1 курс Право (2010-2011)

Архив на всички останали категории.
Заключено
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: 1 курс Право (2010-2011)

Мнение от svetlio.varna »

_sonrisa_ написа:А най-новата информация знаете ли каква е?.. Че в дипломата има място да се впише Само ЕДНА спеицализация. Т.е. дори да си взел изпити и за трите, даже на хартия няма да ги имаш :lol: ( освен в книжката де...)

Така че в случая мисля, че трябва да се подходи малко по-прагматично. Правиш така, че да се сдобиш с 10 предмета от една специализация, без кой знае какво значение каква е, а междувременно и след това си посещаваш занятията и/или си четеш по това, което смяташ за интересно/полезно. Поне аз така ще действам ;)
Това са глупости, вписват се всички специализации, ако вземеш трите, ще ти се впишат и трите. Както и да е, ползата от специализациите ще си остане спорна, но забравихме за същността на спора. Съгражданката ми искаше да знае дали е задължтелно да вземе минимум 2 избираеми на година:
Jackie написа:Извинявам се, че прекъсвам научните излияния с въпрос извън дискусията. :wink:
Задължително ли е да се отиде на изпит по два избираеми предмета на година, или може и само един (и да наваксам пропуснатия догодина, например) ?

По принцип е задължително да се вземат по два избираеми на година, без значение дали ще вземаш по един на семестър или по два. Инересното е, че не съм сигурен какво се случва, ако вземеш само един избираем в първи курс. Не съм чул някой да е изключен или санкциониран за това, че не е взел два избираеми през годината. Вероятно причината за това е липсата на правна уредба на въпроса (или поне аз не намирам такава). Но предполагам, че не си от хората, които искат да проверят има или няма санкции. :wink:
Facebook
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Всъщност няма задължение да се взимат 2 избираеми на година. Трябва да имаш десет на края на пети курс, това е. Можеш и в пети курс да си ги направиш всичките, предвид факта, че тогава излизат към 15-20 избираеми наведнъж.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Според теб... Според администрацията (деканат и отдел Студенти) е задължително да вземаш по 2 избираеми на година.
Facebook
Изображение
Аватар
iodine
Драскач
Курс: първи

Мнение от iodine »

1) Според наредбата цитирана от колегата горе - всичко се вписва;
2) Дори администрацията да казва така, явно "нормата" е lex imperfecta, след като няма санкция. Истината е, че можеш и нищо да не взимаш през годините и даже пети курс да държиш изпити от първи. Трябват ти 10 за 5 години, казват ни 2 на година, защото иначе някой ще я забатачи с 10 за пети курс :lol: Целта е да ги разпределим поне на това ниво. Нормата, която не е lex imperfecta е да имаш десетка накрая, защото иначе нямаш диплома :lol: , т. е. ФС не е завършен без тия 10, не са положени всички изпити. Т. е. тия 10 избираеми са всъщност задължителни, само че ти си избираш от общия куп кои да ти влязат в програмата. :lol: Не вярвам някой да не му дадат за мине годен курс заради невзети 2 избираеми за годината, при положение, че има общо 10 за предните 2 години и 1 семестър (примерно).

И все пак, първи курс си струва и е напълно постижимо да се взимат всички 4 избираеми. Аз го препоръчвам.
В името на потока! Втория!
Аватар
aahz
Пишете, о, братя

Мнение от aahz »

Последните два семестъра не съм взел нито един избираем поради слабите възможности за избор. Досега не съм бил смазан от гнева им. Имам чувството, че нещата са като със заверяването на семестъра през февруари - просто се опитват да си спестят неудобството с явяването на купчини петокурсници на избираеми изпити в последния момент.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Светльо, те на всички така казват - "трябва да взимате по два избираеми на година". Но това "задължение" никъде не е закрепено. То и не би могло да бъде предвид факта, че при нас се гони специализация; ако човек иска да вземе МПиМО с предмети, тясно свързани с международното право, и не се интересува от никакви други, той ще започне да си взима въпросните избираеми едва в трети курс - защото тогава се появяват (като това е само примерна ситуация, разбира се.) Единствената равносметка, която се прави, е на края на пети курс, единствената санкция също се проявява тогава. Какво точно правиш ти преди да дойде този момент си е единствено твоя работа.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Свет, и аз бях убедена, че, ако си изкарам всички специализации, ще ми бъдат вписани в дипломата и трите. Но уважаемата администрация твърди, че в дипломите ни имало място само за една ;)

И не, не е задължително да се взимат по две на година. Задължително е да имаш 10 предмета от една специализация за целия курс на обучение. Това, че оптималният вариант и уж най-лекият, е да взимаш по една на семестър, е друг въпрос.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

_sonrisa_ написа:Свет, и аз бях убедена, че, ако си изкарам всички специализации, ще ми бъдат вписани в дипломата и трите. Но уважаемата администрация твърди, че в дипломите ни имало място само за една ;)

И не, не е задължително да се взимат по две на година. Задължително е да имаш 10 предмета от една специализация за целия курс на обучение. Това, че оптималният вариант и уж най-лекият, е да взимаш по една на семестър, е друг въпрос.
В деканата и в отдел Студенти вчера отрекоха и двете твърдения. Казаха, че било "смешно" това, че нямало място да се впишат трите специализациите. :wink:

Относно задължителността на 2-та избираеми, може в момента да не се прилагат санкции по някакви съображения, но това не отменя възможността по някое време да започнат да ги прилагат. Подозирам, че въпросът опира до неуредената кредитна система и просто не е изкусурен докрай, но е добре колегите да знаят, че на 2-та избираеми на година се гледа като на задължение, а те вече сами да си преценяват съобразно досегашната практика как да си действат.
Facebook
Изображение
Аватар
originalsin
Пишеща машина

Мнение от originalsin »

Аз се включвам да потвърдя за в(ал)идно (пред)положението, че ЩЕ се ходи на ОПИ!

PS :JC_tongue:

Женските знаят за(рад')що...

:mrgreen:
"Ах, чувствам, че на човек е нужно нещастие или беднота, или болест. Иначе, току-виж, си се забравил..."
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Хаха и предполагам, че надали говориш за ас. Киселова.. :lol:
Аватар
Hunterszone
От дъжд на вятър
Специалност: Право, 7-ма група
Обратна връзка:

Мнение от Hunterszone »

Взимайте умерено от избираемите, за да оставите нещо и за следващите випуски все пак. :P
Право, 2-ри курс, 7-ма група
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Хората записват следващ курс с два невзети изпита по задължителни дисциплини, вие за задължение за поне 2 взети избираеми на година говорите...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Scorpion написа:Хората записват следващ курс с два невзети изпита по задължителни дисциплини, вие за задължение за поне 2 взети избираеми на година говорите...
Това е задължително само за 1 курс :D И между другото, няколко колеги трябваше да прекъснат в началото на тази година, защото не си взеха ИБДП и ОТД.
Facebook
Изображение
Lyubo Kov
В началото бе словото

Мнение от Lyubo Kov »

Колеги първокурсници, да не би Ташев да има ново издание "Теорията на тълкуването" и/или другите му книги?
Аватар
Jackie
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Jackie »

Попитах колеги от втори поток- твърдят, че не е споменавал такова заглавие- само "Теория на правната система" (плюс останалата литература).
Все пак ще чувствам
приятния гъдел,
че още живея,
че още ще бъда.
Заключено

Обратно към “Други”