Платен отпуск - въпрос

Toзи радел предоставя възможност на вас и на фирми да публикуват информация за нуждите си. Бъдещата цел на този подфорум е да стане място за обратна връзка между бизнеса и образованието. Ако имате желание да помагате за развитието му и имате свежи идеи, моля свържете се с нас.

Модератор: fluffy cloud

Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Платен отпуск - въпрос

Мнение от HeyGod »

Имам един въпрос.
Не само към правистите,ами всеки който може да отговори или помогне :).
Знам,че обикновено един служител към дадена фирма има право на 20-тина дена платен годишен отпуск при определен стаж.Дотук добре.
Как стои въпроса при вземане на отпуск за изпити,така наречения "educational leave".Знам,че там също се полагат около 20-25 дни,но при какви условия и платени ли са тези дни?
Много живо се интересувам от този въпрос,понеже съм сигурен,че шефовете ми нямат представа и естествено ще ми дадат неплатен отпуск за изпитите отколкото платен при положение,че ще искам и годишна отпуска.
Help :).
В договора ми за жалост няма такава клауза.Трябва да се обръщам към кодекса на труда.
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Платен отпуск - въпрос

Мнение от ^PrincessA^ »

Кодекс на труда написа: Чл. 169. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм., бр. 25 от 2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Отпускът по ал. 1 се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Той може да се ползва наведнъж или на части и не се предоставя на работник или служител, който повтаря учебната година по неуважителни причини.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.

Неплатен отпуск на учащи се
Чл. 171. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Работниците и служителите по чл. 169, ал. 1 имат право и на неплатен отпуск в следните размери:

1. за подготовка и явяване на изпит - до 20 работни дни за учебна година;

2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) за подготовка и явяване на приемен, на зрелостен или на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дипломен проект в средни учебни заведения - до 30 работни дни;

3. за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения - до 4 месеца;

4. за подготовка и защита на дисертация от задочни докторанти или от докторанти на самостоятелна подготовка - до 4 месеца.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размерите по ал. 1, намалени наполовина.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Неплатеният отпуск по ал. 1 и 2 се признава за трудов стаж.
Ползване на отпуските от учащите се
Чл. 171а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Отпуските на учащите се по този раздел се ползват във време, определено от работника или служителя в зависимост от организацията на учебния процес, след писмено уведомяване на работодателя най-малко 7 дни предварително.
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Мерси,точно това ми трябваше,обаче следните въпроси,относно:

Чл. 169. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм., бр. 25 от 2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.

Чл. 171. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Работниците и служителите по чл. 169, ал. 1 имат право и на неплатен отпуск в следните размери:

1. за подготовка и явяване на изпит - до 20 работни дни за учебна година;

Това по преценка на работодателя ли е? Защото всеки служител естествено ще иска да си вземе платен отпуск.
Т.е. ако работодателя се съгласи - мога да си взема платен отпуск.
Ако не се се съгласи е длъжен да ми даде неплатен,но е наполовина ?
Т.е. и той има право да ми откаже платен отпуск,но в този случай е длъжен да ми даде неплатен.

Така ли да го разбирам?

Може ли да ми дадеш линк,за да мога да подкрепя думите си ако му искам отпуск :).
Изображение

Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Пф, доколкото си спомням от трудовото право едно време /да ме прощава Нейков :mrgreen: /, платеният отпуск ти се полага задължително в този си размер. Неплатеният е допълнителен спрямо платения и за него се изисква съгласието на работодателя, за да се ползва в пълен размер - ако не е съгласен, можеш да си го вземеш наполовина.
Макар че какво пише в КТ и какво е на практика са 2 различни понятия. Аз за държавните си бях взела месец неплатен, щото не ми се занимаваше с разправии :roll:
Ето ти и линк към Кодекса: http://www.az.government.bg/Legislation/KT.html
Изображение

Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Аха ...
Пак изглежда малко нелогично и противоречащо си.
Значи да разбирам,че трябва да си настоявам за платен отпуск от 25 дни понеже той ми се полага.
Ако се случи примерно да имам поправка септември,мога да си взема допълнителен - 20 ( 10 ) дни.

И на мен не ми се занимава с разправии,защото не искам да стане така,сега да си взема тези 25 дена платени и после като искам да си взема целия август като годишна отпуска да ми се опънат и да не ми дадат ...

П.С. И все пак ако платеният от 25 дена е позволен,защо трябва да се иска съгласие от работодател,той пак може да ти откаже :roll:

Ще чакам и отговори от прависти :) И все пак - благодаря за помощта !
Изображение

Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Еми принципно би трябвало да можеш да си вземеш и платения, и неплатения. Но както и ти предполагаш, винаги могат да ти се опънат. При нас работниците твърде малко познават и се позовават на правата си, а работодателите твърде малко ги зачитат - то си се е наложило като нещо нормално едва ли не :roll:
HeyGod написа: П.С. И все пак ако платеният от 25 дена е позволен,защо трябва да се иска съгласие от работодател,той пак може да ти откаже :roll:
А това никъде не го пише :wink: Внимавай как четеш запетайките :wink:
Изображение

Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

Аз го разбирам че платения ти отпуск става 25 ако учиш, а той попринцип е по малко :) 18-20 ако не греша и това ако си работиш на пълен работен ден всеки делник. Значи бонуса ти е има няма 5 дни, защото ако имаш и стаж ти може и без това да имаш по голям отпуск или ако ти е по тежка работата и т.н.

Та 25 ти е годишния платен според този текст, а бонуса ти е още 20 неплатен, който иначе работодателя може и един ден да не ти даде и повече да ти даде, но този текст го задължава да не се ебава!

Което не значи че няма да го направи :) Последния път когато ми отказаха платения отпуск когато го исках, хем бях предупредил месец преди това и нямаше проблеми уж, да не говорим че никога не отказвам да работя извънредно и т.н. Та аз си взех болничен и като се върнах ме уволниха :) То не беше лично към мен, ми уволниха всички които са си взимали болнични през същата година, независимо дали наистина са били болни или не, не че по някакъв начин могат да докажат бил ли си или не :) Та всякакви психопати има откакто всичко стана частно... Всичко може да очакваш, затова не бъди много сигурен че плановете ти ще се осъществят безаварийно, щом си се съгласил да си роб на някой...
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Ами...
На мен ще ми се наложи да ползвам такъв за държавните.
От мойта фирма *щедро* oтпуснаха 10 дни неплатен :shock:
Оставам с впечетление, че всяка фирма си ги тълкува тия членове както и падне :?
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Значи, има такъв, който е за студенти и е две седмици. Само че има и вратичка
за работодателя, тоест, казва се, че "при съгласието на работодателя" се отпуска
тоя отпуск. Аз питах за него в мойта фирма, шефката каза, че не може, нямало.
Проверих. Имаше, но просто не ми го дава. За предната сесия ми дадоха 2-3
неплатен и 5 дни платен... Нямам думи просто. Мн са зле тия частните фирми.
Целият платен отпуск ти го дават, при положение, че имаш 8 месеца трудов стаж :D .
Неплатен имаш право и да нямаш стаж.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Това казвам и аз :) Правят си точно каквото искат :) Аз имах 2 години трудов стаж когато на едно място отказаха да ми дадат и ден каквато и да било отпуска, защото не им стигаха хора и накрая бяха длъжни по закон да ми го изплатят като 14-та заплата, а не се натрупва за съжаление :) То мен и не ми беше зор за отпуска и не се оплаквах, дори си бачках извънредно че ми трябваха пари и те са доволни и ти си доволен, но наложи ли ти се нещо става грозно... С две думи зависи на къкъв работодател си попаднал, а те много, ама много рядко са свестни...

Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Ае ... майната им дет се вика :).
И аз като стана шеф ще си го връшам. :P
Изображение

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

HeyGod написа:Ае ... майната им дет се вика :).
И аз като стана шеф ще си го връшам. :P
От такова мислене ще да идва проблемът :)

Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Беше шега :)
Това,че стана шеф, за другото не гарантирам. :)
Изображение

Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

FMI написа:Аз го разбирам че платения ти отпуск става 25 ако учиш, а той попринцип е по малко :) 18-20 ако не греша и това ако си работиш на пълен работен ден всеки делник. Значи бонуса ти е има няма 5 дни, защото ако имаш и стаж ти може и без това да имаш по голям отпуск или ако ти е по тежка работата и т.н.

Та 25 ти е годишния платен според този текст, а бонуса ти е още 20 неплатен, който иначе работодателя може и един ден да не ти даде и повече да ти даде, но този текст го задължава да не се ебава!
В самия кодекс,обаче пише точно това,а именно че платената отпуска за изпити е отделно от годишния платен отпуск и не се причислява към него.
Абе знам ли ,явно наистина си зависи от работодател.
Изображение

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Е има и такива които ти плащат за да учиш :) Но не са много... Статистиката обаче сочи че се увеличават :)

Публикувай отговор

Обратно към “Работа, стаж и кариера”