Фотоконкурс 9 - набира участници

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

bloody mary
Пишете, о, братя

Фотоконкурс 9 - набира участници

Мнение от bloody mary »

Конкурсът е на тема "Светлина". Можете да изпращате до 3 снимки за адрес maria_kissilyarska@abv.bg
Моля да освен снимки да ми пратите и как се пишете тук :) Срокът за изпращане е до другата неделя включително - 9 август, за да не приключва по средата на седмицата. Снимките да не са обработвани на компютър. По този повод и за да няма още спорове - някой да направи още един конкурс и то за "пипвани" снимки. Понеже имаше желаещи - някой от тях да хване да направи един конкурс. Поне така мисля, че ще се спестят много спорове и повтаряне на едно и също.
:alien:
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …

Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
Аватар
Jorkataa
Драскач
Специалност: Икономика на френски
Курс: първи

Re: Фотоконкурс 9 - набира участници

Мнение от Jorkataa »

Готово, този път и аз се включих :cheers:
Скайп на група Дилема: grupa-dilema
Facebook: Група Дилема
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Ураааа, ей-сега пращам. :cheers:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

Много се колебах, още откакто се повдигна темата на новия конкурс, щото снимките, които мога да покажа са все свързани със залези... Ама реших да се включа и аз.... :) Дано прецениш, че са достатъчно по темата, за да минат ситото ;)

Иначе темата е яка, интересно ми е какво са нащракали хората от фоума :)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Щом има включена светлина, няма проблем. :wink: Аз предложих темата да е "Изгрев / Залез" и я разшириха на "Светлина" точно за да не е толкова конкретна. Така че пращай смело, аз моите вече ги изпратих. Сега чакаме новичкият конкурс :cheers:
Изображение
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Мнение от Mushmul »

Хубава тема. Миналия път не успях да се включа понеже не ми работеше компютъра, но се надявам че този път ще успея :)
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Аватар
McLovin
В началото бе словото
Специалност: Информационни системи
Курс: кандидат-студент

Мнение от McLovin »

интересно ми е какво разбирате под пипнати снимки. според мен това е част от творческия процес. аз нямам снимка, която да съм пуснал на копирния апарат и да нямам намеса в експозицията, да не направя маска или да не съм направил още при проявяването на лентата някоя шмекерия.
ансел адамс е постигал чудеса в тъмната стаичка работейки с дни върху откопирането на един кадър.
смятам същото и за дигиталната фотография - корекция на цветове, експозиция и тн мисля, че е напълно нормално (разбира в допустими норми, които да запазват достоверността)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Там е разликата, че ние (в частност аз) не сме даже любители фотографи. Или сме си пълни аматьори, които си щракат и искат да покажат някакво творческо мислене без да задълбават в похвати. И като от 11 аматьорски снимки 1 е "пипната" така, че да е подобрено видимо качеството ѝ и да се е превърнала от просто снимка в един вид произведение на изкуството, сещаш се коя снимка ще спечели... Идеята е да имаме равен старт.
Изображение
Аватар
Vladimir Gergov
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Vladimir Gergov »

Catherine написа:Там е разликата, че ние (в частност аз) не сме даже любители фотографи. Или сме си пълни аматьори, които си щракат и искат да покажат някакво творческо мислене без да задълбават в похвати. И като от 11 аматьорски снимки 1 е "пипната" така, че да е подобрено видимо качеството ѝ и да се е превърнала от просто снимка в един вид произведение на изкуството, сещаш се коя снимка ще спечели... Идеята е да имаме равен старт.

В живота равен старт по принцип няма.
Във фотографията равния старт е когато отидеш в магазина и си купиш фотоапарата! :)
Другото се научава стига да искаш!

McLovin написа:интересно ми е какво разбирате под пипнати снимки. според мен това е част от творческия процес. аз нямам снимка, която да съм пуснал на копирния апарат и да нямам намеса в експозицията, да не направя маска или да не съм направил още при проявяването на лентата някоя шмекерия.
ансел адамс е постигал чудеса в тъмната стаичка работейки с дни върху откопирането на един кадър.
смятам същото и за дигиталната фотография - корекция на цветове, експозиция и тн мисля, че е напълно нормално (разбира в допустими норми, които да запазват достоверността)

Прав си. Преди време се опитах да обясня същото, но ми се каза, че съм искал да се самоизтъкна.

Някъде по другите теми четох, че се отрича шопа, за да покаже всеки реалността и това което е видял наистина през обектива.

Преекспонирана снимка с объркан баланс на бялото и хроматични абераци не е това което е видял фотографа! :wink:
"Хората те оценяват най - пълно , когато положат цветя на гроба ти " Кърт Вонегът

We are mountain people, this is what we do, this is how we live...

Show and Prove

Facebook
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Знаем, че си голям фотограф. Ако толкова искаш да си покажеш снимките, има си тема - показвай ги. Иначе приемаме, че снимките ти са уникални и със сигурност ще спечелят конкурса. Признат си.
Аватар
McLovin
В началото бе словото
Специалност: Информационни системи
Курс: кандидат-студент

Мнение от McLovin »

Vladimir Gergov написа: Във фотографията равния старт е когато отидеш в магазина и си купиш фотоапарата! :)
това с магазина не го препоръчвам на начинаещи
по-добре да почнат с техника втора ръка, даже ако може на лента и чак след като натрупат опит и опознаят техниката да си изберат някъв апарат. масово се купуват сапунерки и после се чудят кво да ги правят хората като са дали по 1500лв за тях, а те не стават за нищо
Аватар
Vladimir Gergov
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Vladimir Gergov »

ники написа:Знаем, че си голям фотограф. Ако толкова искаш да си покажеш снимките, има си тема - показвай ги. Иначе приемаме, че снимките ти са уникални и със сигурност ще спечелят конкурса. Признат си.

Обикновен събото-неделен щракач съм. Не мога да разбера какво общо има с дискусията за фотошопа, която се води вече в няколко теми :shock:
За самия конкурс стана ясно, че не искате да е с намесата на шопа .
"Хората те оценяват най - пълно , когато положат цветя на гроба ти " Кърт Вонегът

We are mountain people, this is what we do, this is how we live...

Show and Prove

Facebook
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ще повторя: Picasa.
Безплатна.
Елементарна.
Интуитивна.

Като искате равен старт, това ще ви свърши работа.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Другото се научава стига да искаш!
Прав си. Ама те много неща се научават на тоя принцип. И аз съм си избрал да не си губя времето да научавам как да правя яки снимки а как да правя яки други не толкова популярни неща :P Не бих имал нищо против да се науча да щракам и да си обработвам снимките, още повече, че наистина не е трудно, а и след като живях с полу-професионален фотограф се водя почти запален. Обаче нямам времето за всичко :P

И понеже повечето хора, които искат да участват на тоя конкурс имат сходно мислене и понеже искаме да има равен старт тук, за разлика от живота, та затова сме забранили обработването на снимки.

Прочее, както каза организаторката и ники след нея - като искате толкова направете си един конкурс за обработвани снимки. На мен дори ще ми е кеф да ги разгледам. Но на такъв конкурс няма да пратя снимка, защото принципът че участието е по-важно от успеха е измислен от загубеняци :P Ако пък сте твърде малко или ви мързи, пък искате да си покажете снимките може да ги пуснете в темата за фотография. На мен винаги ми е било приятно да разглеждам снимките, които г-н Гергов пуска там от време на време.

Добавено: и още нещо - мидуинтър, пикаса, която и да е тя, може да е всички тези работи взети заедно но аз пак да нямам време или по-скоро желание да си губя свободното време за нея.

и още нещо - остава неизяснена за мен легалността на снимки, които не са обработвани на компютър, но са заснети чрез специфични похвати на фотоапарата според правилата на конкурса. Не е зле да я изясним, щото ме интересува. Прочее, в духа на равния старт, мисля, че не е редно да се пращат и такива снимки, ама е малко загубена кауза това щото то всяка снимка се снима в най-лошия случай според автоматичните настройки на фотоапарата, а те всички са различни.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Е, а с какъв софтуер обработваш червените очи на снимката? Или ги оставяш червени?

На мен ми писна да споря. Най-абсурдното нещо на тоя свят би било да се направи конкурс, където е задължителна обработката на снимките. Ама кой да ти чуе, когато някой повтори няколко пъти, че някои снимки просто не се нуждаят от обработка...

Тъй че, правете си к'вото си щете. В този конкурс така или иначе печелят най-красивите снимки, а не тези с най-добра идея. От тази гледна точка, наистина никой няма изгода да се позволява обработката.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”