Привилегировани ли са близнаците?

Тук може да задавате помежду си въпросите, които са актуални в процеса на вашето следване в Софийския университет

Модератор: sientelo

Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Привилегировани ли са близнаците?

Мнение от morfei »

Първо, знам, че има вече теми по този въпрос, но в тях са дадени различни отговори и аз оставам без категоричен отговор...Предвид прочетеното от справочника от миналата година и написаното във форума продължавам да се питам дали ако аз вляза в първо желание, а брат ми - не, той бива издърпан?Ето какво е написано в справочника 2008-2009:

Код за потвърждение: Избери целия код

§ 6. До 29 август се разглеждат постъпилите молби от неприети кандидати: 
кръгли сираци (до 25-годишна възраст), инвалиди с трайни увреждания 
и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто, военноинвалиди, майки с 
три и повече деца, както и близнаци в случаите, когато са кандидатствали едновременно в едно и също професионално направление в Софийския университет 
и един от тях е приет за студент. В тези случаи кандидатите трябва да 
са положили успешно кандидатстудентските изпити. В рамките на утвърдените 
места за прием на студенти, на тези кандидати се предлага да се запишат 
в специалност, за която имат състезателен бал равен или близък до бала 
на последния класирал се в специалността кандидат.
Аз това го разбирам като "Прецакан си мой човек"(ще го издърпам само ако е мн близко до минималния бал за специалността и има места).

Правилно ли разбирам или това е стара информация?Моля за компетенти мнения!Въпроса е важен за мен, тъй като ми дава доста на брой допълнителни шансове за класиране.

П.П По принцип се обадих ама са празници и никой не вдига...
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Привилегировани ли са близнаците?

Мнение от Boromir »

Ако брат ти е минал изпита (тоест има поне тройка), бива "издърпан" заедно с тебе в избраната от вас специалност извън общия брой заявени места и извън балове и класирания. Каква точно е процедурата не ми е съвсем ясно, но съществува.
Изображение
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Сигурен ли си в това, което казваш и откъде имаш тази информация?Това, което аз прочетох от справочника не е никак обнадеждаващо.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Като кандидатствахме в СУ през 2005, изрично ни го казаха (на мен и брат ми). Ако изкараме изпитите и се окаже, че само единият има достатъчен бал, за да се класира, другият влиза в него в същата специалност извън общия брой заявени места. Не се наложи да ползваме тая вратичка, ама със сигурност я имаше поне тогава.

А сега... Не знам, но няма смисъл да я няма - държавата няма да се разпадне заради един човек, приет над бройката. Но ако не ти харесват писанията в справочника, питай ги тез чиляци в отделите "Студенти" - противно на общото мнение, те понякога са полезни.
Изображение
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Благодаря ти, но тази информация не ми звучи много сигурна - нещата от 2005 до 2010(тогава ще кандидатствам) може да са се променили няколко пъти.Някой друг да има информация по въпроса?
Компютърни науки 1 курс
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Сигурна е информацията, поне от миналата година знам, че е така.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

[изтрито от автора]
Последно промяна от leia_loves_cats на 21 Апр 2009, 08:58, променено общо 1 път.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ставаше дума за ФКНФ, специалност Италианска филология. Ама изпитът беше толкоз гнусен, че не се знаеше кой кого ще дърпа и накъде ще го дърпа :lol: Но и двамата изкарахме, а аз след това влязох МО, щото ми беше по-предно желание, а брат ми благополучно си влезе Италианска филология - първо желание. :geek:

И не ставаше дума за специалност във ФКНФ с незаети места, а точно за еднаква специалност. Може би правилниците в това отношение варират в зависимост от факултета и специалността.
Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

това с издърпването, извинете ме за офтопика, но ми се струва много несправедливо. какво като са близнаци :)
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

begemot_ написа:това с издърпването, извинете ме за офтопика, но ми се струва много несправедливо. какво като са близнаци :)
Еми предполага се, че не е справедливо да бъдем разделени, след като толкова години сме учили заедно...Това поне е моето мнение.Пуснах тази тема, за да се успокоя малко и да пресметна шансовете си за влизане.Истината е, че знанията ни са еднакви, няма да се надяваме един на друг...Просто ако е вярно, шансовете се увеличават двойно.Общо го сметнах, че трябва да изкарам необходимата оценка в 1 от 6 изпита(това без да включвам олимпиадата).
Компютърни науки 1 курс
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

morfei написа:да пресметна шансовете си за влизане
morfei написа:шансовете се увеличават двойно.Общо го сметнах, че трябва да изкарам необходимата оценка в 1 от 6 изпита(това без да включвам олимпиадата)
Аве моето момче, я отиди да си решаваш ти и брат ти задачите, че от тия сметки без кръчмар ползи никакви.

От кога спортингбет включват и КСК изпити, че изчисляваме шансове. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Аве мойто момче, като ти се флуди върви некаде другаде...Върви учи децата на информатика...Достатъчно ти се начетох на постовете.Имам чувството, че непрекъснато се въртиш във форума и се чудиш на кой да противоречиш.Възрастен човек си, осъзнай се малко...
Компютърни науки 1 курс
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Аз какво ще правя не е твой проблем.
И плюс това "децата" са една година по-малки от теб и според мен не е голямо основание да ги наричаш така :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

Бeтон написа:
morfei написа:да пресметна шансовете си за влизане
morfei написа:шансовете се увеличават двойно.Общо го сметнах, че трябва да изкарам необходимата оценка в 1 от 6 изпита(това без да включвам олимпиадата)
Аве моето момче, я отиди да си решаваш ти и брат ти задачите, че от тия сметки без кръчмар ползи никакви.

От кога спортингбет включват и КСК изпити, че изчисляваме шансове. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Не виждам нищо лошо човек да е наясно с възможностите. И какво те дразни теб, при положение, че в правилника на университета е разрешено единия брат да "издърпа" другия?

Друг е въпроса, че според мен е безсмислено да се губи толкоз много време и усилия в опити да се претеглят "вероятности" - майка ми ме беше побъркала аз като кандидатствах едно време с някакви хипотези. Сигурно два месеца само това й беше в главата - в крайна сметка послушай Бетон - най-голяма е вероятността това да се окаже "сметка без кръчмар" - проучи наистина как стоят нещата, но не се задълбавай чак толкова в тях.

Поздрави :)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Това, че съм ги сметнал(което стана за 10 секунди) въобще не влияе на подготовката ми, а просто ми дава малко увереност.Иначе ако и двамата се надяваме на другия нищо няма да излезе.
Компютърни науки 1 курс
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”