Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?

Мнение от Bestcho »

Здравейте всички . Както добре знаете , задължителната матура по БЕЛ наближава бързо и сигурно , а самата тя е доста важна за всички специалности . Всеки се стреми да изкара възможно най-добрата оценка на тази матура , защото дори само с нея може да се кандидатства в огромен брой специалности . Въпросът ми е как вие се подготвяте за нея ? Темата разбира се , не се отнася само за тези , които тепърва ще държат матура , а дор и за тези , които вече са минали през това и могат да дадат адекватни съвети . Един вид в тази тема , може всички да си бъдем взаимно полезни , споделяйки различни начини за подготовка , които биха били благополучни . Аз ще започна пръв , с моя доста елеметарен начин ..

Моята подготовка се състои до момента , единствено в решаването на матури , които са се падали през предишните няколко години . Матурите ги вземам от тук , като съдържат въпросите и верните отговори , чрез които лесно може да се направи проверка . Пълен и кратък член и основните неща в българския език смятам , че ги знам , макар и да не е на прекалено високо ниво , но ако случа на квестор , все пак ще се допитам до ''колегите'' в стаята .

Вие каква подготовка сте избрали ? По какъв начин се готвите за тази така важна матура ? Бих бил много благодарен , ако разясните обстойно , за да мога , ако начинът на вашата подготовка ми хареса , да се поинтересувам :)

Пп - Наясно съм , че има специален раздел матури , но смятам , че пусната тук , темата по-бързо ще добие популярност и съответно по-бързо ще бъдат получени отговори и предложения за подготовка . Ако има проблем се извинявам и моля модератор да премести темата на нужното място :)
seduction
Драскач

Re: Матурата по БЕЛ . По какъв начин се готвите за нея ?

Мнение от seduction »

Здрасти. Аз не мога да кажа, че имам някаква специална подготовка за матурата. В училище имаме допълнителни часове по български, в които правим примерни матури, а също и така такива, падали се преди през годините.
Между другото, не знам дали си разглеждал тестовете за седми клас. Да ти кажа на фона на тях матурата е фасулска работа. Не забравяй, че тя е направена така, че да може да се вземе от почти всички зрелостници. Вече за по-сериозните специалности, вузовете са си направили специални тестове за да се отсеят добре кандидатите.
Основните неща на които е хубаво да наблегнеш са правопис,пунктуация, направи някое друго резюме, виж дали знаеш изразните средства , прочети си анализите на произведенията, нали в матурата освен грамотността се проверява и дари е овладял добре материала по литература от 11 и 12 клас. И разбира се не забравяй за 41ви въпрос.
Аватар
stasinka
Драскач
Специалност: Туризъм
Курс: втори

Мнение от stasinka »

Аз се готвя чрез решаване на тестове от различни помагала, както и матурите от минали години + четене на готови анализи по литература. Матурата не е чак на такова високо ниво и не е трудна, ако през последните две години си внимавал малко повече в часовете по БЕЛ. Лично мен единствено ме притеснява последната задача. :D
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)
Изображение
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Има подраздел в КСК за Матурите:
Виж
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

То всъщност не е кой знае каква трудност тази матура. Просто трябва да научиш авторите, които ти трябват за нея и да можеш да решаваш тестове свързани със стилистични, правописни и пунктуационни грешки и ще се справиш :) Ще се убедиш сам, че съм прав ;)
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Дано да сте прави , тези които казвате , че матурата е елементарна ...
Аватар
stasinka
Драскач
Специалност: Туризъм

Мнение от stasinka »

Bestcho написа:Дано да сте прави , тези които казвате , че матурата е елементарна ...
:lol: Не знам каква ще бъде тази година, но сам може да се увериш като разгледаш миналогодишните. ;)
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)
Изображение
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

stasinka написа:
Bestcho написа:Дано да сте прави , тези които казвате , че матурата е елементарна ...
:lol: Не знам каква ще бъде тази година, но сам може да се увериш като разгледаш миналогодишните. ;)
От 2007 до сега съм ги разгледал и решил почти всичките :) Затрудняват ме въпросите от сорта на ''Проза се отнася към едикакво си , така както ода към едикакво си '' :?
Аватар
iprodanov
Пишете, о, братя
Специалност: КН у ФМИ

Мнение от iprodanov »

stasinka написа: :lol: Не знам каква ще бъде тази година, но сам може да се увериш като разгледаш миналогодишните. ;)
аре стига с тоя Вазов. :lol:
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Christopher »

До Bestcho Виж нещата за твойте "болежки" са елементарни. В повечето такива случай имаме хипоним(частно понятие) и хипероним (общо понятие). За проза , поезия , драма и т.н. принципът е един . Има 3 литературни рода Епос , Лирика и Драма . Най - общо в епоса се разказва , той е хипероним , а неговите хипоними са неговите жанрове : разказ , новела , повест , роман и т.н...В лириката се изразяват чувства , тя също е хипероним и нейните хипоними са нейните жанрове (ода , балада , лирическа миниатюра и т.н.).И за третия род - драмата - нейните жанрове (съответно хипоними) са 2 - трагедия и комедия ! .. Това е най-общо казано..
Public relations and Advertising..
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Bestcho »

Christopher написа:До Bestcho Виж нещата за твойте "болежки" са елементарни. В повечето такива случай имаме хипоним(частно понятие) и хипероним (общо понятие). За проза , поезия , драма и т.н. принципът е един . Има 3 литературни рода Епос , Лирика и Драма . Най - общо в епоса се разказва , той е хипероним , а неговите хипоними са неговите жанрове : разказ , новела , повест , роман и т.н...В лириката се изразяват чувства , тя също е хипероним и нейните хипоними са нейните жанрове (ода , балада , лирическа миниатюра и т.н.).И за третия род - драмата - нейните жанрове (съответно хипоними) са 2 - трагедия и комедия ! .. Това е най-общо казано..
Благодаря ти :)
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Не се шашкайте. Всяка година се говори, че матурата ще се усложни, но това така и няма да стане в скоро време, поне по моето скромно мнение. Отново повтарям идеята на тези изпити е да бъдат взети от хора, със средно ниво на познания, грамотност, способност за добро и ясно изразяване и т.н. Така че нека всеки да наблегне на това, което най-много го затруднява като разбира се, не забравяйте и 41ви въпрос.

Успех на всички и само спокойно. :)))
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Christopher »

Bestcho написа:
Christopher написа:До Bestcho Виж нещата за твойте "болежки" са елементарни. В повечето такива случай имаме хипоним(частно понятие) и хипероним (общо понятие). За проза , поезия , драма и т.н. принципът е един . Има 3 литературни рода Епос , Лирика и Драма . Най - общо в епоса се разказва , той е хипероним , а неговите хипоними са неговите жанрове : разказ , новела , повест , роман и т.н...В лириката се изразяват чувства , тя също е хипероним и нейните хипоними са нейните жанрове (ода , балада , лирическа миниатюра и т.н.).И за третия род - драмата - нейните жанрове (съответно хипоними) са 2 - трагедия и комедия ! .. Това е най-общо казано..
Благодаря ти :)
Пак заповядай ! :)
Public relations and Advertising..
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Няма ли раздел за матурите като цяло? :? Иначе матурата по БЕЛ няма да се промени коренно - ще продължава да има въпроси, които да са унижаващо лесни и такива, които искат малко повече внимание - за да се отсеят все пак "благонадеждните кандидати" ;) Друг е въпроса за матурата по АЕ какво ще стане, която е масово избирана за втора матура ...
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Има:
thegirl написа:Има подраздел в КСК за Матурите:
Виж
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”