КСК 2008 - математика

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: КСК 2008 - математика

Мнение от shayne »

Kai написа:Хм... Не мисля, че Математика се води специалността на изпадналите. За мен това е специалността на ненормалните ентусиасти-математици (в добрия смисъл на думата). Математика мисля, че доста ги мъчат, защото това си е класическа специалност. По-скоро тези от специалност Математика и информатика са така да се каже тези които не са станали за нищо друго.
Дано си права. Надявам се да има и други ентусиасти като мен, та да има малко конкуренция. Съгласен съм професорите да изискват от нас много , но нека и те дават всичко от себе си. Ако не съм доволен от нещо, нека вината да е в мен, а не в тях или тяхното преподаване. Това обаче е доста идеалистично и много се съмнявам всичко при тях да е наред.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

То не е доста, а абсурдно идеалистично. Най-добре не очаквай твърде много, за да не останеш разочарован. Ти може да даваш всичко от себе си, ама ако дадения е преподавател е решил може и за 6 да си пак да те скъса. Но дори и всичките ти преподаватели да са зле, ти ако си решил сериозно да постигнеш това, което ми изброй по-рано, никой не може да те спре.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Kai написа:То не е доста, а абсурдно идеалистично. Най-добре не очаквай твърде много, за да не останеш разочарован. Ти може да даваш всичко от себе си, ама ако дадения е преподавател е решил може и за 6 да си пак да те скъса. Но дори и всичките ти преподаватели да са зле, ти ако си решил сериозно да постигнеш това, което ми изброй по-рано, никой не може да те спре.
И аз гледам да нямам големи очаквания, защото и аз не знам сега на какво ще попадна. А и колкото да си целеустремен, винаги е добре да имаш добри ментори. Всички добри математици са имали добри учители. А и не разбирам защо преподавателите се заяждат със студентите. Това знам,че често се случва, но нали са там да ги научат на нещо. Досега съм нямал проблеми с учители, да се надявам че това ще продължи и в университета.
Цветелин Биков
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

shayne, май бях мернал още някой, който е писал математика като първо желание, така че спокойно. Относно Бабев - всички се изказаха, още не съм взел ДИС1 :(
Иначе си доста амбициозен, но с 6.00 е почти невъзможно да завършиш. В групата ми има хора, които са били в националния по математика, или сред резервите, с Бабев са ходили на олимпиади, като малки са били на курсове при чакърян... но дойде Компютърната Топология и този от националния по математика изгоря, единият от гениите и той има 5 по ДИС2 заради някаква теорема. Май само 2-3ма останаха, които нямат петица, но и за това не съм много сигурен, а това са хора които от 5 клас са в СМГ!! Все пак ти желая успех!! А щом си писал УМ (увод в математиката) може и да се засечем, че трябва да се изкара една математика. Там поне ходят и хубави момичета :) Но ще ти е полезен предмета, и аз съм от Езикова, информатика уча и бях с големи амбиции...които след 10 дни в ФМИ се изпариха бързо бързо.

Кай, дано не се наложи и аз като теб да прекъсвам, 5 гадни математики ме чакат септември, дано взема поне 3 от тях, че да мина. А ти щом ще си 3ти курс сега..аз съм в 1ва група, сигурно ще се засечем по лекции.
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

J`E`K`O написа:shayne, май бях мернал още някой, който е писал математика като първо желание, така че спокойно. Относно Бабев - всички се изказаха, още не съм взел ДИС1 :(
Иначе си доста амбициозен, но с 6.00 е почти невъзможно да завършиш. В групата ми има хора, които са били в националния по математика, или сред резервите, с Бабев са ходили на олимпиади, като малки са били на курсове при чакърян... но дойде Компютърната Топология и този от националния по математика изгоря, единият от гениите и той има 5 по ДИС2 заради някаква теорема. Май само 2-3ма останаха, които нямат петица, но и за това не съм много сигурен, а това са хора които от 5 клас са в СМГ!! Все пак ти желая успех!! А щом си писал УМ (увод в математиката) може и да се засечем, че трябва да се изкара една математика. Там поне ходят и хубави момичета :) Но ще ти е полезен предмета, и аз съм от Езикова, информатика уча и бях с големи амбиции...които след 10 дни в ФМИ се изпариха бързо бързо.
Това за 6.00. го казах ,за да се има предвид че съм готов да дам всичко от себе си, но и аз от сега съм наясно, че е малко невъзможно. Вярно е, че съм голям максималист и перфекционист, но пълно шест в университета и на мен ми се струва малко невъзможно. Имам приятели в Harvard и MIT и дори те, които са много добри по физика и математика и там не учат кой знае какво, нямат максимум GPA. Така че и аз мога да се примиря с едно 5.98. Относно увода в математиката, и аз се надявам да е добър курс, за да видя какво съм изпуснал през годините и попълня пропуските. Ако ще го записваш, на теб няма да ти кой знае какъв проблем да се справиш с него. Предполагам, че и други първокурсници ще го запишат.
Цветелин Биков
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

миналата година няколко колеги го изкараха, някакви лесни неща се учат. А сега се сетих - спомена за Рони Леви - мен ми водеше алгебрата на пролетния курс по математика, който е за кандидатстудентите. Никой не беше доволен, допускаше елементарни грешки в кандидатстудентски задачи, решаваше всико по възможно най-трудният възможен начин. Надявам се като преподавател в ФМИ да е по-добре.
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

J`E`K`O написа:миналата година няколко колеги го изкараха, някакви лесни неща се учат. А сега се сетих - спомена за Рони Леви - мен ми водеше алгебрата на пролетния курс по математика, който е за кандидатстудентите. Никой не беше доволен, допускаше елементарни грешки в кандидатстудентски задачи, решаваше всико по възможно най-трудният възможен начин. Надявам се като преподавател в ФМИ да е по-добре.
Да се надяваме, че като преподавател в ФМИ наистина ще е по-добър, защото той ще ми води ДИС. Това е едно от любимите ми неща в математиката и само да му мисли, ако не го бива в преподаването. Да не взема по край него да се преорентирам към алгебрата - Чакърян няма как да ме разочарова.
Цветелин Биков
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Джеко - щях да съм 3ти, ама ще съм 2ри курс. Прекъснах след 1ви курс - бях последната на която й беше разрешено, сега ако след първи курс не си си взелповече от 2 изпита гориш. Иначе бях от 4та група, ама рядко се весвах... Хм... Аз май ходех на ВА с 1ва група миналата година... Вие ли бяхте срещу тоалетните на 3тия етаж?

P.S. Американските университети са мноооого по-различни и за нас, които сме учили всичко в училище е елементарно влизането в тях, стига да имаш пари. -.- Бях 10ти клас и решавах задачите на един приятел от Бъркли 2ри курс. -.-
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Kai написа: P.S. Американските университети са мноооого по-различни и за нас, които сме учили всичко в училище е елементарно влизането в тях, стига да имаш пари. -.- Бях 10ти клас и решавах задачите на един приятел от Бъркли 2ри курс. -.-
За Harvard, Princeton и Yale не ти трябват пари, само да те приемат е трудно, пък после и сапун дори ще ти купуват, те ти покриват всичко. Доста съм запознат със системата им и особено по математика. Както споменах имам приятели, които учат там и във втори, трети курс учат още производни и тригонометрични уравнения. Затова и не приех предложенията на университите в САЩ, в които бях приет.
Цветелин Биков
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Нивото им е ниско в сравнение с нашето, ама всичко си е до това какво начало ти дават. Където и по света да кажеш, че си завършил еди кой си университет от Аиви лигата и те приемат за супер специалист по каквото и да било. А като им кажеш СУ България и те питат България в коя провинция на кой щат е -.-
Ама, кой каквото има с него се задоволява.
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

знам, че ако искаш да работиш в сферата на ИТ, MIT е най-добрият избор! аз също преди 2 години се бях ориентирал натам, но...не искам да напускам България и затова се отказах.
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Kai написа:Нивото им е ниско в сравнение с нашето, ама всичко си е до това какво начало ти дават. Където и по света да кажеш, че си завършил еди кой си университет от Аиви лигата и те приемат за супер специалист по каквото и да било. А като им кажеш СУ България и те питат България в коя провинция на кой щат е -.-
Ама, кой каквото има с него се задоволява.
Важно е след СУ да отидеш в Ivy League, поне за тези като мен, които смятат да правят докторат.
Цветелин Биков
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

на тебе пък ти пожелавам да откриеш някоя нова теорема... по-ентусиазиран човек за математика не познавам и не съм виждал.. :idea:
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Тодорът написа:знам, че ако искаш да работиш в сферата на ИТ, MIT е най-добрият избор! аз също преди 2 години се бях ориентирал натам, но...не искам да напускам България и затова се отказах.
Тук може да се спори много. Аз мога ти кажа, че MIT е най-добър в сферата на физиката, а Harvard в математиката. Тук никой не може да даде едно мнение по въпроса. Аз съм фен на Харвард и никой не може да ме убеди, че е слаб в някоя област. Други пък ще ти кажат друго. Така че няма такива неща като най-добър в нещо, поне що се отнася до големите университети в САЩ.
Цветелин Биков
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Тодорът написа:на тебе пък ти пожелавам да откриеш някоя нова теорема... по-ентусиазиран човек за математика не познавам и не съм виждал.. :idea:
Един Fields Medal ми е достатъчен.
Цветелин Биков
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”