[КСК 2010] История vol.2
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: [КСК 2010] История vol.2
Определено по-интересна е новата история, но е по-трудна за писане.Но за тестове и олимпиади си е перфектна. 
-
BlagovestHristov
- Драскач
Къде да го видяivankz написа:Абе тук някакви спорове без смисъл!
Вижте колко са 6-иците на предварителния изпит и помислете колко от отличните оценки са получени за средновековието...
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Ми не мога да ти намеря линка от сайта на су, ето ти шот:

-
BlagovestHristov
- Драскач
И къде пише колко са за Сред. и колко Възр.VelinaShine написа:Ми не мога да ти намеря линка от сайта на су, ето ти шот:
- VelinaShine
О, не съм срещала такава статистика 
- lordivan
- Пишете, о, братя
- Специалност: Право
- Курс: първи
Какво са дали в унсс?
-
svida
- В началото бе словото
- Специалност: кандидат-студент
- Курс: кандидат-студент
Интересно какво ли се падна в петък на изпита по история в Пловдив - "Политическо могъщество на България при цар Иван Асен II (1218-1241)".
Иначе тук определено на темите от Средновековието са много по-стриктни, като си спомня, че на мен ми писаха на Крум 4.88 заради "стилистични неточности"... Просто явно за да пишеш темите от първия дял трябва да си много сигурен не само във фактологията, но и в самото развиване на темата. Да се надяваме, че на редовната сесия ще устискам поне едно 5.25
А happyswift просто доминира, преди време бях прочел мнението му за Крум и Иван Асен II, но да хване и двете в рамките на една кандидатстудентска кампания вече си е пауликлък. Направо скри шапката на октопода!
Иначе тук определено на темите от Средновековието са много по-стриктни, като си спомня, че на мен ми писаха на Крум 4.88 заради "стилистични неточности"... Просто явно за да пишеш темите от първия дял трябва да си много сигурен не само във фактологията, но и в самото развиване на темата. Да се надяваме, че на редовната сесия ще устискам поне едно 5.25
А happyswift просто доминира, преди време бях прочел мнението му за Крум и Иван Асен II, но да хване и двете в рамките на една кандидатстудентска кампания вече си е пауликлък. Направо скри шапката на октопода!
- VelinaShine
Какво да са дали в УНСС? Тест I guess ?
- what_is_love
- Драскач
- Курс: трети
Да,тест,но малко гаден-имаше доста въпроси от Нова история 
Най-трудното нещо на този свят е да живееш в него!
ПРАВО- 1-ви поток,3-та група
- КМаркова
- От дъжд на вятър
да,относно преместването на столицата,на 100% знам ,че е 893,но е преместена столицата от Симеон,или Борис,когато решава Симеон да поеме власта,и решава и столицата да се промени,защото Плиска,е столицата на езическа Б-я?
Кой от двамата?
Кой от двамата?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
- КМаркова
- От дъжд на вятър
ама каква съм умничка
Благодаря!
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Всъщност решението за преместването на столицата от Писка в Преслав се взема на събора през 893 г., след като Борис детронира първородния си син. На този събор Симеон е избран за владетел. Тогава се решават и въпросите относно официалния език и столицата. Всъщност това са трите решения на народния събор - те не са решения на Борис или на Симеон.
Иначе за въпросния събор имаме данни от един-единствен източник - хрониката на Регинон. Информацията не се потвърждава от домашни или от византийски извори и се приема за вярна единствено понеже се знае, че в България имало практика да се провеждата такива народни събори. В самата хорника има доста легендарни елементи (как Борис спрял 52-мата боляри само като вдигнал божия кръс, е такива).
В самата хроника дори не е изрично казано за столицата. Всъщност Регинон ни дава сведения единсвено относно това, че Симеон бил определен за владетел. Останалите две решения на събора (за официалния език и за преместването на столицата) са логичен извод на съвременните историци. В изворите никъде не се споменава, че на този събор било взето решението столицата да се премести от Плиска в Преслав, още по-малко пък, кой го е взел това решение. Но предполагам в УНСС не ги знаят тея неща и зтаова са сложили такъв въпрос...
Аз все пак бих заложил на Борис
Иначе за въпросния събор имаме данни от един-единствен източник - хрониката на Регинон. Информацията не се потвърждава от домашни или от византийски извори и се приема за вярна единствено понеже се знае, че в България имало практика да се провеждата такива народни събори. В самата хорника има доста легендарни елементи (как Борис спрял 52-мата боляри само като вдигнал божия кръс, е такива).
В самата хроника дори не е изрично казано за столицата. Всъщност Регинон ни дава сведения единсвено относно това, че Симеон бил определен за владетел. Останалите две решения на събора (за официалния език и за преместването на столицата) са логичен извод на съвременните историци. В изворите никъде не се споменава, че на този събор било взето решението столицата да се премести от Плиска в Преслав, още по-малко пък, кой го е взел това решение. Но предполагам в УНСС не ги знаят тея неща и зтаова са сложили такъв въпрос...
Аз все пак бих заложил на Борис
- what_is_love
- Драскач
- Курс: трети
Да и аз отоворих Борис-мисля,че се падаше отговор А 
Най-трудното нещо на този свят е да живееш в него!
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Явно, докато Симеон е строял Преслав 30 години, е живял на квартира
Шанс.....