Поредното КН vs. СИ

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
жълтия сняг
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Поредното КН vs. СИ

Мнение от жълтия сняг »

И така... в понеделник ще си подавам документите и още не съм решил - КН или СИ :scratch: изчетох всичките теми, прегледах учебните планове и пак не мога да стигна до решение. Пък и просто заглавия като "Компютърни архитектури" не ми говорят нищо. Затова питам за вашите мнения от 'първа ръка'.

Та първо - каква е разликата между двете специалности? Само ще ви помоля за малко по-специфични отговори, а не доста популярното тук "тези имат повече математика, а пък рези чертаят повече". В учебния план не виждам чак такива разлика, даже първият семестър дисциплините са едно към едно. Споделете някой друг детайл за това какво (не) се учи, преподавателите как са и всичко друго което се сетите. Даже от рода на - "залите на СИ са на долния етаж и са по-близко до кафето" :mrgreen: Всяко мнение ще ми е от ползва.

И другият ми важен въпрос - какви езици се учат в двете специалности? Четох/чух от някъде (вече не помня от къде или от кого), че едната специалност учат Java, а другата C и се сменят всяка година. Има ли нещо вярно в това? Защото пък мой агент :) ми каза, че от 2 години КН си учат Java. Но пък в учебния план за КН на сайта на фми си пише "CSC103I. Програмиране на С", което съвсем ме обърка. Та къде е истината? И знае ли се какво ще се учи следващата година? И тези учебни планове актуални ли са? Ако може в отговора си да кажете коя специалност сте и какъв език учите.

Предварително благодаря за отговорите. Пък догодина (живот и здраве) ще си пием заедно бирите, колеги :cheers:
1ви курс, Софтуерно инженерство
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Поредното КН vs. СИ

Мнение от RadoRado »

С 3 изречения и 1 линк :
Не записвай СИ.
КН учат Jаva 2 години подред, но има промени в учебните планове.
Математиката и в двете специалности е еднаква, програмирането при нас ( КН ) е по-добро.

Разгледай http://fmi.wikidot.com/ за да разбереш горе долу какво се учи по предметите.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
Abele*
Постоянно присъствие

Мнение от Abele* »

КН е по-голям гърч... your choice. Най-трудното в СИ е Анализ1 и 2(Висша математика) при Рибарска, но за 4 години все се взема :D
СИ е насочено към по-концентуалната разработка на софтуера - итерациите по разработката, менажирането на проекти.
Да не забравяме и изборните дисциплини, с чиято помощ можеш да се развиеш в каквано насока искаш.
la consolation des arts...
bubo
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: втори

Мнение от bubo »

Не е вярно че математиката е еднаква, при КН са поне с 3 повече;) Освен това и програмирането е повече, докато при СИ учат някакви икономики и менажерски работи. Ти си решаваш после какво искаш да работиш ако искаш да си програмист КН или информатика ако искаш да не пишеш код-СИ.
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти

Мнение от Armin^^ »

Ако ти се блъска яко код и искаш да бъдеш добър програмист - КН.
Ако искаш да влачиш анализ до 4-ти курс - СИ. :Д

Виж, както се спомена по-горе СИ учим повече "менажерски" работи. По програмиране нивото е малко над нулата, честно казано. Хубавото на СИ е, че 1-ви курс е мега гърч, общо взето храчиш кръв всеки ден, но от това, което чувам от хора СИ от горните курсове през следващите години ще имаш повече свободно време и ще можеш да се занимаваш с каквото искаш.

КН не ги цедят толкова здраво 1-вата година, ама за сметка на това ги цедят до 3-4 курс. И все пак ако влезеш КН то поне със сигурност с програмирането ще си 6. Не знам положението с математиките при тях какво е обаче.
Изображение
Аватар
lunatic_moon
Вазов
Специалност: Компютърни науки

Мнение от lunatic_moon »

Armin, не е необходимо да си СИ, за да влачиш Анализ до 4-ти курс :mrgreen: На всеки се случва...
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

особено ако е при Рибарска :lol:s
Изображение
Аватар
жълтия сняг
В началото бе словото

Мнение от жълтия сняг »

благодаря за отговорите, но пък изникват други въпроси

@RadoRado - казваш, че КН учат Java последните 2 години. А знае ли се какъв език ще се учи следващата година? И какъв език са учили СИ и какъв език ще учат догодина? И след като са учили Java защо в учебния план на КН пише "Програмиране на С"? До колко са верни и актуални тези учебни планове?

@Armin^^ - доколкото разбирам си в СИ. Какъв език учите? И ако може да споделиш до къде сте стигнали. По какво толкова ви гърчат първи курс, като по учебния план дисцпилините са абсолютно същите като КН? Аз пък си мислех, че точно първата година ще ми е доста свободно докато сме още на 'Увод в програмирането' и ти сега нещо ме шашна :shock:

Най-важно ми е да разбера какви езици се учат в 2те специалности и най-вече какви ще се учат следващата година и ако има някаква разлика сигурно тя ще е определяща за избора ми. Отново благодаря за отговорите
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

жълтия сняг написа:учебния план[/url] на КН пише "Програмиране на С"? До колко са верни и актуални тези учебни планове?
Когато аз кандидатствах, учебният план за нас го обявиха...след като записахме xD
И другият ми важен въпрос - какви езици се учат в двете специалности?
Не виждам защо това трябва да те интересува. Идеята е да те научат на някакви основи, а не на нещо конкретно. Друг е въпросът, че курсовете за "езици" са толкова малко и е абсурдно да научиш конкретен език език, да не говорим ако това е C/C++.
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

жълтия сняг написа:благодаря за отговорите, но пък изникват други въпроси

@RadoRado - казваш, че КН учат Java последните 2 години. А знае ли се какъв език ще се учи следващата година? И какъв език са учили СИ и какъв език ще учат догодина? И след като са учили Java защо в учебния план на КН пише "Програмиране на С"? До колко са верни и актуални тези учебни планове?

@Armin^^ - доколкото разбирам си в СИ. Какъв език учите? И ако може да споделиш до къде сте стигнали. По какво толкова ви гърчат първи курс, като по учебния план дисцпилините са абсолютно същите като КН? Аз пък си мислех, че точно първата година ще ми е доста свободно докато сме още на 'Увод в програмирането' и ти сега нещо ме шашна :shock:

Най-важно ми е да разбера какви езици се учат в 2те специалности и най-вече какви ще се учат следващата година и ако има някаква разлика сигурно тя ще е определяща за избора ми. Отново благодаря за отговорите
Хубаво е сега да разбереш, че езикът за програмиране няма значение ;)
Не си мислим, че ще ти бъде свободно само защото имаш "Увод в програмирането". Математиките компенсират доволно много.

Относно въпроса ти.
В КН, УП и СДиООП ( структури от данни и т.н.) се учат на Java и ги преподава доц. Биров.
Ние тази година ще имаме програмиране на C. Не знам защо са ни го сложили, но няма лошо ;)
В СИ е някаква мешана скара м/у С++ и Java.
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Armin^^ »

Жълт сняг, първи семестър учихме Ц++, на изпита по УП задачи Ц++, теория - Ц++. Вторият семестър учихме Джава, като на изпита и контролните задачите бяха на Джава, теорията на Ц++. Няма нито 1 скъсан на програмиране за 2-та семестъра. Ясно ти е какво е нивото :Д.
Изображение
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

RadoRado написа: Хубаво е сега да разбереш, че езикът за програмиране няма значение ;)
Не си мислим, че ще ти бъде свободно само защото имаш "Увод в програмирането". Математиките компенсират доволно много.
:cheers:
Ние тази година ще имаме програмиране на C. Не знам защо са ни го сложили, но няма лошо ;)
В СИ е някаква мешана скара м/у С++ и Java.
C трябва при Системно програмиране. Вярно, че и минималистични познания вършат работа, но тогава често стреляш на сляпо. Добре е, че са го въвели и дано наистина да е от полза.
Изображение
Аватар
жълтия сняг
В началото бе словото

Мнение от жълтия сняг »

Много благодаря на всички за отговорите. Помогнахте ми да се ориентирам малко в ситуацията. Макар още да не съм на 100% сигурен, везните са наклонени в полза на СИ, въпреки съвета на Радо :) В КН по-голям гърч, а в СИ по-леко и повече свободно време - това е което търся. Има и някакви лекички дисциплини като английски и компютърен английски. Доколкото разбирам анализа е големият проблем, но няма да го избегна и в КН, освен, че ще избегна прословутото страшилище Рибарска :) Поне ще знам да се пазя :lol:
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

жълтия сняг написа:Много благодаря на всички за отговорите. Помогнахте ми да се ориентирам малко в ситуацията. Макар още да не съм на 100% сигурен, везните са наклонени в полза на СИ, въпреки съвета на Радо :) В КН по-голям гърч, а в СИ по-леко и повече свободно време - това е което търся. Има и някакви лекички дисциплини като английски и компютърен английски. Доколкото разбирам анализа е големият проблем, но няма да го избегна и в КН, освен, че ще избегна прословутото страшилище Рибарска :) Поне ще знам да се пазя :lol:
Само 1 съвет ( мнение ) :
Ако влезеш в СИ заради това, да ти е по-леко, след това ще съжаляваш, че не си избрал КН.
Конкуренцията за програмисти е голяма и гърча в началото, след това се оптлаща добре.
Но пък има и другата страна - с изборни дисциплини можеш да учиш каквото искаш ( естествено, това се ограничава до конкретните изборни и какво има в момента ).
Но едно е вярно - каквото и да избереш, ще те цакат по Анализ. И то яко :)
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Armin^^ »

Жълт сняг, от догодина Рибарска няма да преподава на СИ, така че нещата изглеждат още по-айляк ;).
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”