Дилема какво да уча - ВО или МО

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

toploo
В началото бе словото

Дилема какво да уча - ВО или МО

Мнение от toploo »

Здравейте, хораа!
(заглавието беше само за привличане на вниманието :lol: )
Имам нужда от помощ и съвееет.В 12 клас съм, уча в езикова гимназия.Предметите, в които съм добра са езиците,литература и история.много съм скарана с точните науки. В СУ ми харесаха специалностите Връзки с обществеността и Международни отношения.Само че изпита за връзки с обществеността всички казват, че е ужасен и много малко хора влизат.есе по някаква тема,нали?кажете как стоят нещата. имам мерак и съм яко надъхана особено за първата специалност. има ли шанс : )) добри ли са като цяло тези двете специалности? исглеждат ми перспективни 8) имате ли по-добри предложения? мооля за бърз отговор. благодаря предварително! Айде със здраве! :salute:

Заглавието е променено от модератор.
svetlio.varna
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Безплатни кебапчета в СУ!

Мнение от invisible »

и аз имам мерак .. и съм надъхан .. имам и едно добро предложение за тебе .. :lol:
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Че защо да се влиза чак пък толкова трудно във Връзки с обществеността?
Във ФЖМК е, трябва ти оценка по л-ра и изпит по журналистика под формата на есе. За него се готвиш като отиваш на шестдневния курс през април (май може и без него) и месец по-рано следиш медиите.
toploo
В началото бе словото

Мнение от toploo »

Шепот, не знам, така казват всички. Може ли повече инфо за този шестдневен курс? супер съм неориентирана. :cyclopsani:
Аватар
noHame
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: първи

Мнение от noHame »

Не можах да разбера защо трябва да се ходи на този курс? Какво ще те учат там, как да мислиш или на коя страна да ти бъде наклона на писането? Или може човек да пише есета и да се изразява свободно или не може...
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

хората, които ще ти проверяват изпита, ти казват за какво ще проверяват на изпита. ако не си малък, може би можеш и без него. ако си - може би не можеш и с него.

ако можеш да се изразяваш правилно, изпитът за влизане във фжмк категорично не е труден.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

Право бе, мацко, Право...
Facebook
Изображение
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Re: Дилема какво да уча - ВО или МО

Мнение от _sonrisa_ »

И аз съм към горното мнение :lol:

Иначе от двете специалности- според мен ВО определено ;)
За специалността международни отношения.. освен хубавото име и хубавия факултет.. други големи плюсове не мога да дам :mrgreen: Не, има си положителни черти естествено - учат доста езици. НО ти питаш за перспективите. А при МО за мен са твърде.. неясни. Учат история -да, учат езици- колко ги учат 2рия и 3тия е спорен върпос, учат право- донякъде, упражнения по-скоро нямат.. И после? Какъв ставаш? Дипломат?! Надали. Навярно някои от тях ще станат, но процентът ще е нищожен. Работа във Външно министерство - прекрасно, ама и аз мога да работя там, без да уча тази специалност... Както каза деканът по повод реализацията на хората, учещи тази специалност- "ами да, доста от тях завършват и право и после много добре се реализират" :lol:

Но пък това си е мое мнение. Аз лично за себе си съм търсила такава специалност, която да ми осигури професия после. А не просто да имам диплома :)..
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Да се говори, че не е задължително да си завършил МО за да работиш във Външно е смешно, когато външен министър бе детска учителка,а министър-председател е пожарникар.Разбира се, това е и причината нивото на работещите в тези институции, а и не само тях, да е такова .Доста вода има да изтече в тая мила държава, докато хората се научат, че всеки трябва да върши работа за която е квалифицират и че "гледай си работата" не е мръсна/обидна дума.

Иначе, е нелепо да се влиза в текезераски спор каква реализация с каква специалност има.Знам за случаи на детегледачи, имащи "гръмката" професионална квалификация "юрист".Но явно за доста българи все още професионалната квалификация е синомим на професия.
Stefffyy
В началото бе словото

Мнение от Stefffyy »

O,да, определено "право" :lol:
Завиждам на ентусиазма на хора ,учещи право, които толкова безрезервно вярват в сигурната си професионална реализация :mrgreen: Трябва да си доста смел в мисленето си , за да смяташ ,че ще се реализираш сред хилядите наложени имена в правния бранш и сред конкуренцията от хиляди прависти,завършващи всяка година различните университети :drunken: Е,може би, ако мама или тате са адвокати, имаш повече шанс -тогава ентусиазмът е обясним :drunken: Това е реалността в страната ,в която живеем.
Колкото до въпроса "МО" - определено с МО не е задължително да станеш точно дипломат, можеш да работиш в най-различни международни компании и организации , както и в международните отдели (и не само тях) на всяка една фирма. Казвам го от личен опит – МО отваря много врати , тъй като работя това и възнаграждението ми ме удовлетворява чудесно! :mrgreen:
Колкото до упражненията- едва ли на някой работодател му пука, какви упражнения си имал и дали си присъствал на тях :lol: Интересен аргумент :mrgreen: не сме били в училище все пак :mrgreen:
Последно промяна от Stefffyy на 10 Ное 2010, 22:25, променено общо 1 път.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

М'да, нека си хвали специалността сега и обяснява колко е велика.

Разгледай учебните планове и избери по-интересното за теб. По-добра и по-лоша специалност няма - всяка ти дава по нещо. С всяка една можеш да се реализираш добре, стига да намериш начина. Ако колегите си мислят, че влизаш "право" и айде след това си нотариус и парите валят - не, не е така. Ако обичаш ученето на езици - МО, ако обичаш комуникацията с хора - ВО. При никое положение няма да сгрешиш.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от kori »

Мисля си, че изказаното по-горе от не помня кого мнение, че дадена специалност трябва задължително да ти дава един много ясен професионален път напред, е доста морално амортизирано. В модерния свят (ехее) един нормален човек би следвало искал да следва и учи неща, които му дават плеяда от възможности, макар и първоначално малко по-размити и неясни, отколкото само една вратичка за развитие, ама конкретна.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

ММ съвсем нямах предвид конкретна и тясна специализация. И нарочно съм търсила специалност, която да ми дава различни шансове за развитие ;)

А за реализацията - естествено, че нищо не е сигурно, тук спор не може да има ;) Но ако си упорит и амбициозен -естествено, че ще е успееш. И без да имаш "мама и тати" зад гърба :P
toploo
В началото бе словото

Мнение от toploo »

Съвсем се обърках..... :shock: :) :) :) :) :)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

_sonrisa_ написа:
А за реализацията - естествено, че нищо не е сигурно, тук спор не може да има ;) Но ако си упорит и амбициозен -естествено, че ще е успееш. И без да имаш "мама и тати" зад гърба :P

Дефинирай ми "успееш" :roll:

The names of the future are stamping of impatience.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”