Teма за КС въпроси от различно естество

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата
Курс: втори

Re: Тема за КС въпроси от различно естество

Мнение от Monkey D. Luffy »

Аз мисля че журналистиката ще влезе в тези 70 специалности :king:
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Monkey D. Luffy написа:Аз мисля че журналистиката ще влезе в тези 70 специалности :king:
И кво? Матура по журналистика? Лол :lol:
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата

Мнение от Monkey D. Luffy »

Хаххах да имаш право Eti :albino: :mrgreen: :mrgreen: аз и не се съобразих :compress:
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
AlexCardo
От дъжд на вятър
Специалност: LAW

Въпроси относно кандидатстването

Мнение от AlexCardo »

Добър ден на всички.
В момента съм 11 клас,следвам си средното си образование,подържам добър успех,доста над 5.50,в порядъка на 5.70-80.Решил съм догодина да кандидатствам специалност "Право" и имам няколко запитвания.Дали общият успех от порядъка на 5.70-80 би бил нещо като добро начало ?Разбира се по история
оценките са 6 ,по БЕЛ останах с 5 10 клас но като цяло нещата и там се въртят към отличен 6 . Мисля си втора матура да пиша история и въпроса ми е следният :
Ако по история изкарам 5 на матурата и имам 4 6 ци в дипломата за тези 4 години каква ще бъде оценката в дипломата ?
Понеже е написано : "Оценка от дипломата за средно образование по история" това какво ще рече ?Средното аритметично на 5 те оценки с матурата или без нея ? Дали се вземa матурата към сбора на дипломата когато се кандидатства някъде ? Защото в случая могат да вземат оценка 6.00 (4 те години) или оценка 5.80 (влизаща и матурата вътре),това ми е доста неясно.Същото важи и за БЕЛ-а :| .Да затягам ли колана и да дръпна на 6.00 успех или да подържам това темпо,виждайки средните балове за мъже (25.00 - 26.00 ) си правя изводи че оценки на матурите над 5 + оценка над 5 по изпитите би били достатъчни ;).Моля за някакви съвети относно подготовската и цялостното състояние.Благодаря предварително !
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Re: Въпроси относно кандидатстването

Мнение от morfei »

Взима се по-високата оценка от дипломата и тази от матурата. По-точно, взима се по-високата от средноаритметичната ти за годините и тази от матурата. Примерно, ако имаш 5,67 средноаритметично от 4-те години по БЕЛ и 5 на матурата се взима 5,67.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Дам, вече ти отговориха :) А в твоя случай значи, че трябва да изкараш и пълна 6-ца на матурата ако искаш поне критерият " диплома" да ти е с максималните оценки.
Друг е въпросът обаче, че годината, в която ти ще кандидатсваш, се изменя формата на изпита. Което навежда на мисълта, че и начинът на балообразуване може да се промени, тъй като, както сигурно знаеш, в университетите, където се кандидатства с тестове, се взима като балообразуваща оценката не само от предметите, а и от цялата диплома ( както е в УНСС да речем) Така че " затягай колана" по всичко и се стреми към максималните оценки, защото нищо не се знае ;)
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

Абе много единайсетокласници тази година във форума...Какво сте се изсилили толкова? Още малко и от 8 клас ще искате да кандидатствате! :lol:
Компютърни науки 1 курс
AlexCardo
От дъжд на вятър

Мнение от AlexCardo »

_sonrisa_ написа:Дам, вече ти отговориха :) А в твоя случай значи, че трябва да изкараш и пълна 6-ца на матурата ако искаш поне критерият " диплома" да ти е с максималните оценки.
Друг е въпросът обаче, че годината, в която ти ще кандидатсваш, се изменя формата на изпита. Което навежда на мисълта, че и начинът на балообразуване може да се промени, тъй като, както сигурно знаеш, в университетите, където се кандидатства с тестове, се взима като балообразуваща оценката не само от предметите, а и от цялата диплома ( както е в УНСС да речем) Така че " затягай колана" по всичко и се стреми към максималните оценки, защото нищо не се знае ;)
Разбрах вече за това кои оценки се взимат...Няма значение дали ще е матура или средноаритметично.За 4 те години може да имам 4.00 а на матурата 6 и да се вземе 6 цата от матурата,ясно като бял ден.Само не разбирам какво искаш да ми кажеш с това : "А в твоя случай значи, че трябва да изкараш и пълна 6-ца на матурата ако искаш поне критерият " диплома" да ти е с максималните оценки."
Тука не те разбрах ?
Имаш предвид,че каквото и да струвам ,по БЕЛ ще го докарам до МАХ 5.75 за 4 те години и само пълна 6 ца от матура ще ме дръпне към максималното ниво за това ?
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Ми ако съм те разбрала правилно една от годините имаш 5-ца. Т.е. средноаритметичната ти оценка от дипломата не е 6.00 => трябва да изкараш 6 на матурата, за да формираш максималния бал ;)
AlexCardo
От дъжд на вятър

Мнение от AlexCardo »

Оценките са следните :
9 10
БЕЛ 6 5
История 6 6

Да приемем примерно че и по двете изкарам шестици за 11 и 12 клас.Ще излезе следното : Средно аритметично по БЕЛ за 4 те години = > 5.75 /// Средно аритметично по история за 4 те години = > 6.00 . Така до тука ясно,на матурите примерно изкарам 5 по БЕЛ и 5.50 по история тогава нали пак се вземат по високите,тоест средноаритметичните за 4 те години,тоест за бала ще влезат оценките 5,75 и 6,00 ? ( Mатурата не се гледа,когато е по ниската от средната за 4 те години,аз така разбрах,или се гледа когато е по-висока) .

И така кандидатствам някъде където бала е примерно 30 ( влиза да речем 2х оценката от изпита по история / 1 х оценката от изпита по БЕЛ / 1 х Оценката от дипломата по БЕЛ / 1 х оценката от дипломата по история ) - И ТУК доколкото аз разбрах намират приложения по високите оценки,тоест няма да се гледат тук матурите (5 и 5.50 ) а оценките за 4 те години - 6.00 и 5.75 :X

PP . Не случайно питам тук,в този форум,защото питах поне 10 човека за мястото на матурите в образователният процес на човек и чух над 10 мнения за тях,как,къде и що влизали...
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Точно така :) аз само ти казах, че ако искаш оценката по БЕЛ да ти е 6.00, трябва да изкараш толкова на матурата ;) ( което пък никак не е трудно, имайки предвид "сложността" на матурата :lol: )
AlexCardo
От дъжд на вятър

Мнение от AlexCardo »

Добре де,то така излиза че матурите са нещо като втори шанс за поправа на успеха ?Ако 4 години си дерзал или не си имал време за добър среден успех пък си знаел със самите матури да се реваншираш и пак да влезеш така ли излиза ? И обратното разбирам,дори слаба оценка ( 4 по БЕЛ и 4 по История ) не те убиват никак,ако средните ти за 4 те години са над 5.50 :X

btw..Матурата по история за 2009 пробвах да я решавам.Реших я от воле за 15-20 мин.,проблема беше въпросът за развиване,предполагам учебниците на Саздов ще дадат добра основа за справяне с историческият въпрос.

По БЕЛ доколкото разбирам,са 40 + 1 въпроса,20 по БГ (граматични норми,задачи от рода на "познай грешната дума" , "намери вярно написаната" , 20 по литература (всичките свързани с произведенията изучавани през 11 и 12 клас.Примерно въпрос от рода на "Защо Вазов поставя на първо място Левски в цикъла "Епопея на забравените" " ? ),а последният и най важен доколкото разбрах ще е въпрос за развиване,така наречената интерпретация.

pp.Да се върна леко на значението за матурите,значи и другият им плюс че можеш да влезеш в някой ВУЗ-ове в някои специалности направо без изпити,разбирам вече.Те са нож с две остриета,в случая за ПРАВО ЗА СУ добри средноаритметични оценки за 4 те години от порядъка на 5.80-90 елиминират нуждата от оценки от матури по БЕЛ и История (ако не си някой ДЪМБЪЛДОР и не изкараш 6.00 разбира се :) . :bounce:
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

AlexCardo написа:Добре де,то така излиза че матурите са нещо като втори шанс за поправа на успеха ?Ако 4 години си дерзал или не си имал време за добър среден успех пък си знаел със самите матури да се реваншираш и пак да влезеш така ли излиза ? И обратното разбирам,дори слаба оценка ( 4 по БЕЛ и 4 по История ) не те убиват никак,ако средните ти за 4 те години са над 5.50 :X
Разбрал си абсолютно точно как стоят нещата. Матурите СА ВТОРИ ШАНС, но осбовната им идея е да отсеят идеотлъка в 12. клас, както и за да има равностойно оценяване на учениците от различните градове и училища. Принципно в повечето училища оценките значително се надуват и матурите вкарват някакъв баланс, доколкото това е възможно.
AlexCardo написа:btw..Матурата по история за 2009 пробвах да я решавам.Реших я от воле за 15-20 мин.,проблема беше въпросът за развиване,предполагам учебниците на Саздов ще дадат добра основа за справяне с историческият въпрос.
Всеки учебник за 11. клас ще ти свърши работа на матурата.
AlexCardo написа:По БЕЛ доколкото разбирам,са 40 + 1 въпроса,20 по БГ (граматични норми,задачи от рода на "познай грешната дума" , "намери вярно написаната" , 20 по литература (всичките свързани с произведенията изучавани през 11 и 12 клас.Примерно въпрос от рода на "Защо Вазов поставя на първо място Левски в цикъла "Епопея на забравените" " ? ),а последният и най важен доколкото разбрах ще е въпрос за развиване,така наречената интерпретация.

pp.Да се върна леко на значението за матурите,значи и другият им плюс че можеш да влезеш в някой ВУЗ-ове в някои специалности направо без изпити,разбирам вече.Те са нож с две остриета,в случая за ПРАВО ЗА СУ добри средноаритметични оценки за 4 те години от порядъка на 5.80-90 елиминират нуждата от оценки от матури по БЕЛ и История (ако не си някой ДЪМБЪЛДОР и не изкараш 6.00 разбира се :) . :bounce:
Абсолютно вярно.

ПП: Добре е да си изкараш матурата с 6.00 по БЕЛ, зашото за Право в СУ конкуренцията е много голяма и всяка стотна е от значение. Тези 25 стотни на матурата ще ги вземеш най-лесно, а може именно те да се окажат решаващи. Имай предвид, че 70-80% от кандидатите за Право ще стартират преди изпитите с две пълни шестици от допломата (дали те са реално изкарани, или писани по друг начин е отделен въпрос).
Facebook
Изображение
lzpreslav
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от lzpreslav »

Здравейте!
Искам да попитам как се образува бала за стопанския факултет, при положение, че нямам оценка по английски от дипломата (първи чужд - немски, втори чужд - руски)? На допълнителен изпит ли трябва да отида?
denito_f
В началото бе словото

Мнение от denito_f »

Здравейте, от Варна съм и имам следния проблем: искам да кандидатствам право в СУ, но от началото на септември смених двама учители по БЕЛ и настоящата ми учителка също не ме подготвя както трябва. Бих желала да ви помоля за съвет, към кого мога да се обърна или от кого мога да взема готови теми. Благодаря предварително :D
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”