Бихте ли емигрирали?

Модератори: Don Horhe, Lord

Malka veshtica
Драскач

Бихте ли емигрирали?

Мнение от Malka veshtica »

Съжалявам, ако вече има другаде такава тема, търсих, ама не намерих. Та, на въпроса: бихте ли се "измели" от нашта циганийка или патриотично (и малко донкихотовско) искате да останете с надеждата за по-добро? Интересно ми е как са настроени сега 20-годишните интелигенти на Бг. По "мое време", т.е. - преди 5-6 години в моя кръг приятели и колеги не беше модно трайното изнасяне от Бг. Ако обаче сега бях на тия години тогава и имах възможността, която ми е сега - мн. близък човек в мн. хубава чужбина, който може да ме поеме и да ми помогне да се установя, и то доста добре, там, хич нямаше да се замисля, честно ви казвам...
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Re: Бихте ли емигрирали?

Мнение от pora_e_priqtel »

Valiamishe написа: Та, на въпроса: бихте ли се "измели" от нашта циганийка
Ако имаш предвид дали бихме напуснали България, аз лично не бих, поне не за постоянно. Изразяваш се малко странно.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Странно, но правилно.
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Не само, че бих, а и предстои да го направя. Ако след 10-15 години нещата вземат, че се оправят, може и да се върна. Евентуално.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Malka veshtica
Драскач

Мнение от Malka veshtica »

мм да. Продължението на въпроса ми май трябваше да е - "ако да, къде и защо, ако не - пак защо;-)"...
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

Аз да, бих живяла в чужбина. Не защото тук не ми харесва, а защото ми се струва много романтично... Но винаги бих се връщала. Обичам България и много се гордея, че съм родена тук. Обаче усещането да си далеч е невероятно...
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Дъждът върху лицето написа:Обаче усещането да си далеч е невероятно...
Мани ти... Невероятното усещане е като се прибираш - като се видят отдолу Дунав, Балкана и после градовете и пътищата. И като стъпиш на своя земя - тогава е невероятно... Иначе... хм. :roll:
Изображение
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Boromir написа:
Мани ти... Невероятното усещане е като се прибираш - като се видят отдолу Дунав, Балкана и после градовете и пътищата. И като стъпиш на своя земя - тогава е невероятно... Иначе... хм. :roll:
Ами да така е, съгласна съм. Бих заминавала само, за да се завръщам. Обаче, когато си навън и България започне да ти липсва и да ти е все по мила, и когато започнеш да я търсиш по улиците, в природата и в хората... Поне при мен е така. Като съм далеч, като че ли ми е много по-близка. Не знам дали ме разбрахте...
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

не бих се преместила. не защото тук ми харесва, а защото по стечение на обстоятелствата тук съм си градила живота.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Дъждът върху лицето написа:
Boromir написа:
Ами да така е, съгласна съм. Бих заминавала само, за да се завръщам. Обаче, когато си навън и България започне да ти липсва и да ти е все по мила, и когато започнеш да я търсиш по улиците, в природата и в хората... Поне при мен е така. Като съм далеч, като че ли ми е много по-близка. Не знам дали ме разбрахте...
Знам точно за какво говориш! Докато бях в Ирландия, ако щеш ми вярвай, но по едно време и кучетата по улиците започнаха да ми липсват. Но това не означава, че няма да се махна от тукашната помия.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Don Horhe написа:Знам точно за какво говориш! Докато бях в Ирландия, ако щеш ми вярвай, но по едно време и кучетата по улиците започнаха да ми липсват. Но това не означава, че няма да се махна от тукашната помия.
Радвам се, че ме разбра. :D
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Това е тема за заминаването, мисля, а не за завръщането.... :?
Не, не бих, не ме кефи...
Предпочитам да "отскачам" до някоя чужбинска държава, но дълъг престой мноо ме нерви! :mrgreen:
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Joker написа:Това е тема за заминаването, мисля, а не за завръщането.... :?
Не, не бих, не ме кефи...
Предпочитам да "отскачам" до някоя чужбинска държава, но дълъг престой мноо ме нерви! :mrgreen:
Едното не може без другото, тоест както казах, харесва ми да заминавам, за да мога да се завръщам. 8)
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Да бе, ама тука става въпрос за заминаване без завръщане така като гледам...

Емиграцията не е просто като да ходиш на ексукурзийка или на учене или дори на гурбет в чужбина. Като емигрираш отиваш някъде, миеш чинии, копаеш ниви, сечеш дърва, боядисваш тавани или ако си малко по-голям късметлия пишеш програми, караш камиони и ставаш медицинска сестра на зъболекар и всичко това в средите на емигрантите. С две думи - търпиш горе-долу същата мизерия, която търпиш и тук, нямаш кой знае колко големи възможности за по-хубав живот. И така между 5 и 25 години един начален период. След това се стабилизираш, почваш да си намираш и по-хубави работи и в един момент се усещаш, че си си изживял живота, обаче пък поне децатата ти имат възможност да започнат и да живеят на по-хубаво от децата на брат ти, който си останал в България. Евентуално някъде тогава се връщаш и ти, вече като пенсионер, вървиш из родното градче (щото дори да е София това, ако си живял в чикаго ти се вижда като село) и си спомняш с умиление за детските години, прекарани там.

Аз не бих могъл да понеса такова изгнание :? Макар че ако бъда принуден може и да се наложи да го направя.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

Smoking Mirror написа:Да бе, ама тука става въпрос за заминаване без завръщане така като гледам...

Емиграцията не е просто като да ходиш на ексукурзийка или на учене или дори на гурбет в чужбина. Като емигрираш отиваш някъде, миеш чинии, копаеш ниви, сечеш дърва, боядисваш тавани или ако си малко по-голям късметлия пишеш програми, караш камиони и ставаш медицинска сестра на зъболекар и всичко това в средите на емигрантите. С две думи - търпиш горе-долу същата мизерия, която търпиш и тук, нямаш кой знае колко големи възможности за по-хубав живот. И така между 5 и 25 години един начален период. След това се стабилизираш, почваш да си намираш и по-хубави работи и в един момент се усещаш, че си си изживял живота, обаче пък поне децатата ти имат възможност да започнат и да живеят на по-хубаво от децата на брат ти, който си останал в България. Евентуално някъде тогава се връщаш и ти, вече като пенсионер, вървиш из родното градче (щото дори да е София това, ако си живял в чикаго ти се вижда като село) и си спомняш с умиление за детските години, прекарани там.

Аз не бих могъл да понеса такова изгнание :? Макар че ако бъда принуден може и да се наложи да го направя.

Гошо Риспект :notworthy: :notworthy: :notworthy:
My will be done!!!
Публикувай отговор

Обратно към “България”