Приеха ме в Техническия университет " Комуникационна,компютърна и електронна техника" и сега чакам класирането в СУ за софтуерен инженер. Според вас кое е по добре от тези две специалности? Моля пишете ,защото съм много обаркана
ТУ или СУ? Help!
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- N_I_K_I_T_A_
- В началото бе словото
ТУ или СУ? Help!
Здравейте на всички!
Приеха ме в Техническия университет " Комуникационна,компютърна и електронна техника" и сега чакам класирането в СУ за софтуерен инженер. Според вас кое е по добре от тези две специалности? Моля пишете ,защото съм много обаркана
И някой може ли да ми каже каква е разликата между софтуерен инженер и кст то? Също вярно ли е че ако завърша СУ излизам степен - бакалавар, а техническия университет - Инженер .
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Re: ТУ или СУ? Help!
Бях на рожден ден на един приятел преди 2-3 дена.Той учи в ТУ София и приказвах с него и с един негов колега...по това , което чух......да ти кажа - СУ ! 
- N_I_K_I_T_A_
- В началото бе словото
Много ми помогнаhappyswift написа:Бях на рожден ден на един приятел преди 2-3 дена.Той учи в ТУ София и приказвах с него и с един негов колега...по това , което чух......да ти кажа - СУ !
- Ralie
- От дъжд на вятър
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
Прочети тук и сама си прецени:
Софтуерно инженерство СУ
КСТ ТУ
По мое мнение по тази специалност по-компетентно образование можеш да получиш в специализиран университет, но все пак не съм запозната и не мога да твърдя нищо
Софтуерно инженерство СУ
КСТ ТУ
По мое мнение по тази специалност по-компетентно образование можеш да получиш в специализиран университет, но все пак не съм запозната и не мога да твърдя нищо
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Ако е техническа специалност -ТУ. Но там е много трудно
. Както и в СУ, разбира се.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- N_I_K_I_T_A_
- В началото бе словото
Само да спомена че и в СУ се влиза с матурата точно тази специалност Софтуерно инженерство както и много други специалности. Да в СУ е по труден теста но за сметка на това после и с 3 ки влизатROKFELER написа:Как в ТУ няма да им е трудно като всички влезли са или с оценката от матурата,или от теста,който е 1000 пъти по-лесен от изпита в СУ.Хората в СУ са много по-подбрани.![]()
![]()
Да уточня че кандидатвствам с изпит и матура.
- N_I_K_I_T_A_
- В началото бе словото
Да техническа е специалността.Бих искала да пишат компетентни хора който учат Софтуерно инженерство. Благодаряallshallperish написа:Ако е техническа специалност -ТУ. Но там е много трудно. Както и в СУ, разбира се.
- leia_loves_cats
- Да живей словото
- Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
- Курс: друг
Пратих ти ЛС, накратко,ако и някой друг с еинтересува - лично според моите наблюдения СИ е анализаторска/шефска/консултантска специалност, която подготвя кадри, способни да анализират съществуващи системи, да интегрират нови системи с тях, да комуникират с клиенти и така нататък. Почти съм сигурнам че се въртят околко създаване и интегриране на т.нар. информационни системи - базата + потребителския интерфейс на някаква система.N_I_K_I_T_A_ написа:Да техническа е специалността.Бих искала да пишат компетентни хора който учат Софтуерно инженерство. Благодаряallshallperish написа:Ако е техническа специалност -ТУ. Но там е много трудно. Както и в СУ, разбира се.
Ще се радвам, ако някой от СИ наистина се включи и сподели личин опит. За съжаление съм забелязала, че студентите от ФМИ не се застояват в тоя форум, да не казвам че в огромната си част дори не подозират, че съществува.
В ТУ нещата слизат на доста по-техническо ниво.
От друга страна, във ФМИ винаги можеш да запишеш каквито си искаш изборни (е в рамките на разрешеното, но изборът е наистина ОГРОМЕН) и сам да си оформиш профила, на базата на изборните, които си защитил.
Поздрави.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... 
-
Rehabilitator_
- Пишете, о, братя
И кое му е ясното СУ? Ще избере СУ, ако не и се учи много, защото в ТУ им скъсват гъзовете.......
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
В СУ едва ли ги карат да правят по всеки предмет малоумни протоколи.Mortuary написа:В СУ като че ли ги жалят, па ти.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- deichevster
- Да живей словото
- Специалност: Инженеръ
Ако искаш да си програмист-СУ.Ако искаш да станеш компютърен специалист -ТУ.Не вярвам в софийския да се занимават много с хардуер.Иначе при нас ако си интелигентен и си разбираш нещата минаваш.Аз съм тъй да се каже от братския факултет на ФКТТ - ФТК,изпитите са същите,с малко напъване и разбиране всичко става.Там програмирането им е по-друго,но един колега от работата е там и каза че е нямал никакви проблеми.Имай предвид обаче че ако идваш от някоя хуманитарна гимназия и си идваш с матурата ще ти е трудно и по общите предмети,а малко хора успяват за кратките часове да научат що е то проектиране,програмиране и други такива.За предметите във втори курс знам само едно - теоретичната електротехника е дупене.Така че си прецени приоритетите,в техническия ако знаеш защо си там не е трудно,но ако се чудиш чий го дириш става лошо.
Хомосексуализмът в крайна сметка модерен ли е,или модераторски...
-
Rehabilitator_
- Пишете, о, братя
Ти сигурна ли си, че споменатите учебни дисциплини се доближават изцяло до това което искаш?

- leia_loves_cats
- Да живей словото
- Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
- Курс: друг
Дилемата е интересна, но според мен дори не е от такова голямо значение.deichevster написа:Ако искаш да си програмист-СУ.Ако искаш да станеш компютърен специалист -ТУ.Не вярвам в софийския да се занимават много с хардуер.Иначе при нас ако си интелигентен и си разбираш нещата минаваш.Аз съм тъй да се каже от братския факултет на ФКТТ - ФТК,изпитите са същите,с малко напъване и разбиране всичко става.Там програмирането им е по-друго,но един колега от работата е там и каза че е нямал никакви проблеми.Имай предвид обаче че ако идваш от някоя хуманитарна гимназия и си идваш с матурата ще ти е трудно и по общите предмети,а малко хора успяват за кратките часове да научат що е то проектиране,програмиране и други такива.За предметите във втори курс знам само едно - теоретичната електротехника е дупене.Така че си прецени приоритетите,в техническия ако знаеш защо си там не е трудно,но ако се чудиш чий го дириш става лошо.
и от СУ и от ТУ можеш да излезеш с диплома и да не те научат да не пишеш функции с имена "аббб". Най-тъпото е, че ти ще отидеш в някоя фирма, и ще пишеш егаси и некачествения код, някой ще върви след теб и ще го оправя, но ти ще се задържиш с години там. Тук, естетсвено под "ти" не визирам никой тук, но не е като да си го измислям.
Искам само да кажа, че критерия "и някой си си работи и не му е проблем" сам по себе си не е издържан.
Има хора, инженери в ТУ, които не знаят какво е полиморфизъм.
Силата на ФМИ е жестоката теоретична подготовка. Излязъл от ФМИ ти не само че знаеш що е Краен детерминиран автомат, ами и можеш да му направиш имплементации на 4 програмни парадигми. И знаеш и кога ще ти с еналожи да го ползваш, кога ще ти усложни живота без да ти помага след това, и кога си струва да се мъчиш с него, ама веднъж подкараш ли го - ще е песен.
Ще те научат, че код не се пише само "сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....
Изобщо, който си мисли, че ФМИ е гол прах в очите..... ми хубаво, да не влиза там.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... 
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Доколко то знам "Комуникационна,компютърна и електронна техника" е различно от КСТ(Компютърни системи и технологии). Двата университета са доста различни от това, което съм чувал. ТУ е повече ориентиран към хардуерната специализация и езиците, които се учат са или Паскал или С, защото преподавателите не са учили по-нови езици. Ако влезеш в СУ ще се запознаеш с С++ или Java, ще те подготвят по-добре за софтуерен разработчик и ръководител на проекти. Къде да влезеш зависи от това каква искаш да излезеш. Помисли малко какво искаш да работиш като завършиш-програмист или компютърен специалист.
П.П. Не че не е възможно да имаш възможност да работиш и двете след завършване на единия университет, но подготовката ще е насочена предимно към едно от двете.
П.П. Не че не е възможно да имаш възможност да работиш и двете след завършване на единия университет, но подготовката ще е насочена предимно към едно от двете.
Компютърни науки 1 курс