Тоя проблем от процесуална гледна точка се формира у мен на личен базис след няколко тематични вечери, срещи с разни хора от съседните ни държави и няколко разговора с няколко българи тук. След известен размисъл започнах да се плаша колко жалки сме като народ и държава.
От материална гледна точка - не говоря за политиците ни, не говоря за текущото състояние на държавата ни, не говоря за това дали разсъжденията ми са правилни от модерна гледна точка. Дори съм сигурен, че от една глобалистична гледна точка са напълно неправилни, тъй като винаги съм уважавал глобализацията и съм смятал, че тая планета има бъдеще само при условие, че всички народи и нации загубят своето национално самосъзнание и се претопят в един общ народ, [WH40k mode]воден от един Император, който да ни поведе към звездите седящ на златния си трон
Това, за което говоря е нашета култура. Дори не само за нея, защото след известна доза отчаяние намесих и природата ни, която е точно обратното на културата и е чиста случайност, че се е случила да е в границите на това, което днес е България.
И така, по същество.
Всичко започна на кулинарна основа. И израсна, за да обеме твърде много други основи. Знаех, че няма смисъл да се опитвам да се съревновавам с големите държави като Испания, Италия и Германия защото те имат много-много-много различна и уникална култура, с която е запознат целия свят (най-базовите примери - испанците имат сангрия, италианците имат пастата си, а германците си имат вурстчетата. И това са съвсем съвсем базови примери, които просто идват веднага в съзнанието на всеки един човек от тая планета, който не е американски тинейджър, когато се спомене някоя от въпросните държави.)
Замислих се за някои наши народни ястия, които са "наши". Тоест ние сме ги измислили, а не сме ги откраднали от съседните ни народи. Нека разгледаме как стоят нещата.
Всичко сладко, дето консумираме и се бием в гърдите, че е наше всъщност е турско. Юфката, която може и да не е сладка също е турска. Баницата е турска. Гювечът е турски. Мусаката - не съм сигурен, но мисля, че и тя е турска. Таратора е гръцки. Киселото мляко не е българско, защото всички около нас имат. или поне румънците и събрите имат със сигурност. Айряна е турски (което означава, че и те имат килесо мляко). Мекици правят из целия свят. Вярно, ние имаме разни техни разновидности като колачета примерно, ама целия свят има техни разновидности като почнеш от китай и стигнеш до италия. Всичките чевермета и скари дето ги печем са или турски по произход или сръбски. Или пък са толкова универсални, че не са ничии (из целия свят са пекли елен на открит огън). Пъстърма има по целия свят, луканка - има в румъния и в сърбия със сигурност. (никога не мога да запомня кое точно от двете са си слагали прабългарите под седлата, ама очевидно не са го слагали само те. Или по-скоро са го слагали толкова отдавна, че ние като народ имаме толкова общо с тях колкото Берлускони има с Еней като водач на италианците)
Какво става с алкохола? Ракията е турска, мастиката е долнопробна версия на гръцкото узо.
След известно ровене из моята кулинарна памет открих, че единствените неща за които се сещам и за които има шанс да са български са пататник и зелник. Много престижно. Представяте ли си как ще се опъна кухнята и ще почна да правя пататник, за да покажа на другите еразмуси нещо типично българско, което гъркинята и туркинята да не са им показали или което, като ме видят да го правя да не ми предложат да ми помогнат. Да не говорим, че пататник според мен имат и в ирландия, макар че не съм много сигурен а и на тях едва ли им пука особено, щото те си имат червена бира. И черна. И ирландско уиски. И Бейлис.
Вярно, винаги можем да минем с оправданието, че четири-петстотин години всички балкански народи сме били част от османската империя и през това време са ни се омешали традициите и културите и реално на балканите никой си няма нищо, което да е уникално негово. Ама не е така. Щото гърците, дори да оставим настрана таратора им си имат телешко със сини сливи, пиле с маслини, дори си имат гирос, който е тяхната версия на турския дюнер (междудругото много е вкусен - идете на витошка да го опитате ако не сте още). Турците пък си имат баклавата, кадаифа, юфката, гювеча и много-много други неща. Румънците вярно, не са много по-добре от нас, те имат кукуруз и мамалига. Макар че е напълно възможно да имат още нещо, за което не знам. Сърбите - и за тях не претендирам да съм ескперт, ама те си имат сръбска скара. По дяволите, дори албанците, дето тяхната държава няма сто години си имат някакви уникални неща, дето никой друг из балканите не ги е чувАл. опитно съм го установил. Просто не мога да я произнеса тая дума, камо ли да ви я напиша.
След като установих, че в кулинарно отношение народа ни е пълна мацка (димо, както и да ме цензурираш истината е, че сме кучки (женското на куче), не мацки), която само е крала квото намери от съседите ни реших да задълбая на по-дълбоко културно ниво. Мартеници имат румънците и молдовците, яйца боядисват румънците, руснаците и молдовците, най-големия производител на розово масло е Япония, хора и народни танци като нашите имат сърбите и румънците. Гръцките и турските са по-различни. Може да се бием в гърдите, че имаме уникална азбука, ама същата тая уникална азбука я имат руснаците, а пък уникалната ни азбука е правена от двама гърци на базата на гръцката азбука, която сама по себе си минава за доста по-уникална от нашета. И то си е така. Тя е леко с няколко хиляди години по-стара от кирилицата.
Ние имаме Рилския, бачковския и стотици други манастири. Ама в гърция имат Атон и Метеора. В румъния из карпатите не е като да нямат и те манастири.
Да не говорим, че Брам Стокър е решил да напише бестселър, в който главния му герой живее в карпатите и днес половин румъния се издържа благодарение на него, че даже и замък му е построила, а пък по гръцките острови крепости да искаш. А ние имаме... балдуиновата кула, която е построена през 20-и век. И пропагандата на Румънеца (забележете как му е прякора) и Енчев не е толкова успешна, колкото се е оказала викторианската английска.
Това, което си мисля, че може да е уникално са кукерите и нестинарите. Но за тях, трябва да си призная, не съм образован изобщо. Ако някой може да даде повече информация около кукерите ще съм му много благодарен. Тук ме притесняват две неща на пръв поглед - първо: маскирани хора, които крещят, дрънчат и гонят зли духове има из цяла Африка и второ - на кой ден излизат? Силно се надявам да не е около сирни заговезни, щото тогава из цяла Европа правят маскени балове.
и така, дайте няква помощ насам, че трудно се издържа едновременно на румънска, гръцка и албанска пропаганда, когато в родния ти град говорят на турски
ако пък някой от патриотите по форума ни успее да ме разпне на кръст и да ме накаже за богохулството ми ще му бъда много благодарен. Защото като накаже форумното ми тяло ще спаси истинската ми душа.