колко е важно да бъдем отличници (пълни) (21.08.2005)

Архив на всички останали категории.
Публикувай отговор
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

колко е важно да бъдем отличници (пълни) (21.08.2005)

Мнение от Filosoff »

За мен е сериозен проблем това, че няма еднакви критерии и условия при кандидатстване във ВУЗ! Специално във СУ са нарушени правата на момчетата! Не може за жени да има 2-3 пъти повече бройки!
Според мен трябва да има само минимум бройки за мъже и за жени, а останалите 80% да се разпределят спямо бала! Без привилегии.
Драскачите в тези едната от тези 2 статии са пропуснали две "малки" подробносто. 1. колко отстудентите са влезли през "задния вход". 2. Защо никой не сравнява резултатите на някой отличници у главно отличнички - имам предвид "случаийния факт" че 50% от получулите оценки 5.50 и нагоре или не участват в други кандидатстудентски изпити или направо си имат двойки!
Проблемите са в самата образователна система - в гимназията. във формата на кандидатстудентския изпит и след това в оценяванета по време на студентските сесии!
Ще си позволя да ВИ провокирам, с единствена цел да предизвикам ДИСКУСИЯ - наличието на един куп отличнички (ж. р. не е случаен) в последно време превърна ли българския студент (м.р и ж.р. включително) в по-малко тъп и неквалифициран субект? Или май сравнението с предишните десетилетия не е много в полза на разните му "хелзингски" твърдения.
Второ - ТВЪРДЯ че днес в СУ , а и не само там има много НЕКАДЪРНИ преподаватели и главно преподавателКИ!
Трето - да се говори за дискриминация в квотния принцип мъже/жени е логично, но какво да кажем тогава за малцинствата? В някой малцинствени привилегии дориу няма квоти - за някой студенти от малцинствата има страхотни стипендии, а за български студенти независимо колко са добри нямя?! Е това дискриминация ли е ИЛИ НЕ Е?!
Само ще добавя, че миналата година при класирането за гимназии по диплома се оказа , че назависимо дали сте девойка или младеж бал под 6.00 ви изхвърля 100% - една петица и край! А при подготвителните курсове след като мама и тати платят получават като бонус... ТЕМАТА!
Точно за това според мен се създава такава истерия при кандидатстването - пари има в тая работа както би казал Алеко Константинов , чрез Бай ти Ганио 8)
Има много проблеми за които може да си поговорим ЧЕСТНО, стига да искате.
Последно промяна от Filosoff на 26 Авг 2005, 05:15, променено общо 1 път.
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Може да предложите и други статии по темата.
Деформациите в нашето образование са ми много интересни.
Аватар
caramele
В началото бе словото

Мнение от caramele »

Filosoff написа:Може да предложите и други статии по темата.
Деформациите в нашето образование са ми много интересни.
По мои лични наблюдения колкото повече се увеличава броя на зубрачите-и м.р. и в ж.р. толкова по-глупави същества изплюва образователната система. Имам безброй примери за това че най-големите неудачници в живота са пълните отличници :idea: . Все още не съм открила научна обосновка на теорията си :oops: но работя по въпроса :wink: Отделно въпросът за мен се корени в едни специфични качества на българина които се предават от поколение на поколение още от турско робство...Но е факт че независимо дали има дискриминация или не оцеляват само най-добрите (такива определям не според оценки а според личните си качества). Те ще се класират на финала независимо дали са ги пре..ли на еди кой си изпит или не.
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

в десетката

Мнение от Filosoff »

Има си обосновка и не е никак трудна. Отличник (пълен) това е диагноза 8) Отличника не учи това което му е интересно и не за да го разбере, а заради оценчицата. 5 минути след изпита нищо не си спомня.
Лично аз бях шокиран , когато една пълна отличничка ми каза следното - "Ааа за този изпит ли питаш?? Мноого е гаден! Нищо не разбрах! А и от философиите по принцип нищо не разбирам. А да и от историите и психологиите - гадни са!". Такааа до този момент аз я смятах за интелигентно момиче -симпатяга е и всички преподаватели й се натягат.... впоследствие разбрах, че тя не ме е излъгала нито на милиметър в признанието си че НИЩО не разбира! Веднъж здраво я хванах на базик и тя ми каза : "кво бе - тук да не сме гении, да не би да учим математика или какаво??!".
Как да й обясня на тази госпожица, че нямам нищо против математиката и даже съм специалист , но нито се имам за гений , още по-малко смятам, че хуманитарните специалности са по-лесни и по-долни от природоматематичните...
И как да не ме е яд, че само някой да ме погледне на криво или да не ми хареса мисленето (щото е различно от неговото напр) и ми тресне една четворка да речем и аз как ще се сравнявам с подобн и девойки??? И после от хелзингския комитет, франкфуртския филиал, каспичанската партия или нещо подобо ще сочат всеки който ме хареса с пръст - "ето толкова итолкова десети по-малко има от тази и този ..."
Ми... можеше и да отговоря по-ясно, но по-добре така отколкото някой да вземе МНОГО да се обиди!
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: в десетката

Мнение от Crematory »

Filosoff написа:. 5 минути след изпита нищо не си спомня.
!
че аз 3,88 успех също не помня почти нищо след като мине изпитът. Ми то егаси глупостите се учат, за кво да ги помня :shock:
Аватар
Гост
Пишеща машина

Re: в десетката

Мнение от Гост »

Filosoff написа: Отличник (пълен) това е диагноза 8) Отличника не учи това което му е интересно и не за да го разбере, а заради оценчицата. 5 минути след изпита нищо не си спомня.
Брей... Как само го каза... Значи пълните отличници учат за оценки,
а ти посредствения студент, с когото се заяждат всички и срещу когото
има световен заговор -конспирация си учиш за знанията и си над тези
неща като оценки, знанието само по себе си е най- важно... Но не е
така за пълния отличник, отдал живота си на зубрене, той получава
душевен оргазъм след поредното 6 в книжката... И 5 минути след това забравя целия материал. Тва да не е комп с оперативна памет :shock:
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Самият факт, че не бележкарстваш (каква нова дума измислих!) и не се натягаш доказва моята теза 8) Кажи сега като сте еднакви защо не сте еднакво оценени?

Между другото (бай дъ уей казано) не мисля че сте еднакви.
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Ей гост - стегни се! Не ме познаваш за да твърдиш че съм посредствен!
Ако разгледаш текста по-внимателно ще разбереш какво имам предвид.
Баста
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Filosoff написа:Ей гост - стегни се! Не ме познаваш за да твърдиш че съм посредствен!
Мисленето ти е посредствено, а от там си вадя изводи и за теб.
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Колко е лесно да напишеш едно изречение - "не ставаш", "тъпо е", "не си парв", "няма пък" ... и т.н. ако искаш отговори ми на ЛС да видим какво точно си разбрал защото ми се струва че всъщност не си разбрал и дума , а няма смисъл да ми разваляш темата с глупости!
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

нали знаете "изкараХ 6", "писаХА ми 2" :D
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Не ставаше дума за това... Иначе лафа си е верен. Има и по-реалистични - изпит взема ли се или се дава? - взема се ако ви се даде хихи.
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

twiggy написа:нали знаете "изкараХ 6", "писаХА ми 2" :D
Учих за 6
Научих за 5
Изпитаха ме за 4
Казах за 3
Писаха ми 2 :P

А темата е твърде сериозна, за да взема участие в нея :P
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Сериозна е темата - да. Но който го обърне на шега знчи е над нея.
Пък и народае казал - "добре че е майтапа да си кажем истината" :lol:
iztre6tenqlka
В началото бе словото

Мнение от iztre6tenqlka »

дрън :P дрън :o дрън :) дрън.......... :o :D :lol: :lol: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Други”