Литература - темата в СУ!
Модератор: Boromir
- fragile
- Писаружяк
- Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
- Курс: друг
Не говоря за любителите на...жълтата преса! Аз не я чета, не чета и "24 часа" нито "Труд", нито "Стандарт", нито пък "Монитор". Да не говорим за "168 часа" или "Нощен Труд". Чета "Дневник", но в България няма ясно разграничение на вестниците, както във Великобритания, например : таблоидс & броудшийтс. Не може в сериозен вестник да има снимки на голи момичета, манекенки и така нататък, било то и на предпоследната страница.
Мисля, че всички знаем кой е купил всичките медии в България...въобще цялата ни държава.
Послепис : Хайде тогава да не са българските министри, а премиерите на всички страни от Европа + Грузия, Армения, Азербайджан, Израел...
Мисля, че всички знаем кой е купил всичките медии в България...въобще цялата ни държава.
Послепис : Хайде тогава да не са българските министри, а премиерите на всички страни от Европа + Грузия, Армения, Азербайджан, Израел...
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
- Ef
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
ухууу съгласна съ относно това, че темата не е била трудна. както разбрах по бая различни неща се е писало.. темата предразполагаше съотнасяне към много и различни неща.. харес ами.. и май добре се справих..
а аз изтървах катос те се хвалили кой колко има..ама нямам и време да чета сега, да видя отзивите - аз по лит-ра - 4.50 , ама не мога да преценя за себе си дали съм била ощетена или не. наще си спомниха, че на излизане съм си дала сигурна оценка 4.50 (според мен ), та се чудих днес колко да си дам..

а аз изтървах катос те се хвалили кой колко има..ама нямам и време да чета сега, да видя отзивите - аз по лит-ра - 4.50 , ама не мога да преценя за себе си дали съм била ощетена или не. наще си спомниха, че на излизане съм си дала сигурна оценка 4.50 (според мен ), та се чудих днес колко да си дам..
"Лудите, лудите, те да са живи!"
- Ironman
- В началото бе словото
Е, с това не съм много съгласенraduslaf написа:Тука някой се оплакваше, че не бил за толкова, колкото му писали.Това е смешно.Уверявам те, че хората, които проверяват си разбират от работата.И тва там че било много важно проверяващия в кво настроение бил са пълни простотии.Ако работата ти е достатъчно добра това ще проличи и ще получиш хубава оценка.Така че престанете да разправяте, че имало ощетени, защото това е смешно.Аз също очаквах към 4 и нещо, ама имам 3.50.Това разбира се не значи, че съм ощетен, а че просто съм си за толкова и тва е.Верно е че донякъде е субективна тая система, но добрите винаги изпъкват.Но е смешно, когато някой току що завършил гимназия да реве, че бил ощетен от хора, които цял живот това правят."Аз написах това и имам еди колко си, пък друг написал по-малко от мене и има повече" - просто е написал по-качествени неща.Просто е.Който твърди, че е ощетен, защото е "сигурен", че написал страшни неща наистина не е съвсем наясно.
Наведената глава сабя не я сече.
АААААА,така ли...Я дай тая сабя да видиш къде може да ти влезне !!!
Естествено, че устният изпит по журналистика се оценява, защото тази оценка влиза във формирането на бала. До устен обаче се допускат кандидати с оценка на есето над 4.00 ! Иначе аз днес бях на изпита и съм сравнително доволна от темата
. Не съм съгласна обаче , че критерият да си добър журналист означава да знаеш всички министри, защото в крайна сметка журналистиката не е само отразяване на политически теми. Нали така !? 
- Regina
- От дъжд на вятър
Аз също мисля, че всички с оценка различна от три минават на устния. Това за над 4 важи за УНСС, доколкото знам.
Да, темата в СУ беше добра. Предполага различни интерпретации и може да се подхване още от създаването на света. Идеята, обаче, е да се отразят актуални събития от страната, така че за предпочитане е да си останем в XXI век
А темата за добрия журналист... е безкрайна и вечна. И тя няма нищо общо с министрите, правителството и т.п. Разбира се, един уважаващ себе си човек не може да си позволи да не знае такава информация. Но тя не е определяща за нивото му на образованост.
Да, темата в СУ беше добра. Предполага различни интерпретации и може да се подхване още от създаването на света. Идеята, обаче, е да се отразят актуални събития от страната, така че за предпочитане е да си останем в XXI век
А темата за добрия журналист... е безкрайна и вечна. И тя няма нищо общо с министрите, правителството и т.п. Разбира се, един уважаващ себе си човек не може да си позволи да не знае такава информация. Но тя не е определяща за нивото му на образованост.
"Oчаквам краят да е щастлив"
Фрида Кало
Фрида Кало
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
- raduslaf
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Е, с това не съм много съгласен Има и нещо вярно ,но има някои неща с които съм малко по-наясно за да мога да се произнеса по тая въпрос
Ми произнеси се де много съм любопитен какво ще кажеш по въпроса - проверяващия ли знае по-добре дали е ощетил или кандидата знае по-добре дали е ощетен
Ми произнеси се де много съм любопитен какво ще кажеш по въпроса - проверяващия ли знае по-добре дали е ощетил или кандидата знае по-добре дали е ощетен
justice [ftbc]
- raduslaf
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Когато един кандидат твърди, че "работата му не е за толкова", а за повече, той фактически твърди, че е по-добър по литература от проверяващите, което, съгласете се, е не смешно, а не знам какво.Значи аз очаквам 4.50, но получавам 3.50 и какво правя тогава?Казвам:"Бе тия луди ли са?!Аз написах за повече, те не са ме оценили правилно!"Значи съм сигурен колко слаби са тия хора и колко съм могъщ аз по литература!Ма защо направо не ни дадат ние да си проверяваме не знам.... 
justice [ftbc]
- RuseF
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Бате при мене се получи така,че очаквах 3.50 , а имах 4.75 .Много съм се подценилraduslaf написа:Когато един кандидат твърди, че "работата му не е за толкова", а за повече, той фактически твърди, че е по-добър по литература от проверяващите, което, съгласете се, е не смешно, а не знам какво.Значи аз очаквам 4.50, но получавам 3.50 и какво правя тогава?Казвам:"Бе тия луди ли са?!Аз написах за повече, те не са ме оценили правилно!"Значи съм сигурен колко слаби са тия хора и колко съм могъщ аз по литература!Ма защо направо не ни дадат ние да си проверяваме не знам....
Напред! Народността не пада,там гдето знаньето живей!
- Ironman
- В началото бе словото
Така ще каже човек който действително не мисли,че и е малко-много арогантенraduslaf написа:Когато един кандидат твърди, че "работата му не е за толкова", а за повече, той фактически твърди, че е по-добър по литература от проверяващите, което, съгласете се, е не смешно, а не знам какво.Значи аз очаквам 4.50, но получавам 3.50 и какво правя тогава?Казвам:"Бе тия луди ли са?!Аз написах за повече, те не са ме оценили правилно!"Значи съм сигурен колко слаби са тия хора и колко съм могъщ аз по литература!Ма защо направо не ни дадат ние да си проверяваме не знам....
Понеже оценяването е в границите от 2 до 6 е нормално да се направи справка с учебници и учители горе-долу какво може да се очаква спрямо на написаното като се извади една 1 за корекция.Такъв е правилния метод на очакванията за всеки който не страда от раздути илюзии и самочувствие.Така директно отпадат приказките "Бе тия луди ли са".
Поне при мене каквито и да са очаквания за НЯКАКВО оценяване отпаднаха още когато започна да се говори,че доста хора си знаят оценките предварително.А и знам какво съм писал
Още повече,че познавам човека който се занимава с вкарването на кандидат-студенти.Не мога да отрека,че не съм получил оферта.Даже за мене щеше да е само за 1000 лв.,даже на заем срещу отработване в последствие.Ама явно наистина съм кръгъл глупак или идеалист щом отказах.
Сега не искам да кажа,че всеки приет е влезнал по тоя начин
А другата причина е в липсата на точни критерии за оценяване.Разликата в тези на средното образование и тези на ВУЗ-овете е голяма (но така би трябвало да бъде) и разминаването в оценяването е видно.Но точното ми мнение е,че самите проверяващи не знаят какво точно да проверяват и се получава разминаване с написаните в конспектите критерии.И кандидат-студентската кампания се превръща в тото.
Наведената глава сабя не я сече.
- raduslaf
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Ironman сажалявам, ако съм прозвучал арогантно, но те уверявам, че не съм искал да се получи така.Както и да е.Искам да кажа, че приказките от рода на "аз не съм за толко" и други такива са неоснователни, защото, каквито и справки да правиш след изпита не можеш да знаеш дали не си написал по невнимание някаква глупост, както аз направих миналата година и получих слаб.А това, че някои са знаели предварително оценките си според мен се дължи на факта, че имат познати, които могат просто да погледнат.Но това не значи, че те са определили каква оценка да има човека.Това за предложението, което си имал не можах да го разбера.Иначе Rysef точно това искам да кажа.Всякакви очаквания са просто предположения, защото виждаме как едни очакват повече и получават по-малко и обратно.Ето затова твърдя, че умишлено ощетяване от страна на проверяващите няма как да има.То няма и причина.
justice [ftbc]
-
repi-s-lychec
- Пишете, о, братя
Решението е да идеш на 8 и да си видиш писаниците и корекциите. Аз го направих след предварителния по история и съм супердоволна - всичко си беше отбелязано, разчетено, точно и за мен справедливо. Имах 4.88 и с оглед на нещата, които бях пропуснала, ако аз се проверявах щях да съм по-критична. Друг е въпросът, че на тая същата тема, човек, който в СУ има 4.50 във Велико Търново има 6.00. Но все пак трябва да се има предвид, че кандидатстваш в Алма Матер - критериите са съвсем съвсем различни, и слава богу. А че има връзкари - добрутро Пено - къде няма? То е неизбежно щом става въпрос за хора, пък за пари остави се...
- RuseF
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Да де,съгласен съм напълно с теб.raduslaf написа:Иначе Rysef точно това искам да кажа.Всякакви очаквания са просто предположения, защото виждаме как едни очакват повече и получават по-малко и обратно.Ето затова твърдя, че умишлено ощетяване от страна на проверяващите няма как да има.То няма и причина.
Напред! Народността не пада,там гдето знаньето живей!