Нов български университет

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

Какви са шансовете за реализация след завършване на НБУ и учи ли се достатъчно по дадена специалност, така че след завършване наистина да си компетентен по тази специалност, а не само да се похвалиш с диплома ? ? ?
Родили сме се без да искаме, ще умрем без да искаме, но живота си живеем както си искаме !
Аватар
dkny
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от dkny »

Някой от тук който ще ходи в неделя на изпит ?!? :)
© 2006 The Donna Karan Company. DKNY ®
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

Аз ходих на изпита, но не беше особено приятен...
Родили сме се без да искаме, ще умрем без да искаме, но живота си живеем както си искаме !
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

zari написа:аз пък искам да питам какво е нивото на правото в НБУ?
И аз... ако може съпоставка право в много университети по десетобана система например :D
Аватар
dkny
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от dkny »

ThuG`GirL написа:Аз ходих на изпита, но не беше особено приятен...
Аммм колко точки изкара :)
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

малко...41, ти?
Аватар
dkny
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от dkny »

ами аз 53 .. Ще ходиш ли на другите изпити ?
Lorie
Летящите Пръсти

Мнение от Lorie »

Mиналата година две мои съученички вляэоха с 40точки на иэпита
Едната "Екология", a другата "Политически науки" на френски еэик
Аватар
dkny
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от dkny »

lorie написа:Mиналата година две мои съученички вляэоха с 40точки на иэпита
Едната "Екология", a другата "Политически науки" на френски еэик

А при тези "Политически науки" на фрески освен ТОП и изпит по френски език ли се държи ?!?
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

Трябва да държиш устен изпит на френски език, който според мен никак не е труден...
Ами да и на другите изпити ще се явя, защото с тез точки едва ли ще вляза там където искам... Ти на другите ще ходиш ли?
hallkias
В началото бе словото

Мнение от hallkias »

здравейте на вси4ки,аз у4а в нбу,но преди да отида там имах големи кандидатстудентски вълнения,които искам да споделя.първо си мисля,4е цялата тая еуфория около су и унсс е резултат на закоравялото и старомодно мислене на българина.от 100 години насам все су и унсс са най-добрите,но днес моето мнение е,4е спят на стара слава.преди да взема ре6ението къде да кандидатсвам говорих с хора и от двата 'най-добри' университета и техните мнения повлияха на моя избор.първото,което ми направи впе4атление и,което под4ерта самата ми позната завър6ила су е ,4е входя6тият изпит е на ниво 2ри курс,съ6тото с еоказа и в унсс,а то каква била работата,амо за да се взимат подкупи.дава6 4000лева дарение и си пулноправен стъудент в унсс дори да си най-големият идиот на света(това го под4ертавам дебело,за6тото е от ли4но преживяване,06те не мога да повярвам).аз много харесвах су,и исках да вляза англииска филология там,докато ходих на подготвителни курсове ми казваха как в су мойе6 д авземе6 втора специалност и няма6 никаъв проблем(аз исках икономика+англииска филология) и си казавам'я колко хубаво 6те мога да вземе и двете не6та които искам' ,за унсс се отказах,за6тото при тях филологии няма.та останаха нбу и су като опции.теста в нбу не е никак лесен това искам да ви го кажа за д ане си правите илюзии.та с големите надежди кандидатсвам в су и със умисъла,4е съм добре подготвена(коеот ми коства6е големи усилия),изкарвам ниска оценка на изпита,която буквално ме стъписва,влизам педагогика с 4ужд език,което съ6то не е ло6о,в нбу ме приеха икономика и аз се радвах и за двата развоя на не6тата.ре6их 4е 6те зпаи6а и двете,отивам в нбу там пълна организация поемат ме обясняват ми,в моята специалност са влезли хора с високи оценки от теста иа зсе радвам,4е съм между тях,в университета 4исти4ко,приветливо(не отри4ам 4е има6е огромни опа6ки за записване,но никои университет о6те не сее справил с тях)хареса ми в нбу,записах курсове от моята програма,задължителни,казаха ми 4е имам безплатен 4ужд език,коеот много ме зарадва,имам право д аизбера и о6те един курс от друга област,която ми харесва и ме интересува,вуоб6те от първия ден разбрах,4е там 6те полу4а 6ирокопрофилно образование.освен това подо4ух и това,4е в нбу може6 д акомбинира6 след 3тата година две специалност дори да са абсолютно разли4ни.на другият ден отивам във факултета на су,еми извинете мири6е на нафталин,разбити стени,по4ти припаднах докато 4аках,сградата бе6е меко казано отвратителна.влизам да се записвам и една лели4ка ме пита коя специалност съм аз и казвам и тя като извади едни дебели архиви като взе да рови и аз си викам тука не6то като компиутри няма ли?
тръгнах си ужасно разо4арована,когатос е прибрах си казах,това ли е великия су?искам ли всеки ден да ходя в онази порутена,смурдя6та сграда?за6то не у4им във красивата сграда на университета или тя е само фасада,която скрива мизерията на физи4ески,педагоги4ески и математи4ески факултет?
в крайна сметка с еодписах от су,в момента уча икономика в нбу,догодина зпао4вам английска филология и отделно ходя на курсове към университета по италиански,философия и антропология и ми е безкрайно интересно.
не с епритеснявам за бъде6тата си реализация,туй като искам да продължа магистър в 4ужбина,а там дори незнаят кой е су,а и няма зна4ение.за 4уждестранните фирми съ6то няма,интервюъо е най-важно при тях,може да има6 10 вис6и от су,но като си спе4ен,о4илат отли4ник,който си мунка под носа,няма д аполу4и6 рбабота дори за 4иста4 в тая фирма.
освен това,искам да кажа,4е това,4е в су 6те правят кредитна система е 4ист мит,системата на су е на 100години и 6те и трябват о6те толкова да възприеме новостите(в това 4исло и 4удесната ма6ина наре4ена компютър)
о6те не6то,което искам да кажа е,4е университетската институция не е забава4ница,тя ти дава 30% знания в лекции и упражнения,ако не си седне6 на д-то да про4ете6(самоинициативата са останалите 70% от учебния процес във вис6ите у4ебни заведения)дори да у4и6 в харвард пак 6те си излезе6 некадърник.
съ6то искам да се възпротивя,сре6ту гре6ната представа,4е в нбу у4ат разглезени мамини де4ица,които мама и тати ги бият с па4ки по глави4ките(и такива има като навсекъде),но има сериозно амбицирани млади хора,стриктни и смело мога д акажа умни и способни,който искат да у4ат в едно по-модерно и като мислене и като философия у4ебно заведение.за6тото в нбу не те ограни4ават 6те у4и6 само хуманитарни или само природни науки,ако има6 талант и интернес може6 д ау4и6 биологи4на кибернетика и живопис и никой не може да те спре.
има хора в нбу,които са били приети в су и то в доста добри специалности,но с апредпо4ели нбу,запитайте се за6то ли?
за стипендиите в нбу искам д акажа,4е те се полу4ават много ама много трудно,една стипендия възлиза на от 570 до 900лв,за които пари4ки трябва да си седне6 на дупето и яко ама яко д ау4и6,за6тото те не се дават току тъй за някво си 5 и 50,познавам хора с пулно 6,които не с аполу4или стипендия.аз съм много амбициозна,упорита и у4нолюбива ли4ност,говорете каквото искате,но мисля 4е дори от нбу 6те изляза 300 пути по-добър примерно икономист от някой хора в унсс.
а относно така желаната втора специалност в су,забравете за нея,тя е просто мит.
благодаря за вниманието
и все пак ние сме студенти,но преид вси4ко сме тръгнали по пътя на знанието и сме запо4нали да се формираме като интелигентни и културни хора,за това искам да изразя своето увайение към вси4ки от су и унсс и да им кажа
успех колеги!
hallkias
В началото бе словото

Мнение от hallkias »

пропуснах да добавя от 130 ду6и в моят курс след първият изпит останахме 25,сами вадете свойте изводи.и много ми е интересно,за6то вси4ки търсят лесното,изпитите и какво ли не,важни са знанията
hallkias
В началото бе словото

Мнение от hallkias »

искам да отговоря и на запитванията относно магитърските програми-в нбу има акредитирана магистърска програма по право,която е много добра.тъй като у4а икономика искам да ви киажа,4е магистърските програми са 4удесни,особено финасов одит,мисля,4е има голямо бъде6те.
съ6то исках да добвая,4е наистина взлиат хора с по 30 то4ки,но поне не влизат с дарение от 400лв,с което могхат да си платят няколкос емстъра в нбу.първата година имаме малко 4асове,вярно е,но ми остава време,което аз използвам,за да посе6тавам други лекции по не6та,които ме интересуват.от догодина имам по 6 курса на седмица,а от по-догодина вероятно 6те станат 8-10,което според мен си е нормална студентска натовареност.освен това искам да кажа,4е в теку6тият контрол в нбу много ми помага,за6тото поетапно нау4авам,когато си свирка6 цял семстър,после у4и6 няколко но6ти з аизпит и след като той мине си забравил вси4ко,има ли смисъл въоб6те от него?
аз съ6то сках да у4а две спеицлности в су и в нбу,но ми е адкси трудно придвижването,тъй като живея дале4е и от двата университета,но всае пак бих искала да разбера някой специалности задо4но в су и дасе пробвам за тях,мисля,4е така 6те мога да успявам и с двете.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

СУ си е СУ, каквото и да говорим, и не е стара слава, повярвайте ми. Но! Както вече казах, само за някои специалности.
НБУ има много преимущества, но не забравяйте и колко се плаща там - когато в СУ таксите се качат 5 пъти (айде, 4 и 1/2), тогава ще можем да търсим и някакво подобрение в материалната база. Не може да получаваме ПЕРФЕКТНО образование за 120-130 долара на година, не мислите ли?
Да не говорим, че преподавателите в НБУ са основно преподаватели в СУ. :wink: Пък и в УНСС.
Имало стипендии...ами има, и аз вече 2 години имам стипендия и сме 0:0 с университета - т.е. нито аз имам да му давам, нито той на мене. Пак ви казвам обаче - не забравяйте колко са таксите. В СУ таксата ми е 117.50 на семестър, а стипендията - 250 лв., така че съм напред дори, ако ще си ги мерим :wink:
Отново казвам - не сравнявайте несравними неща. Студентите издържат НБУ, а СУ е на държавна субсидия - разликата е огромна. Има много добри специалности в НБУ (имам щастието да уча в една от тях), но...ако някой ми каже, че предпочита право в НБУ пред право в СУ ще му се смея много. :lol: Това е просто пример.
Втората специалност също изобщо не е мит, а си е съвсем реално нещо, но няма да убеждавам никого.
За ен-ти път обяснявам как става номерът със записването в 2та университета. Отиваш да се запишеш ПЪРВО в НБУ, където ПОКАЗВАШ оригинала на дипломата си и ОСТАВЯШ ксерокопие. След като се запишеш там, отиваш в СУ (или УНСС, или където и да било), където вече ОСТАВЯШ оригинала. Лесно е, въпросът е да не се разминават сроковете много - иначе няма никакъв проблем.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
hallkias
В началото бе словото

Мнение от hallkias »

НЕ ГОВОРЯ ПО ДОКУМЕНТИ А ПО ДРУГИ НЕ6ТА,НЯМА ЗНА4ЕНИЕ,НО АКО ИСКА6 Д АМИ КАЖЕ6,4Е СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО КАТО У4А ИКОНОМИКА В НБУ САМО 6ТОТО ГО ИМА УНСС АЗ 6ТЕ ТИ СЕ СМЕЯ МНОГО,БИЛА СЪМ В 4УЖБИНА САМАТА АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРКА И КАТО ОТИДЕ6 И СЪС ГОЛЯМОТО САМО4УВСТВИЕ С КОЕТО СЕ ДУЯТ ТУК ТИЯ ЗАВЪР6ИЛИТЕ УНСС ИМ КАЖЕ6,4Е СИ ЗАВЪР6ИЛ ВЕЛИКОТО УНСС В БЪЛГАРИЯ ТЕ НЕ МНОГО А МНОГО МНОГО МНОГОГ 6ТЕ ТИ СЕ СМЕЯТ
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”