Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Re: Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари
Темата не е трудна. Явно по изпити в СУ започва да става тенденция формулировките за ЛИС да обхващат основни тематични кръгове от произведенията. Точно такава е и формулировката на падналата се вчера изпитна тема. Вазов е автор, който дъвчите от 11 клас. Да не говорим, че основните познания върху неговото творчество трябва да сте касирали още в 7 клас.
Не бързайте да се радвате или самосъжалявате. Оценяването ще бъде субективно, както винаги.
Късмет на всички!
Не бързайте да се радвате или самосъжалявате. Оценяването ще бъде субективно, както винаги.
Късмет на всички!
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
And it's not my last life at all...
Аз не съм ги броил - признавам си, но в анализите, които съм чел пише: "..участват 40 художествени образа".
Аз като писах за Епопеята споменах всички произведения, като акцентирах на Левски, Кочо и Опълченците, за Паисий също написах повечко, но като цяло гледах да акцентирам в/ху подвига във всяко произведение по отделно, като включих и цитати на повечето. Тези които сте писали за Вазов колко цитати писахте, защото до сега не видях някои да споменава за тях?
Don't think about the problem, think about the decision...
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
моите са около 10-12 май. ама говоря за цитати от 3-4 стиха, иначе в самата работа имам и разни други цитирани характерни изрази. не знам това дали е малко или много за 5 страници дребен почерк, но ще се чуе. вчера точно това проверявах дали са ми верни цитатите и на 2-3 места съм променила пунктуацията, но както се казва това да е проблемът.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
аз вобще не искам да гледам , че пунктоацията си я слагах както ми дойдеaxinora написа:моите са около 10-12 май. ама говоря за цитати от 3-4 стиха, иначе в самата работа имам и разни други цитирани характерни изрази. не знам това дали е малко или много за 5 страници дребен почерк, но ще се чуе. вчера точно това проверявах дали са ми верни цитатите и на 2-3 места съм променила пунктуацията, но както се казва това да е проблемът.
Don't think about the problem, think about the decision...
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
axinora, личи си, че имаш страхотна подготовка! Ние в училище не успяхме да вземем както трябва всички автори, нито пък ни даваха често контролни.axinora написа: иначе ми направи впечатление, че някои от вас обясняват, че са се позововали на критика - това какво означава, че сти написили нещо от рода на "Според В.С. еди какво си..."?? просто сега чувам за подобно нещо и затова питам.
Иначе да-аз разсъждавах само върху една малка част от статия на В.С и точно така почнах, както ти каза:"Според В.С...." и после довърших с мои думи върху тоя проблем.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
svetleto89 на уроци ходила ли си ? (ПП Само питам)
Защото аз ако не бяха уроците изобщо този изпет щеше да ме е загубена кауза. На училище грам не съм разчитала - там подготовка почти нямаше, даскалката си караше както знае и главно за матури готвеше.
Защото аз ако не бяха уроците изобщо този изпет щеше да ме е загубена кауза. На училище грам не съм разчитала - там подготовка почти нямаше, даскалката си караше както знае и главно за матури готвеше.
- kandidatstvasht
- Танцуващия с клавиатури
Едва ли има човек, който да разчита на подготовката от училище. Всеки или ходи на уроци, или ако няма финансовата възможност, се готви самостоятелно. Ние също в училище въобще не успяхме да вземем всички автори. Та за целия 11-и клас взехме ни повече, ни по-малко 3 автора. В 12-и клас препускахме от автор на автор, за да понаваксаме поне за матурите и така общо за двете години да сме взели максимум 10-11 автора. И всичко това при положение, че уча в едно от най-елитните училища не само в София, но и в цяла България, където се предполага, че образованието е на високо ниво.
Аз зъщо учех в едно от най-елитните - финансово-стопанстака ама кво от тва
Изобщо не съм и мислила още в началото на 12ти клас да разчитам на даскалото.
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Аз съм чувала, че съществува такъв метод на преподаване според който Ботев се изучава 2-3 месеца като пример как трябва да се анализира текст, а после другите автори се взимат по-бързо, защото се предполага, че учениците са схванали как трябва да се правят нещата и няма нужда от допълнително разясняване. мисля че преди години така се е преподавало в моето училище. не знам доколко е адекватно, защото ако оставят моите съученеци сами да се оправят те едва ли биха прочели изобщо текстовете, камо ли да правят анализ на всеки. 
Четвърти курс, Българска филология:)
- kandidatstvasht
- Танцуващия с клавиатури
Еми то аз и на частните уроци учих Ботев кажи-речи до края на ноември... 
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Да, от септември почнах уроци. И нали ти казвам-писах 4 теми за Вазов, почти всичко си знаех за него, само тая Епопея не я знаех добре и точно върху нея ми се падна да пиша. Много кофти. Иначе ако разчитах само на ученото в училище-нямаше и 1 страница да напиша.T$vet!nka написа:svetleto89 на уроци ходила ли си ? (ПП Само питам)
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- Grunge_Down
- Драскач
- Специалност: право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
axinora, този метод на мен ми се видя много балъшки, но на уроците карахме по него и благодарение на това си позволих да отида на изпита с идеята, че който и автор да се падне, ще мога да пиша по него. Е, доколко това се е разгърнало - друга тема.
Аз писах за Епопеята. От 11.клас заявих, че щом аз кандидатствам, ще се падне Вазов - толкова го мразя. Затова и наблягах на него - за да мога да го разбера. Ще видим след 10 дни.
Относно цитатите - модата на копи-пейст на големи пасажи от произведенията мина преди 5-6 години. Аз нямам нито един цитат, обособен на нов ред. Споменавала съм словосъчетания, по 1-2 стиха, разделени с /, но не и истински масивни цитати. Така мисълта тече по-гладко и шансът да сгафиш значително намалява (според личния ми опит).
Колкото - толкова! Успех на всички, които са се потрудили за висока оценка!
Аз писах за Епопеята. От 11.клас заявих, че щом аз кандидатствам, ще се падне Вазов - толкова го мразя. Затова и наблягах на него - за да мога да го разбера. Ще видим след 10 дни.
Относно цитатите - модата на копи-пейст на големи пасажи от произведенията мина преди 5-6 години. Аз нямам нито един цитат, обособен на нов ред. Споменавала съм словосъчетания, по 1-2 стиха, разделени с /, но не и истински масивни цитати. Така мисълта тече по-гладко и шансът да сгафиш значително намалява (според личния ми опит).
Колкото - толкова! Успех на всички, които са се потрудили за висока оценка!
Don't think you are, know you are!
- sweety.girl
- Пишете, о, братя
Има ли някои от тук,които да е бил на изпита по БЕЛ в 292 зала на Ректората?Ако да-пратете по едно ЛС