За или Против убиването на редки животински видове

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

За или против убиването на редки животински видове

1.Напълно съм съгласен.
3
11%
2.Против съм.
19
68%
3.Не ме интересува
6
21%

Общо гласове: 28

Аватар
Tommy
Плиний Стари

Re: За или Против убиването на редки животински видове

Мнение от Tommy »

Според мен, в общи линии положението е такова, че се приема да се убиват в полза на човека животни, гледани специално с тази цел - да му послужат за храна, обличане и т.н. Тоест, ядеш пържола и салам - защо да не носиш кожено яке, например.
Много недалновидно и глупаво е обаче, да убиваш и да принасяш в нужда на цивилизацията, едно животно, което е расло в естествена среда. Най-малкото, в нея те не се размножават в този мащаб, в който това става в животинските ферми, където животните не се гледат с друга цел. Затова имаме застрашени видове. Затова и съм против убиването на диви животни.
Трето, аз лично носенето на скъпи кожи не го намирам за някаква особена проява на елит. Може би, защото съм свикнал да не мисля класово. Напротив, смятам, за много по-трудно и по-ценно обличането с вкус, а не обличането с цена.
Judy: :cheers: :salute:
Knights of the Cross
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Не мисля, че е нужно да се връщаме в неандерталския си период... :) По-скоро е нужно да свикнем, че не в убиването, а в запазването на животинското и растително многообразие е реалната полза за човека.
Knights of the Cross
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

Само едно не мога да разбера в този ви спор и то е следното:
тука има едни върли защитници на изкуствените материи, понеже видиш ли, с тях не са убивани животни.
Вие сериозно ли си вярвате?
Неестествените материи са в пъти и пъти по неекологични от естествените. Дори не говоря за острова буклук, който плува в Тихия океан http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Paci ... bage_Patch. Някой от вас замисля ли се за тоновете отрови, които се изхвърлят при създаването на изкуствената кожа, с която се гордеете, че не е убила истинско животно. Замисляте ли се колко опасен за околната среда е целия този процес? Аман от псевдо еко активисти, честно. Радвам се, че от вас нищо не зависи, а само се джафкате по форуми, демонстрирайки псевдо морала си. "Морал", щото така някой отгоре ми е казал, че е "морално". И е яко, да се бориш заради единия гол морал.
ОМГ!
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Вярно е, че синтетиката замърсява. Ама темата е за убиването на редки животни. Не мисля, че някой е против носенето на свинска и телешка кожа. Но не мисля и че е нормално в днешни дни да се толерира избиването на диви животни, при все всичките изчезващи видове.
Knights of the Cross
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Tommy написа:По-скоро е нужно да свикнем, че не в убиването, а в запазването на животинското и растително многообразие е реалната полза за човека.
:salute:
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Мда, ама без ефективни оръжия, на тогавашното еволюционно равнище, неандерталците никога не са създавали опасност от изчезване на някой животински вид. Докато сега, а и при различен мащаб, положението далеч не е такова. :)
Що се отнася до коментара за простотията - напълно съм съгласен. Само простотия в индустриални количества причинява щети в такива размери.
Knights of the Cross
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Мисля, че "спокойни" не е точната дума. Все пак за наша сметка се възстановява природният баланс. :P
Последно промяна от Tommy на 02 Фев 2010, 13:06, променено общо 2 пъти.
Knights of the Cross
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Много офф отидохме пак от темата. Ама работата е там, че с животинските видове отдавна са прекрачени границите, а тук номерът с натриването на носовете не върви особено, защото виновните са малко, а потърпевшите са всички и от това "аз нали ти казвах" реална полза няма. :)
Knights of the Cross
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

dimage написа:
Към автора: не бих гласувала в темата! Опциите са много крайни.. а основната нишка ми се губи! :scratch:
Добре бе, темата е точно зададена и анкетата е точно зададена, какви отговори искате да има, аз питах вече ама никой не отговори. Според мен са си точни. И коя е тая "основна нишка"?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ураган написа:Природата изравнява всичко, поне в това можем да сме спокойни :)
Ахам. Въпрос на време е и нас да ни изравни... :lol:

По темата: въпреки отклоненията от основния въпрос, Периш е права. Имаме даден рядък животински вид, който е станал рядък на първо време 'щото ние сме се поддали на треската за кожи и сме драли представители на въпросния вид като малоумни, за да си носим после палтенцата. Ок (всъщност не е ок, ама е факт, какво да го правиш). Обаче животинският вид вече се е причислил към категорията "рядък". За какво ни е да продължаваме да убиваме животинките - та да изчезнат съвсем ли? Не е като да няма други кожи - кеф ти телешка, кеф ти агнешка (че е по-мека), ще си ги носиш на шапки, ръкавици, палта и прочее. Няма да умрем от студ, ако не носим палто от норки, за Бога!

Едно е да отглеждаш животното с единствената цел после да го изядеш. Тази гениална идея е хрумнала на хората преди бая време. Върши работа. Дори и преди не-знам-си-колко-хиляди-години, когато хората са си ловували прехраната, като убият едно животно, са използвали всичко - месото се изяжда, от кожата се правят дрехи, цървули, палатки и каквото още им хрумне, от костите пък са си правели, де да знам, украшения някакви. Огърлички от зъби :lol: Обаче са имали нужда от това. Е, имали са нужда от месото и от кожата, зъбите са били просто бонус към всичко това, предполагам.

Но все пак - идеята е в това кое има смисъл и кое е наистина необходимо. Трудно някой може да ме убеди, че е правилно това да убиваме крокодили (примерно) само заради кожата им, без която доста дълго време сме си съществували абсолютно безпроблемно и е явно, че бихме могли да продължим да съществуваме необезпокоявани от факта, че чантите ни не са от крокодилска кожа. Че то ние сме на път да затрием животински вид, дето еволюцията не е успяла да затрие вече 80 милиона години! Абсурдно е.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Аз съм против. Не си купувам лисици и други такива неща, не ми харесва мисълта, че нося мъртво животно на себе си. А и место като цяло много не обичам. Единствено пилешко. Но мога и без него, предпочитам постни неща. Наистина ми се струва ужасно да се убие животно заради нечия прищявка...
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

MidwinterSun: Именно. Затова и аз казах, че съм против убиването на диви животни въобще, защото дори и да не са редки, ако се продължава така, то вероятно ще станат.
Knights of the Cross
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Точно. В природата трябва да има някакъв естествен баланс и всичките видове, които са в нея, не са се пръкнали случайно. И ние не сме се пръкнали случайно, обаче изпозатриваме всичко, до което се докосваме. И точно заради тоя естествен баланс Земята се самоочиства през определен период от време... Аз лично не се учудвам, че на 1-2 години има такива сериозни катаклизми, в които стотици хиляди измират. Ем, ние сме виновни, земята ни го връща тъпкано :| .

Ами доста животни са станали редки видове, точно заради това избиване. Някой иска ли да се присъединим в някаква кампания против избиването на редки видове? Някой има ли някаква информация за таква...

ПП: Преподавателката ми по англ.език едно време имаше един шал от лисица. Ама истинска лисица, нали, с глава, крака, опашка. Няма толко гнусно нещо. Да й имам стила.

Офф:
Вчера пък се замислих, докато слагах дърво на парното, че от стотици хил. години хората се греят на дърва, а дървета постоянно има :| . За едно нормално изкарване на зима в къща с локално отопление на дърва се изхарчват по няколко кубика дърва, в ЕДНА къща. Не ми се мисли просто това що дърва са по света. Както и да е, де това не е по темата...
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

allshallperish: Присъединяването към някаква такава група е доста безсмислено нещо, защото освен за самочувствие и демонстрация на позицията, друга работа май не върши. Трябва си читаво законодателство за тази работа.
Колкото до отоплението на дърва, то тогава е било в такива нищожни количества, на фона на днешното изсичане на дървета, въпреки че вече не се топлим на тях, че е направо в рамките на пренебрежимото. Не го е имало все пак замърсяването на почвите и въздуха в такава степен и горите са можели да оцеляват въпреки човешките нужди.
Knights of the Cross
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”