Може ли да се влезе в престижна специалност без частни уроци

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
porednata
В началото бе словото
Специалност: ФМИ - КН
Курс: първи

Re: Може ли да се влезе в престижна специалност без частни уроци

Мнение от porednata »

Не съм казала че няма условности :) А по въпроса за добрите оценки с обучението от 11-ти клас... добри оценки да ... отлични успехи... много трудно особено за СУ. Математици с 5 години опит от състезания и първи места в тях трудно постигат 5.80 - 5.90 (ако представата ви за успешен изпит е различна съжалявам ). Но тук говорим за престижна специалност където се изисква мин 5.50. Пак казвам че има изключения, но не са много :)
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология

Мнение от bubbly_water »

е щом хората, които когато решат могат да седнат на д-то си и да учат, са изключение....това е доста тъжно
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика

Мнение от FMI »

porednata написа:Но като цяло тези които не са учили почти през целите 12 години накрая започват да се оплакват от учители системи и т.н. Никой не те спира да учиш и ако имаш желание има и начин.
Наистина много ме дразнят някой клишета, като това...

Най вече защото когато исках да вляза в НПМГ, но ме записаха в най близкото училище, защото... На теб може да ти се струва много смешно и направо нереално това оправдание, но точните думи на родителите ми бяха "нямаме пари за транспорт, затова ще си в кварталното училище". Ама било опасно да ходя с колело или пеша, било далече... А тогава без техния подпис не можеше да се запишеш никъде...

Та след това като осъзнаха как са ми го начукали и като казах че обучението в това училище не ми стига и казах че искам уроци, те вече бяха още по зле с парите и ми казаха точно това "ако имаш желание ще се подготвиш и сам", но нямаше пари нито за учебници, нито за сборници, нито за РС. От къде да я науча тази математика, от въздуха ли да ми дойде... Имах само долнопробен учител по математика, в долнопробно училище, в което беше единствения учител и не можеше на нищо повече да ме научи. Някъде по това време когато осъзнах че нищо не може да ми предложи това училище вече бях почнал работа, но все пак ходех на училище, защото ми беше ясно че трябва поне да имам високи оценки, поне по предметите с които ще кандидатствам. Но накрая ми писна на кура и последните две години въобще и не ходех, но какво да ходя да си губя времето, като няма на какво да ме научат. Учителката ни по математика влизаше в началото на часа да напише отсъствията, казваше прочетете си еди кой си урок и излизаше. После идваше в края на часа и питаше има ли нещо неясно. Ако случайно някой се обади, казваше че ще го обясни следващия път, защото часа вече е свършил... Всъщност аз бях единствения който понякога имаше въпроси и затова ме мразеше... Защото бях единствения с желание да научи нещо. Дори често излизах на дъската и буквално преподавах новия урок от скука... Но в един момент почнах да работя на две места и вече съвсем не ми беше до това да си губя времето в училище, а и така или иначе вече никой не влизаше по часовете. Сам ли да си седя в празната стая... Поне докато другите висяха по кафетата и кръчмите, аз ходех на работа, обаче за уроци не оставаха нито време нито пари. Но ако учителката ми струваше, щях да си ходя на училище и да си работя само нощна смяна !

Та кажи ми пак че не е виновна образователната система... Имаш пари = учиш = имаш пари. Нямаш = не учиш = нямаш пари. Един затворен омъгьосан кръг, от който почти няма измъкване. Така че точно на мен не ми казвай че само мързеливите и неориентирани се оплакват и търсят вина в другите за свойте грешки и такива разни изтъркани простотий, дето може да са валидни за масата, но масата е не повече от 90%... Аз още не от 7-ми а от 3-ти клас знаех че ще уча математика и ще се занимавам с компютри и програмиране, знаех и че ще ми трябва английски ! Ясно заявих тези си претенции и се борих със зъби и нокти, но така и не получих възможност... Учих френски вместо английски, нямаше и информатика, нямаше и математика на ниво, нямаше и пари за уроци. И все пак ще вляза ! Но няма да е с повече от 4, не защото не мога да се подготвя за 6, а защото не мога да се подотвя за 6 САМ !

Какви са мойте грешки. Че съм ходил на работа, за да не умрат от глад по малките ми брат и сестра или че не съм станал наркоман или алкохолик, като половината ми съученици, дори един почина от свръхдоза още в 10-ти клас... Или съм виновен че съм се родил в шибаното гето, нареченои България?!

САМО НЕ МИ КАЗВАЙ "С ЖЕЛАНИЕ ВСИЧКО СЕ ПОСТИГА" - ако беше на мое място да те видя дали щеше пак тая песен да пееш ! Кога тати носи, мама меси, тогава и само тогава с желание всичко се постига...
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Поклон пред г-н ФМИ. Най-искрено се надявам, че ще бъдеш приет. Успех.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
porednata
В началото бе словото

Мнение от porednata »

.
Последно промяна от porednata на 08 Авг 2008, 19:38, променено общо 1 път.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

@Kai - Благодаря :)

@porednata - Кофти за баща ти :cry: То не че моя е много по добре - пенсионер по инвалидност - но поне е жив, но е на 65 вече и както се сещаш и той отдавна не носи... Майка ми е малко по-млада :D Ама и се иска да не е :) За 2 години я тормозят идиотите и то много яко. Има вече над 35 години трудов стаж и више стават 40 - на 58, а още не може да се пенсионира, че нали всяка година качват минималната възраст с по година, та от 5 години насам и остават 2 години до пенсия и тая май пак ще го качат, другата година може и 3 да и остават...

Май братя и сестри не си имала обаче и то по малки... И аз не съм смятал за необходимо да се обяснявам за положението си и вероятно учителите са мислели че като другите вися по кафетата... Сигурно е било по добре да се пообясня малко, че сега да ми е 6 по милост дипломата... Гордост ли е било, срам ли ме е било че съм беден, не помня вече, но си премълчавах че ходя на работа и затова отсъствам, а и не дължах обяснение на никой. Прасках си един куп извинителни бележки, кога от личната лекарка, кога от националния отбор по карате. Всъщност ако не беше спорта да ме съхрани... Ама и там се наложи да се откажа поради липса на пари, пак... Иначе уцелих промоцията на дмокрацията в пълната и степен, точно преди да стана 8-ми клас обявиха че от следващата година учебниците стават платени, а преди това не бяха... Майка ми и баща ми естествено не бяха подготвени и казаха, съжаляваме много, но пари няма и другата година ще караш без учебници. Веднага си намерих работа в един склад за хранителни стоки на едро и цяло лято разтоварвах тирове, за някакви смешни 150 лева на месец, защото милата ни държава не позволява да работя нормална работа на 14, добре че вече бях достатъчно як за тази работа... С първата заплата си взех едно колело за около 50 кинта че да смогвам да ходя и на работа и на тренировки, беше ми бавен градския транспорт, всъщност 3-4 пъти по бавен ! С втората някакви маратонки и с третата учебници и към 300 лева вкарах в нас. Те горе долу по толкова взимаха майка ми и баща ми за месец, така че добре им дойдоха. Въпреки че определено не бяха съгласни да работя точно това, точно на тази възраст, но друго нямаше тогава, а и като не могат да изкарват достатъчно нямат думата... Като се замисля от тея маратонки до сега нови дрехи и обувки и въобще каквото и да било не съм си копувал... Ходя си с работните дрехи от различните работи които съм сменил през годините и въобще не ми пука. Може да не са последен писък на модата, но за сметка на това са практични и удобни! След това 8-ми клас май не съм работил, не помня вече, но по едно време нещо пак го закъсаха и пак почнах, май към края на 8-ми. 9-ти си ходех вечер и нощем изкарвах по някой лев, колкото за джобни пари, но поне ходех на училище, обаче от средата на 10-ти направо си го заебах училището... Иначе учебниците от 8-ми клас ги оставих за брат ми и сестра ми и замених само 1-2, за да си взема математиките за 9-ти. Нямаше такива екстри като безплатни учебници от по големите, всеки или продаваше или заменяше... Аз реших че за 9-ти ми трябва само математика. А после почнаха и да се ебават и да излизат по 15 нови учебника на година и всеки даскал се лигавеше и искаше каквото му падне и 10 и 11 дори изкарах без нито един учебник и с една тетрадка А3 в средата на която си бях нарисувал една шахматна дъска и по често е отваряна за игра на шах отколкото за нещо друго, въпреки чесамо учителя по география можеше да ми се опъне от цялото училище ;) Но в 10-ти се получи най интересно и то точно по геометрия. Имахме само по един час седмично геометрия, но беше в много неудобен час за мен и нямаше как да го посещавам. Както вече споменах, не губех от това, тъйкато този материал вече не и беше по силите на нашата учителка, но това не и пречеше много да държи на присъствието. Всъщност само тя пишеше отсъствия... Те ако ми пишеха всички отсъствията определено нямаше да завърша :) Та кучката реши че няма право да ме изпитва за 6, защото видиш ли не съм присъствал... Уценката била текуща, не ставало то така с едно изпитване. И най нагло ме пита 4 ли да ми остави или за 5 да ме изпитва, че имах там някаква 5-тица, бях се мернал един път и бях уцелил някакво контролно и още 1-2 служебни двойки ми напраскала, за другите контролни които съм пропуснал. Да ама не беше минало класното. А вече ме беше оформила 5 по алгебра и 9-ти ме прееба да съм с 5 за годината... Обаче класното по геометрия не беше минало! И и казах че 4 ми е добре, щом не може за 6, 4 и 5 пак е 5 за годината и тя вече доволна че ме е преебала и тази година. Обаче оп на кластното хем им реших задачките на всички, хем си предадох празно листче. Та гледа после тя всички имат 6, само аз имам 2 :) И мига на парцали не може да разбере от кой са преписали така злобно :) И ме пита с тая двойка на класното дали да ме изпитва за 4. И аз казвам не. Тя ми отговаря че с 2 на класното ако не ме изпита трябва да ми остави 2 и аз и казвам че 2 ми е най добре и тя ми остави 2, ама още не зацепва какво става :) И после на поправителния оп 6 и оп 6 за годината по математика. Насра се... От този уяител ли трябваше да науча математиката ?!

А съвсем друга тема е защо аз мога да изкарам 6 без да си купувам учебник, без да посещавам часовете, без да съм решил и една задача... Преценете сами какво е нивото на срдното образование за да може това да стане. Не че всеки може да го направи, но все пак... А сега си представете на какво ниво можех да бъда ако имах учител и бях учил... Ето затова казвам че ако имаш кадърен учител научаваш, дори да не си с кой знае какъв потенциал. Но ако учителя е кофти, колкото и да си талантлив, проспуски винаги ще имаш. Много е трудно да попаднеш на кадърен учител извън профилирани училища. А и никой не гарантира че кадърния учител е и съвестен и т.н. Има много кадърни учители които умишлено преподават зле в училище, за да може после да има на кой да дават уроци... А тая мойта дори ни рекетираше и 6 имаша само тези които ходеха на уроци при нея, въпреки че тя и там нищо не можеше да ги научи. В 9-ти клас, от моето училище само аз стигнах 4-ти кръг на олимпиадата по математика. Разбира се на 4-ти кръг няма да коментирам колко далече бяха задачите от учебния материал, те и на трети бяха де... Но нито един от "отличниците" И не стигна до там... Затова толкова много я беше яд като я врътнах в 10-ти и бях единсвения който има 6 без да и е напълнил джобовете... Но в крайна сметка в дипломата ми седи 5 като средна оценка от всичките години, а и физиката ми е 4.33 та по тази причина когато завърших не можех да вляза информатика дори с 6 на изпита... Което е брутална гавра, е все пак се пробвах и бях безкрайно очуден че имах 3.033 Все пак в училище имах 5 и то при занижени оценки. Никой в това училище не заслужаваше 6 повече от мен, просто никой не беше над моето ниво... Чак тогава осъзнах колко много НЕ ЗНАМ и че ми трябват уроци и то много уроци, ама от къде толкова пари... И като не влязох просто почнах работа на още едно място. Уж имах пари тогава, но пък време не оставаше. После ме бутнаха в казармата, та ми загубиха още две години, а наще ми изядоха спестяванията, даже и дългове почнаха да трупат без мен. То не че тези две години имах шанс да вляза. Така или иначе до 2006-та бала за информатика не падаше под 27 и аз не влизах дори с 6 на изпита :) А по демотивиращо нещо от това едва ли може да има... И не виждах смисъл да кандидатствам въобще, но все пак си следях нещата, понеже бях забелязал че всяка година пада нивото :) Но чак като отмениха казармата падна достатъчно и с този новия формат на изпита, а и новите специалности, вече поне за информатика имам шанс, така че тази година може да се каже че за първи път кандидатствам сериозно, защото миналия път бях 100% сигурен че няма да вляза и си беше на ташак. Дори тази и да не се добера до информатика, въпреки че очаквам над 4 на математикаII, ще вляза каквото и да е този път. И ще пробвам да се прехвърля после. Казаха ми че приложна математика било най добрия вариант, ако искам да се прехвърлям после информатика, а защо не и КН :) Дори с тази диплома май съм вътре, само дано и проверяващите да са съгласни с оценката която вече съм си поставил :")

Обаче забелязвам едно много силно противоречие при теб:
porednata написа:когато има желание има и начин
porednata написа:И все пак няма да работя това което искам най-много поради липса на пари за уроци(рисуване)
Сама се обори тук :) Още повече че точно за това има решение!

Аз смятам да тегля някакъв студентски кредит, за да мога поне първата година да си уча спокойно и да се отдам наистина само на това, защото ще имам да уча много повече от другите, но то и без това е достатъчно много... И чак втори или дори трети курс, вече като си стъпя на краката ще почна да мисля за работа и дори може да го погася предсрочно заема, въпреки че е с 5 години гратисен период по идея. Ето и най доброто което съм намерил до сега http://www.sgeb.bg/bg/Student_Loan Мисля че 15 000 стигат за уроци по рисуване :) Мисля и че тук условията са най изгодни, но все още не съм обиколил всички банки в БГ :lol:

Всъщност мен тези пари ми трябваха за уроци преди да вляза, за да мога да вляза... Но като дават само на студенти, а и в момента съм на свободна практика, та и с постоянен договор не мога да обезпеча заемче, пък и нещо не ми изнасят 16% лихва и то без гратисен период... Та дори да вляза нещо само колкото да дръпна заем и ако не се справя да се прехвърля каквото искам, да си мина "задължителните" частни уроците и да кандидатствам на ново... И това е вариант. Пробвай и ти така. Влез, тегли заем, плати си уроците по рисуване и другата година влез каквото искаш.

Ето ти решение, как да стане това което искаш. Сега да ти видим желанието :)

Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

porednata написа:По твоята логика на 2-та година след като вляза вав СУ може да разбера че не е за мене. И какво - отказвам се. Винаги като стане трудно и неудобно се отказваме.
Искам да отбележа, че не съм си променила мнението, защото с математиката ми е станало "трудно и неудобно". Просто открих нещо, което ми е много по-приятно.

И тъй като виждам, че тамата се е превърнала в "Искено и лично" ще се включа и аз. FMI и все пак не съм съвсем съгласна с теб. Разбирам, че си имал и продължаваш да имаш финансови и семейни проблеми. Всеки ги има. Аз например не познавам майка си, а с баща си с запознах на 12. Бъбли може да свидетелства дали възлюбеният ми татко е от типа "тате носи". Както и да е. Не го казвам, за да се оплаквам. Мразя и съжалението. Всеки има своите затруднения. Но мисля, че въпреки тях може да се справи... сам. Аз мога и се справям сама. Желая и на теб да откриеш, че можеш. Иначе всичко, което написа до тук ми обясни цялото настървение и озлобление, което струи от теб от самото начало на тази тема.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
porednata
В началото бе словото

Мнение от porednata »

.
Последно промяна от porednata на 08 Авг 2008, 19:39, променено общо 1 път.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

porednata написа:Можем да продължим с оплакванията на лично съобщение :)
di_snooker надявам се не мислиш че съм се заяждала.
Не съм го възприела като заяждане. Просто уточнявам какво имах предвид. А за "оплакванията" - всеки решава сам за себе си. Аз не се оплаквам и не очаквам съчувствие или съжаление. Обясних и защо го казвам.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Това което ще добавя може да ви звучи доста грубичко. В смисъл че и на двете вероятно са ви липсвали бащите достатъчно много, докато аз предпочитам моя да не съм го познавал... Не само че не ми е помагал, но освен това винаги ми е пречил... Без баща(без този баща) щеше да ми е по добре... Просто ми беше отнето правото на личен избор, в замяна поне финансово да можеше да ме подсигори, че да си поправи грешките, сега аз плащам за чужди грешки... Грешките на родителите, на образованието, на държавата... Писна ми... Уморих се... Пък и неблагодарни се оказаха... Не съм се отказал, но страшно много се уморих, от това трябва да е озлоблението. Иначе не съм злобен човек, дори напротив или поне не бях, знам ли вече :)

То вече станаха прекалено много хората с проблеми в България. Е мойте са малко по отдавна, да не кажа че съм доволен само от първите си 5 години... Но познавам хора които и 5 хубави не са имали, така че най зле определено не съм, обаче времето си лети, а живота е кратък... Не ми харесва какво се случва с моя и най вече не ми харесва това че няма как да го променя... Просто никога не съм се вписвал в общите критерий, на средностатистическия глупак и точно затова, кога съзнателно, кога несъзнателно същите тези глупаци(над 90% от населението на планетата, наричащи себе си нормални) като чели от някакво чуство за самосъхранение като вълци се нахвърлят на всеки който ги превъзхожда докато не го смачкат, кога от страх, кога от завист... Най нелепото е че будя завист за нещо което все още нямам, не могат да се примирят с потенциала който те никога няма да имат, нищо че аз моя може никога да не го развия... Мисля че имах потенцяла да завърша ФМИ още на 15, а на 25 още не съм влязал. Което е крайно несправедливо. Не че живота в сумалия е много справедлив, но там поне не знаеш колко си прецакан, а тук знаеш. Е като те осинови Анджелина Джоли разбираш, но вече няма значение :) Което ме подсеща за един виц

Летял си Дядо Коледа с шейната и както винаги раздавал подаръци на послушните дечица...
Минал той над сумалия и пита дечицата:
- Деца, вие слушкахте ли тази година?
И всички в един глас:
- ДАААА
- А папкахте ли? - попитал той.
И пак всички в един глас:
- НЕЕЕЕ :cry:
Дядо Коледа се намръщил и казал:
- Е тогава за вас няма подаръци...

P.S. Та така и при нас...

Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Шансът, мили хора, е много определящо нещо. Може цял живот всичко да ти е цветя и рози, ако шансът те напусне в решаващия момент, всичко може да се провали. И обратното - даже цял живот да не ти е вървяло, ако в решаващия момент шансът е на твоя страна, можеш да постигнеш чудеса. Вярно, че не се случва винаги нещата да стават, както ни се иска, всеки е бил ощетен от съдбата по един или друг начин, н пък и не се знае от кой храст ще изскочи заек. :wink: Аз след седми клас много исках да уча в НГДЕК, това ми беше голямата мечта. Е, не ме приеха и много страдах. Приеха ме в местната езикова гимназия с профил английски език (който изобщо не бях учила преди това, за разлика от останалите ми съученици :| ). Съвзех се от разочарованието, с много труд, грешки, рев и излагация (няма да забравя една диктовка, в която вместо wore бях написала whore :oops: :lol: ) успях да настигна другите и дори да стана една от добрите ученици, що се отнася до английския. В последния момент по една щастлива случайност разбрах какво искам да уча, направо реших, че за това съм родена, а за него се кандидатства с английски. Имах шанса учителката ми по английски да е не само блестящ преподавател, но и свестен човек, помогна ми страшно много в училище и извън него, за което ще съм й вечно благодарна. И ето ме в мечтаната специалност. Така че формулата според мен е много труд + шанс. Всичко е възможно при благоприятни условия :!:

П.П. Спестих драматичната част от историята си, за да не стане темата съвсем "Искрено и лично", макар че и аз имам какво да добавя в тази част - целта ми беше да си докажа теорията, която се съдържа в последното изречение от поста ми, а не да предизвиквам съчувствие. :blackeye:
П.П. 2 FMI, желая ти много успех, дано успееш в начинанието и да се отървеш поне частично от горчивината, която се усеща в думите ти. Надежда винаги трябва да има. :wink:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Аз пък да допълня историята на Catherine - в 8ми клас не знаеше и думичка, а в 12 тя беше единствената, която нямаше грешки на диктовките по английски език. :wink:

Но иначе е точно както тя каза - всичко може да се промени за една милиардна от секундата. Така че не губете надежда, ами се борете със зъби и нокти за това което искате от живота.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

Ау че високо мнение за себе си, FMI. На 15 ФМИ. Не, че съм скептична, но... дори и да имах някаква такава представа за собственото си аз сигурно щях да си я спестя. И не го приемай като заяждане. Очаквам гневен отговор, но не мисля, че го заслужавам.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Просто така си мисля, може би защото реших да посещавам малко лекции във FMI по едно време, докато все още бях ученик. И бях безкрайно учуден колко ми е по лесно отколкото в училище и още по учуден че прекалено голама част от студентите нищо не разбираха... Много от тях нямат право да заемат местата, вместо хора като мен...

abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

FMI,не убиждай студентите .. има и не разбиращи но не са голяма част .
FMI,всеки има потенциал но и всичко си има граници .. а границите ги има за да не се побърка човека от безкрайното.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”