Колко често ходите на църква?

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Колко често ходите на църква?

Мнение от phoebe »

Здравейте,

въпросът ми към вас е, колко често ходите на църква и защо го правите? От лични убеждения или защото така е прието?

п.п. приемам, че 100% от форума са християни :)
medicate, medicate
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Re: Колко често ходите на църква?

Мнение от Don Horhe »

Не ходя, а ако ми се случи да вляза в църква/параклис, то е чисто от интерес към архитектурата и произведенията на изкуството - икони, иконостаси и друга дърворезба, стенописи и прочее.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Обикновено един път седмично, но не непременно в неделя и не на винаги заради службата.
А влизането в друга (католическа/протестантска) църква да го броим ли или само Божия дом? :wink:
francesco totti
Пишете, о, братя

Мнение от francesco totti »

phoebe написа:Здравейте,

п.п. приемам, че 100% от форума са християни :)
Priemi, che ne e taka :wink:

Кирилица, моля :D
Don Horhe
"Да знаеш законите- това не означава да владееш техните думи, но тяхната сила и власт"
Целз
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Don Horhe написа:Не ходя, а ако ми се случи да вляза в църква/параклис, то е чисто от интерес към архитектурата и произведенията на изкуството - икони, иконостаси и друга дърворезба, стенописи и прочее.
+1

Не приемай, че 100% от потребителите са християни. Аз съм такъв само по документи, защото съм кръстен в несъзнателна възраст :evil:
Иначе едно време пеех в църковен хор, но го правех, защото харесвам православната музика, а не от религиозни подбуди.
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Изключително рядко. Не почитам организираната религия и всичките й форми. Като това не означава, че не вярвам в Бог.
В случаите, когато съм влизала в църква винаги е било от уважение към религиозните възгледи на хора, на които държа.
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
ministar
В началото бе словото
Специалност: Политология
Курс: първи

Мнение от ministar »

влизам в църкви от чист интерес към иконите, понеже се занимавам с иконопис, иначе не съм вярваща, атеист съм или нещо подобно...
Freedom breeds freedom.Nothing else does!
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

преди ходех,когато се чувствах зле или когато имах да се моля за нещо. обаче вече не ходя,защото считам за лицемерие да се моля на Бог,в чието съществуване дълбоко се съмнявам.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Олеле... наистина ли атеистите във форума са толкова много?
Докато църквите се разглеждат само и единствено като културни паметници, а постите - като диета за отслабване, нищо няма да е наред. Страх ме е от хора, които не вярват - защото те самите нямат онзи страх, който (би трябвало да) играе ролята на коректив => са неуправляеми. Това, естествено, е офтопик, породен от някои от горните мнения.

По темата - има периоди, в които ходя всяка седмица (и по-често). Има периоди, в които ходя и по-рядко. Признавам, че не изпълнявам стриктно всички предписания на религията ни (си?), но да твърдя обратното, би било лицемерие - най-малкото, защото в момента не спазвам коледния пост. Имаше време, в което бях стриктна до фанатизъм (и до сериозно притеснение у родителите ми).

Защо ходя на църква? Бих казала, че го правя, защото изпитвам нужда. Същевременно, осъзнавам, че изпитвам нужда, защото така съм възпитана; защото съм израстнала в такова семейство - предполагам обаче и че "почвата" е била достатъчно благодатна, тъй като се сещам за твърде много примери за деца-атеисти, възпитани от християни. Но нека не говорим за доверието в семейството и ролята на средата, че ще стане късно, сложно, дълго и отвлечено. Мисля, че отговорих на въпроса ти.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Търговецът на кристал написа:Олеле... наистина ли атеистите във форума са толкова много?
Докато църквите се разглеждат само и единствено като културни паметници, а постите - като диета за отслабване, нищо няма да е наред. Страх ме е от хора, които не вярват - защото те самите нямат онзи страх, който (би трябвало да) играе ролята на коректив => са неуправляеми.
Няма нищо чак толкова страшно в твоето наблюдение. Аз например, тъй като не съм вярващ, нямам страх от бога, но имам нещо, което за мен е много по-ценно - съвест. Не смятам, че истинската вяра трябва да се гради на страх. А ако това ме прави неуправляем - толкова по-добре за мен :D
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Вярата си е вяра, а страхът си е страх... Лошото е, че човек обикновено се сеща за вярата си, когато нещата не вървят и търси помощ оттам, защото не вижда откъде другаде може да намери... Все забравяме, че нашата религия е основана на любовта. :|
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Поре,
Не на страх. На респект. На знанието, че все някога ще получиш заслуженото за делата си. Чувството за безнаказаност, за безотчетност пред по-висша инстанция обикновено води до самообожествяване, безочие и произтичащите от него проблеми.

Колкото до съвестта - окей. Мнозина я сочат като регулатор - и не е лошо да я има. Но как би могъл да се довериш, че нещо вътрешно за самия теб би могло да те ръководи "правилно", при условие, че не е кодифицирано и можеш да го предефинираш във всяка ситуация, в която нещо не ти изнася? Съвестта се заобикаля, заглушава - това е рефлекс (Блъди може да каже дали си има нАучно обяснение, или ще се наложи аз да поработя по въпроса). Ето защо й нямам особено доверие.
Разбира се, не става дума за съвестта на вярващия човек, на която се доверявам смело, защото знам ценностите, които се крият зад нея - и, реално, разчитам на тях. А не само на едната гола съвест, щото, както се казваше в оня виц: "Няма вече съвест - само репи останаха..."

За мен не е проблем да продължим този разговор - ти си модератор и можеш да решиш колко офтопик да допуснеш. Темата е интересна, макар и вече обсъждана.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Съвестта според мен е по-трудно да се заобиколи от законите и религиозните норми. Истинската съвест не се влияе от това, което ти изнася. Аз може и да направя някоя постъпка, която да е в дълбок разрез с принципите ми, защото така ми се струва по-изгодно за мен, но след това съвестта ми няма да ми прости. Случва се понякога да правя неща, които не харесвам и повярвай ми, никой друг не ме е наказвал толкова жестоко, колкото собствената ми съвест.

Говоря за истинската съвест, която изплува в края на деня, когато си сам и неуспешно се опитваш да се самоубедиш, че постъпката ти е била правилна. Може с убедителни думи да си накарал другите да повярват в правотата ти, но съвестта си не можеш да излъжеш.

Ами според мен разговорът ни не е съвсем извън темата, та ако няма оплаквания, бих го оставил :D
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Виж, аз много упорито вярвам, че съм толкова съвършено създание (и няма никакво място за излишна и фалшива скромност) не защото съм от Стара Загора, защото разбирам от опера или защото съм изпреварила Чернобил. Просто съм убедена, че нося в себе си една абстрактна божествена частица (казвам "абстрактна", защото не мога да ти кажа дали е в слънчевия сплит, сърцето и дали тежи 33 грама или съществува нематериално - не е оксиморон, просто е трудничко да обясниш безкрайността с познатия ни набор от крайни понятия; невъзможност и безсилие, залегнали в основата на атеизма (според мен) - но това е съвсем друга тема).
И проблемът ми (поне в повечето случаи), преценявайки някое свое предстоящо действие, е да не разочаровам тази частица, да не предам смисъла, вложен в нея и чрез нея, респективно, в мен. Докато съвестта, колкото и да ти мрънка, ти принадлежи (в смисъл, се възпитава).
Казано по друг начин, ако реферът е от твоите, може да те погледне лошо при извършено от теб нарушение в наказателното поле, но няма да свири дузпа за противника. Може дори да даде жълт картон за симулация (връщайки се към съвестта - може да ти наизвади маса аргументи, които да оправдаят постъпката ти и да си затрае, докато им повярваш).

И последно (за тази вечер) - угризенията на съвестта (или както предпочиташ да наричаш дискомфорта, който усещаш при проблеми със заспиването) също ти принадлежат като част от самата съвест. И когато се получи някакъв дисонанс и системата се разстрои, е нормално любовта към теб самия и чувството за съхранение (и, следователно, за възстановяване на баланса) да се обади и да заглуши честотите й, тъй като тя те разстройва, а това не е хубаво. :wink: Докато, ако приемем, че такава божествена частица у мен или теб съществува, то тя не ни принадлежи - дадена ни е за временно ползване, така да се каже, защото е част от външна Сила. И там вече няма мърдане, особено предвид мощта Му.

Истината е, че колкото и да го говорим това, няма да стигнем до взаимно разбиране, защото изходните ни точки са толкова противоположни, че не можем да стигнем до същината на основната теза на другия - ключът е в онова "ако приемем" в горното изречение. Там е разликата.
В края на ноември
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мисля, че те разбирам, макар че виждам нещата по различен начин. Не се опитвам да те убедя в правотата си. Вярвам, че и двамата сме прави. По-скоро в случая става дума за различни предпочитания. Ти вярваш, че по рождение ти е дадена някаква божествена частица, която те обвързва с определени норми на поведение. Аз вярвам, че за мен тази частица е съвестта и тя не ми е дадена от бога, а е част от самия мен. И ме обвързва също толкова успешно. Всъщност говорим за едно и също нещо, формулирано по малко различаващи се начини.
Публикувай отговор

Обратно към “България”