Ами, дано не сте изчерпали темата вече, тъй като и аз искам да се включа
Аз лично не съм ощетена от квотите, тъй като кандидатсвам с математика и искам да следвам или КН, или Софт. инж, или инфо, където момичетата влизат доста по-лесно. (Въпреки че първото ми желание е Информатика в Германия, СУ ми е резервен вариант) Просто интересите от доста години са ми в тази област и явно съм някакво изключение, защото наистина на повечето момичета математиката не им е най-силният предмет:-) А за зубренето - кой повече зубри, честно казано нищо не мога да кажа, тъй като аз лично съм момиче и въобще ме няма в зубренето, не мога и това е, никога една тема не съм зазубряла, един урок не съм научила наизуст, а въпреки това имам мн високи оценки, а не съм някакъв гений. Вярно, че нивото на образование повсеместно пада, но все пак в моето (от 2 дена бивше

) училище се смята за елитно и уж по-трудно се изкарват оценките и по някои предмети наистина е така. Според мен не е нужно само да помниш по-добре, за да зазубриш нещо, нужна е и вътрешна мотивация, стимул и висока дисциплина(особено за тия ужасни изпити по литература, география и история). Все едно...
Не е важно колко книги си прочел, а дали си ги разбрал, защото всеки може да прочете "Братя Карамазови", но дали всички прочели книгата наистина разбират посланието й? Хайде да не си говорим за Достоевки, първо, защото ми е любимият автор и второ, защото не е това темата, но все пак - уМеН, ако наистина си чел книгата и някои други на Достоевски и си я разбрал и харесваш посланието - не ти приляга да изказваш толкова крайно мнение.
А последно искам да кажа за това, което мисля по въпроса за системата във ВУЗ-овете, прием, обучение и тн. На мнение съм, че нещата трябва коренно да се променят по подобие на образованието на запад, ще си цитирам нещо, което писах в друга тема, тъй като не ми се пише пак:)
в Германия в последния клас на ГИМНАЗИЯТА(защото, за да влезеш в Университет в Германия, трябва да си завършил гимназия) се провеждат няколко изпита - матури(5-6 до 7-, които после ти влизат като оценки в дипломата, с която кандидатсваш в университетите! За да те приемат някоя по-елита специалност, дори тя да е с неограничен прием, трябва да имаш мн добра диплома. За нас от БГ с един Sprachdiplom и нашите 6-ци в дипломата е мн по-лесно, защото не караме матури, ама на тях хич не им е толкова лесно! В нашето училище има 2 паралелки, които се обучават по тяхната система и карат матури(днеска им беше последната мисля) и хич не им е лесно и немците на всичкото отгоре ги режат от всякъде, ще имат най-много двама - трима с диплома 1.00(равно на 6.00 при нас, че дори и 7 бих казала, защото в БГ дипломата им и 2.00 = 6.00(приблизително), а това за тях си е цяла единица) и масово хората, които са се трепали 10 пъти повече от нас, които си имаме нашето 6.00 бг диплома, ще бъдат ощетени и после доста по-трудно ще ги приемат в Германия.
В Германия хората влизат да учат и в хода на обучението им се вижда кой колко струва, има наистина един огромен процент, които не завършват - обикновено се приема този процент да е около 50-60%. Докато това не се възприеме и в нашата система, няма да се оправим, изобщо мисля, че е правилно да погледнем по-глобално на нещата, не са ни само квотите грешни, а целият принцип на приемане на студенти е сбъркан! Докато това не се промени, образованието ни ще тъне в кал, премахването на квотите няма да реши този проблем, а ще породи нови проблеми
Оххх, съжалявам, че така дълго се получи