Ураган написа:Природата изравнява всичко, поне в това можем да сме спокойни

Ахам. Въпрос на време е и нас да ни изравни...
По темата: въпреки отклоненията от основния въпрос, Периш е права. Имаме даден рядък животински вид, който е станал рядък на първо време 'щото ние сме се поддали на треската за кожи и сме драли представители на въпросния вид като малоумни, за да си носим после палтенцата. Ок (всъщност не е ок, ама е факт, какво да го правиш). Обаче животинският вид вече се е причислил към категорията "рядък". За какво ни е да продължаваме да убиваме животинките - та да изчезнат съвсем ли? Не е като да няма други кожи - кеф ти телешка, кеф ти агнешка (че е по-мека), ще си ги носиш на шапки, ръкавици, палта и прочее. Няма да умрем от студ, ако не носим палто от норки, за Бога!
Едно е да отглеждаш животното с единствената цел после да го изядеш. Тази гениална идея е хрумнала на хората преди бая време. Върши работа. Дори и преди не-знам-си-колко-хиляди-години, когато хората са си ловували прехраната, като убият едно животно, са използвали всичко - месото се изяжда, от кожата се правят дрехи, цървули, палатки и каквото още им хрумне, от костите пък са си правели, де да знам, украшения някакви. Огърлички от зъби

Обаче са имали нужда от това. Е, имали са нужда от месото и от кожата, зъбите са били просто бонус към всичко това, предполагам.
Но все пак - идеята е в това кое има смисъл и кое е наистина необходимо. Трудно някой може да ме убеди, че е правилно това да убиваме крокодили (примерно) само заради кожата им, без която доста дълго време сме си съществували абсолютно безпроблемно и е явно, че бихме могли да продължим да съществуваме необезпокоявани от факта, че чантите ни не са от крокодилска кожа. Че то ние сме на път да затрием животински вид, дето еволюцията не е успяла да затрие вече 80 милиона години! Абсурдно е.