Анкета: Смятате ли, че България може да се оправи?

Модератори: Don Horhe, Lord

Смятате ли, че България може да се оправи?

Няма какво да се "оправя". Живеем в добре уредена правова държава с минимална престъпност и сигурен живот.
1
2%
Има какво да се оправя, но нещата вървят нагоре, защото има добро управление.
1
2%
Управлението не е добро, но след изборите вероятно следващите политици ще оправят нещата.
5
9%
Управлението е ужасно, има шанс за подобряване на положението в страната само чрез протести като този на 14-ти
7
13%
Управлението е ужасно, има шанс за подобряване на положението в страната само чрез протести, но не като този на 14-ти (какви?)
11
20%
Управлението е ужасно, има шанс за подобряване на положението в страната, но не чрез протести (как?)
18
33%
Управлението е ужасно и няма шанс положението в страната да се подобри по какъвто и да било начин.
11
20%

Общо гласове: 54

Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Анкета: Смятате ли, че България може да се оправи?

Мнение от Шепот »

Хрумна ми идеята за такава анкета от темата за протеста на 14-ти.
Смятате ли, че в България има сериозни проблеми - корупция, престъпност, мафия, финансова и газова криза, неразумно управление от корумпирани измамници и т.н. Ако да - смятате ли, че има шанс да се оправят нещата и как.
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Re: Анкета: Смятате ли, че България може да се оправи?

Мнение от Mushmul »

Eдва ли има някой, който трърди, че няма проблеми в България. Има и то ужасно много. Ще се оправят според мен...много бавно, мудно, за сметка на всички нас. Мисля, че все още живеем с последствията от соца и още много грешки преди това. Трябва да се промени мисленето на хората, установено от много години, целият ни български манталитет е сбъркан.
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Като сложих предпоследния отговор си мислех, че съм само аз, но още двама са го отметнали.
Рецептата не е дълга, но много трудна за изпълнение:
- гледай си работата
- не надничай в канчето на другия
- върши си работата честно и почтено
- не се занимавай с кодошлуци и всякакъв род клюкарство

Е, тогава можем да тръгнем нагоре. Дотогава никаква оправия няма да има..
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Гласувах за третото отгоре надолу. На хората, които веднага ще рипнат и започнат да пискат, ще кажа само, че когато си на дъното, единствената възможна посока е нагоре. А и все пак, надеждата умира последна, даже малко след човека.
Иначе не знам кой с всичкия си акъл би гласувал за 1 и 2. Трябва не розови очила, ами розов вибратор в гъ... гащите да има, за да избере едно от двете.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

И аз отметнах предпоследното. Смятам, че протестите сами по себе си не могат да направят нищо. Те биха могли само да служат като катализатор, но като излизаме да протестираме, не решаваме реално проблемите си.

Не аз съм човекът, който ще претендира за компетентно мнение по въпроса какво е нужно на една държава, за да върви добре. Но от малкото, което съм видяла, съм разбрала, че това не е никак проста работа - човек трябва да има широка обща култура, да е запознат добре с много области на обществения живот, за да има чисто физическата възможност да направи правилните преценки. Трябва да умее да предвижда събитията, да разгадава чуждите намерения, а когато говорим за управление на цяла държава и за съобразяване с обстановката в международните отношения - просто не ми се мисли.

Другото, което съм забелязала - депутатите уж са народни представители, избрани от народа. Да, но аз не мога да избирам да гласувам за определени хора, които искам да са в парламента - аз гласувам за някаква си партия там и тя каквито перхолясници ги набута - такива. Фактически, в парламента си стоят едни и същи хора от години. Хора, които са имали възможност да се изявят и са се провалили. Но все още са там. И повечето от тях говорят пълни глупости - в повечето случаи посочват не-знам-си-колко проблема, обвиняват за тях този и онзи, но никога не предлагат адекватно решение.

Хубав беше онзи виц, който казва, че България е най-богатата страна в света - защото все ни грабят безсрамно, пък ние още имаме пари. :lol:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от ники »

Естествено, че може да се оправят, ама не с протести. Ако всеки в България си гледаше своите работи и не се бъркаше навсякъде и ако всеки си вършеше качествено работа, а не като сега айляк навсякъде, щяхме да сме къде, къде по-добре.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Най-големият проблем в нашата държава е, че администрацията си "клати краката" и нищо не прави по цял ден. Със смяната на правителството това няма да се промени. Протестите винаги са водили до това, че опозицията печели дивиденти. А в България нихилисти, които отричат всичко и всички бол, и ето ти пълен площад пред Народното събрание.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
rkk
Драскач

Мнение от rkk »

ники написа:Естествено, че може да се оправят, ама не с протести. Ако всеки в България си гледаше своите работи и не се бъркаше навсякъде и ако всеки си вършеше качествено работа, а не като сега айляк навсякъде, щяхме да сме къде, къде по-добре.
Добре, Ники, обаче нека и тези, които управляват държавата да го правят! А като не го правят, какво да правим: Да следваме принципа: Преклонена главица сабя не я сече?! Ако е така, значи не сме стигнали дъното, копаем в него и се зариваме с пръстта и в един момента ще ни свърши въздуха. Този момент е близо :arrow:

П.С. Впрочем тия, дето са казали, не чрез протести, а по друг начин -> не съм видял конкретни идеи... Да казваме всеки да си върши работата - добре, ама доколкото знам и вие живеете в тая държава и сте разбрали, че с разни абстракции няма да стане :)
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Нека чуем твоите конкретики!
rkk
Драскач

Мнение от rkk »

Има си декларация, утре ще излезе втората, ако не и още днес, искания, които трябва да бъдат изпълнени, като те ще са само началото. Има я в другата тема - виж си я там ;)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

rkk написа:Добре, Ники, обаче нека и тези, които управляват държавата да го правят!
Е, той каза "всеки" ;) Вкл. и политиците, значи.

И всъщност защо всички искате да чуете конкретни идеи? Тези работи трябва да се искат от хората, на които това им е професия, не от студентите в някакъв форум или от сульо и пульо на улицата. Та какво знае обикновения човек за управлението на една държава? Всеки си протестира за неговото, но това не означава, че неговият проблем е единствен. Нещата са твърде комплексни и сложни и най-очевидното доказателство за това са хилядите оплаквания все за различни неща.
rkk написа:Има си декларация, утре ще излезе втората, ако не и още днес, искания, които трябва да бъдат изпълнени, като те ще са само началото. Има я в другата тема - виж си я там ;)
Нека само да се уточним - искане е различно от идея. И аз мога да викам за незабавна реформа на образованието, на здравеопазването, на не-знам-си-какво, на не-знам-си-що, но си нямам и най-малката представа как в действителност може това да се случи.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

А срещу какво протестирате? Срещу законодателната власт сигурно, щом е пред Народното събрание? Голяма грешка, защото у нас проблемите са повече в изпълнителната и съдебната власт...
rkk
Драскач

Мнение от rkk »

1. Не поправям Ники, просто се обръщам в частност към него, че и те трябва да го правят, защото много от нас го правят ;)

2. Второ - за как трябва да станат реформите - видяхме, че когато им предявяваме исканията така - те не ги изпълняват, измъкват се с половинчати решения и т.н. Ок, ние внасяме идеи и искания за решения на тези проблеми, защото имаме такива за решаването на тези проблеми - примерно - промяна в закона за референдумите - те да имат решаващо значение и най-вече за важни въпроси да се правят такива - референдуми след това по въпроси като задължително гласуване, преференциално гласуване и т.н. Естествено тези искания ще се внесат с течение на времето, тъй като не можем да започнем от най-радикалните промени, за това нещата ще започнат с искания, повечето, от които се решават в кратък срок.

3. Към Скорпион - ние протестираме срещу управляващата класа като цяло - протестът не е партиен - ако го кажа грубо сред нас има привърженици на партии, но когато сме всички заедно - всички партии са ни врагове. Ние не искаме ново правителство на момента, искаме да се действа там, където е нужно и както е нужно според това, което сме решили всички социални групи, организации и т.н. заедно на срещите досега. А на въпроса защо пред Народното събрание - в това решение има по-скоро символика, там е мястото, което би трябвало да олицетворява управлението на държавата, защото тези, които се помещават вътре са избрани от нас, от родителите ни и трябва да защитават нашите интереси.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

rkk написа:
ники написа:Естествено, че може да се оправят, ама не с протести. Ако всеки в България си гледаше своите работи и не се бъркаше навсякъде и ако всеки си вършеше качествено работа, а не като сега айляк навсякъде, щяхме да сме къде, къде по-добре.
Добре, Ники, обаче нека и тези, които управляват държавата да го правят! А като не го правят, какво да правим: Да следваме принципа: Преклонена главица сабя не я сече?! Ако е така, значи не сме стигнали дъното, копаем в него и се зариваме с пръстта и в един момента ще ни свърши въздуха. Този момент е близо :arrow:

П.С. Впрочем тия, дето са казали, не чрез протести, а по друг начин -> не съм видял конкретни идеи... Да казваме всеки да си върши работата - добре, ама доколкото знам и вие живеете в тая държава и сте разбрали, че с разни абстракции няма да стане :)

Виж сега, твоето виждане за правене на нещо конкретно явно се различава от нашето. Моите граждански задължения аз си ги върша. Спазвам си правилата, гледам си моята работа, върша си я. Ако всички правеха така, нещата щяха да са ок. Политиците далеч не са най-мързеливите, най-корумпираните, най-тъпите, най-бездарните и т.н в България. Дори в сравнение с повечето хора, си вършат работа. Не казвам, че са супер, ама пък да ги изкарваме най-най е глупаво. Аз съм на тази позиция, защото в нашата държава хората по принцип са свикнали на айляк и това се вижда всеки ден - от непочистените тротоари на съседите, през тарикатите по пътищата, през серивза, където за да ми оправят едно нещо, ми развалят 10, през поликлиниката, където за един шибан преглед трябва да чакам един час и така. Затова съм стигнал до извода, че проблемът далеч не е в правителството, а в болшинството от хората, които не си вършат работата.

Има и друго нещо, което smokin mirror беше писал по-горе. Това управление не е перфектно, но е по-добро от предното, по-добро е и от по-предното, а и от това преди него.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Казват, че "Рибата се вмирисва откъм главата". Всичко хубаво, само че това за България не важи. Тук проблемите ни идват не толкова от дейността на министри и депутати, а от хората на дребни държавни службици, които са в основата на бюрокрацията у нас.
Публикувай отговор

Обратно към “България”