9 септември - Поклон пред паметта на избитите!

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Публикувай отговор
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Продължавате а използвате поста за ЧАТ! Както и да е... :D прощавам ви :wink: Връщам се на темата с малко закъснение, но бях все на път тези дни...работата не чака.

Откъс от предсмъртното писмо на ген. Борис Димитров- герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най- ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на Жандармерията - лично спасявал живота на обвинени комунисти и наказвал за проявена жестокост. Осъден на смърт чрез разстрел на 48 години- баща на три деца.
Писмото е писано на 15.3. 1945 г..... ето оригиналния текст-

Мили деца,
Простих се с вас, скъпи мои, простих се завинаги! Аз си отивам и никога вече няма да се върна! Станах жертва на дълга си, на длъжност и служба. вие знаете всичко! Дано Бог ви помогне да издържите докрай и бъдете сигурни- някой ден нещата ще се подредят! Мария, мое мило сираче, прости и ти, нещастно мое дете. моля те да гледаш майка си и братчетата си, моля те изпълни дълга си към всички вкъщи и знай, че баща ти умира невинен!
Митко, сине, стисни зъби и изтрай грозната съдба на баща си! Работи, труди се! Знай, че баща ти не е престъпник и палач! Изкълчиха истината, скриха ми документите, убиват ме, за да угодят на извратената си същност! Заклевам ви никога да не мислите за мъст, да не посягате на никого, както правех и аз! Бъдете истински човеци, въпреки нечовешкото време! Никой не е пазил народа повече от мене!
Бог да ви закриля! Собгом и.. простете...
Ваш Борис
lubomanev
В началото бе словото

Мнение от lubomanev »

Здравейте, случайно попаднах на този форум и разгледах темата която разисквате. ген Константин Лукаш е мой прадядо. Моля за тези които имат повече информация от каквото и да е естество да ми пишат на майл lubo@engineer.bg.
Благодаря
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Росене, давай! Дано успееш да намериш нещо в източниците си, та да може този човек да намери нещо за прадядо си...
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

О, да, тук вече подкрепям с две ръце изнамирането на информация!!!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

lubomanev написа:Здравейте, случайно попаднах на този форум и разгледах темата която разисквате. ген Константин Лукаш е мой прадядо. Моля за тези които имат повече информация от каквото и да е естество да ми пишат на майл lubo@engineer.bg.
Благодаря
Уважаеми г-н Манев,
с огромно удоволствие ще ви изпратя информацията с която разполагам за Вашия достоен прадядо генерал-лейтанант Константин Лукаш. Вярвам няма да се сърдите ако я споделя и с останалите - този достоен офицер го заслужава! Нека ако някой иска информация за свой родственик не се притеснява да го направи открито - ако имате данни също ги поствайте темата е за това!

Генерал-лейтанант Константин Лукаш - Гл. инспектор на войската и бивш началник щаб на БА. Герой от войните, офицер с изключително висок атестат и морални качества. Арестуван след 9 септември Осъден на смърт от 1 състав на "народния" съд и екзекутиран заедно с още 25 действащи генерали- доблестта на нацията. Държал се изключително достойно пред съда, заявявайки, че е служил на България. След убийството му домът му на ул. Марин Дринов в София е конфискуван и в него е настанен да живее комуниста Руси Христозов- по-късно Министър на вътрешните работи. Семейството му, както много други е било репресирано.

Ако се интересувате разполагам и с имената на състава произнесъл СМЪРТ за тези достойни хора. :evil:
lubomanev
В началото бе словото

Мнение от lubomanev »

Благодаря още веднъж за информацията
Последно промяна от lubomanev на 23 Сеп 2008, 12:29, променено общо 1 път.
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Любо, много е тежко да не се знае къде са погребани тези достойни българи. От години екипи от историци се опитват да разгадаят това. Вече има определени данни.... обещавам в мига в който получа потвърдени данни да те уведомя относно лобното място. Колкото до Джуров и останалите от съде.... повярвай ми- съдбата и Бог са ги наказали достатъчно!
lubomanev
В началото бе словото

Мнение от lubomanev »

Росен Тимчев написа:Любо, много е тежко да не се знае къде са погребани тези достойни българи. От години екипи от историци се опитват да разгадаят това. Вече има определени данни.... обещавам в мига в който получа потвърдени данни да те уведомя относно лобното място. Колкото до Джуров и останалите от съде.... повярвай ми- съдбата и Бог са ги наказали достатъчно!
Да това е така, имах честа съвсем случайно да се запозная с дъщеря или внучка негова, вече не помня. Приличаше и се държеше на пропаднал алкохолик с хиляди заболявания, явно съдбата си казва думата.

Един въпрос? Виждам че това е сайт на СУ, Вие студенти, асистенти или преподаватели сте? в смисъл информацията която черпите свободно достояние ли е?

С поздрав

п.с. фамилията Лукаш вече е Лукашев по обясними причнини - това за наследниците му
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Намирането често е доста трудно. Спомням си, че преди няколко месеца като че ли случайно се намери едно място, където са погребвани именно политически затворници. За да се намери такова място, трябва или да се намери архив - ако има, където пише мястото, или да се пита жив участник в действията.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

lubomanev написа:
Росен Тимчев написа:Любо, много е тежко да не се знае къде са погребани тези достойни българи. От години екипи от историци се опитват да разгадаят това. Вече има определени данни.... обещавам в мига в който получа потвърдени данни да те уведомя относно лобното място. Колкото до Джуров и останалите от съде.... повярвай ми- съдбата и Бог са ги наказали достатъчно!
Да това е така, имах честа съвсем случайно да се запозная с дъщеря или внучка негова, вече не помня. Приличаше и се държеше на пропаднал алкохолик с хиляди заболявания, явно съдбата си казва думата.

Един въпрос? Виждам че това е сайт на СУ, Вие студенти, асистенти или преподаватели сте? в смисъл информацията която черпите свободно достояние ли е?

С поздрав

п.с. фамилията Лукаш вече е Лукашев по обясними причнини - това за наследниците му
Информацията, която се постна е напълно свободно достояние щом я поствам, макар част от нея да е била засекретена за известен период. Данните са документални или от свидетели на събитията.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Росен Тимчев написа:Информацията, която се постна е напълно свободно достояние щом я поствам, макар част от нея да е била засекретена за известен период. Данните са документални или от свидетели на събитията.
Значи може част от написаното (или всичко написано) да е лъжа.
Документи се подправят или напълно пренаписват.СвидетелИ -
това означава различни версии за дадено събитие.А това пък означава,
че има вероятност всичко да е наместено или да не е вярно.

Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Интересно? Ами Паган може е интересна дума.... предпочитам ясните факти, доказателства и документи! Нима изследвания на комисии и групи историци, документи от Даржавния архив, както и документи на самата бивша тоталитарна власт са фалшификати? Едва ли! Както и едва ли би излъгал в историята за живота си, ако са застреляли баща ти пред очите ти!
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Е, тогава не.Но просто можеш да добавиш нещо от себе си, за да изкараш
друг човек или даден управленски режем по-черен, отколкото е.А то е
ясно, че ще има и такива, които ще го възхваляват повече, отколкото е
необходимо.Трудното е сами да определим кое до къде е вярно и кое не.

Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Тук вече съм съгласен! :D
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:oops: Е тва си е истински социализъм! :twisted: Не кат на Първанов и компания...
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”