курс от някоя друга специалност, ще трябва да се явиш не на 2 изпита, а на 10. И на всички тях ще трябва да изкараш високи оценки, защото желаещите да се прехвърлят право никак не са малко. А да влезеш да учиш някаква специалност и едновременно с това да се готвиш И за кск-изпити става прекалено. Просто не си струва.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Re: Въпрос относно прехвърляне в Право
А вече съм си изкарала хубава оценка по литература и не искам да я пропилея ей така.Все пак нищо не ми гарантира, че успея и догодина да вляза. За мен изпита е повече от 50%късмет.
Благодаря за отговорите.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Да, но нали се сещаш, че нищо не ти гарантира високи оценки и на изпитите през сесията? Защото при тях също има стабилна доза късмет.
Ако все пак решиш да влизаш и след това да се прехвърляш, мога да те посъветвам да се свържеш с хора от различните специалности, които мислиш да запишеш, и да ги разпиташ какво е представлявал техния първи курс; така ще можеш да прецениш къде първата година е най-лека и се изкарват най-лесно високи оценки, следователно да запишеш въпросната специалност на по-предно място.
Ако все пак решиш да влизаш и след това да се прехвърляш, мога да те посъветвам да се свържеш с хора от различните специалности, които мислиш да запишеш, и да ги разпиташ какво е представлявал техния първи курс; така ще можеш да прецениш къде първата година е най-лека и се изкарват най-лесно високи оценки, следователно да запишеш въпросната специалност на по-предно място.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- alice.
- От дъжд на вятър
- Адрес в галерията на СУ: -
И аз това се чудих онзи ден като си подавах документите за класиране. В крайна сметка реших след редовното и задочно право да напиша международни отношения, тъй като, ако балът не ми стигне и ми остане вариант прехвърляне, поне ще уча доста по-близки неща (да не кажа почти припокриващи се) до тези в желаната специалност.
ще помоля ако има хора, които учат педагогика да споделят дали е било лесно първата година? ако има философи и психолози- също =)
Истина ли е, че след втори курс МО може да се запише и право?
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Стига да имаш необходимия успех и да имаш минимум 3,00 на кандидатстудентския изпит по литература.sues написа:Истина ли е, че след втори курс МО може да се запише и право?
Vanity, definitely my favorite sin...
There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...
Вяра чете... и от време на време пише...
- Never
- Драскач
- Специалност: Международни отношения
- Обратна връзка:
А не беше ли само задочно в този случай? (ако говорим за втора или нова специалност де)
It's never too late
for a twist of fate.
for a twist of fate.
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
^ Да, за втора или нова специалност от МО може да се запише само право задочно.
Vanity, definitely my favorite sin...