Специалност с биология???
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- alteia
- В началото бе словото
Специалност с биология???
Здравейте! Ще кандидатствам с биология и мисля да пиша за първо желание само биология, но нещо се разколебах, дали да не бъде молекулярна или биотехнологии? Моля ви, тези които учат такава специалност да ми кажат коя според тях е най-добрата такава специалност и да драснат повече за нещата, които се учат в специалността им и защо избраха точно нея. Профила ми е такъв, че учих биология само до 10-ти клас и нямам особена представа какво повече се учи в отделните специалности, включително и в само биология, може би прозвуча странно, но нещата ми се струват доста по-обширни и незнайни за тези, които не ги изучават.
Е, стига съм писала аз, ваш ред е;))) Благодаря ви, предварително:)))))
Е, стига съм писала аз, ваш ред е;))) Благодаря ви, предварително:)))))
програмите ги има горе долу са такива с малки промени http://uni-sofia.bg/faculties+bg/biolog ... um+bg.html тук.
мен ако питаш най-добре е молекулярна аз поне уча такова
мен ако питаш най-добре е молекулярна аз поне уча такова
Зависи с какво мислене си alteia. Трябва да знаеш, че МБ и БТ учат яко химия, физика и математика. Ако си от хората, на които им вървят тези дисциплини и обичаш да се занимаваш с какви да е технологии, то по-добре е да се пробваш с БТ, иначе МБ ще ти хареса може би. Ако си от хората, които разбират само от биология най-добре не се занимавай с нито едно от двете. Трябва да знаеш, както и всички кандидат-студенти, че това което искаш да учиш е далеч по-различно от това, което се преподава и може би няма специалност в СУ, която да отговаря на очакванията на когото и да е.
Групите от свободните вектори имат прости идеали-те искат да притежават пръстени. Когато полиномите пуснат корените си в някое поле, Лайбниц и Нютон ще интегрират към нашето пространство онези диференциални форми, които имат сериозен потенциал.
- alteia
- В началото бе словото
Благодаря ви за отговорите! Vulev, мисля, че си много прав, защото съм чувала и от други хора, че начините, по които се преподават нещата са скучни и сухи, зависи само от теб как ще приемаш това, което учиш. Неслучайно един и същ предмет преподаван от различни учители приема толкова облика, колкото са и преподавателите и при един, предмета може да ти бъде интересен, а при друг, същият предмет да изглежда скучен. В училище уча разширено математика, ИТ и физика, справям се добре с математиката, но не ми е много интересна, а за физиката да не говорим, уча толкова трудно по тоя предмет. Така че, май не съм за БТ или МБ, интересувам се от малко по отвлечени неща, имам предвид не толкова точни, както е математиката. Неща в биологията, които обясняват защо имаме такова поведение, защо всичко в нас и всичко заобикалящо ни е устроено точно така, обяснено чрез биологията, а може би в съчетание с друга наука. Надявам се го обясних добре.
Учи това, което ти е на сърцето, но проучи добре какво включва всяка специалност в БФ. Аз уча чиста математика, въпреки че 5 години учих разширено биология и химия. От специалността съм доволен, но не и от всички преподаватели. Мога да кажа, че понякога ми е идело да се махна от ФМИ и да се занимавам с медицина или МБ. Но разочарованието от преподавателите не успява да ме разкара от шестокласната ми мечта. Още повече, че в България това, което работиш, не винаги е свързано с това, което си учил.
Групите от свободните вектори имат прости идеали-те искат да притежават пръстени. Когато полиномите пуснат корените си в някое поле, Лайбниц и Нютон ще интегрират към нашето пространство онези диференциални форми, които имат сериозен потенциал.
- lady_eve
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Онтопик: Когато човек кандидатства трябва да има вътрешен мотив, който да го тласка напред. Да знаеш защо хвърляш усилия. Може да е заради мечтано работно място, заради мечтан град за живот /например Рим, де да знам/, мечтана държава, заради приятел/ка или гадже /което не е препоръчително/ или заради нещо друго. Най-полезно от всички ще ти е мотивът ти да е някаква хубава работа. И оттам - какво ще учиш... Зависи от интересите ти, от възможностите ти да намериш място за работа /например ако имаш познати, занимаващи се с еди-какъв си бизнес, ще имаш по-голям мотив да запишеш съответната специалност/. Не е номерът да учиш нещо много любимо, ако после ще станеш учителка, а да кажем това е най-малкото ти желание. Следването е за няколко години, а способностите, които ще придобиеш ще използваш цял живот. Послушай себе си.
- alteia
- В началото бе словото
Хаха, "благодаря" на Che за безсмисления пост, който съживи старичката тема пусната от мен.
А сега едно, вече истинско, благодаря на останалите, особено на Vulev, който наистина ми помогна, поради което имам особен сантимент към него.
Е, вече съм студентка по това, което избрах - биологията - и истински се надявам да не съжалявам, но мислейки, че почти всичко зависи от мен, вярвам, че няма да съжалявам.
Сега един малък коментар по последните съобщения, lady_eve, моя случай е точно такъв, балът ми е със 7 единици по-висок от минималния за биология, но въпреки че можех да вляза всяка друга специалност в БФ на първо, а за биотехнологии на второ класиране аз истински се радвах, когато ме приеха първо желание. В избора ми за специалност аз единствено мислех за това кое би ми доставяло най-голямо удоволствие, в кои сфери бих искала да притежавам знания, бях запозната с вероятно по-трудното намиране на работа с биология, сравнена с другите специалности, но все пак аз избрах това, което според мен би ме правило по-щастлива, а не това, което би ми носило повече пари. Да, аз ще работя почти цял живот, а ще уча само 4 или 5 години, но именно, ако работата не ми харесва, как аз ще живея добре, дори и имайки повече пари, то тогава ще си намеря друга работа, не свързана с висшето ми, както може да се получи и с моята специалност (биологията). А какво му е лошото да бъдеш учител, познавам изключителни преподаватели, които дълбоко уважавам и преди всичко те са професионалисти.
Неприятно ми е, че балът за биология е толкова нисък и това е свързано с един мой страх, дали нивото ще бъде достатъчно високо, защото знам добре как се работи в не особено стимулираща атмосфера, а от това страдаш, защото не получаваш това, което искаш, а и има дефицит от съмишленици.
И накрая - аз послушах себе си
, а не това, което диктува времето и Системата.
П.П.
Може да модифицираме темата и тук да пишем мотивите, които ни провокираха да запишем точно определена специалност или защо искаме да учим нещо определено. И говори ли високият бал за ценността и важността на специалностите?
А сега едно, вече истинско, благодаря на останалите, особено на Vulev, който наистина ми помогна, поради което имам особен сантимент към него.
Е, вече съм студентка по това, което избрах - биологията - и истински се надявам да не съжалявам, но мислейки, че почти всичко зависи от мен, вярвам, че няма да съжалявам.
Сега един малък коментар по последните съобщения, lady_eve, моя случай е точно такъв, балът ми е със 7 единици по-висок от минималния за биология, но въпреки че можех да вляза всяка друга специалност в БФ на първо, а за биотехнологии на второ класиране аз истински се радвах, когато ме приеха първо желание. В избора ми за специалност аз единствено мислех за това кое би ми доставяло най-голямо удоволствие, в кои сфери бих искала да притежавам знания, бях запозната с вероятно по-трудното намиране на работа с биология, сравнена с другите специалности, но все пак аз избрах това, което според мен би ме правило по-щастлива, а не това, което би ми носило повече пари. Да, аз ще работя почти цял живот, а ще уча само 4 или 5 години, но именно, ако работата не ми харесва, как аз ще живея добре, дори и имайки повече пари, то тогава ще си намеря друга работа, не свързана с висшето ми, както може да се получи и с моята специалност (биологията). А какво му е лошото да бъдеш учител, познавам изключителни преподаватели, които дълбоко уважавам и преди всичко те са професионалисти.
Неприятно ми е, че балът за биология е толкова нисък и това е свързано с един мой страх, дали нивото ще бъде достатъчно високо, защото знам добре как се работи в не особено стимулираща атмосфера, а от това страдаш, защото не получаваш това, което искаш, а и има дефицит от съмишленици.
И накрая - аз послушах себе си
П.П.
Може да модифицираме темата и тук да пишем мотивите, които ни провокираха да запишем точно определена специалност или защо искаме да учим нещо определено. И говори ли високият бал за ценността и важността на специалностите?
Последно промяна от alteia на 03 Яну 2008, 20:48, променено общо 1 път.
мен не би ме засегнало чак толкова много, че балът за специалност, която наистина ме интересува и не просто интересува, а с която вярвам, че като моя професия мога да постигна нещо, е нисък.аз кандидатствам заради себе си, не заради престижността на тая специалност.за нивото съм съгласна, възможно е да се окаже ниско, обаче това, че някъде супер трудно се влиза не е гаранция, че нивото ще е съответно високо.и не че не можеш да се провалиш където и да е...да не говорим, че много хора изобщо не знаят какво искат, кандидатстват просто, за да ги приемат някъде и да са студенти, или за да ги приемат нещо престижно.и какво...ще хвърля толкова усилия, само да ме приемат престижна специалност, въпреки, че аз искам да уча друго, или, че не знам какво изобщо искам, или че даже не искам да уча... иии все пак, аз отчитам, че кандидат-студентите нямат реална представа какво точно ще учат.обаче поне трабва да си наясно със себе си.така че, alteia, даже да ти е неприятно сега от ниския бал, ти ще си доволна от себе си, това с бала е до време.а и тези изпити едва ли показват наистина ниво...
Emi vajnoto e, 4e si vzela reshenie mlada gospojice, iskreno se nadqvam sega da si oshte po dovolna ot izbora si i da ne darjish priravnitelni za da se premestish v molekulqrna biologiq ili biotechnology. Ako trqbvashe da te posavetvam togava shtqh da kaja, 4e molekulqrnata biologiq bi bila nai-dobriqt izbor, parvo zashtoto shte imash dosta zdrava podgotovka v pochti vsichki biologichni nayki+ fizika, matematika i himiq. Vtoro, zashtoto molekulqrnata biologiq bi ti dala ogromen horizont ot vazmojnosti za razvitie,vpro4em i v taka jelanata ot teb chista biologiq treto i ne na posledno mqsto az sam zavarshila biotechnology t.e.qko biology v srednoto si obrzovanie i sam otkrila edna ot osnovnte razliki mejdu bt,mb i biology i tq e, 4e molekulqrnata biologiq diktuva modata v ostanalite dve, v pochti vsqko edno otnoshenie! Razbira se, mnenieto mi ne e formirano tuko taka, kakto ve4e kazah sam zavarshila biotehnologii, a sega zavarshzam molekulqrna biologiq! Kakto i da e, da u4ish biologiq si ima svoite predimstva edno ot koitooo e, 4e ti kato biolojka nqma da sreshtnesh MustakaceaD.Pavl v svetlinata v, koqto nie molek.bilozi q sreshtame! A vsi4ko ostanalo za sega si ostava himiq, matematika, fizika i molekulqrna biologiq, kolkoto i da ne vi se iska!