Книгоиздаване
Модератор: Шепот
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Re: Приети книгоиздаване
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
-
Bistra-Georgieva
- В началото бе словото
- Курс: четвърти
Очевидно бъркам и още как
Прощавай за недоразумението
Прощавай за недоразумението
- inc
- Плиний Стари
Нищо,нищо. Случва се на всеки.
Около мен обикновено има бая недоразумения. Даже минилата година закъснях за откриването във факултета.
ДЕца, не правете така. Последиците са... никакви, но все пак... Обзалагам се, че тази година приветствената реч ще бъде още по-вдъхновителна.
Приятно честване на 1-ви.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
Хора, ще се видим в 14 ч. на 1-ви октомври в зала 16.
Тръпнете в очакване, студентството започва!

Тръпнете в очакване, студентството започва!
~ Кътчето ~
- george.merlin
- Драскач
Пипнах някакъв вирус тука за два дни в София и може да пропусна. Е, ако утре имам подобрение ще дойда. Засега не мога да кажа със сигурност, че ще се видим.
Каквото и да ви е говорила Тотка е просто несравнимо с обяснението на Лозанов, че никога няма да и работим по специалността, защото тя е доста безпреспективна, ама сме щели поне да получим обща култураinc написа:Обзалагам се, че тази година приветствената реч ще бъде още по-вдъхновителна.Приятно честване на 1-ви.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- inc
- Плиний Стари
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
Ей това ме затруднява при този човек. Чудя се сега като цяла година ще имаме лекции при него, пак ли ще говори толкова тихо и ако да, как ще го чунвам...inc написа:Когато успееш да чуеш.
~ Кътчето ~
- george.merlin
- Драскач
Странно, аз пък чувам идеално доц. Бенбасат. Но с доц. Лозанов не се оправям.... 
Браво бе, разбрах, че 43ма човека има тази година в книгоиздаване. Преди 3 години бяха 25, сега намаляхме на 19...
Много успехи и забавление ви желая на всички 1курсници. Ако имате въпроси и се нуждаете от помощ с нещо, потърсете ме на лично
П.С. Забравих да добавя - и аз съм от "ветераните" 4ти курс
Много успехи и забавление ви желая на всички 1курсници. Ако имате въпроси и се нуждаете от помощ с нещо, потърсете ме на лично
П.С. Забравих да добавя - и аз съм от "ветераните" 4ти курс
- inc
- Плиний Стари
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
Ние от 26 намаляхме на 24 за тия години. Ама има още двама по списък, които никога не сме ги виждали, така че май сме на хартия 28. Иначе, едното момиче прехвърли журналистика задочно, другото - социология редовно. Друг е въпросът от другите 24 човека колко хора сме редовните, но всички избутват сесии и карат нагоре. 
~ Кътчето ~
- george.merlin
- Драскач
Колеги, можете ли да помогнете малко? Какви учебници имате и давате ли ги да се преснимат или купуват? Имаше отделна тема по тоя въпрос, но тук реших да попитам. Ще ми е интересно да споделите повече впечатления за горните курсове - какво се учи, как се преподава, за мотивация дето се вика... Щото тука едни истории ми разказват играта (на бг журналистиката и книгата)
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
МНОГО внимавай с изпита по история на българската журналистика, защото имаше колеги, които едва сега си го взеха и имаха проблеми с преподавателката. И по история на книгата внимавай, изискванията са високи. Снимахте ли си учебника на Ани Гергова? Защото много държи да се учи и от него, освен от лекции.
Относно впечатления и мотивации... Преди години, когато следната статия ме вбеси с твърденията си, че нямало никакъв дух на академичност, нищо не сме учили и още куп глупости по адрес на факултета ни, написах следния пост:
Това е за предметите от първи курс. Учебниците всичките си ги снимаме. По история на книгата, социология и теория и практика на редактирането. По другите предмети от първи курс не помня да съм имала учебници. А, и по български и стилистика, но така и не учих от него.
Във втори курс дисциплините също са интересни. Народопсихологията и политологията ми бяха любимите през първия семестър. Преподаваха ги Дияна Петкова и Весела Табакова, като втората е леко странна, но май вече не е тя. Петкова е чудесен преподавател, ще научите много от нея. За там ви трябва учебника на Марко Семов, който не е печатан от страшно много години и който бях взела назаем от една колежка от издателството, в което работя. Ужасно беше интересен, особено едни есета вътре и ме е толкова яд, че трябваше да й го върна и така и не го намерих да го купя.
Като дойде време да си го снимате, ще ви кажат кои точно глави ви трябват и ще си го вземете от библиотеката на факултета, изданието, което е в три книжки, защото големия том не се побира в копирната машина (споко, няма да ви трябва целият).
Най-гадният предмет от първи семестър на втори курс е полиграфията. Има интересни неща, но като цяло е сложна материя, а преподавателката е безкрайно кисела и уверена, че ние имаме солидни предварителни познания по химия и физика. А ние нямаме.
Няма учебник, лекциите са достатъчни. Всъщност, твърде достатъчни. Двусеместриална е теория на масовата комуникация, която много хора хвалят, на мен ми беше ужасно скучна. Някъде из нас е учебника на Тодор Петев, по който се учи, като дойде време свиркайте, ама няма да ви го давам отсега, защото имате почти две години до изпита, а той е заровен някъде надълбоко в нас.
Вторият семестър на втори курс е един малък кошмар, учат се два вида литератури, едната от които при Божидар Кунчев и изпитът протича горе-долу по този начин, другата е доста по-лека. Учат се още куп неща като най-ужасното е, че се учат едновременно, а са МНОГО. Констрастът с предишните семестри е огромен и натоварването ще ви опъне нервите, но, повярвайте ми, с малко повече усилия ЩЕ изплувате (аз не вярвах, докато не се случи
).
Интересни през този семестър са дисциплините при Грета Дерменджиева - компютърно-опосредствена комуникация (по нейния учебник, снима се или се купува по избор) и редакционно-издателски системи (състои се в изучаване на InDesign на място, обучава ни горе-долу разбрано, всъщност доста разбрано, щом и аз зацепих за какво иде реч). Дерменджиева къса много по КОК и често под ножа минават хора, които знаят и които не са за късане. Малко на хазарт го кара. Като изключим тази подробност, има много интересни лекции и много скучни лекции при нея. Или ще се влюбите в материята, или ще се отвратите - според това на каква лекция попаднете. Важен предмет е авторско право при Ангел Манчев, има и учебници, но става и само по лекции, а учебниците са лесно намираеми, скоро печатани са и са евтини. Ще имате едно гадно домашно в началото, за което ще ви трябва един трудно откриваем учебник по право, но ще си снимате бързо, ако се организирате по-добре от нас (аз така и не си го снимах и накрая конспектирах увода на един друг, доста по-сложен учебник, беше гаден!
).
Ама тия работи наистина са ви далече в бъдещето. Георги, знам, че си нетърпелив, ама стига толкова обяснения засега.
Да оставим малко елемент на изненада^^ 
Относно впечатления и мотивации... Преди години, когато следната статия ме вбеси с твърденията си, че нямало никакъв дух на академичност, нищо не сме учили и още куп глупости по адрес на факултета ни, написах следния пост:
Коригирам горното: не бях права за българския и стилистиката, ама като го писах нещо бях ядосана на тоя предмет, нататък си стана по-добре. При лекторката, на упражненията почти не ходех.Шепот написа:Изчетох чак сега статията. От досегашните ми впечатления или нещата МНОГО са се променили от отпечатването й до днес, или това е някакъв съвсем друг факултет, който няма нищо общо с този ФЖМК, който познавам. о.О
На първо място, как да не се учи история и право. Всички учат история на българската журналистика, книгоиздателите учим плюс нея и история на книгата. Всички учат медийно право, макар и на нас да ни е изтеглено в четвърти курс. И това, което чувам е, че преподавателката е изключително стриктна и взискателна и когато приключиш курса при нея, наистина имаш знания в главата.
Дали съм научила нещо полезно и колко редовни са били преподавателите. Аз съм само първи курс и не пращя от опит, но все пак ще спомена дисциплините, които вече съм изучавала:
Социология: изключително стриктен и начетен преподавател, към Европейския съд (май), преподава невероятно увлекателно. Предмет, по който трябва да научиш всичките си лекции + главите от учебника по същите теми, за да изкараш прилична оценка. Да, имам 6, но сме 3-4ма човека и как сме си го изкарали, само ние си знаем. Дух на академичност: 10/10
Социална психология: първоначално бях много лошо настроена, защото не обичам психологията като цяло. Дойде един много възрастен преподавател, който решихме, че е твърде стар и че много се отнася в лични истории. Е, не е така. Преподаваше също много увлекателно и дори аз с целия си негативизъм научих доста неща за социалната психология, наука, до която никога не бих се докоснала, ако не беше ФЖМК. Дух на академичност: 10/10
История на българската журналистика: е ей тук не съм много доволна, защото все преподаваше разбъркано и странно и лекторката ама хич не ми допадаше. Затова пък си намерих материали и за да си изкарам изпита ми се наложи да прекарам доста време в усилено четене, та да си наваксам пропуснатите лекции. Курсовата работа беше много сложна и изиска страшно много усилия. И не я предадохме на портиера, за Бога! Дух на академичност: 8/10
Информационни технологии: е, по-компютърно грамотните може и да са се отегчили, макар че Пиперков съумяваше да преподава и за тях, и за индианците като мен. Но не мога да не призная, че поувеличих знанията си в тази област. Дух на академичност: 7/10
Български език и стилистика: единственият предмет, срещу който наистина имам възражения. Лекторката често е неадекватна и говори глупости, добре, че е асистентката. Не ми се мисли как ще го изкарвам тоя изпит... Дух на академичност: 5/10
Теория на л-рата: изключително тежък предмет, който изисква постоянно присъствие и постоянно четене през семестъра (каквото не съм започнала и ако не се хвана да наваксвам много скоро, нз какви ще ги върша). Интересно е, макар и прекалено сложно и мисля, че ако се захвана по-скоро, ще има с какво да ме обогати. Дух на академичност: 10/10
Литературна комуникация: все още не съм схванала съвсем добре този предмет, някои лекции са ми скучни, но май грешката е в мен. Но пък погледнах на автора (като цяло) по нов начин след една изключителна лекция по този случай. Дух на академичност: още не мога да преценя, може би около 8/10
Теория и практика на редактирането: единственият предмет, по който имаме наистина нередовен преподавател. Единственият!!! Но пък като дойде, стана ужасно интересно, днес имахме чудесно упражнение. Въпреки това, би могло да е по-редовно. Но един предмет от девет не е болка за умиране. Пък и май вече ще потръгне по-добре. Дух на академичност: имали сме веднъж, сигурно под 5 :Р
Увод в книгоиздаването: интересен е, защото (доцент?) Атанасов говори за чисто практически неща, точно как стават работите в издателствата, все за това, за което такива като мен са зажаднели.Дух на академичност: 8/10
История на книгата: най-тежкият предмет. Преподава ни професор Гергова, която е нещо като утвърдител на тази наука в България, много е взискателна и колкото и да не ни харесва това, не можем да не признаем, че е добър преподавател. Мисля, че макар и на пръв поглед да няма кой знае каква практическа полза от изучаването на това коягодина къде кой какво бил печатал, може пък да излязат интересни идеи завбъдеще от нейния материал. Дух на академичност: 11/10
Не знам за вас, но чувствам, че нещата, които уча във ФЖМК ме обогатяват. И ми дават някаква основа. Тази картинка да се предават курсови работи на портиера не мога да си я представя. Студент, неявил се повече от пет пъти на лекция по история на книгата за цялата година, не се допуска до изпит. Студент, неявил се на някой изпит - ами, не знаем какви са последствията, не се е случвало, през ума не е минало на никого да опитва.
Наистина, или ние сме имали някакъв зверски късмет досега, или факултетът много се е променил от март 2006-та, или тия неща в статията са нереални...
А, да, знам, че постът вече стана достатъчно огромен, но все пак - относно работещите студенти. Да, имаме такива. Тези, които могат да идват само в петък (история на книгата), са съвсем малко. Но всички учат за изпити и се стараят с курсови работи и т.н. И на никой не би му хрумнало да си остави курсовата на портиера. Но тези хора наистина работят и са в правото си да го правят, защото не е лесно да живееш в чужд град и да се издържаш сам. Не мисля, че правят нещо лошо.
Струва ми се, че тази статия е по-скоро рекламна за по-мързеливите кандидати, отколкото реална. Поне моето мнение е такова.
Това е за предметите от първи курс. Учебниците всичките си ги снимаме. По история на книгата, социология и теория и практика на редактирането. По другите предмети от първи курс не помня да съм имала учебници. А, и по български и стилистика, но така и не учих от него.
Във втори курс дисциплините също са интересни. Народопсихологията и политологията ми бяха любимите през първия семестър. Преподаваха ги Дияна Петкова и Весела Табакова, като втората е леко странна, но май вече не е тя. Петкова е чудесен преподавател, ще научите много от нея. За там ви трябва учебника на Марко Семов, който не е печатан от страшно много години и който бях взела назаем от една колежка от издателството, в което работя. Ужасно беше интересен, особено едни есета вътре и ме е толкова яд, че трябваше да й го върна и така и не го намерих да го купя.
Най-гадният предмет от първи семестър на втори курс е полиграфията. Има интересни неща, но като цяло е сложна материя, а преподавателката е безкрайно кисела и уверена, че ние имаме солидни предварителни познания по химия и физика. А ние нямаме.
Вторият семестър на втори курс е един малък кошмар, учат се два вида литератури, едната от които при Божидар Кунчев и изпитът протича горе-долу по този начин, другата е доста по-лека. Учат се още куп неща като най-ужасното е, че се учат едновременно, а са МНОГО. Констрастът с предишните семестри е огромен и натоварването ще ви опъне нервите, но, повярвайте ми, с малко повече усилия ЩЕ изплувате (аз не вярвах, докато не се случи
Интересни през този семестър са дисциплините при Грета Дерменджиева - компютърно-опосредствена комуникация (по нейния учебник, снима се или се купува по избор) и редакционно-издателски системи (състои се в изучаване на InDesign на място, обучава ни горе-долу разбрано, всъщност доста разбрано, щом и аз зацепих за какво иде реч). Дерменджиева къса много по КОК и често под ножа минават хора, които знаят и които не са за късане. Малко на хазарт го кара. Като изключим тази подробност, има много интересни лекции и много скучни лекции при нея. Или ще се влюбите в материята, или ще се отвратите - според това на каква лекция попаднете. Важен предмет е авторско право при Ангел Манчев, има и учебници, но става и само по лекции, а учебниците са лесно намираеми, скоро печатани са и са евтини. Ще имате едно гадно домашно в началото, за което ще ви трябва един трудно откриваем учебник по право, но ще си снимате бързо, ако се организирате по-добре от нас (аз така и не си го снимах и накрая конспектирах увода на един друг, доста по-сложен учебник, беше гаден!
Ама тия работи наистина са ви далече в бъдещето. Георги, знам, че си нетърпелив, ама стига толкова обяснения засега.
~ Кътчето ~