Размисли и страсти с Jamesmagno

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Заключено
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

^PrincessA^ über alles :wink:

1. Разкажи за момента, в който почувства, че знаеш кой си и се познаваш? /ако вече си го преживял/
Всеки един момент от съзнателния ми живот от най-ранна детска възраст. Никога съм нямал чувството, че не се познавам, винаги съм знаел кой съм. Представата се променя и става по обективна с течение на годините, но никога не съм изпитвал и най-малкото съмнение. :)
2. А може ли човек да е сигурен, че се познава напълно?
Не. Често околните дават по-точна оценка, защото се безпристрастни. Сами може и да се познаваме, но рядко Азът съвпада със Свръхаза, както зодията не съответства на асцедента. :wink:
3. Какво у теб самия те плаши?
Амиии... Изключително рядко ми се случва, но понякога си се чудя... Когато съм изключително ядосан, не обиден - разярен, на някой, който го е заслужил (което става много трудно), ставам завършен студенокръвен садист. Мисля, че мога да убия човек, ако се съпротивлява достатъчно, т.е. не съжалява за постъпката си, която - повтарям - трябва да е някво върло въплъщение на несправедливостта, агресията, егоизма и тъпотията. Просто мога да полудея. Досега за целия ми живот ми се е случвало два-три пъти в мноооого олекотен вариант, но тенденцията е налице. Абе само така си говоря... Надявам се. :?
4. Оправдава ли целта средствата?
Зависи от целта, зависи и от средствата. Ако средствата вредят на някого - не. Ако потъпкват морала, но реално нямат отражение в материалния свят - може, стига целта да е някакво по-висше добро. Също така съм абсолютен фен на благородната лъжа. :D Ако прецакаш някого за негово добро, тогава това, което си извършил просто не е прецакване. Например, да лиша някой от цигарите му не е непочтено от моя страна, нищо, че е дал пари за тях. Преча му да се трови и да ме трови - еднократно, но пак е нещо. Пренебрегваме факта, че никой няма право да прави с теб нещо, което ти е неприятно, защото той е решил, че то е "добро за теб" и малко отиваме към Русо и към лошите. :lol: (Поздрав за Евгений Дайнов!) Разбира се, че съм изцяло против погазването на човешките или гражданските права на който и да било. :wink:
5. Кое беше първото нещо, което те накара да се усмихнеш днес?
Един дядо - народен певец по телевизията, който беше превърнал част от брадата по бузите си в продължение на големите си сиви мустаци. Имаше мек, добродушен глас на български селски дядо. :D Супер як беше!!!
После се усмихнах, като се сетих, че ще отговоря на въпросите ти. :oops: :roll: :wink:
6. Постъпка спрямо теб, която дълбоко те е трогнала?
Не помня, много хубави неща са правили за мен. Пренаситен съм с добро отношение, за да помня конкретни неща. :) Един много добър приятел написа стихотворение за мен, след като една алкохолна нощ го изпратих до тях и в продължение на часове си бяхме говорили за всичко на света откровено и бяхме свободни... :D Беше оставил някакво цвете на листа с творбата, кокиче примерно. :lol: Изрод! :lol: Цитирам:

На Спасителя

Салвадор, Салвадор,
Га съм се на "Г" сгърчИл
в малък пиянски водевил,
Ти мен придържаш, вперил взор
в стихийния ми колапс.
Едно цвете.
Един поклон.
Едно благодаря.

София 1.5.2007

Визуално стиховете умишлено наподобяват като разположение буквата "Г". :wink:
7. За какво си мислиш обикновено като се събудиш?
Преди известно време за мнооого меки, слънчеви и хубави неща.
Сега - как да поспя още малко. :?
8. А преди да заспиш?
Преди - "Е, още един як ден, утре - пак. :) "
Сега - "Хм... Слънцето изгря - май е време да лягам... :? "
9. Без какво не би бил ТИ? Или нещото, което смяташ за своя отличителна/запазена марка?
Житейската ми философия, резултат на години размишление, наблюдение, движение и общуване с хора, която, разбира се, постоянно търпи развитие. :) Като цяло светоусещането ми, хармоничното ми съществуване в това толкова ърбън-общесвто. Вярата ми това, че всичко е възможно, съчетана с реалистичен поглед върху света. 8) :lol: :lol: :lol:
10. Когато си наистина ентусиазиран от някоя идея, може ли нещо да те обезсърчи и какво?
Протакането и тъпото отношение. Много мразя нещо да се точи заради липса на инициативност. Имам един приятел, който умее да убива всяка идея още в зародиш с репликата "Добре, нали знаете, че така и така накрая нищо няма да стане?" Много мразя и липсата на уважение. Когато си ентусиазиран и искаш да споделиш нещо на някого и той го вижда, няма нищо по-отвратително от това, той да те прекъсне с няква реплика като "Абе, знаеш ли между другото к'во видях вчера на Витошка?" или още по-лошо - да започне да ти се кара за нещо или да ти направи някаква супер неуместна забележка. Т'ва показва, че човекът ама ИЧ не го ебе за ентусиазма ти, защото, дори да не го интересува, поне от уважение е длъжен да те изслуша и да се понаправи на заинтересован. Е тогава не само ентусиазмът ми може да се скапе, ами се вбесявам. :x
11. Струва ли си човек да се занимава с политика? Защо и в какъв аспект?
Не си струва - ТРЯБВА. Поне мислено. Как е възможно да сме такива егоцентрици, че да забравим, че живеем в общество? Целият ни живот, доколкото това е възможно, зависи от решенията, които се взимат в една малка сладка сграда в центъра на София. Ние само знаем да псуваме, да говорим глупости и да се оплакваме. За мен човек, който само мрънка и хули, но не прави нищичко по въпроса, няма право да мрънка и да хули. Много отдавна комунистите, под предлог, че се борят с несъществуал в България фашизъм са изтребили цялата ни интелигенция - във всяко село задължително кмета, даскала и попа, маса литератори, общественици, умни хора. Какво да остане? Как да сме умна нация после? Българинът е необразован. Не тъп, но необразован. Най-лошото е, че социалните модели в България абсолютно унищожават всякакво желание за образование. Защото огромната част от най-богатите и успешните е неука. А човекът е материалист и е безумно тъп - "Защо да уча? - За да продавам после на сергия на пазара ли?" - такива малоумни убеждения вилнеят из милата ни родина, защото никой не ни е научил да четем книги. Говорим си наизуст. Е как такива хора да правят политика? Естествено, че трябва да се ограмотим и да взимаме активно участие в собствения си живот. ГРАЖДАНСКО общество му се вика.
12. Кога плака за последно и заради какво?
Не съм плакал от невръстно лАпе. Просто на мъжете ни е по трудно - т'ва са векове потискане на мъжката експресивност - затова умираме по-млади. :) До някакви състояния, близки до плач, съм стигал, но по собствено желание. Примерно "плаках" на песен - When a blind man cries - точно ти съм сигурен, че я знаеш ;) Наскоро се просълзих, почти заплаках, но този път от мъка, докато пишех един сценарий, в който поставих основната проблематика на военната действителност през погледа на войник и в същото време героят беше 4-5 годишно момченце, оставено само вкъщи, облечено като войник с малка пластмасова пушка. Мислите му обаче бяха гласа на истински ветеран, преминал през унищожителната цялост на войната, обречен да остане потънал в нея. Тъжно ми стана...
13. Ако нещо не може да се постигне с положителна нагласа, какво следва?
Всичко може да се постигне с положителна нагласа. Вярата, че нещо може да бъде постигнато също е положителна нагласа. Ако не става - примири се. Ако е екзистенциално - die trying. :wink:
14. Смяташ ли, че хората те разбират, че те възприемат правилно? И вълнува ли те дали това е така?
Всячески се опитвам хората да ме разберат. Ако са по-търпеливи и не решат, че само се правя на гъзар, ме разбират и знаят, че могат да разчитат на мен. Естествено, че ме вълнува дали ме разбират! Човекът е социално животно - никой не пише поезия за себе си, ВСЕКИ пише с мисълта не само, че някой ще прочете написаното, ами и че ще го оцени и хареса. Щом усилията ми са насочени именно към хората, да не ме интересува дали ме разбират би било безобразно плиткоумно... :shock:
15. Какво е "истината"?
Истината е това, в което вярваш.

"All the stories are fictions. What matters is which fiction you believe."

Orson Scott Card - Children of the Mind

16. Религиозен ли си и в какъв аспект?
Вярвам, че не знаем почти нищо за съществуването си. Тоест - не отричам и не защитавам никоя теза, свързана с Вселената. Може и да има Бог, може и много богове да има, може и извънземни да са ни направили, може и всички ние да съществуваме само в извратеното съзнание на някаква висша сила. Може света да е изцяло материален и всичко свръхестествено просто още да не е научно обосновано. Пак погледни цитата от Кард отгоре :wink:
17. Определи семейството с една дума?
Умно.
18. Няколко задължителни неща, които човек трябва да направи през живота си?
Да изпита колкото се може повече емоции, ако може да общува с мнооого хора, за да открие по нещо у абсолютно всеки, да види, да чуе, да усети, да си представи, за да обикне живота. Вазов е казал "Опознай родината си, за да я обикнеш." - Така е с всичко. И с враговете. Пак ще цитирам Кард:

"When you really know somebody, you can't hate them."

...и

"But when it comes to human beings, the only type of cause that matters is final cause, the purpose. What a person had in mind. Once you understand what people really want, you can't hate them anymore. You can fear them, but you can't hate them, because you can always find the same desires in your own heart."

19. Най-високото място, откъдето си скачал/падал и болеше ли приземяването? :)
Аз съм маймуна от малък. Все се катеря по дървета и въобще по всичко. Някое дърво ще да е било - не съм падал, за скачане говорим. Иначе във вода съм скачал, но в метри не мога да ти кажа. Не съм професионален скачач, значи най-вероятно е боляло. :lol:
20. Запознавайки се с даден човек, кое е първото нещо, което се стремиш да видиш у него?
Дали е добър човек. Не ме интересува социалният му статус, интелекта му, приятелите му, нищо не ме интересува, докато не разбера дали човекът е добър в същността си. Иначе зависи от него какво ще ми покаже. :)

Благодаря ти за хубавите въпроси! :occasion5: :kiss_the_princess:
Последно промяна от Jamesmagno на 15 Ное 2007, 15:42, променено общо 1 път.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Плазмодий написа:Чувствал ли си се някога самотен?
Да. Обичам го това чувство! Но аз обичам всички чувства, така че това не е критерий :lol: Като по-малък винаги моята роля в компанията целенасочено беше следната: народът седи на пейка/катерушка/тротоар, а аз вися на лост/дърво/козирка на вход, с главата надолу, така че останалите почти да забравят за присъствието ми, унасям се, мълча, слушам какво си говорят хората, изучавам човешката природа и лекичко си подпявам нещо. Когато се върна при другите, най-често съм център на вниманието, защото съм доста енергичен. Но като цяло няма нищо по хубаво от това от време на време да си сам. Тогава виждаш света и го възприемаш чисто, неопетнено, неповлияно, независимо, по твоя си начин. Замисляш се за всичко. Виждаш малките неща, детайлите на света, на природата. Такова състояние се достига най-добре докато си абсолютно сам. Хората, които се оплакват от самотата са хора, които се страхуват да останат насаме със себе си и мислите си, хора които ги е страх да мислят, следователно - да действат, да са самостоятелни и независими, хора, които нямат вяра в себе си. Винаги съм се старал да помагам на такива хора да се справят с проблемите си. Пак ще цитирам, само да го намеря... А - ето го:

"Светът е нереален, освен когато е отвратителен.
Октав се наслаждава на скуката под едно кокосово дърво; щастието му се състои в това да наблюдава два скакалеца как се чукат на пясъка, мърморейки:
- Денят, в който хората приемат да скучаят на тази Земя, човечеството ще бъде спасено."

Фредерик Бегбеде - 9.99

Не си ли забелязал, че, когато си сам и скучаеш, започват да ти правят впечатление подробности от видимия свят, на които по принцип не обръщаш внимание - формата на носа на кучето ти; честотата на мигане на лампичката на компютъра; капките дъжд по листата; малкият паяк на тавана, който виждаш едва сега, макар той да е бил на същото място през цялото време; някоя книга в библиотеката, за която не си знаел; красивата тръпчинка на лицето на непознатата продавачка в магазина. Сам си вътрешно. Не бързаш за никъде, не мислиш за нищо. Тогава само наблюдаваш света и наистина го виждаш.

"Когато нищо няма значение, всеки детайл е важен."

Фредерик Бегбеде - 9.99
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

1. Как се опитваш да разбереш хората,различни от теб?
2. Какво калява волята ти?
3. Лесно ли се отказваш?
4. Защо не можеш да заспиваш преди залез слънце?Чакаш ли нещо и какво е то?
5.Готвиш ли? И ако да - какво е за теб това преживяване?
6. Копал ли се на полето?Сподели впечатления за чувството,което си изпитал,ако да?
Последно промяна от Ice_Spirit на 15 Ное 2007, 16:14, променено общо 1 път.
Toto-I will remember
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Kakvo 6te6e da napravi6 ako predi 2 meseca Kremi ti be6e zvynnala da ti kaje 4e e bremenna?
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Street Spirit написа:Как не те е срам да си сложиш подобен подпис :shock: :lol: (т'ва е въпросът ми!)?!?!?!
Срамувай се, срамувай сеееееееееее!

Сладките ли те притесняват? :roll:

И ... измори ли се да даваш отговори вече :P ?!
Абе изморително си е... Ня'ам време да пиша в другите теми. Но интересът е хубаво нещо, а аз обичам да отговарям на въпроси :wink:
И ... на какъв въпрос нямаш отговор ?!
На нещо свързано с факти. Научни. Биология, химия, физика, история, математика, к'вото ти хрумне. Може да си силен в някои области, но е излишно да казвам, че няма как да знаеш всичко. :wink: Иначе на всичко мога да ти отговоря с МНЕНИЕ, стига да съм достатъчно информиран, че да разсъждавам по съответния въпрос. :)
И ... какъв би пропуснал да си зададеш ( ако те е страх или би искал да го избегнеш - по няк'ви причини) ?!
Обикновено не си задавам въпроса "Какво ще си помислят хората?" А, ако ме е страх (което между другото почти не се случва, свел съм го до минимум - част от мъжкия живот), ако все пак ме е страх от нещо, си задавам абсолютно всички въпроси, които ми хрумнат и спира да ме е страх, защото съм се запознал с проблема изцяло :)
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

1. а медец обичаш ли?
...Отивам да ти купя пръстен... :?
2. кво мислиш за симпатичните пчелички?
Супер яки са - ВЪРШАТ нещо. Не са като шибаните оси, които само ходят насам-натам и жилят и изяждат каквото им се изпречи на пътя... :evil: И пчеличките са по пухкавки и мекички от шибаните корави гнусни оси.
3. ако ти подаря някакво камъче(да речем) и ти кажа че е вълшебно и ще ти носи къмсет/ще те пази от лошите неща,ще ми повярваш ли? :)
Дам. :) Ще си го нося и ще му се кефя и доверявам, не за друго, ами защото е яко и забавно. :)
4. изобщо - вярваш ли в магията? в чудесата? :)
Що не? Както казах - нищо не знаем за света, погълнати сме от някво битово материално ежедневие, що не? Принципно звучи нереално, но не се наемам да отричам каквото и да е. :wink: Принципно, ако приемем, че всичко около нас и в нас е енергия ("ци", "чи", "дзи" и т.н.), нищо не пречи някой да контролира света в по голяма степен, отколкото други. Най-малкото съществуват т.нар. "вътрешни" стилове в бойните изкуства, които никой учен не е тръгнал да изобличава в измама. Да не говорим каква малка част от мозъка си използваме. Затова би трябвало да се съгласим, че "магия" означава някаква манипулация на Вселената. За едно едноклетъчно говоренето също би било вид магия. Всичко зависи от степента на развитие и подготовка. Така ми се струва...
5. А в митичните/фантазни същества(пример:дракони,елфи,грифони,еднорози и квото ти дойде на ум )? Имаш ли някое любимо
Много ги обичам :) Супер фен на всякаква митология съм! Т'ва е едно от хобитата ми ;) Обичам и фентъзи, играя настолни RPG-та, така че смятам, че е безсмислено да продължавам с отговора. :) Не, любимо нямам, всичко си има чар. :wink: И кой, за Бога, не обича дракони?! :lol: :lol: :lol:
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Мила написа:какво правеше снощи към 8 на пазара на графа, ммм?
Чаках някой форумец да ме познае и поздрави, но явно няма много общителни хора в тоя форум... :roll:
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

1. Как се опитваш да разбереш хората,различни от теб?
Не се опитвам. Просто ги разбирам. Защото не се плаша от това, което е различно от мен и не го критикувам, напротив - в това е очарованието на живота - различията. Затова лесно се сближавам с хората и ги опознавам. Когато опознаеш някого, няма как да не започнеш да го разбираш. :wink:
2. Какво калява волята ти?
Сам си я калявам. Понякога си правя малки тъпи упражненийца в улични условия. Например прибирам се пеша в кучи студ, минавам по по-дълъг път, защото е приятен, не ям навън когато съм гладен, а чакам да се прибера, глупости... :lol: Като цяло всичко става с мислене, с възприятия. Когато помислиш върху някакъв пробем ти го опознаваш, усещаш го, разбираш го и той по някакъв начин спира да бъде проблем, точно както с хората, които спират да бъдат различни, щом ги опознаеш. И вече не те е страх от нищо. Воля се иска, за да се справиш с нещо трудно, а при мен всичко изглежда по-лесно, тоест не ми трябва толкова воля. :)
3. Лесно ли се отказваш?
Не. Отказвам се, когато преценя, че няма да постигна успех или че постигането на този успех би ми отнело повече време и усилия, отколкото съм готов да му посветя. Виж, това вече често се случва. Всичко става с желание. Когато човек се отказва, значи не желае нещото достатъчно. As simple as that. :wink:
4. Защо не можеш да заспиваш преди залез слънце?Чакаш ли нещо и какво е то?
Кой е казал, че не мога да заспивам? :shock: Мога! Просто не искам - има какво по-интересно и полезно от съня да се прави. Спането е една дъъълга тема :lol: - този линк съм го пускал вече - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 450#343450 :lol:
5.Готвиш ли? И ако да - какво е за теб това преживяване?
Готвя. :) Вчера сготвих известните си спагети у един приятел - нахраних седем човека и си облизаха пръстите! Обичам да готвя - стрaхотно е чувството да превърнеш множество малки и сурови неща в една съвкупност от вкусове, които да се харесат на някого (най-малкото на теб самия) :D Единствения проблем на хубавото готвене е отношението "време и усилия за приготовление - време и усилия за изяждане" Еба си майката... :?
6. Копал ли се на полето?Сподели впечатления за чувството,което си изпитал,ако да?
Ами... Нямам си село, което понякога много ми липсва, но съм ходил, да. :) Копал съм в градина, на полето сено съм събирал. Селският труд е голяма работа - като си поработил здраво и храната ти е по-вкусна, и сънят ти е по-сладък. (Не помня кой български автор беше това...) :wink:
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Methuselah написа:Kakvo 6te6e da napravi6 ako predi 2 meseca Kremi ti be6e zvynnala da ti kaje 4e e bremenna?
Що баш преди два месеца? :shock: ... Еба ти въпроса братле! :lol: :lol: :lol: Копеле, не се бъзикай с тия раоти! :? :? :? Ще я накарам да се върне да живее в България, за да не расте дитьето в страната с най-висок процент психически заболявания, самоубийства и инцест. :?
Братле, недей така, моля те... :shock:
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Горният въпрос ме кара да те попитам - имаш ли се за отговорен човек в това отношение? :wink:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

ХА! Успях! Отговорих на всички въпроси преди да са дошли нови! Ха! Ин йор фейсес!!! :lol: :lol: :lol:
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

black_lady написа:Горният въпрос ме кара да те попитам - имаш ли се за отговорен човек в това отношение? :wink:
ААААААААААА!!!!!!!! За една секунда бееее!!!!!! Прееба ме. Развали ми кефа, доволна ли си ся? :x

ОН: :lol: Да, естествено, че съм отговорен. Проблем може да възникне обаче и то голям. Защо? Защото обичам да мисля за много неща, но за нежелана бременност не съм се замислял сериозно (което не означава, че не давам пари за предпазни средства! :lol: )... :? Ще ми дойде като гръм от ясно небе... Не знам как извратената ми психика ще подходи към проблема... Много добър въпрос, наистина... Дори си заслужава да се направи тема...

http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?t=9276 - На.
Последно промяна от Jamesmagno на 15 Ное 2007, 17:48, променено общо 1 път.
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Jamesmagno написа:ААААААААААА!!!!!!!! За една секунда бееее!!!!!! Прееба ме. Развали ми кефа, доволна ли си ся? :x
Да, бива ме в това, макар и да не беше нарочно тоя път :lol: Sorry :wink: Айде за компенсация аз лично няма да те тормозя с повече въпроси :)
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Jamesmagno написа:
Мила написа:какво правеше снощи към 8 на пазара на графа, ммм?
Чаках някой форумец да ме познае и поздрави, но явно няма много общителни хора в тоя форум... :roll:
докато те стигне ме подмина като бърз влак малка гара!
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

black_lady написа:
Jamesmagno написа:ААААААААААА!!!!!!!! За една секунда бееее!!!!!! Прееба ме. Развали ми кефа, доволна ли си ся? :x
Да, бива ме в това, макар и да не беше нарочно тоя път :lol: Sorry :wink: Айде за компенсация аз лично няма да те тормозя с повече въпроси :)
Ееее, недей така ся - обичам въпросите - карат ме да мисля за неща, за които не съм мислил. Сега виждам колко прекрасна е тази тема. Освен, че се опознаваме помежду си, опознаваме себе си. :)

УЖАС!!!! Седма страница направихме!!! :shock:
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”