Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

Ох, докторе, нали съм ти разправяла историята за "Куда, куда"... :) Това по въпроса за "Евгени Онегин".
Като бях малка, бях изгледала двуцифрен брой опери, преди сградата на операта в СтЗ да изгори - сред тях и най-популярните заглавия с най-запомнящи се мелодии. Ама на', "Евгени Онегин" ми беше най-най-любимата.
Като пораснах и я чух пак, ми идеше да се гръмна, честно казано. Много не-моя музика ми се видя и повече не съм посягала към нея. Но! Аз имам огромно доверие в "правилността" на детските вкусове, особено в моя такъв. Така че това ми увлечение тогава не е било случайно - може би просто не съм пораснала достатъчно, за да си го обясня и да го преоткрия. Съставите са малко странни, впрочем (и гледам, че има доста гостуващи имена, което е добре).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ха, докторе, уцели единственото нещо в оперния репертоар, дето буквално не мога и не искам да го слушам. Сантиментални и много лични причини, но само като видях кое е и го спрях. :) Пробвай пак. :mrgreen:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ееееееееееееееееее, та да си дойдем на думата, казваш. :) Това вече е съвсем друго нещо: покорно, искрено и лично благодаря. :)
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Успя ли да отидеш на някое оперно представление?
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Не, но не съм си го поставила и за цел, честно казано. Играят все любими заглавия и все от стандартния репертоар, та не мога да си избера, а няма и кой да ми препоръча. А не мога да отида на всичко, защото в момента инвестирам основно в театър, пък билетите не са евтини (то и за театрите не са, ама операта ги бие). И съм като магарето пред двете купи сено, дето не може да реши от коя да яде - Кармен, Набуко, Риголето, Трубадур, Аида, Травиата, Дон Жуан... и това в рамките на месец. Ми не мога да реша.
Сега гледам - билетите са от 500 до 1300 крони, което е от 40 лв. до 104 лв. Дори и да има отстъпка за студенти, няма да е кой знае колко сериозна, а нали се сещаш какво точно ще се вижда от местата, дето са 500 крони? Ако става дума за слушане, имам разкошни записи, изпълнителите в които не могат да се сравняват с певците в пражката опера. Някой ден ще стигна и до нея, де - засега театърът отговаря достатъчно добре на културните ми потребности.
В края на ноември
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

"Евгений Онегин"

Мисля, че тази опера ми харесва най-много от всички, които съм гледалата досега - общо три :lol: Макар и да няма някоя запомняща се ария, която да ти се набие в главата, музиката прави силно впечатление, Чайковски е пич. Пяха добре, играха още по-добре, музиката трещеше, танцуваха ми, а и малките дечица (явна приумица на режисьора) бяха много разтоварващи и колкото и неуместно да звучи появата им - бяха на място.

Опера рулс!
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

"Евгений Онегин", 01.02.2013 г.
Наистина беше хубава музиката, но не можа да ме "разпали". Изглежда, прекалено много съм свикнал с италианските опери.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

Имам нужда от компетентна помощ и знам, че тук е правилното място.

'Вертер' приятна постановка ли е?
la douleur exquise
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

fak написа:... 'Вертер' приятна постановка ли е?
Операта е хубава и приятна, ... френска. За постановката нямам представа.

Ето нещо известно от нея:

... и същото на италиански :wink:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ах, Краус и Корели един до друг... Докторе, пощади ме, моля ти се - ще ме караш да правя пореден контест при нулев интерес.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

А за тази "Coppia iniqua!" какво ще кажеш?
3:35

:lol: :lol: :lol:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ако щеш ми вярвай, смятах да пусна записи на Кабайе и Всее*ко, но не ми се занимаваше, че съм много уморена, а и реших, че ще си помислиш, че съвсем се гъбаркам с тебе. :)
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Всъщност идеята за "Coppia iniqua" ми дойде по съвсем друг повод, но за това друг път. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”