Скандинавистика
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Скандинавистика
Не знам дали мястото ми е тук, но дъщеря ми реши преди 2 месеца да кандидатства Скандинавистика. Иначе учи в училище с италиански. Аз не съм убедена, че това е най-разумният избор, затова моля който има впечатления за тази специалност, да ги сподели. В частност се претеснявам, че каквото и да учи, няма да си намери добра работа.
- post-mortem
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
- Гост
- Пишеща машина
Скандинавистиката е хубава специалност. Момичетата влизат там
доста трудно... Преди две години трябваше да имат около 5.90 по английски/немски, за да влязат... /Така, че малко изглежда като рибата в океана, а тигана на огъня:)/
А щом е решило девойчето да влиза скандинавистика, не е хубаво да го спирате...
А всички филологии на държави от ЕС имат добра възможност за реализация

доста трудно... Преди две години трябваше да имат около 5.90 по английски/немски, за да влязат... /Така, че малко изглежда като рибата в океана, а тигана на огъня:)/
А щом е решило девойчето да влиза скандинавистика, не е хубаво да го спирате...
Мисля, че Скандинавистиката вече се учи 4 години, защото я направиха бакалаварска, след това по желание на студента може да учи и магистратура, не е както беше преди директно 5 г, директно магистратура.post-mortem написа:Да ви кажа, много сте си права. Ще учи пет години ( аи бая пари ще изръсите) и после ще се чудите кой път ще хванете. По принцип хората се залъгвар по специалности, които изглеждат модерни, но след това...
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Тва дали е с магистратура или не, не е с особено значение за въпроса на майката. Изчакайте Уинян да се появи (Winyan) или и пишете лично съобщение, тя учи скандинавистика и ще може да ви обясни повечето неща, за които вие или дъщеря ви имате въпроси.
Това е линк към тема за скандинавистиката, не е много подробна, но е обяснено горе-долу какво е нужно, за да се влезе. Можете да се обърнете с въпроси на лично съобщение и към човека, отговарял там.
Успех на дъщеря ви, каквото и да решите
Това е линк към тема за скандинавистиката, не е много подробна, но е обяснено горе-долу какво е нужно, за да се влезе. Можете да се обърнете с въпроси на лично съобщение и към човека, отговарял там.
[quote="Crematory"]Тва дали е с магистратура или не, не е с особено значение за въпроса на майката. Изчакайте Уинян да се появи (Winyan) или и пишете лично съобщение, тя учи скандинавистика и ще може да ви обясни повечето неща, за които вие или дъщеря ви имате въпроси.
[/quot
Просто го казах, за да го знае, а за останалото-как може да се влезе, що за писание - с изпит по английски или немски и аз го зная, въпреки че не уча тази специалност. Програмата за изпита я има в кандидатстудентските конспекти, минималните балове ги има за последните няколко години в сайта на университета, а цялата програма за всичките курсове на обучение по отношение изучаваните от студентите специалност "Скандинавистика" дисциплини, може да се намери на страницата на ФКНФ. Така че и сама може да си види какво ще учи детето й, ако бъде прието.
Просто го казах, за да го знае, а за останалото-как може да се влезе, що за писание - с изпит по английски или немски и аз го зная, въпреки че не уча тази специалност. Програмата за изпита я има в кандидатстудентските конспекти, минималните балове ги има за последните няколко години в сайта на университета, а цялата програма за всичките курсове на обучение по отношение изучаваните от студентите специалност "Скандинавистика" дисциплини, може да се намери на страницата на ФКНФ. Така че и сама може да си види какво ще учи детето й, ако бъде прието.
Много благодаря на всички, даже не очаквах такъв отклик. разгледах учебните планове, но не разбирам особено много. А какво е хубавото на Нордистика? И каква е разликата?
С риск да стана досадна, ще повторя, че се претеснявам за реализацията на дъщеря ми, Иначе нямам идея да я спирам, напротив. Но и тя не знае много за какво става дума.
С риск да стана досадна, ще повторя, че се претеснявам за реализацията на дъщеря ми, Иначе нямам идея да я спирам, напротив. Но и тя не знае много за какво става дума.
Ее най-накрая да се появи и тема за нашата родна специалност, а сега от link-a на Crematory, разбирам че и друга е имало - радост. Но както и да е сега малко по-сериозно и по същество.
Аз съм първи курс в момента и не мога да ви дам конкретна информация относно реализацията, макар че и 4-ти да бях пак едва ли бих могъл да кажа нещо. По-принцип Скандинавистиката се смята за доста престижна специалност и с добра реализация, но както creed казва голата филология (макар че това не е съвсем филология) също не е на добре. Това обаче може да се допълни с 2ра специалност или някоя магистратура примерно.
Във всеки случай според мен поне най-добрият избор по отношение на реализация е именно някоя по-рядка филология, защото от там се излиза с някакво конкретно познание, което не рядко е доста специализирано => такива хора са малко и търсени. Искам да кажа че примерно прависти или политолози или който и да било друг, които също се водят за много елитни и дорби специалности, има във всички държави, но по-редкият език обикновено се говори само в дадената държава. При това няма голямо значенние дали човек учи Скандинавистика или Японистика, или Румънска или славянска филология - те всички са редки. И пак даже не всички филологии - английска, немска и т.н. са изключително добри специалности, даващи много добра база и т.н. но пък именно от страна на реализация мисля че са по-назад, защото всеки 2ри знае английски примерно.
Сега по-конкретно за Скандинавистиката наистина преподаването е на много добро ниво; имаме си собствена библиотека и се поддържат силни връзки със скандинавските страни и посолствата им тук (=> не е невъзможна реализация там). Основно се учат езиците (в частност шведски), но има още куп допълнителни неща, като странознаие на дадените страни, тяхната история, култура, и въобще основни познания и задълбочени за Скандинавия.
Нордистика това е магистратурска програма, така да се каже за външни спрямо специалноста ни хора интересуващи се от Скандинавия. Тоест нещо като Скандинавистика, но е само магистратура, мисля че даже и езика се проподава, но едва ли може да се научи много за година и половина и то с намален хорариум. Не знам обаче какво точно представлява, така че е добре да се информирате по-подробно.
Това мога да кажа най-общо, ако имате нещо по-конкретно питайте. Но изборът си зависи от вас (или най-точно от дъщеря ви). Зависи, например, дали сте се насочили към филологии и от тях избирате Скандинавистика, или пък по-принцип към по-хуманитарни науки или въобще дали и точните науки са опция.
А и да допълня. Въобще е доста трудно да се говори за реализация. Аз поне не знам за някоя специалност в БГ която да има добра реализация или в която да се преподават точно нещата които трябват за дадена работа. Повече от половината ми познати с висше не работят по специалността си, а постъпването на работа зависи много повече от късмета, и личната инициатива, и за съжаление, не рядко връзки. Занаята се науча с работата, а познаването на чужди езици и самото висше е винаги плюс в СV-то
. Така че си мисля че е по-добре да се избере нещо което дъщеря ви и учила с интерес. Тогава поне ще има и добри оценки...
Аз съм първи курс в момента и не мога да ви дам конкретна информация относно реализацията, макар че и 4-ти да бях пак едва ли бих могъл да кажа нещо. По-принцип Скандинавистиката се смята за доста престижна специалност и с добра реализация, но както creed казва голата филология (макар че това не е съвсем филология) също не е на добре. Това обаче може да се допълни с 2ра специалност или някоя магистратура примерно.
Във всеки случай според мен поне най-добрият избор по отношение на реализация е именно някоя по-рядка филология, защото от там се излиза с някакво конкретно познание, което не рядко е доста специализирано => такива хора са малко и търсени. Искам да кажа че примерно прависти или политолози или който и да било друг, които също се водят за много елитни и дорби специалности, има във всички държави, но по-редкият език обикновено се говори само в дадената държава. При това няма голямо значенние дали човек учи Скандинавистика или Японистика, или Румънска или славянска филология - те всички са редки. И пак даже не всички филологии - английска, немска и т.н. са изключително добри специалности, даващи много добра база и т.н. но пък именно от страна на реализация мисля че са по-назад, защото всеки 2ри знае английски примерно.
Сега по-конкретно за Скандинавистиката наистина преподаването е на много добро ниво; имаме си собствена библиотека и се поддържат силни връзки със скандинавските страни и посолствата им тук (=> не е невъзможна реализация там). Основно се учат езиците (в частност шведски), но има още куп допълнителни неща, като странознаие на дадените страни, тяхната история, култура, и въобще основни познания и задълбочени за Скандинавия.
Нордистика това е магистратурска програма, така да се каже за външни спрямо специалноста ни хора интересуващи се от Скандинавия. Тоест нещо като Скандинавистика, но е само магистратура, мисля че даже и езика се проподава, но едва ли може да се научи много за година и половина и то с намален хорариум. Не знам обаче какво точно представлява, така че е добре да се информирате по-подробно.
Това мога да кажа най-общо, ако имате нещо по-конкретно питайте. Но изборът си зависи от вас (или най-точно от дъщеря ви). Зависи, например, дали сте се насочили към филологии и от тях избирате Скандинавистика, или пък по-принцип към по-хуманитарни науки или въобще дали и точните науки са опция.
А и да допълня. Въобще е доста трудно да се говори за реализация. Аз поне не знам за някоя специалност в БГ която да има добра реализация или в която да се преподават точно нещата които трябват за дадена работа. Повече от половината ми познати с висше не работят по специалността си, а постъпването на работа зависи много повече от късмета, и личната инициатива, и за съжаление, не рядко връзки. Занаята се науча с работата, а познаването на чужди езици и самото висше е винаги плюс в СV-то
Еми даже , като изключим целия баласт за историята и културата на Скандинавия, учим (3-)4 езика. Честно казано не знам, но преподавателите много натъртиха, че това не е (само) Шведска филология.Гост написа: И каква е разликата между скандинавистиката и голата филология?![]()
Винаги ми е било чудно...
EDIT: 4-5 езика с латинския... съвсем го забравих.
Последно промяна от Temporary на 12 Яну 2006, 14:56, променено общо 1 път.
А какво му е лошото това да е шведска филология? и още - шведския добре ли се научава? вярно, че в първи курс е трудно да се каже, но все пак. А някой от горните курсове какво би казал?
дали има смисъл да се свържа с някой преподавател и да разговарям с него?
Не искам да изглеждам истеричка, но студент в София е доста отговорно нещо, и не ми се иска да има разочарования и грешки.
Не искам да изглеждам истеричка, но студент в София е доста отговорно нещо, и не ми се иска да има разочарования и грешки.
- Creed
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
И каква е разликата между скандинавистиката и голата филология?Гост написа:Temporary написа: По-принцип Скандинавистиката се смята за доста престижна специалност и с добра реализация, но както creed казва голата филология (макар че това не е съвсем филология) също не е на добре.
Тук не става въпрос за разлики.Да,Скандинавистиката е филология, но Скандинавистика + още нещо /2ра магитратура/=по-големи шансове за добра реализация.
Нищо лошо няма, но то е по-скоро филология и още нещо.Santhal написа:А какво му е лошото това да е шведска филология? и още - шведския добре ли се научава? вярно, че в първи курс е трудно да се каже, но все пак. А някой от горните курсове какво би казал?
За шведския - да. Бих казал, че е сравнително лесен за научаване, но то пак си зависи от човека де, доколко му се отдават чуждите езици и т.н. Граматиката далеч не е сложан, само фонетиката е може би 'по-закачлива', ама и на двете се свиква. Програмата, поне засега също е доста лека.
Може и да се свържете с преподавател ако искате - те биха дали по-подробна информация. Предполагам знаете сайта на специалноистта.