[КСК 2011] География

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
SasTodorova
В началото бе словото

Re: [КСК 2011] География

Мнение от SasTodorova »

Ще ти бъда благодарна! Ако ги има някъде написани и не ти се занимава можеш само да ми дадеш линк.. Супер ми е притеснено ще се явявам на 17.04 и от сега ми притреперва ^^ Всякакви съвети ще са от полза. Благодаря отново!
SasTodorova
В началото бе словото

Мнение от SasTodorova »

А под офромление имам предвид: как трябва да е разположен текста - може ли да има тирета, точки или трябва да е цял текст, като всяка част от темата (примерно за води - начин на образуване... реки, езера..) да са на нов ред. Не че ще ми е трудно да променя оформлението на момента, но е хубаво да се знае по - рано.
fabsss
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от fabsss »

ами най-важното е всяка нова мисъл да ти е на нов ред,малко навътре.

Аз имам въпрос: В темата води с кое трябва да се започне- с подземните или с повърхностните ? И също, по плана на СУ след разглеждането на видовете води идва "Водни ресурси".Това водни ресурси обаче дали включва "ВОДНИЯ БАЛАНС" или не... понеже в темата в учебника на ОТ са дадени като отделни точки дори преди характеристиката на видовете води, а в плана на СУ точка "воден баланс" дори не съществува,та съм склонна да мисля,че тези 2 неща трябва да са в 1 точка? ИЛи греша?някой да има мнение?? :scratch:
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Така, първо за оформлението. Като цяло темата трябва "да изглежда добре", това казват преподавателите. Тоест, избягвайте прекалено дългите изречения и всичко, което ще направи текста да изглежда "тежък". Новата мисъл на нов ред два пръста навътре (приблизително, де), това си е задължително, да.
За тиретата, мисля че не трябва да се използват. Тоест, при изброяване например, нека всичко е на един ред. Така леко се губи прегледността, но се подсигурявате, че нищо в оформлението няма да бъде счетено за знак и да ви анулират темата.
Твърдо си следвайте полето от два пръста (тоест новите редове идват още по-навътре) и поне по един пръст в горния край на листа и в дъното. Не ползвайте твърде светъл химикал, това дразнело, ни каза един проверяващ.
Особено при природните теми наблягайте на изводите, а не толкова на конкретни числа. Не се вманиачавайте по обема, важно е да ги има основните постановки.
Като избирате кои теми да не учите, нека не са тези, които смятате за най-трудни, особено "Води", "Транспорт" и "Енергетика". Трудните теми са ви шансът за доста висока оценка при по-малък обем. Моята тема на "Релеф" беше оценена с петица при само 6 страници, защото почти никой не беше писал по "Релеф", а аз бях сложила най-важните неща. Така че, не се вманиачавайте да трупате обем, само не забравяйте най-важните изводи.
За "Води", подземните са преди повърхностните.Не мисля, че воден баланс и ресурси е едно и също и в моята тема от СУ няма такова нещо. Ако искаш, кажи какво има включено при вас за воден баланс и ще ти кажа дали е важно.
I wanna fall from the stars straight into your arms
fabsss
В началото бе словото

Мнение от fabsss »

ами в точката за водния баланс пише горе-долу следното:

-основните компоненти на водния баланс са атмосферните валежи,повърхностния и подземния отток,изпарението,подземните води и тн....
-средногодишната сума на валежите - 74 млрд куб м-> 70% се губи в изпарение,30%-за формиране на оттока, като от тях 10% се просмукват,20% се оттичат
-това разпределение на водния баланс е в резултат от преобладаването на равнинни и нископланински райони,които се характеризират с малко валежи,високо изпарение,слаба вододайност-> тези територии имат малък коефициент на оттока

това е общо взето... много ти благодаря предварително :D

между другото,транспорт и енергетика са лесни теми,стига да научиш основното (транспортните линии и вецовете..). Водите на най-ужасни и дълги, не знам как тази тема може да се напише пълно за 4 4аса...
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

При мен тези неща са си в точката "Стопанска и екологична оценка на водните ресурси".Най-добре си ги карай както са ви по учебника, структурата там трябва да е съобразена с изиксванията.
fabsss написа:това е общо взето... много ти благодаря предварително :D
Моля :)
fabsss написа:между другото,транспорт и енергетика са лесни теми,стига да научиш основното (транспортните линии и вецовете..). Водите на най-ужасни и дълги, не знам как тази тема може да се напише пълно за 4 4аса...
То е субективно , разбира се, но затормозяващото при тези две теми са някои пътни връзки, жп линиите с характеристиките им - коя е електрифицирана, коя е удвоена, и задълбочената характеристика на полезните изкопаеми. Това са супер много подробности. Е, пак трябва да се наблегне на основните неща - кръстопътното географско положение и основни пътни възли и най-важните характеристики на снабдеността на страната с полезни изкопаеми, но при икономическите теми числата са доста по-важни, отколкото при природните.
fabsss
В началото бе словото

Мнение от fabsss »

fluffy cloud написа:При мен тези неща са си в точката "Стопанска и екологична оценка на водните ресурси".Най-добре си ги карай както са ви по учебника, структурата там трябва да е съобразена с изиксванията.
.
ами точно,че не е съобразен,и затова постоянно питам във форума :evil:
значи казваш,че това ти е в последната точка?? охх,добре.а ти по кой учебник си се готвил?
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

По теми от преподавател на СУ съм се готвилА. :P Да, това е последната точка и е достатъчно изчерпателна, не мисля, че трябва много да се говори за воден баланс.
Аватар
white_cat
Танцуващия с клавиатури
Курс: първи

Мнение от white_cat »

Мене ми е интересно докъде стигнахте с ученето,колко теми знаете до сега? Мен също ми е много притеснено,но се надявам че ще се справя :? Знам около 7 теми,като последната в момента я уча.Това малко ли е? :?

P.S И едно огромно благодаря на fluffy cloud,за разясненията. (hug)
  • Истинските неща се виждат със сърцето, а не с очите.
fabsss
В началото бе словото

Мнение от fabsss »

white_cat написа:Мене ми е интересно докъде стигнахте с ученето,колко теми знаете до сега? Мен също ми е много притеснено,но се надявам че ще се справя :? Знам около 7 теми,като последната в момента я уча.Това малко ли е? :?

не :Р аз за самия изпит преговарям 5 теми(като водите направо си я уча,защото преди не бях) и другите няма да ги пипам :D ще го карам на късмет
Аватар
white_cat
Танцуващия с клавиатури

Мнение от white_cat »

fabsss написа:
white_cat написа:Мене ми е интересно докъде стигнахте с ученето,колко теми знаете до сега? Мен също ми е много притеснено,но се надявам че ще се справя :? Знам около 7 теми,като последната в момента я уча.Това малко ли е? :?

не :Р аз за самия изпит преговарям 5 теми(като водите направо си я уча,защото преди не бях) и другите няма да ги пипам :D ще го карам на късмет
Ами да,от тези 5 теми поне е една трябва да се падне,при положение че се теглят 3 теми :cheers: а и като се замисля и моите са 5, защото темата за животни и растения е в едно е много кратка.
  • Истинските неща се виждат със сърцето, а не с очите.
fabsss
В началото бе словото

Мнение от fabsss »

каква е разликата между МАЛОВОДИЕ и МИНИМАЛЕН ОТТОК
в темата ми са разгледани отделно и не виждам смисъл???? :evil:
Аватар
Black_Velvet
В началото бе словото

Мнение от Black_Velvet »

stasinka написа:Има и друго, което много ме интересува. Четох из старите теми, че за да се подготвиш за изпит по география в СУ, трябва да учиш от "География на България" на изд. Парадигма, защото учебника, който масово се ползва ( за УНСС на Каракашев) нямало да свърши никаква работа. Наистина ли е така? И защо? В крайна сметка географията си е една и съща..
Аз по този учебник се готвих и ме приеха ;) Важното е да знаеш как да структурираш темата и да пише верни неща и да е изчерпателно. Според мен недостатъкът на този учебник е, че има много цифри, които те объркват и не можеш да ги запомниш всичките.
Enjoy the silence...
Аватар
Linna
От дъжд на вятър
Специалност: География

Мнение от Linna »

Black_Velvet написа:
stasinka написа:Има и друго, което много ме интересува. Четох из старите теми, че за да се подготвиш за изпит по география в СУ, трябва да учиш от "География на България" на изд. Парадигма, защото учебника, който масово се ползва ( за УНСС на Каракашев) нямало да свърши никаква работа. Наистина ли е така? И защо? В крайна сметка географията си е една и съща..
Аз по този учебник се готвих и ме приеха ;) Важното е да знаеш как да структурираш темата и да пише верни неща и да е изчерпателно. Според мен недостатъкът на този учебник е, че има много цифри, които те объркват и не можеш да ги запомниш всичките.
Въпроса е в това, че учебника на Каракашев е написан в по-икономически стил, докато на Парадигма се набляга на природната география. Тъй като тази специалност е с по природо-географска насоченост се препоръчва този учебник, а за специалности в УНСС, Свищов и пр. се препоръчва Социална-икономическа геоография на Каракашев. Самите заглавия на учебниците могат да покажат разликите !!
Геолого - географски факултет.

Спeциалност - География
Форма на обучение - Задочно

Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Аватар
people_know
Да живей словото
Специалност: GGF

Мнение от people_know »

Темата замира нещо. Никой няма какво да допълни :( :( :(
Do The Creep xD
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”