Въпрос за трета матура
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- jolly_f
- Да живей словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: втори
Въпрос за трета матура
Някой знае ли дали последно третата матура се смята в дипломата, защото на нас всички ни казаха, че не се смята, а само я пишат там...
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Re: Въпрос за трета матура
Квоооо ... тея добре ли са, аз за какво се явявах на трета матура, ако не ми я броят към успеха? Покажи им копие от закона:
Според чл. 57., ал. 3. от Наредба № 4 за документите в системата на народната просвета „общият успех се изчислява като средноаритметична оценка (с точност до 0,01) от следните три оценки:
средноаритметичната оценка (с точност до 0,01) от оценките в графата за държавни зрелостни изпити
.......
В графата ДЗИ се вписват оценките от успешно положените държавни зрелостни изпити по общообразователните предмети, определени в чл. 24. от Закона за народната просвета: български език и литература, чужд език (английски, немски, френски, испански, италиански, руски), математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизация, география и икономика, предметен цикъл философия.
- jolly_f
- Да живей словото
ТРЕТАТА МАТУРА ВЛИЗА В ДИПЛОМАТА... ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПЕЧЕЛИВШИ!
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
Честито и от мен! От трета (пета и тн.) матура има смисъл в три случая:
1. ако ще кандидатствате в Горноджумайския с нея
2. ако дипломният ви успех е толкова зле, че няма накъде повече
3. ако решите да се правите на интересни (голям успех ще да имате)
Иначе не вярвам някой трезвомислещ да е записал допълнителна матура ей-така, само за спорта. Ако все пак изникне такава интересна личност, нека ме опровергае
1. ако ще кандидатствате в Горноджумайския с нея
2. ако дипломният ви успех е толкова зле, че няма накъде повече
3. ако решите да се правите на интересни (голям успех ще да имате)
Иначе не вярвам някой трезвомислещ да е записал допълнителна матура ей-така, само за спорта. Ако все пак изникне такава интересна личност, нека ме опровергае
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Веднага. Моя милост ще кандидатства с такава не в Горноджумайския, а в СУ.
Като чух,че нямало да се вписва, щях да излетя набързо при г-н Вълчев да му прасна 1...
Честито на облагодетелстваните колеги.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- pink floyd
- Пишеща машина
Извинявай, inc, най-малко теб съм имал предвид.
Отново се изказвам неподготвен...
---------------------
Относно вписването...ако визираш в дипломата - ами то и 34756347 матури да държим, пак средноаритметичната им оценка се равнява на 33% (или колкото е там) от общия успех... (май - и тук не съм сигурен). Що се отнася до Данчо Ментата - по-хубаво да си замълча, защото иначе ще бъда моментално баннат
---------------------
Относно вписването...ако визираш в дипломата - ами то и 34756347 матури да държим, пак средноаритметичната им оценка се равнява на 33% (или колкото е там) от общия успех... (май - и тук не съм сигурен). Що се отнася до Данчо Ментата - по-хубаво да си замълча, защото иначе ще бъда моментално баннат
Имам познати, които искат да използват оценката от маДурата по физика и химия или физика и математика в дадени университети - за по-голяма сигурност. Тогава също има смисъл от явяването на 3та матура... 
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
- pink floyd
- Пишеща машина
Съгласих се; един познат даже възнамерява да кандидатства в Humboldt Universitaet
с третата си матура по физика... Е - друг е въпросът, че човек, знаещ по-малко немски, аз не познавам 
---
Иначе и аз си вдигнах дипломата, обаче в случая говорим не за матури изобщо, а за трета+
Сори, ако съм засегнал някого - май имало смисъл от допълнителни матури
---
Иначе и аз си вдигнах дипломата, обаче в случая говорим не за матури изобщо, а за трета+
Сори, ако съм засегнал някого - май имало смисъл от допълнителни матури
- inc
- Плиний Стари
Е, не задълбавай...
Той да му мисли после (ако влезе). Действително има файда от цялата история... (макар че да опреш само до това не е много за хвалене
) Живи и здрави.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- pink floyd
- Пишеща машина
Добре де, преиграх с обясненията, обаче исках да се реабилитирам пред теб 
- inc
- Плиний Стари
Нямаш нужда от преиграване за целта.
(не ме разбирай криво) 
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- jolly_f
- Да живей словото
pink floyd, аз отидох само за спорта на трета матура по френски... всички учители ни бяха казали, че тази оценка само ще се впише в дипломата и няма да се смята
и аз реших да отида, защото учих този език много в 9. и 10.клас и исках да видя какво знам... нищо не ми пречеше 
- pink floyd
- Пишеща машина
jolly_f, адмирации!
Да - оценката се вписва в дипломата: затова има 8 празни полета за "допълнително положени зрелостни изпити", но не знаех, че не се смята; дори и да се изчисляваше, щом си добра по френски, не би съществувал проблем пред теб. Аз не мога да преценя по какво друго съм толкова добър и се задоволих с две матури - малко, но от сърце
----
Хора, заглавието на темата не гласи: "pink floyd, не си прав", a има връзка с третата матура изобщо. Явно покрай изказването си за смисъла от допълнителни матури съм станал популярен: пост тема прави
Да - оценката се вписва в дипломата: затова има 8 празни полета за "допълнително положени зрелостни изпити", но не знаех, че не се смята; дори и да се изчисляваше, щом си добра по френски, не би съществувал проблем пред теб. Аз не мога да преценя по какво друго съм толкова добър и се задоволих с две матури - малко, но от сърце
----
Хора, заглавието на темата не гласи: "pink floyd, не си прав", a има връзка с третата матура изобщо. Явно покрай изказването си за смисъла от допълнителни матури съм станал популярен: пост тема прави
Глупости. Смята се.
Извадка от закона - малко по-горе. Също, от випуска ми едно 15 човека се явиха на 3-та матура и оценката е включена в дипломите на всички ни. Ако при теб не е включена, съветвам те да се консултираш с РИО или ако си от София - направо МОН. Ако не е спазен закона дипломата ти е невалидна, а административния персонал на училището ти е за наказание.
Извадка от закона - малко по-горе. Също, от випуска ми едно 15 човека се явиха на 3-та матура и оценката е включена в дипломите на всички ни. Ако при теб не е включена, съветвам те да се консултираш с РИО или ако си от София - направо МОН. Ако не е спазен закона дипломата ти е невалидна, а административния персонал на училището ти е за наказание.
- pink floyd
- Пишеща машина
Кому да вярвам сега?
Добре че нямам проблем с толкова матури на главата - ето още един аргумент против допълнителните ДЗИ - само създават бюрократични пречки