originalsin написа:Аз имам един общотеоретичен проблем. Може ли някой, който е бил при Милкова първи курс, да ми каже нейното становище за 'дистинктивната' разлика между правни норми и правни предписания, след като тя самата ги отъждествява съвсем инстинктивно?
Откъде да почерпя информация?
Здравей,
Мненията по този въпрос за общо взето три:
1. ПП е най-малката съставна на правото частица, която изгражда ПН, т.е. е част от нея. Дори частите от структурата (хипотеза, диспозицция, санкция) на ПН могат да не са отделни ПП, а да съдържат няколко. ПН може да се състои от различни текстове на закона, в тях се съдържат ПП. Напр., чл. 106 от НК:
"Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."
Примерно, "... се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години..." е едно ПП, "..., а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна..." е друго ПП и т.н. или поне така го обясни Кьосев. ПП са просто много дребни частички от ПН, както в случая само в санкцията са 2.
2. Съдържа се в втора глава на синия учебника на проф. Р. Ташев (в частта за Теории за ПН), там има един параграф, открий го. Май новоро издания на учебника е червен.
3. ПП са правила за поведение, като ПН, но с по-ограничен х-р, обхващат само правила за поведение със заповеднически х-р, властнически изявления.