Здравни осигуровки

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

little_man
В началото бе словото
Специалност: Все още нямам
Курс: кандидат-студент

Здравни осигуровки

Мнение от little_man »

Понеже подочух, че трябвало да си плащаме здравните за трте месеца,в които кандидатстваме, искам да разбера вярно ли е?

Вие плащахте ли нещо? Аз като проверявам в сайта на НАП ми пише:

" ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН СТАТУС
към 21.08.2010 г.

ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА"
:?:
Аватар
VelinaShine
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Re: Здравни осигуровки

Мнение от VelinaShine »

Плаща се само за месец юли
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър

Мнение от Lithium »

VelinaShine написа:Плаща се само за месец юли
е ако е така,защо и на мен ми изписва ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: трети

Мнение от Elitsa Abstract »

Виж тук, има тема за това и много хора се чудим: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 2&start=75

П.П.: Майка ми ходи до НОИ и от там и казали, че не били чували, че кандидат-студентите се осигурявали веднага след записването (за I класиране - август и септември). Но ако се получи двойно осигуряване щели да ни върнат парите, поне така й казали...
Последно промяна от Elitsa Abstract на 28 Авг 2010, 18:47, променено общо 1 път.
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър

Мнение от Lithium »

Ей сега казаха по новините,ще си плащаме
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото

Така ли? Дано да го повторят в 22, че аз сега не можах да ги гледам...
Последно промяна от Elitsa Abstract на 28 Авг 2010, 19:16, променено общо 1 път.
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото

Наистина е така - ето я новината: http://www.btv.bg/news/zdraveopazvane/s ... drave.html
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от bggashnik »

Имам въпрос-в новината казват, че за да ти прекъснат осигуровките, трябва 3 поредни месеца да не си ги плащал. Има ли проблем да си платя само за 1 месец и хем да не прекъсна, хем да платя по-малко :scratch:
Компютърни науки I курс
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото

Мисля, че може, но така винаги ще ти се водят 2 неплатени месеца...на мен ми се струва малко дразнещо да имаш някакъв дълг и да знаеш, че ако пропуснеш още веднъж и ще ти прекъснат правата... Но по принцип защо да не може (толкова много студенти са го правили неволно и случайно са разбирали за това), та, ако така решиш, наистина ще платиш по-малко, без да ти се прекъсват правата.
Последно промяна от Elitsa Abstract на 24 Ное 2010, 21:02, променено общо 1 път.
Vodolei
От дъжд на вятър

Мнение от Vodolei »

Аз съм си платил здравноосигурителните вноски и за юли и за август,а задочните студенти трябва да си ги плащаме всеки месец и след това(т.е. задочниците плащат здравноосигурителните си вноски за всеки месец докато са задочници,което означава,че плащаме и за септември,октомври,ноември,декември и т.н.. :)
Аватар
albena.karaivanova
В началото бе словото
Специалност: Библиотечно - информационни науки
Курс: първи

Мнение от albena.karaivanova »

Аз също си платих здравните за лятото :) До колкото знам това се налага,защото са ни внасяли здравните от даскало до кра на месец юни и докато почне октомври,когато ще почне университетът,трябва ние да си ги внесем.
Изображение
Аватар
niai
От дъжд на вятър
Специалност: компютърни науки

Мнение от niai »

Elitsa Abstract написа:Мисля, че може, но така винаги ще ти се водят 2 неплатени месеца... на мен ми се струва малко дразнещо да имаш някакъв дълг и да знаеш, че ако пропуснеш още веднъж и ще ти прекъснат правата...
...в следващите три години. За да си с непрекъснати здравноосигурителни права, трябва да имаш не повече от три неплатени вноски за последните 36 месеца. Т.е., ако не си платиш тези от лятото между гимназията и университета, докато завършиш висшето си образование те вече няма да имат значение. Не че призовавам към масово неплащане. Ситуацията обаче е такава, всеки да си преценява.
(Аз например съм с непрекъснати здравноосигурителни права. Висят ми едни неплатени вноски от преди години, които няма и да платя, ако не променят закона така, че да ми се налага, т.е. да ме глобяват или друго. Веднъж влязох в поликлиниката, понеже ми беше зле, уплаших се от тълпата, почувствах се по-добре и си излязох.)

Допълнение: ако ти висят един-два месеца, нямаш проблем. Не е лошо да се знае, че се е случвало университетът да закъснее с плащанията. Тогава тези един-два месеца могат и да се окажат от значение, например не са ти платени здравните за последните два месеца поради забавяне, имаш още два от преди две години - и вече си с прекъснати права. Изобщо хубаво е от време на време да си проверявате.
noli me tangere
lolopopolo
В началото бе словото

Здравни осигуровки

Мнение от lolopopolo »

Днес ходих до НАП и ми казаха, че трябва да платя за юли, август и септември. С много компромиси мога да се съглася, че трябва да плащам за месец юли, но август и септември не разбирам къде е логиката студентите да си ги плащат. Аз съм се записал на 27.07.2010 г. и вече се водя студент. Нали здравните осигуровки на студентите се поемат от университета ( ако не са на трудов договор :wink: ), а аз вече се водя студент. Казаха ми и за някаква Декларация N: 7, която трябва да попълня до утре, че се самоосигурявам, а в същото време подадох декларация в университета, че не се самоосигурявам :?: Нямам никаква вяра на институциите напоследък. Според вас за кои месеци трябва да се плаща?
Vodolei
От дъжд на вятър

Мнение от Vodolei »

lolopopolo написа:Днес ходих до НАП и ми казаха, че трябва да платя за юли, август и септември. С много компромиси мога да се съглася, че трябва да плащам за месец юли, но август и септември не разбирам къде е логиката студентите да си ги плащат. Аз съм се записал на 27.07.2010 г. и вече се водя студент. Нали здравните осигуровки на студентите се поемат от университета ( ако не са на трудов договор :wink: ), а аз вече се водя студент. Казаха ми и за някаква Декларация N: 7, която трябва да попълня до утре, че се самоосигурявам, а в същото време подадох декларация в университета, че не се самоосигурявам :?: Нямам никаква вяра на институциите напоследък. Според вас за кои месеци трябва да се плаща?
Трябва да платиш за юли,август и септември,тъй като в тези месеци ти фактически не си нито ученик,нито студент :wink: Явно студент се водиш чак от започването на учебната година,която се пада след 1.10,а не от момента,в който си се записал за университета. :wink:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

АЛОООООО! Не правте глупости, никой не ви пришпорва да си внасяте осигуровките, след като мине съответният месец проверявате с сайта на НАП дали сте осигурени и чак тогава ако имате празни месеци плащате. Септември още не е започнал, няма откъде да знаете дали ще ви платят осигуровките за месеца. Съветвам ви да не подписвате декларации и да не внасяте пари преди края на октомрви, защото после процедурата по обратното им прибиране, ако се окаже, че университетът ви е платил, не е особено гъвкава. Е, разбира се, ако ви дрънчат в джоба излишни стотина лева, тичайте към НАП, но се съмнявам да е така.
Facebook
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”