Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Мнение от Raya_Alexandra »

Темата не е трудна. Явно по изпити в СУ започва да става тенденция формулировките за ЛИС да обхващат основни тематични кръгове от произведенията. Точно такава е и формулировката на падналата се вчера изпитна тема. Вазов е автор, който дъвчите от 11 клас. Да не говорим, че основните познания върху неговото творчество трябва да сте касирали още в 7 клас.
Не бързайте да се радвате или самосъжалявате. Оценяването ще бъде субективно, както винаги.
Късмет на всички!
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
bboy_dare
От дъжд на вятър

Мнение от bboy_dare »

Аз не съм ги броил - признавам си, но в анализите, които съм чел пише: "..участват 40 художествени образа".
bboy_dare
От дъжд на вятър

Какво писахте по литература?

Мнение от bboy_dare »

е? :lol:
Аватар
bobenceto
Пишете, о, братя

Мнение от bobenceto »

Аз като писах за Епопеята споменах всички произведения, като акцентирах на Левски, Кочо и Опълченците, за Паисий също написах повечко, но като цяло гледах да акцентирам в/ху подвига във всяко произведение по отделно, като включих и цитати на повечето. Тези които сте писали за Вазов колко цитати писахте, защото до сега не видях някои да споменава за тях?
Don't think about the problem, think about the decision...
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

моите са около 10-12 май. ама говоря за цитати от 3-4 стиха, иначе в самата работа имам и разни други цитирани характерни изрази. не знам това дали е малко или много за 5 страници дребен почерк, но ще се чуе. вчера точно това проверявах дали са ми верни цитатите и на 2-3 места съм променила пунктуацията, но както се казва това да е проблемът.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
bobenceto
Пишете, о, братя

Мнение от bobenceto »

axinora написа:моите са около 10-12 май. ама говоря за цитати от 3-4 стиха, иначе в самата работа имам и разни други цитирани характерни изрази. не знам това дали е малко или много за 5 страници дребен почерк, но ще се чуе. вчера точно това проверявах дали са ми верни цитатите и на 2-3 места съм променила пунктуацията, но както се казва това да е проблемът.
аз вобще не искам да гледам , че пунктоацията си я слагах както ми дойде :lol: иначе моите цитати са 17, като и аз в темата имам цитирани и отделни изрази, ама разбрах, че е хубаво да се цитира и всичко което се сетих го цитирах.
Don't think about the problem, think about the decision...
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

axinora написа: иначе ми направи впечатление, че някои от вас обясняват, че са се позововали на критика - това какво означава, че сти написили нещо от рода на "Според В.С. еди какво си..."?? просто сега чувам за подобно нещо и затова питам.
axinora, личи си, че имаш страхотна подготовка! Ние в училище не успяхме да вземем както трябва всички автори, нито пък ни даваха често контролни.
Иначе да-аз разсъждавах само върху една малка част от статия на В.С и точно така почнах, както ти каза:"Според В.С...." и после довърших с мои думи върху тоя проблем.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
T$vet!nka
В началото бе словото

Мнение от T$vet!nka »

svetleto89 на уроци ходила ли си ? (ПП Само питам)

Защото аз ако не бяха уроците изобщо този изпет щеше да ме е загубена кауза. На училище грам не съм разчитала - там подготовка почти нямаше, даскалката си караше както знае и главно за матури готвеше.
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Едва ли има човек, който да разчита на подготовката от училище. Всеки или ходи на уроци, или ако няма финансовата възможност, се готви самостоятелно. Ние също в училище въобще не успяхме да вземем всички автори. Та за целия 11-и клас взехме ни повече, ни по-малко 3 автора. В 12-и клас препускахме от автор на автор, за да понаваксаме поне за матурите и така общо за двете години да сме взели максимум 10-11 автора. И всичко това при положение, че уча в едно от най-елитните училища не само в София, но и в цяла България, където се предполага, че образованието е на високо ниво.
T$vet!nka
В началото бе словото

Мнение от T$vet!nka »

Аз зъщо учех в едно от най-елитните - финансово-стопанстака ама кво от тва :) Изобщо не съм и мислила още в началото на 12ти клас да разчитам на даскалото.
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Аз съм чувала, че съществува такъв метод на преподаване според който Ботев се изучава 2-3 месеца като пример как трябва да се анализира текст, а после другите автори се взимат по-бързо, защото се предполага, че учениците са схванали как трябва да се правят нещата и няма нужда от допълнително разясняване. мисля че преди години така се е преподавало в моето училище. не знам доколко е адекватно, защото ако оставят моите съученеци сами да се оправят те едва ли биха прочели изобщо текстовете, камо ли да правят анализ на всеки. :D
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Еми то аз и на частните уроци учих Ботев кажи-речи до края на ноември... :roll:
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

T$vet!nka написа:svetleto89 на уроци ходила ли си ? (ПП Само питам)

Защото аз ако не бяха уроците изобщо този изпет щеше да ме е загубена кауза. На училище грам не съм разчитала - там подготовка почти нямаше, даскалката си караше както знае и главно за матури готвеше.
Да, от септември почнах уроци. И нали ти казвам-писах 4 теми за Вазов, почти всичко си знаех за него, само тая Епопея не я знаех добре и точно върху нея ми се падна да пиша. Много кофти. Иначе ако разчитах само на ученото в училище-нямаше и 1 страница да напиша.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

axinora, този метод на мен ми се видя много балъшки, но на уроците карахме по него и благодарение на това си позволих да отида на изпита с идеята, че който и автор да се падне, ще мога да пиша по него. Е, доколко това се е разгърнало - друга тема.
Аз писах за Епопеята. От 11.клас заявих, че щом аз кандидатствам, ще се падне Вазов - толкова го мразя. Затова и наблягах на него - за да мога да го разбера. Ще видим след 10 дни.
Относно цитатите - модата на копи-пейст на големи пасажи от произведенията мина преди 5-6 години. Аз нямам нито един цитат, обособен на нов ред. Споменавала съм словосъчетания, по 1-2 стиха, разделени с /, но не и истински масивни цитати. Така мисълта тече по-гладко и шансът да сгафиш значително намалява (според личния ми опит).
Колкото - толкова! Успех на всички, които са се потрудили за висока оценка!
Don't think you are, know you are!
Аватар
sweety.girl
Пишете, о, братя

Мнение от sweety.girl »

Има ли някои от тук,които да е бил на изпита по БЕЛ в 292 зала на Ректората?Ако да-пратете по едно ЛС :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”