Kristo
Може ли да питам Джеймс... как така, е против негативни емоции като омраза, а пък изразява омразата си към дадения музикален стил?
Кристо, поразсъждавай. Ако можех напълно да контролирам емоциите си, доколко точно щях да се вписвам в понятието "човек"? Освен това негативните емоции като омразата имат есенциално значение за съществуването на добрите като симпатията. Да не говорим, че според Ницше няма антиподи (хахахахахаха, бях написал "антидоти"

), а всичко отговаря на различна степен на едно и също. Например, тъмното е по-малко светло, студеното е по-малко топло и т.н. Ако приемем това за вярно, няма как да съм строго против част от емоциите, защото е невъзможно да се постави точна граница между позитивно и отрицателно, те са строго субективни. Субективен е и моралът. Ако го осъзнаваш, започваш да вярваш повече на своя собствен и да го подреждаш някъде по ценностните си йерархии. В случая с омразата, очевидно ненавистта ми към нея стои по-ниско в съответната йерархия, отколкото моралът ми, който осъжда определени действия, качества, нагласи. Изясни ли ти се? Нищо не е крайно.
Как така, е за свободата, но би предпочел да ограничи свободата на соствен вкус на определен процент от форумците и българския народ като цяло?
По приницп собствената свобода е най-важна за подсъзнанието и ако в мислите си човек предпочете чуждата и жертва своята, той го прави, единствено за да постигне личен комфорт и да избегне неудовлетвореност, което пак е преследване на собствената свобода, в случая - от негативни емоции. На този принцип в общи линии работи всичко в главата на хората. По принцип съм за саможертвата, ако тя бъде почувствана като необходимост, но в случая смятам, че жертвата на свободата на любителите на чалга би била само временна и би довела до по-голямо щастие и реализация за тях, отколкото чалгата. Целта не е хората да не слушат каквото искат, а да се стимулира допирът им с друг вид култура, която, ако им бъде представена по добър и ефективен начин, те биха могли да оценят нейните предимства пред чалга-културата и "превъзходството" й над нея. Ако всичко мине по план, хората ще се изсмеят весело на предишните си предпочитания и ще се отдадат на занимания, размисли и въобще живот, който в по-голяма степен попада в представите на съвременния световен гражданин за добро, красиво и прогресивно. Ако все пак предпочетат да се върнат към чалгата, те могат да го направят във всеки един момент. Тогава бих се примирил, защото ще знам, че изборът им е грамотен и съзнателен. Сега обаче хората избират чалгата, защото не познават достатъчно добре някои култури и имат предразсъдъци към тях, които им е насадила самата нищо неизискваща чалга-култура. По принцип предпочитам да стимулирам и да показвам предимствата на алтернативата, а не да наказвам и ограничавам. Но всичко зависи от ценностните йерархии, всички сме хора, слава Богу.
И как е против МОЯ егоцентризъм, като налага неговите си възгледи за музиката над тези на другите?
Не съм против ничий егоцентризъм. Когато е осъзнат, премерен и ценен, той обикновено прави притежателя си шастлив. Възгледи никак, ама никак не налагам. Питаш ме и аз отговарям. Налагане би било да ти пращам лични съобщения, в които да храня чалгата и хваля другите стилове музика, да идвам у вас и да ти спирам бушона всеки път, щом си пуснеш чалга, да стоя пред чалготеките и да не пускам хората и да ги мъкна в Строежа. Това е тема с въпроси и отговори. Съвсем цивилизовано си е.
Или не съм разбрал аз нещо?
Не нещо, а почти нищо не си разбрал, но се радвам, че продължаваш да ме питаш и да изясняваме неразбирателствата