[КСК 2011] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
anigi
В началото бе словото

[КСК 2011] Журналистика и ВО

Мнение от anigi »

Здравейте!
Казвам се Ани и съм в 12 клас и както сигурно вече се досещате ми предстои важен и съдбоносен избор. Аз вече май съм почти готова с него - искам да уча или връзки с обществеността или журналистика.
Пиша тук, защото ми се иска хора, които вече учат по специалностите да ми дадат своето мнение... Предполагам, че има такива, които като мен са се колебаели. Направихте ли правилния избор, според вас? Какво ви дава тази специалност? Мислите ли, че ще бъдете конкурентноспособни?
И другият ми въпрос е, аз видях какви са темите падали се предни години на писмен и устен изпит за журналистика, но за специалност връзки с обществеността същият формат на изпита ли е? Писмения изпит под каква форма се провежда? Разбрах, че се пише журналистическо есе? То има ли някаква особена структура?
Каква е продължителостта на устния изпит и как протича той? Под формата на беседа ли, има ли някакво време да си помислиш предварително и така нататък...
Надявам се да не съм досадила с моногото си въпроси и много ще се радвам, ако получа отговори на поне част от тях.
Надявам се догодина да си казваме с вас "колежки" и "колеги" :)
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: Връзки с обществеността - Журналистика?

Мнение от sunover »

И аз с нетърпение очаквам отговорите на тези въпроси. :wink:
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

Изпитът е есе. Журналистическото в него е особено тъпата тема - при мен на единия изпит беше "Боклуци." Освен това се оценява много странно и с безумна аргументация. За съжаление махнаха устния изпит, който ако си нормален хуманоид, имаше потенциала да вдигне оценката значително.

Иначе да, за всичките три специалности в този факултет (които са Книгоиздаване, Връзки с обществеността и Журналистика) изпитът е един общ и се провежда с всички бъдещи колеги и неколеги в една голяма аудитория някъде из лабиринтите на Ректората.

Ако нямаш никакви очаквания от специалността, може и да ти хареса, особено в по-горните курсове. Ако имаш положителни очаквания, най-вероятно ще се разочароваш. Може би най-голямата разлика между родното и чужбинското образование в тази посока е това, че тук след като влезеш никой не иска от теб всъщност да му напишеш нещо.
anigi
В началото бе словото

Мнение от anigi »

wow... Това не беше особено оптимистичен коментар, но все пак благодаря! Точно това искам искрени отговори, защото много мразя като почнат всички да ми прехвалват дадени неща.
От кога е премахнат устния изпит? Защо няма информация за тези неща на главния сайт?
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от kori »

От миналата кандидат-студентска кампания. Ако на сайта пише, че още го има - кой знае, може и да са го върнали.
anigi
В началото бе словото

Мнение от anigi »

работата е там, че на сайта не пише ИЗОБЩО нищо по отношение на приемен изпит...
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от kori »

Това е защото още не е започнала официално КСК 2011/12, когато като цъкнеш на прием ще можеш да видиш какво се иска всъщност от теб. Дотогава приемаме, че важат правилата от КСК 2010, които са - въпросното журналистическо есе с един или два пробни изпита преди истинския, като ако си доволна от оценката на пробния, може да не ходиш на въпросния истински и да влезеш с нея. Освен това поради ниския интерес мисля, че миналата година хора влизаха журналистика редовно след края на КСК с матури - но не съм 100% сигурен за последното, може и да си измислям.
Аватар
noHame
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: първи

Мнение от noHame »

kori написа: Освен това поради ниския интерес мисля, че миналата година хора влизаха журналистика редовно след края на КСК с матури - но не съм 100% сигурен за последното, може и да си измислям.
И аз чух за същото, а за септемврийската КСК имаше 4 свободни места за бъдещи журналисти, което според мен значи, че на редовната КСК са влизали с доста ниски оценки :D
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

е здрваве да е, ще му мислим като дойде времето.Дано само министерството не измисли пак някоя глупостт, както миналата година май месец, когато им дойде на ум да сменят оценката от сипломата по история, с тази от матурата.
Аватар
noHame
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: първи

Мнение от noHame »

Нищо чудно ако го направят, все пак образованието в България е уникално...
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

Все критикувам ниското национално самочувствие на познатите си, обаче виж - за образованието в България очите ми неискат да се затворят :)
Аватар
manntraxx
В началото бе словото
Специалност: Журналистика и масови комуникации
Курс: трети

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО

Мнение от manntraxx »

С матура във ФЖМК не се влиза.
Изпитите са два - предварителен и редовен, времетраеното 4 часа.
Съветвам бъдещите колеги да не се мъчат с курсове по журналистика - припомнете си граматики, правописни и пунктуационни правила и подобни неща. Курсовете на нищо няма да ви научат. Пишете есета, тренирайте, четете статии (не е задължително, но е препоръчително за самите вас да знаете какво се случва в държавата. Макар че темите звучат много отвеяно и все едно нямат нищо общо с .. нищо - помага си :) ). Късметът играе много голяма роля при влизането във ФЖМК, поне аз с такова впечатление останах.
Друго не мога да кажа, 1 курс задочно съм, приключихме вече с лекциите и мога да кажа, че беше изключително скучно и не добих някакви особени знания, но програмата за следващите курсове обещава да е по-интересна. :D Дано..

Успех :D
Аватар
Ambrosio`
Паисий
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Ambrosio` »

Избери ВО ! Много по-полезна и интересна специалност е ! :D
Иначе чети вестник Капитал, бъди информирана с всички големи и важни събития, и наблегни на граматиката. Покажи добра езикова култура и бъди оригинална. Това ще ти е достатъчно да успееш да напишеш едно хубаво есе, което да те вкара във ФЖМК. :)
Don't lose who you are, in the blur of the stars.
bocca
В началото бе словото

Мнение от bocca »

Може ли някой да сподели връзка с учебния план на тази специалност?
Аватар
Ambrosio`
Паисий
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Ambrosio` »

Don't lose who you are, in the blur of the stars.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”