11 май - протест на Софийския университет
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: 11 май - протест на Софийския университет
Илчев е историк. Той не е ректор и никога няма да бъде добър ректор. Това значи ли, че щом той не е защитил позициите, че щом Университета е стигнал до това положение, ние трябва да се примирим? Защо да прехвърляме топката на другите постоянно? Защо не се опитаме ние да защитим позициите на СУ? Защо не се опитаме ние да променим пътя на Университета?
Протестът е крайна мярка, но това е логичния отговор на правителствената крайна мярка - орязаните пари. Протестът е начин да покажеш, че ти пука, че не си безразличен. Ако на 11 май, дойдат една шепа хора, то това няма да е анти реклама на Илчев, на СУ, това ще е анти реклама на нас самите - студентите.
Протестът е крайна мярка, но това е логичния отговор на правителствената крайна мярка - орязаните пари. Протестът е начин да покажеш, че ти пука, че не си безразличен. Ако на 11 май, дойдат една шепа хора, то това няма да е анти реклама на Илчев, на СУ, това ще е анти реклама на нас самите - студентите.
- streetdog
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Италианска филология
- Курс: втори
Добре, да задам въпроса така - след като се знае, че няма да бъде добър ректор е избран и защо след като се вижда, че е слаб ректор никой не си отваря устата срещу него? Къде е студентския съвет, в който се дискутират жизнено важни теми от рода на дали да се оставят отключени вратите след 8 часа или не?O|OeHukc написа:Илчев е историк. Той не е ректор и никога няма да бъде добър ректор. Това значи ли, че щом той не е защитил позициите, че щом Университета е стигнал до това положение, ние трябва да се примирим? Защо да прехвърляме топката на другите постоянно? Защо не се опитаме ние да защитим позициите на СУ? Защо не се опитаме ние да променим пътя на Университета?
По втория ти въпрос - значи, че просто трябва да се протестира срещу решенията на Илчев. Тук не става въпрос дори за добър или лош ректор. Става въпрос за корумпиран ректор.
Протестът е грешно направен. Политиката не е виновна, че СУ е пред умиране заради лоша и крадлива администрация. Защо не се направи протест за подобряване на материалната база? Или на качеството на преподаване? Защо лекции се четат от асистенти на по 60 години(лекции по закона не може да се четат от нехабилитирани преподаватели)? И защо има асистенти на по 50-60 години изобщо? СУ училище ли е или е университет? Висшето образование има академическа насоченост, как хора, които за 40 години трудов стаж нямат 1 ред научно изследване(а в най-добрия случай са съставили учебник) ни учат да изследваме ? Как стават тия работи ? Защо такива хора са на щат в университета ?
Защо никой не протестира срещу това ?
Протестирате, защото някой е орязал част от комисионните на Илчев и ко.
Супер
П.п
Втора питанка - защо се пускат магистратури с по 3-ма човека и 10 преподаватели? И защо печелившите магистратури не могат да си задържат парите за специалността си, а ги разпределят във факултета и хранят споменатите по-горе "печеливши" магистратури
П.п
Трета питанка - защо еразмус студентите получават стотинки в чужбина ?

-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Куче, напълно си прав в питанките си.
Тогава опитай да протестираш против тези нередности и да организираш колегите си. Но не на 11 май...
Тогава опитай да протестираш против тези нередности и да организираш колегите си. Но не на 11 май...
-
kominternovec
- От дъжд на вятър
- Специалност: история
- Курс: втори
Илчев е историк, бих казал добър специалист по съвременна балканска история. Колегата е прав, че за да бъдеш добър ректор, се изискват и други качества. Не мисля, че проф. Илчев се е справял толкова зле до сега с управлението на университета и с бюджета му. Не го оневинявам, със сигурност и той е допускал грешки. Ако смятате, че е злоупотребил с университетски пари, това трябва да се докаже, защото иначе си остава само слух без реална стойност.O|OeHukc написа:Илчев е историк. Той не е ректор и никога няма да бъде добър ректор. Това значи ли, че щом той не е защитил позициите, че щом Университета е стигнал до това положение, ние трябва да се примирим? Защо да прехвърляме топката на другите постоянно? Защо не се опитаме ние да защитим позициите на СУ? Защо не се опитаме ние да променим пътя на Университета?
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Streetdog голяма апатия те е налегнала 
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Какво намесвате гърците.Там ситуацията принципно е корено различна от тази с България.Ако говорите за парите, които сега ще им отпускат - това ще бъде заем, който ще се връща с лихвите.Там протестират срещу това, че Гърция ще има да ги връща тия заеми с години.Просто гърчетата искат пак да минат по тънката лайсна.
Иначе, некоректно е да се урязват парите посредата на годината, но при положение, че се предприемат съкращения в държавната администация, т.е. хора остават без работа,нямаме много право да се обаждаме, защото веднага ще излязат с аргумента "хора остават на улицата, а вие се оплаквате че нямате пари за еди-си-какво" и за да дозапушат пробойните в бюджета, вземат пари от нас, а не от пенсионерите, на които дори им дадоха и ще им дават добавки,т.е. популисткия елемент ще надделее, а все пак, това е политика и идват избори и тези хора искат да си подсигурят работните места.
Дянков уж каза, че бюджета от Април е на излишък, ама........
Университетът не може наистина да разчита само на държавата.По мое мнение, СУ е прекалено раздут и трябва да има свиване на специалности и факултети.При положение, че няма кандидати за рисуване,пеене,защо тези специалности не се закрият.Така и така има Академия.Същото е и за физическите специалности - има си ТУ за тая работа.За мен СУ трябва да си остане хуманитарен университет.Да не говорим, че и,с изключение на ФМИ, това са най-добрите и желани факултети.
Иначе, некоректно е да се урязват парите посредата на годината, но при положение, че се предприемат съкращения в държавната администация, т.е. хора остават без работа,нямаме много право да се обаждаме, защото веднага ще излязат с аргумента "хора остават на улицата, а вие се оплаквате че нямате пари за еди-си-какво" и за да дозапушат пробойните в бюджета, вземат пари от нас, а не от пенсионерите, на които дори им дадоха и ще им дават добавки,т.е. популисткия елемент ще надделее, а все пак, това е политика и идват избори и тези хора искат да си подсигурят работните места.
Дянков уж каза, че бюджета от Април е на излишък, ама........
Университетът не може наистина да разчита само на държавата.По мое мнение, СУ е прекалено раздут и трябва да има свиване на специалности и факултети.При положение, че няма кандидати за рисуване,пеене,защо тези специалности не се закрият.Така и така има Академия.Същото е и за физическите специалности - има си ТУ за тая работа.За мен СУ трябва да си остане хуманитарен университет.Да не говорим, че и,с изключение на ФМИ, това са най-добрите и желани факултети.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
happyswift написа:
Също добавям, че има университети, които трябва просто да се закрият.
Но проблемът е, че няма никаква политика, абсолютно никаква. Орязването на бюджети, е опит за политика, само опит. Именно това е частица от причината да се протестира.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Друго си е да ти отворят специалност Неформално образование. 
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Бога ми, ТОВА са хората, които ще протестират. По- скоро ще си прережа вените, отколкото да дойда с вас на протест. Нещо не е печелившо няма интерес към него, махаме го ок, ако това ви е мнението, добре. Тогава вашата позиция е едно към едно с тази на правителството. Образованието ни е калпаво не дава желаните резултати, намаляваме бюджета. Дори не го забелязвате, само си говорите глупости и чешете езици тука и гледате да направите това което на вас ви изнася, като казах , че сте интресчии, дали не бях прав.
Извинете колеги според вас кои хуманитарни науки са толкова успешни и трябва да се издигнат в култ, колко от професорите и преподавателите в тези велики и успешни факултети ги викат по семинари в чужбина и са признати и извън България.
Извинете колеги според вас кои хуманитарни науки са толкова успешни и трябва да се издигнат в култ, колко от професорите и преподавателите в тези велики и успешни факултети ги викат по семинари в чужбина и са признати и извън България.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."

13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
- allshallperish
- Легендарен флуудър
Ама стига си търсил под вола теле. На тебе все някой ти е виновен. Мрън-мрън "колко от професорите" мрън-мрън! Ами много. Вземи се поинтересувай, а не говори наизуст. Да, интересчии сме, не искаме да ни се вдигнат двойно таксите, от това по-голям интерес май наистина няма.MalUmKo написа:Дори не го забелязвате, само си говорите глупости и чешете езици тука и гледате да направите това което на вас ви изнася, като казах , че сте интресчии, дали не бях прав.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Ами ето бе интересувам се, отговори ми, мързи ме да гледам и да се ровя да, какво да се прави. Мрън-мрън.
И не ми е виновен все някой, примерно ако streetdog направи протест за нещата, които каза, виждам смисъл да отида. За това което вие правите, ами - не виждам, имам друга гледна точка, приеми го и спри да ме обиждаш ,вместо да изкараш някакви факти и да се опиташ да ме убедиш да дойда, само обиждаш. Водиш спор като децата в детската градина. Аз ти обяснявам как логиката на организаторите на протеста е противоречива- ти ми викаш, че съм мрънкал, силен коментар, силен.
И не ми е виновен все някой, примерно ако streetdog направи протест за нещата, които каза, виждам смисъл да отида. За това което вие правите, ами - не виждам, имам друга гледна точка, приеми го и спри да ме обиждаш ,вместо да изкараш някакви факти и да се опиташ да ме убедиш да дойда, само обиждаш. Водиш спор като децата в детската градина. Аз ти обяснявам как логиката на организаторите на протеста е противоречива- ти ми викаш, че съм мрънкал, силен коментар, силен.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.

- allshallperish
- Легендарен флуудър
Не съм те обидила с нищо. Всичко което вие казвате е вярно - да, не искам да протестирам защото на ректора не му влизат мн пари в джоба, не искам да съм инструмент в ръцете на човек с нездрави интереси. Но аз търся своето - тоест, единствената причина да отида на тоя протест е, че не искам евентуално да ми се вдигнат таксите. Как по друг начин бих могла да го изкажа, ако не на тоя протест? Просто от 5 месеца се опитваме да направим нещо за тоя университет и от всякъде храна храна, само храна. Ама не е и в тва въпроса, разбирам за кво ми говорите и аз не одобрявам тоя вид "политика" на СУ. Но няма как да си кажа моя глас свързан с таксите, освен на тоя протест, за който вие казвате, че е плод на нездрави интереси. Много патова ситуация.
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Обратна връзка:
Като казвате хайде да азакриваме специалности, нали знаете колко относително е на моменти кои специалности са за закриване и кои не. Не съм съгласна, че трябва да сме само хуманитарен университет. Един университет трябва да е празгърнат в повече сфери на познание, защото именно така става университет (от универсален). Техническия университет не е университет, а институт, защото е само в една посока на познанието.
Че сигурно има специалности за закриване - има, примерно една приятелка като учеше в ХФ си имаха 3 химически специалности и после изведнъж ги направиха 6 и се стигна до бисера човек-специалност (химия и физика). И педагогиките ни са твърде много, и физиките (там някой каза, че се приемало с двойки едната година). Но тия неща като ги говоря аз реално не съм от никой от изброените факултети и сега нищо чудно да обидя някой и да се окаже, че информацията ми е грешна.
Феникс, ти дето искаш да се затварят специалности, един приятел твърди, че точно твоята специалност е напълно излишна и трябва да се премахне. Същото смята и за културологията. Казва ми, какво ще работи човек като завърши културология, за какво му е. Ами, не съм съгласна с такова мислене, не трябва да се гледа само икономическия интерес в конкретния момент, защото развиването на познанието също е важно и може да доведе до непредвидени ползи вбъдеще. Например, преди години в Щатите са отпуснали пари за наглед абсолютно безсмислените научни изследвания за формата на снежинката (!?!?). Години по-късно от тези изследвания са излезли гигантски печалби - благодарение на успешно започнатото производство на изкуствен сняг.
Така че - науката си има свои непредвидими пътища, може пък Феникс и колегите му, изучавайки миналото и съвремието на Югоизточна Европа да открият истини, които да помогнат за бъдещото й развитие. Примерно.
Че сигурно има специалности за закриване - има, примерно една приятелка като учеше в ХФ си имаха 3 химически специалности и после изведнъж ги направиха 6 и се стигна до бисера човек-специалност (химия и физика). И педагогиките ни са твърде много, и физиките (там някой каза, че се приемало с двойки едната година). Но тия неща като ги говоря аз реално не съм от никой от изброените факултети и сега нищо чудно да обидя някой и да се окаже, че информацията ми е грешна.
Феникс, ти дето искаш да се затварят специалности, един приятел твърди, че точно твоята специалност е напълно излишна и трябва да се премахне. Същото смята и за културологията. Казва ми, какво ще работи човек като завърши културология, за какво му е. Ами, не съм съгласна с такова мислене, не трябва да се гледа само икономическия интерес в конкретния момент, защото развиването на познанието също е важно и може да доведе до непредвидени ползи вбъдеще. Например, преди години в Щатите са отпуснали пари за наглед абсолютно безсмислените научни изследвания за формата на снежинката (!?!?). Години по-късно от тези изследвания са излезли гигантски печалби - благодарение на успешно започнатото производство на изкуствен сняг.
~ Кътчето ~
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Не разбираш за какво става въпрос
Тук проблема не е реализацията, а наплива.Докато бройките за дадена специалност се пълнят, практически, проблем няма - такси влизат, с които се покриват разходите.Проблем има когато бройките не се пълнят, няма приходи от семестриални такси, и само се харчи за преподаватели,подръжка на зали, персонал и т.н.
Не отваряйте темата какво можеш да работиш с дадена специалност, защото в момента, както всеки втори излиза с "вишо",просто ситуацията е под всякаква критика и може да бием всякакви рекорди по брой хора с висше образование на глава от населението в света
Тук проблема не е реализацията, а наплива.Докато бройките за дадена специалност се пълнят, практически, проблем няма - такси влизат, с които се покриват разходите.Проблем има когато бройките не се пълнят, няма приходи от семестриални такси, и само се харчи за преподаватели,подръжка на зали, персонал и т.н.
Не отваряйте темата какво можеш да работиш с дадена специалност, защото в момента, както всеки втори излиза с "вишо",просто ситуацията е под всякаква критика и може да бием всякакви рекорди по брой хора с висше образование на глава от населението в света
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
allshallperish написа: да, не искам да протестирам защото на ректора не му влизат мн пари в джоба, не искам да съм инструмент в ръцете на човек с нездрави интереси.
Into the endless we ride...