СУ: Общ тест за влизане в хуманитарните факултети
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
СУ: Общ тест за влизане в хуманитарните факултети
Мисля, че заслужава отделна тема:
Общ тест за влизане в Софийския университет
Софийският университет променя правилата за прием на кандидат-студенти. Вместо с масови изпити ще се влиза с един общ тест, съобщава БТА, цитирайки вестник „Труд“.
Нововъведението влиза в сила от следващата учебна година и първоначално ще важи за хуманитарните специалности. С един общ изпит ще се кандидатства за хуманитарните факултети на Софийския университет.
Решението е взето от академичния съвет, съобщи ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев. Вместо да се развиват теми по история, география или литература, ще се решава тест. Няма да е въпроси с четири отговора, ще е малко по различно, каза проф. Илчев. С това реално ще се сложи край на масовите изпити и явяванията по 4 до 10 конкурса в рамките на една кампания за един вуз.
Факултетите ще класират на общо основание, а няма да поставят допълнителни условия. Ще се прекратят до минимум частните уроци, коментира изданието.
Единното изпитване ще влезе в сила за учебната 2010/ 2011 г., защото не могат да се правят промени в условията за прием в средата на годината. Все пак промени реално ще има и за тази приемна кампания. Първо ще има три сесии за кандидатстване. Те ще са през февруари-март, през април и през юли. Всеки факултет ще реши дали да участва и трите пъти и с какви изпити.
Общ тест за влизане в Софийския университет
Софийският университет променя правилата за прием на кандидат-студенти. Вместо с масови изпити ще се влиза с един общ тест, съобщава БТА, цитирайки вестник „Труд“.
Нововъведението влиза в сила от следващата учебна година и първоначално ще важи за хуманитарните специалности. С един общ изпит ще се кандидатства за хуманитарните факултети на Софийския университет.
Решението е взето от академичния съвет, съобщи ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев. Вместо да се развиват теми по история, география или литература, ще се решава тест. Няма да е въпроси с четири отговора, ще е малко по различно, каза проф. Илчев. С това реално ще се сложи край на масовите изпити и явяванията по 4 до 10 конкурса в рамките на една кампания за един вуз.
Факултетите ще класират на общо основание, а няма да поставят допълнителни условия. Ще се прекратят до минимум частните уроци, коментира изданието.
Единното изпитване ще влезе в сила за учебната 2010/ 2011 г., защото не могат да се правят промени в условията за прием в средата на годината. Все пак промени реално ще има и за тази приемна кампания. Първо ще има три сесии за кандидатстване. Те ще са през февруари-март, през април и през юли. Всеки факултет ще реши дали да участва и трите пъти и с какви изпити.
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Re: СУ: Общ тест за влизане в хуманитарните факултети
Това, при добро изпълнение, ще е нещо полезно и за университета, и за студентите. За университета е ясно защо - ще получава повече пари. За студентите - по-лесно ще се влиза и така повече хора ще имат възможност да учат това, което наистина искат, вместо това, за което им стига бала.
Под "добро изпълнение" визирам 2 неща: Първо, тестът да не е елементарен, да са нужни реални знания за успешното му вземане и второ, да се завишат критериите за минаване в по-горен курс на обучение, да има своеобразно 'отсяване'.
Под "добро изпълнение" визирам 2 неща: Първо, тестът да не е елементарен, да са нужни реални знания за успешното му вземане и второ, да се завишат критериите за минаване в по-горен курс на обучение, да има своеобразно 'отсяване'.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Право
- Курс: трети
А, бе, кого заблуждават с това "Ще се сложи край на частните уроци..". По-голяма глупост просто няма!
Ненормална работа, дай да влизаме с матури, на които нямам познат с по-ниска оценка от 5.50 - хора, които хал-хабер си нямат ни от БЕЛ, ни от втората матура.
Ненормална работа, дай да влизаме с матури, на които нямам познат с по-ниска оценка от 5.50 - хора, които хал-хабер си нямат ни от БЕЛ, ни от втората матура.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
^ ако се промени нивото на матурите, може и да не е така. А да, и да има контрол по време на самия изпит, а не квесторите да подсказват.
Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Издаде сеУраган написа:Аз ще го направя февруари под прикритие и ще видим какъв ще е ^^
- Ogneno Drakonche
- В началото бе словото
- Специалност: Журналистика
- Курс: втори
- Обратна връзка:
И според мен няма да се справят като хората. Най-малкото ако е малоумен и всички имат едва ли не 8ци на него, накрая пак ще има хора влезли просто където има места... Мещо като се прави, трябва да е добре обмислено и изградено. Някак си не вярвам, че ще се случи нормално.
@ Ураган: Да дойда ли и аз, можем да го направим ритуално пред ректората
@ Ураган: Да дойда ли и аз, можем да го направим ритуално пред ректората
Like a true nature's child
I was born, born to be wild
I was born, born to be wild
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Каква новина в деня на Св. Климент! Горкият, със сигурност мощите му цял ден са се въртяли на поклонението в Добрич.
Университетът изпростява все повече и повече. Добре, че вече завърших.
Общ хуманитарен тест
То да напишеш нещо по философия или по история има много общо с драскането на Х или V в квадратче - дааа! Еми, това са пазарните условия - пълно изпростяване! 
Университетът изпростява все повече и повече. Добре, че вече завърших.
Общ хуманитарен тест
Into the endless we ride... 
- sientelo
- Легендарен флуудър
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Хъхъх, това звучи интересно, и без това ми се въртяха някакви идеи из главата да уча второ висше или свише в СУ
но ще видим, каквото сабя покаже
Като птичка в небесата 
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Сбогом на СУ-щината, здравей на УНСС-щината
Не че тия теми бяха кой знае какво сито.Масово се учеха по 4-5 теми и се чакаше на късмет, това беше и причината в СУ да има масово окло 50% двойки на изпитите, но все пак си беше сито, далеч по-голямо от някакъв си измислен тест.Не че някой го интересува, но ще си натрапя личното мнение.
Според мен трябва да се приеме изпитната форма на медицинските университети, по-специално на изпита по биология.Там се теглят 3 теми от 3те курса гимназионално обучение и се пише по трите,но (по история говоря най-вече) може да се направи така - съкращаване размера на темите като от всеки раздел - средновековие/възраждане/нова история - се тегли по една тема и се пише по трите.Вместо да се пишат локуми, в 7-8 страници на тема е достатъчно да си проличат знанията на кандидатите, като така се избягва горе посочената практика да се учат по 4-5 теми, най-вече от раздел Средновековие.
Но уви, с тая скапана система да се плаща на калпак, ВУЗ-овете от елитарни учреждения се превърнаха по-скоро в еФтини квартални кафенета
Не че тия теми бяха кой знае какво сито.Масово се учеха по 4-5 теми и се чакаше на късмет, това беше и причината в СУ да има масово окло 50% двойки на изпитите, но все пак си беше сито, далеч по-голямо от някакъв си измислен тест.Не че някой го интересува, но ще си натрапя личното мнение.
Според мен трябва да се приеме изпитната форма на медицинските университети, по-специално на изпита по биология.Там се теглят 3 теми от 3те курса гимназионално обучение и се пише по трите,но (по история говоря най-вече) може да се направи така - съкращаване размера на темите като от всеки раздел - средновековие/възраждане/нова история - се тегли по една тема и се пише по трите.Вместо да се пишат локуми, в 7-8 страници на тема е достатъчно да си проличат знанията на кандидатите, като така се избягва горе посочената практика да се учат по 4-5 теми, най-вече от раздел Средновековие.
Но уви, с тая скапана система да се плаща на калпак, ВУЗ-овете от елитарни учреждения се превърнаха по-скоро в еФтини квартални кафенета
знам сигурен начин за влизане в СУ! - отбелязвате навсякъде само отговор "в" и сте влезли

la douleur exquise
- terezastoyanova
- В началото бе словото
- Специалност: Българска филология
Само да не е като при матурите,че ще стане пълна трагедия в тоя университет.Неграмотни хора,които нито се интересуват от литература,нито знаят нещо да имат 6,00... 
„На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци.“
Само не мога да разбера защо си мислите, че и тест да е, ще влязат по различни хора отколкото с писмените изпити.
Кандидатствал съм с математика и не смятам мнението си за голям коректив относно останалите изпити, но доколкото съм чувал и съм запознат с подготовките на мои приятели за изпити по география и история, става въпрос за зверско назубряне на конкретни готови теми и не виждам нещо високо интелектуално в това.
Това колко хора къде ще влязат продължава да зависи от бройките по специалности майЗа студентите - по-лесно ще се влиза и така повече хора ще имат възможност да учат това, което наистина искат, вместо това, за което им стига бала.
Кандидатствал съм с математика и не смятам мнението си за голям коректив относно останалите изпити, но доколкото съм чувал и съм запознат с подготовките на мои приятели за изпити по география и история, става въпрос за зверско назубряне на конкретни готови теми и не виждам нещо високо интелектуално в това.

- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Право
- Курс: трети
Митко, никога не съм била по-съгласна с теб!
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Абе не знам какъв опит имате с тестове, но аз лично съм виждал такива тестове, където сериозно учили хора изкарват 3-4, а дори зубърите нямат 6.Теста може да бъде мноого по-труден от една тема, както може и да бъде елементарен.Всичко зависи как бъде направен.Примерно в общия тест за хуманитарните специалности ако се включат въпроси от целия гимназиален курс по литература, бълг. ез. , психология, философия, етика и право и то въпросите са някои малки подробности и леки разлики между близки понятия - то двойките могат да ударят и 100% , защото няма накъде да се разтягат локуми.Или знаеш и отбелязваш правилното или гориш.Плюс това винаги може да се сложи едно есе в размер една страничка, за да се види как мисли кандидат-студентът.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
"Зверско зазубряне" не е точният терминstonesoul написа: Кандидатствал съм с математика и не смятам мнението си за голям коректив относно останалите изпити, но доколкото съм чувал и съм запознат с подготовките на мои приятели за изпити по география и история, става въпрос за зверско назубряне на конкретни готови теми и не виждам нещо високо интелектуално в това.
Но определено се изисква способност за запаметяване на голямо количество информация (което е коренно различно от зубрене). Тази способност се иска впоследствие и по време на цялото следване - вече спрях да броя първокурсниците, които са ми се оплаквали колко много книги имат да четат за изпитите си (а всъщност от моята гледна точка са ужасно малко) и как им е супер трудно, и как мислят, че няма да могат да се справят. Все пак, ако нямаш умствения капацитет, закъде си се засилил към тоя университет?
Развиването на тема е много повече от "зверско зазубряне". То показва и стил на писане, и грамотност. Един тест, на който може да се преписва - ето тук е липсата на високоинтелектуални неща. И е вярно, както Батбаян и мнго други казват, че един тест може да бъде много добро сито, ако е направен професионално, но къде сме видяли подобно качество досега?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.