Да се намалят ли таксите?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
Да се намалят ли таксите?
Здравейте, преди малко се рових из сайта на "Дневник" и попаднах на следната новина:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/ ... ite_taksi/
Общо взето догодина парите за университетите ще са по-малко с 10% и заради разни законови зависимости, това означава, че и таксите на студентите трябва да намалеят с 10%. Нашият ректор обаче, в комбина с ректора на УНСС, изказали предложение да се промени законът така, че таксата за студентите да не се намалява, за да може те да си имат повече пари.
Бетон, не съм от "Призив", но в случая ми се струва нечестно. Уж намаляме парите на уни-тата, щото сме в криза и хазната е празна, хем от студентите ще искаме пак същите пари, нищо че сме в криза - да му мислят студентите и семействата им. И всичко това щото ректорът иска да има в бюджета си същите пари като тази година. Аз мисля, че не може. Не може цялата страна да се свива, а ректорът да иска да си се разпилява пак със същите пари.
Кажете какво мислите?
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/ ... ite_taksi/
Общо взето догодина парите за университетите ще са по-малко с 10% и заради разни законови зависимости, това означава, че и таксите на студентите трябва да намалеят с 10%. Нашият ректор обаче, в комбина с ректора на УНСС, изказали предложение да се промени законът така, че таксата за студентите да не се намалява, за да може те да си имат повече пари.
Бетон, не съм от "Призив", но в случая ми се струва нечестно. Уж намаляме парите на уни-тата, щото сме в криза и хазната е празна, хем от студентите ще искаме пак същите пари, нищо че сме в криза - да му мислят студентите и семействата им. И всичко това щото ректорът иска да има в бюджета си същите пари като тази година. Аз мисля, че не може. Не може цялата страна да се свива, а ректорът да иска да си се разпилява пак със същите пари.
Кажете какво мислите?
- george.merlin
- Драскач
Re: Да се намалят ли таксите?
О, разбира се, и аз бих плащал такса. На СУ е нормално да се плаща такса, но питах по-скоро от морална гледна точка дали смятате, че е правилно всички в държавата да разполагат с по-малко пари, а само ректорът на СУ да го живее царски, като взима пари точно от студентите.
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Ураган написа:Бетоне, бате, взел си им страха![]()
Неееее... те искат да отпаднат такситеgeorge.merlin написа:Бетон, не съм от "Призив"

- dataghost
- Да живей словото
- Специалност: КН
- Курс: втори
Dude, нас ако не ни минат, кой ще минат? Хората са го казали и преди мене - ако парите които давам отиват където трябва - еми добре, ще ги давам. 25 лева на семестър или колкото там се падат тия 10% ще ги прежаля.
Ама ако отиват в джоба на еди-кой-сио , нещо което няма как да разберем и знаем, няма да сме съгласни, разбира се .
Т.е. - ще си плащаме и това е, няма как. Дали е неморално също няма да разберем, щото ректора не е длъжен да ни дава отчет къде ни отиват парите.
Ама ако отиват в джоба на еди-кой-сио , нещо което няма как да разберем и знаем, няма да сме съгласни, разбира се .
Т.е. - ще си плащаме и това е, няма как. Дали е неморално също няма да разберем, щото ректора не е длъжен да ни дава отчет къде ни отиват парите.
Blue is the colour, football is the game
We're all together, and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
'cause Chelsea, Chelsea is our name
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Колкото кажат - толкова ще платя.
Това е висше образование , не е училище.Тук е по желание и възможност.
Това е висше образование , не е училище.Тук е по желание и възможност.
The names of the future are stamping of impatience.
- dataghost
- Да живей словото
Абе, Захариев, всичко си има граници. Засега определно си струва парите, по моему. По-нататък не знам.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Оставам безмълвен пред логиката на автора на темата... Намаляват държавните субсидии и човекът очаква да намалят и събираните от студентите такси
Според мен ще е късмет, ако си останат същите - за намаляване и дума не може да става. Всякаква икономическа, аритметическа, финансова и житейска логика сочи, че е закономерно евентуално увеличение, той за намаление ратува...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
dataghost написа:Абе, Захариев, всичко си има граници. Засега определно си струва парите, по моему. По-нататък не знам.
Не говорим за 2000 лева. Говорим, че ако вместо 260 лева стане 310 .... ще си ги дам, без да ми мигне окото.Ще ми е все едно.
The names of the future are stamping of impatience.
- dataghost
- Да живей словото
Всъщност, Sub-zero, не се бях замислял по тая част. След като намаляват държавните субсидии, логично е да се опитат или да намалят разходите, или да компенсират свиването на финансирането от държавата. Всички знаем как най-лесно става това. Абе, СУ си е ОК отвсякъде, и дори и да ми искат 50 лв повече на година, ще ги дам, заслужава си.Scorpion написа:Оставам безмълвен пред логиката на автора на темата... Намаляват държавните субсидии и човекът очаква да намалят и събираните от студентите таксиСпоред мен ще е късмет, ако си останат същите - за намаляване и дума не може да става. Всякаква икономическа, аритметическа, финансова и житейска логика сочи, че е закономерно евентуално увеличение, той за намаление ратува...
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
В интерес на истината 50 лв. мога и да ги изпия. А мога да ги дам и за нещо, което няма да се изпари след един ден махмурлукZahariev написа:Не говорим за 2000 лева. Говорим, че ако вместо 260 лева стане 310 .... ще си ги дам, без да ми мигне окото.Ще ми е все едно.
А вън от съмнение е, че и +5000 лв. такса качеството няма да нарасне с грахово зърно.
В тая криза поизтрезнях и в пряко, и в преносно значение. А и всеки ден слизаме с колежката до факултета и не съм пил отдавна. Днес минахме през КФЦ в Сити центъра и една бира не пих. Стриктен съм
Горивата се качат... оня ден налях на 1.96...
Тъпа работа.

- RadoRado
- Пишеща машина
- Курс: първи
- Обратна връзка:
По-скоро да се увеличат, ако това ще има отражение в/у качеството.
Ние и без това плащаме символична сума за висше образование ( е и понякога получаваме символично висше образование ), пък какво ще става като се намалят.
300 лева не е болка за умиране
Даже и в НБУ таксите не са кой знае колко непосилни, но там кофтито е, че университета се намиран на путка-майна разстояние.
Ако намалят таксите, то СУ/университетите винаги могат да качат цените на КС изпитите и да приемат повече студенти с по-ниски оценки ( което пак ще рефлектира в/у качеството ).
Ние и без това плащаме символична сума за висше образование ( е и понякога получаваме символично висше образование ), пък какво ще става като се намалят.
300 лева не е болка за умиране
Ако намалят таксите, то СУ/университетите винаги могат да качат цените на КС изпитите и да приемат повече студенти с по-ниски оценки ( което пак ще рефлектира в/у качеството ).
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация
- http://game-craft.com/blog/
- george.merlin
- Драскач
Scorpion написа:Оставам безмълвен пред логиката на автора на темата... Намаляват държавните субсидии и човекът очаква да намалят и събираните от студентите таксиСпоред мен ще е късмет, ако си останат същите - за намаляване и дума не може да става. Всякаква икономическа, аритметическа, финансова и житейска логика сочи, че е закономерно евентуално увеличение, той за намаление ратува...
Всъщност Скорпион, логиката не е моя. Добре ще е да четеш по-внимателно. Цитирам инфомация на вестник "Дневник". Има определена процентна зависимост между държ. субсидия и студентските такси. Следователно щом ще намалее субсидията, автоматично и таксите намаляват. Виж, за твоите икономически и други логики не съм компетентен, цитирам ти какво е законовото положение. Недей да си тълкуваш нещата по своему, чети какво е написано. Изобщо не ратувам за смъкване. Оф, не ми се пише толкова рано сутринта, вземи прочети внимателно постовете ми и ще разбереш.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
За да могат да си дават парите за наркотици.Бeтон написа:Неееее... те искат да отпаднат таксите![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Блажени са верующите.RadoRado написа:По-скоро да се увеличат, ако това ще има отражение в/у качеството.